Istine i zablude o bombardovanju 1999.

Izvini prijatelju ali debelo greshish karta od LA do Londona (Virgin Atlantic) pa od Londona do Bgd-a (JAT) koshta manje od 900$, van sezone je cena oko 750$. Razlika izmedju letova je 2 sata, tako da nema rechi o bilo kakvom chamljenju na aerodromu.

Stvarno jako cesto putujem iz amerike za srbiiju, bar 2 puta godisnje u oba pravca. uvek mozes napraviti neki dill, ali to je tesko. najeftinije karte od beograda do njujorka ovog leta su bile sa air france, i one su kostale 720e, a promena datuma leta kosta od 180-210e. sto je bezobrazluk. lufth. karta je kostala 810e, sa jednom promenom za dzabe.sve ostale ili ih nije bilo, ili su bile preko 1000e. ponavljam kartu sam kupovao 3 nedelje u napred. to su cene iz juna! nesto su jeftinije ako imas manje od 25god,al to mene bas i ne kaci :-)

ako hoces da ides u italiju na cugu kako je neko pozeleo :-) idi u ambasadu, ponesi da si zaposlen, i da si negde uzeo za par dana hotel i imas predracun i rezervaciju, makar bio i najeftiniji moguci. dace ti vizu.

Ma pusti ih zrnane, mogu oni to i sa jugom. *** sa fiksnim datumom sto meni inace treba, povratna nema ispod 1000 a ako hoces bolji izbor onda je jos skuplje. Ali bez obzira na sve nemojmo ici u offtopic bezveze jer sta god ti sada rekao ne pomaze ti. Nemas argument da prosecan srbin ima sredstva da putuje. Da je i kao sto ti kazes Srbin nema platu da omoguce let od 700$ hotel i provod sa svim tim, ja ne znam gde vi zivite. Ja samo ciljam na to da i da nam daju vize i da nas zovu kao ludi mi nemamo sa cim, ekonomija na prvom mestu!

Da li je bilo ideja o vojnom pucu pre potpisivanja predaje u Kumanovu?

Ja sam imao tu ideju. Znam takodje da je bilo oficira koji su bili za to da se ostane i brani ne-albanski zivalj. Na zalost, nije bilo dovoljno "materijala" za tako nesto (puc) jer je verovatno jagnjeca brigada na vrhu bila OK sa tim da nastavi da zivi na Dedinju. Nisam uspeo da povezem likove kao puk. Boza Delic ili gen. Vladimir Lazarevic sa podrzavanjem odluke o povlacenju sa Kosova. ALi ******, sta ja znam, bio obican vojnik ...
Na zalost nisam uspeo da procitam svih 200 strana komentara na temu ali sam prijatno iznenadjen da ima kolega koji su zaista bili na Kosovu 1999 u sastavu VJ. Cak mi se cini da je neko pomenuo PVO iz okoline Prizrena, sto znaci da je to jedinica koja je u toku rata stigla nama (549. mtbr, u ratu oformljena borbena grupa "Opolje", 55. granicni bataljon) u ispomoc. jedino cega se secam u vezi sa njima je da je neki kreten izasao ujutru da shora i spazio "predator" pa opalio raketu ispred kuce. Kad su shvatili da ce za 5 minuta da ih sravne sa zemljom morali su da beze iz komsiluka ...
Takodje pomenuto je drzanje granice prema Alabniji i Makedoniji - to je moj bataljon drzao. Najsevernija tacka je bio Pastrik, ukupno 11 karaula. Ja odrzavao vezu (jedno vreme, posle prebacen na druge stvari).
Toliko. Drago mi je da postoje mesta gde ovakve teme mogu da se prodiskutuju. Sve najbolje bivsim saborcima a i onima koji su nam pruzali verbalnu pomoc iz Beograda i sveta :):)

