UNISTENA 2 ,F-117A !!!
Odavno nisam bio na temi i mrzi me sad sve da citam ...
Ukratko vec neko vreme sam pratio uzbudjivu ali daleko od ociju javnosi debatu u ministarstvu odbrane SAD ,dal zatvoriti traku i prestati sa proizvodnjom F-22 u okviru reforme odbrambenih snaga i ustedeti dolare dok je ekonomija u krizi. Sad procuri nesto i s vremena na vreme jer je dosta ljudi i ukljuceno u taj proces odlucivanja.
.Obamina demokratska administracija je i sama podeljena pa tako izlaze na videlo i zvanicne ,razne , prezentacije za debatu pred kongresom .
Vaznost ovoga je kritika stelt tehnologije i navode se primeri raznih situacija stelt aviona koji su ucestvovali i u bombardovanju Srbije.
Izmedju ostalog sam dosao do zakljucka u koji ni sam nisam verovao a i koji niko nije mogao da 100 procentno potvrdi .
Ipak su pogodjena 2 F-117A !
Jedan je pao u Srbiji a drugi je po sletanju otpisan ,Spasla ga je zakasnela detonacija sa NEVE .Tako da je kompjuter FBW sistem uspeo da ga vrati na aerodrom u madjarskoj , bio je toliko ostecen da je posle taj avion otpisan!!!
Rec o uredniku -strauss je centar za informacije u okviru ministarstva odbrane on prikuplja info sa terena da bi ih predocio generalima uoblicio zakljucke ,statistike , moral na terenu ,stanje tehnike i tako dalje, a James Stevenson je bivsi general koji je zavrsio Elitnu skolu u west pointu i koji je u penziji a nije bas odusevljen sa F-22 da kazemo ,pri tom vise veruje u izvestaje sa terena nego marketing.On je bio zaduzen sa jednom grupom u straussu i pricao sa pilotima stelt aviona koji su ucestvovali u borbenim akcijama i dao je jednu pojednostavljenu prezentaciju za politicare ...
Za nas je interesantna strana br. 28 koja je potvrdjena iz vise izvora koje sam mogao da nadjem a u kojoj se priznaju 2 pogotka F-117A nasoj PVO, ovde ne ulaze u detalje ali u kredibilitet ovih podataka ,po meni, stvarno ne treba sumnjati ...
Dajem ceo pdf. posto nije mnogo ,gde se navode neka ogranicenja F-22 koje ima (kao i svaki avion ) i nije mnogo megabajta tako da bi trebalo ovo sacuvati -u slucaju da se pokvari link

.
Licno bio sam protivnik teorije da je pogodjeno vise od dva aviona (popravljiva ostecenja ne racunam), ali morao sam da promenim misljenje.
Tezio sam da budem kratak ,ali izgleda da nije uspelo.
http://www.cdi.org/pdfs/stevenson f-22 brief.pdf