gospodo!
Procitao sam vecinu postova i resih da se i ja ukljucim u raspravu.
Ucesnik sam nazalost svih nesreca koje su nas zadesile od 91 i to kao profesionalni radarac,sa mozda najvise iskustva /ili barem jedan od najiskusnijih a neki tvrde i jedan od najboljih u vojsci/u odrzavanju i komandovanju na svom radaru.Pa stoga ako neko zeli objasnjenja po ovom pitanju tj.PVO tu sam.
Sto se tice ostalih razmisljanja po pitanju politike na ovim prostorima zar vam se gospodo ne cini da smo
ponovo iskoristeni kao topovsko meso za potrebe velikih sila kako u daljoj tako i blizoj istoriji iz koje nismo nazalost nista naucili.Bili smo iskoristeni kako u I tako i u II sv.ratu,takodje i u balkanskim ratovima gde smo sluzili interesima VELIKIH da bi na kraju tih ratova prepolovili broj stanovnika /najkvalitetniji i najsposobniji deo stanovnistva je izginuo/
Zar vam se ne cini da smo naseli i devedesetih godina sa nasim mentalitetom na zamku amerike koja je na najeftiniji nacin sprecila brzo ujedinjenje evrope u jedinstvenu drzavu i na taj nacin i dalje ostala br.1 u svetu.
Pita li se ko zasto je rasturena SFRJ koja je bila preteca ujedinjenja naroda evrope,ciji je najveci interes bio da se rasturi ?
mislim da je u najacim zemljama sveta politika u sluzbi ekonomije sto bi znacilo da se sve oko nas desava zbog necijih ekonoskih interesa i da se kompletna vojnopoliticka situacija prilagodjava tim interesima a nase vodje ne prepoznaju to ili barem nemaju viziju da svoju politiku a time i ekonomiju prilagode takvom stanju stvari.Mislim kad budemo imali takvog vodju da cemo tad imati i coveka kojeg cemo s pravom moci nazvati DRZAVNIK koji nas moze povesti u 21.vek.A dok se taj Mesija ne pojavi
nazalost ostaje da cekamo i da postujemo onoga koga narod demokratski izabere taman se on zvao Slobodan,Zoran,Voja,Ceda....Za sve to vreme narod treba da nauci da razmislja svojom a ne tudjom glavom,da se maksimalno obrazuje,i da nauci da posteno radi i postuje zakone svoje zemlje.

....
mislim da je u najacim zemljama sveta politika u sluzbi ekonomije sto bi znacilo da se sve oko nas desava zbog necijih ekonoskih interesa i da se kompletna vojnopoliticka situacija prilagodjava tim interesima a nase vodje ne prepoznaju to ili barem nemaju viziju da svoju politiku a time i ekonomiju prilagode takvom stanju stvari.Mislim kad budemo imali takvog vodju da cemo tad imati i coveka kojeg cemo s pravom moci nazvati DRZAVNIK koji nas moze povesti u 21.vek.A dok se taj Mesija ne pojavi
nazalost ostaje da cekamo i da postujemo onoga koga narod demokratski izabere taman se on zvao Slobodan,Zoran,Voja,Ceda....Za sve to vreme narod treba da nauci da razmislja svojom a ne tudjom glavom,da se maksimalno obrazuje,i da nauci da posteno radi i postuje zakone svoje zemlje.

Pajo, ja mislio da sam jedini koji o tome tako razmislja al' sad sam siguran da nas ima najmanje dvojica :).

Gospodo!
Pa zar ne mislite da su srbi iskljucivi krivac za gubitak Kosova.Pa jesmo li svedoci da se od II svetskog rata srpska imovina prodaje za baznoslovne iznose.To se dogadja do polovine osamdesetih godina kada albanci postaju i vlasnici katastarski znacajnog dela zemlje,a posto su znali oduvek sta hoce iskoristili su srpku neslogu i potrebu da se kosovo koristi u politicke svrhe /kad god politicari nisu imali resenje za poboljsanje standarda u srbiji oni su provocirali i podstrakivali probleme na kosovu kako bi narod srbije zaboravljao na sustinu,pr.setite se reizbora Mirka Marjanovica za ponovnog predsednika vlade osnovni zahtev da bi bio izabran je da ne dodje do devalvacije dinara,on prihvata i posle kratkog vremena dinar drasticno devalvira,srbija pocinje da strasno bruji i za dva dana pocinju prve zrtve na kosovu,posle dva dana vise niko ne pominje devalvaciju/
kad su albanci toliko ojacali poceli su ucenjivati srbe da sad prodaju svoju imovinu u bescenje,nazalost to se dogadja i sad.Da je srbija iskreno zelela kosovo trebala je doneti zakon o denacionalizaciji i na taj
nacin barem sprecila prodaju nacionalizovane imovine koje albanci sada rasprodaju/metohija-crkveni posed,rudnik trepca.../
Zna li iko koliki procenat kosova katastarski pripada albancima i ako se slazete sa mnom ZASTO JE TO REPUBLIKA SRBJA DOZVOLILA????

<snip>

Pa zar ne mislite da su srbi kad su albanci toliko ojacali poceli su ucenjivati srbe da sad prodaju svoju imovinu u bescenje,nazalost to se dogadja i sad.Da je srbija iskreno zelela kosovo trebala je doneti zakon o denacionalizaciji i na taj nacin barem sprecila prodaju nacionalizovane imovine koje albanci sada rasprodaju/metohija-crkveni posed,rudnik trepca.../
Zna li iko koliki procenat kosova katastarski pripada albancima i ako se slazete sa mnom ZASTO JE TO REPUBLIKA SRBJA DOZVOLILA????

Vise je nego jasno da zakon o denacionalizaciji ne bi mogao da bude regionalno selektivan, a nareocito ne selektivan po pitanju autonomnih pokrajna...zamisli samo koliko problema bi takav zakon doneo u uzoj Srbiji.

Vise je nego jasno da zakon o denacionalizaciji ne bi mogao da bude regionalno selektivan, a nareocito ne selektivan po pitanju autonomnih pokrajna...zamisli samo koliko problema bi takav zakon doneo u uzoj Srbiji.

Pa ko je prodavao tu zemlju siptarima? Srbi. Zinulo im dupe za pare, pa za te pare po Srbiji pokupovali 5 puta vredniju imovinu, pokupovali radna mesta a sada su glavni zagovornici ideje da je to tamo nasa zemlja. Ja nesto kad prodam, ne racunam da je vise moje. Izgleda da sam ziveo u zabludi. Puna ih je centralna Srbija, Jagodina, kragujevac, Kraljevo... Ako neznate gde zive prodjite Sbijom i gde vidite najvece kuce a nigu gastarbajterske,, to su kuce koje su platili siprati. Krivo mi je sto sam morao ovo da napisem al sam morao.

Pa ko je prodavao tu zemlju siptarima? Srbi. Zinulo im dupe za pare, pa za te pare po Srbiji pokupovali 5 puta vredniju imovinu, pokupovali radna mesta a sada su glavni zagovornici ideje da je to tamo nasa zemlja. Ja nesto kad prodam, ne racunam da je vise moje. Izgleda da sam ziveo u zabludi. Puna ih je centralna Srbija, Jagodina, kragujevac, Kraljevo... Ako neznate gde zive prodjite Sbijom i gde vidite najvece kuce a nigu gastarbajterske,, to su kuce koje su platili siprati. Krivo mi je sto sam morao ovo da napisem al sam morao.

Nismo se razumeli...komentarisao sam nacionalizovanu zemlju (tj. onu oduzetu Zakonom o agrarnoj reformi i ostalim zakonima negde iz 1953. godine, koji je vazio na celoj teritoriji tadasnje FNRJ), i objekte (nacioalizovane Zakonom o nacionalizaciji negde iz 1956. godine valjda), a ne zemlju i objekte u vlasnistvu fizickih lica.

srbiju je ocigledno bolelo dupe za kosovo i siptare i oni su to iskoristili.
pa zamislite ovo: sada da dodje nato i kaze, e znate sta evo mi se pakujemo odlazimo, nosimo tacija i cekua sa sobom, i ostale kriminalce, evo vam kosovo nazad.
jel zna iko u ovoj drzavi sta bi s njime?
da imamo proporcionalno broju stanovnika, i siptarskih poslanika u parlamentu?
da nam albanski bude drugi zvanicni jezik?

Tex - pa ja sam mislio o denacionalizaciji u celoj srbiji.I dok se ona ne izvrsi mozemo samo da sanjamo o evropi,i ako se xitno ne donese tek smo onda nagrabusili jer sadasnja bratija na vlasti prodaje tudje svojim pajtosima na namestenim tenderima za sicu a kad prvi naslednik dobije parnicu protiv drzave na medjunarodnom sudu tad ce biti potrebno 5 budjeta da se nadoknade naslednici ali normalno po trzisnim cenama koje su visestruko puta vece od onih koje je agencija prodala povlastenima.
I moze li u jos nekoj zemlji da se na tender javi advokat koji zastupa neku tajnu gospodu sa egzoticnih ostrva da se nezna ni ko su ni stasu a kupuju po srbiji??? sta cemo ako se utvrdi da su to TACIJEVE i HARADINEJEVE pare,sta ce biti ako za 5 godina po sumadiji otpuste radnici i dovedu siptari???
misli li neko o tome u ovoj drzavi???
uh sto nebi voleo da sam u pravu!!!

dosadasnje nerazumevanje oko radara-
americki i engleski radari koje mi imamo/osmatracki/rade na decimetarskom talasnom podrucju i za njih
vazi teorija o stelt tehnologiji.Amerika je bila ubedjena da je buducnost radarske tehnike u razvoju decimetarskog i centimetarskog talsnog podrucja zbog digitalne i poluprovodnicke tehnologije/laksa obrada digitalnog signala,manji gabarit,manja potrosnja energije.../zato je razvijala stelt.Posto su rusi ostali verni cevima i metarskom talasnom podrucju gde stelt ne pije toliko vodu dokazano u Srbiji.Mozda je ovo odgovor sto stelt ide u penziju,a sta mislite vi ostali!!!

srbiju je ocigledno bolelo dupe za kosovo i siptare i oni su to iskoristili.
pa zamislite ovo: sada da dodje nato i kaze, e znate sta evo mi se pakujemo odlazimo, nosimo tacija i cekua sa sobom, i ostale kriminalce, evo vam kosovo nazad.
jel zna iko u ovoj drzavi sta bi s njime?
da imamo proporcionalno broju stanovnika, i siptarskih poslanika u parlamentu?
da nam albanski bude drugi zvanicni jezik?

procentualno ih je manje nego kurda u turskoj!

Pozdrav svima,
Pročitao sam ovu temu od prve do poslednje strane..I na ovoj temi se vidi da smo mi kao narod duboko podeljeni. Žao mi je sto je tako ali takva nam je sudbina,prokleta.
Ono što me interesuje da ljudi koji su bili na Košarama ili uopšte u karaulama na Kosovu da nam malo pokušaju da nam približe kako je bilo služiti vojsku u tom rejonu i pre bombardovanja. Kakvi su uslovi bili tamo za život vojnika, smeštaj, hrana, voda, tuširanje, uopšteno o životu vojnika? Ako ima neko slike odatle da ih okači...Meni je bilo strašno teško kad sam gledao onaj snimak kako ulaze u našu karaulu i posmatraju fotografije koje su ostavili naši vojnici u spavaonama. Vidim da ovde na forumu ima ljudi koji su bili tu pa bi mogli da nešto napišu o tome

ovaj o kome ja pricam je pogodjen sa 30/2, kratak rafal, kratkotrajan crn dim iz desnog motora, promena pravca ka jugu i pokusaj povecanja visine, reon sela Biljaca-Bustranje, 10 km od granice sa Makedonijom i nije stigao do aerodroma Petrovac.To popodne je bilo bas gadno.....

Potvrdjujem ovo, a evo i cime. Vojsku sam sluzio u arbr nije bitno koja, izvesni kapetan K.M. je sa svojom baterijom praga oborio taj avion! Zbog toga je isao i na vojni sud, zato sto je pucao a nije dobio dozvolu za to! I od tad covek nije napredovao u sluzbi!

UNISTENA 2 ,F-117A !!!

Odavno nisam bio na temi i mrzi me sad sve da citam ...
Ukratko vec neko vreme sam pratio uzbudjivu ali daleko od ociju javnosi debatu u ministarstvu odbrane SAD ,dal zatvoriti traku i prestati sa proizvodnjom F-22 u okviru reforme odbrambenih snaga i ustedeti dolare dok je ekonomija u krizi. Sad procuri nesto i s vremena na vreme jer je dosta ljudi i ukljuceno u taj proces odlucivanja.
.Obamina demokratska administracija je i sama podeljena pa tako izlaze na videlo i zvanicne ,razne , prezentacije za debatu pred kongresom .
Vaznost ovoga je kritika stelt tehnologije i navode se primeri raznih situacija stelt aviona koji su ucestvovali i u bombardovanju Srbije.

Izmedju ostalog sam dosao do zakljucka u koji ni sam nisam verovao a i koji niko nije mogao da 100 procentno potvrdi .
Ipak su pogodjena 2 F-117A !
Jedan je pao u Srbiji a drugi je po sletanju otpisan ,Spasla ga je zakasnela detonacija sa NEVE .Tako da je kompjuter FBW sistem uspeo da ga vrati na aerodrom u madjarskoj , bio je toliko ostecen da je posle taj avion otpisan!!!
Rec o uredniku -strauss je centar za informacije u okviru ministarstva odbrane on prikuplja info sa terena da bi ih predocio generalima uoblicio zakljucke ,statistike , moral na terenu ,stanje tehnike i tako dalje, a James Stevenson je bivsi general koji je zavrsio Elitnu skolu u west pointu i koji je u penziji a nije bas odusevljen sa F-22 da kazemo ,pri tom vise veruje u izvestaje sa terena nego marketing.On je bio zaduzen sa jednom grupom u straussu i pricao sa pilotima stelt aviona koji su ucestvovali u borbenim akcijama i dao je jednu pojednostavljenu prezentaciju za politicare ...
Za nas je interesantna strana br. 28 koja je potvrdjena iz vise izvora koje sam mogao da nadjem a u kojoj se priznaju 2 pogotka F-117A nasoj PVO, ovde ne ulaze u detalje ali u kredibilitet ovih podataka ,po meni, stvarno ne treba sumnjati ...

Dajem ceo pdf. posto nije mnogo ,gde se navode neka ogranicenja F-22 koje ima (kao i svaki avion ) i nije mnogo megabajta tako da bi trebalo ovo sacuvati -u slucaju da se pokvari link :P.

Licno bio sam protivnik teorije da je pogodjeno vise od dva aviona (popravljiva ostecenja ne racunam), ali morao sam da promenim misljenje.
Tezio sam da budem kratak ,ali izgleda da nije uspelo.

http://www.cdi.org/pdfs/stevenson f-22 brief.pdf

Poslednja izmena:

Back