ISTINA O ABORTUSU?

• Začetnik teme Začetnik teme Senka Z.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Za prezervativ je potrebna saglasnost oba partnera,a ponekad se desava da muskarci ne pristaju na prezervative....pa tako imamo porodice sa 9-10 dece koje nemaju sa cime da izdrzavaju,a nesto nisam primetila da je crkva poletela da im pomogne.
.

Svaka ti cast!:klap: sta sad ako se desi nekoj devojci u srednjoj skoli da ostane trudna, jel treba mozda da ga rodi? i da pritom oca boooli dooopence za sve to, jos kaze nije moje,a tih slucajeva ima koliko hoces, ljudi moji zivimo u 21. veku, zbog 1 nerazmisljanja necemo upropascavati svoj zivot

sta sad ako se desi nekoj devojci u srednjoj skoli da ostane trudna, jel treba mozda da ga rodi? i da pritom oca boooli dooopence za sve to, jos kaze nije moje,a tih slucajeva ima koliko hoces, ljudi moji zivimo u 21. veku, zbog 1 nerazmisljanja necemo upropascavati svoj zivot

Jeste :worth:. A i danas svaka budala moze da ima dete. Nije sve u radjanju. Naravno da treba razmisljati unapred ali ako se desi i ako osoba nije spremna za dete a ne zeli da daje dete na usvajanje, sta drugo da uradi?

Evo i jednog mišljenja muškarca...
Kako god se okrenuli i postavili, abortusus je greh, pred koji se nekad stane.
Kad to čovek shvati u srcu...
Da li je muškarac tolerantan ili beži od odgovornosti kada kaže ženi - ti odluči?
Reč - Veštica je i nastala od vešte žene koja se nekad bavila, izmedju ostalog i abortusom.
Nema tolerancije.
Shvatite da ćemo uraditi greh(ako ga uradimo), ili nećemo, kao i svaki drugi koje svakodnevno činimo...
Takav je život...

Negde na pocetku teme Hellen lepo rece da je pitanje abortusa ovde lose povezano sa stavom crkve. Crkva je iznosila, iznosi i iznosice stav i o abortusu i o jos mnogo stvari koje su u skladu sa dogmom koju propoveda i koju mi mozemo ali ne moramo da postujemo. Po tome smo manje ili vise vernici ili nevernici ili stagod.
E sad je aktuelno stanoviste crkve o abortusu. Zasto? Zato sto je problem goruci, alarmantan po statistici koja se iznosi s vremena na vreme u javnost. A da ne spominjem i lokalne politicke upotrebe... Stav crkve treba posmatrati u kontekstu svih relevantnih stavova koji se iznose.
O pravu zene na abortus - nemam sta reci vec da ona to pravo ima i zakonom je regulisano tako da je trenutno najprihvatljivija opcija obzirom na danasnje okolnosti zivota.
Poznajem mnogo zena koje su vrsile abortus 1, 2 a neke kazu da su brojale do 8, pa posle ne znaju broj... i svaka ima neki svoj razlog, dovoljno jak za nju da je to ucinila. Nisu to lake odluke, i ne opravdavam nikoga, neke sam molila da mi ne pricaju o tome kad to rade., ali to se dogadja izgleda u mnogo vecim razmerama nego sto smo svesni.
Nesto ide losim tokom.
A sad da pricamo da li je covek covek, sa pravima koje mu pripadaju, trenutkom rodjenja ili zaceca ili trenutkom ozivljenja u materici - kako zakon kaze, mozemo godinama diskutovati. Takodje diskusije opravdanosti abortusa u slucaju bolesti, silovanja i sl. po meni su suvisne jer se radi o malom broju slucajeva u odnosu na one koje se rade u normalnim okolnostima.
mogao bi neko naci neke podatke (mene mrzi sad da trazim) citala sam ih u novinama i frapirala se.
Da se na kraju izjasnim: Protiv sam abortusa. Nisam za to da se abortus zabrani. Da li to moze jedno sa drugim - ne znam.
Neka ovi pametni nadju neko resenje i svi cemo im biti zahvalni.

[QUOTE="Maja";7393380]Treba naci resenje za mlade devojke koje ne znaju nista o kontracepciji,edukovati ih,
a ne zabraniti abortus.
A zaista ga ima dosta u nasoj zemlji[/QUOTE]
Mlade devojke koje ne znaju nista o kontracepciji treba da se ubiju. U 21 veku,kad to nije taboo,postoji internet,literatura,a o casopisima da ne govorimo...
Svaki Cosmo bre o tome pise,pa ona koja nije cula za prezervativ makar,treba da se sedi kuci i da se i ne petlja gde joj nije mesto.
Po meni je za toliki procenat abortusa kod mladih devojaka krivac majka.Libe se da razgovaraju sa kcerkama,ne znaju kad je vreme,kako ce,sta ce..pa kad se desi kuku lele..

Mlade devojke koje ne znaju nista o kontracepciji treba da se ubiju. U 21 veku,kad to nije taboo,postoji internet,literatura,a o casopisima da ne govorimo...
Svaki Cosmo bre o tome pise,pa ona koja nije cula za prezervativ makar,treba da se sedi kuci i da se i ne petlja gde joj nije mesto.
Po meni je za toliki procenat abortusa kod mladih devojaka krivac majka.Libe se da razgovaraju sa kcerkama,ne znaju kad je vreme,kako ce,sta ce..pa kad se desi kuku lele..

Најстрашније је то што мајке које су абортирале у младости најчешће ћеркама праве табу од секса уопште, а о контрацепцији да не причамо!
Имам колегинице, образоване жене, кажу ми, као, ,,Шта ти са синовима причаш о сексу, како те није срамота?! Ја са својом ћерком не причам, има другарице, нека прича са њима!''

У школи, где би на врло професионалан начин неко могао то да им објасни, запослени се згражавају да причају са ђацима о томе. Само ретки појединци то покушавају, ризикујући да буду исмејани у колективу, или чак позвани на одговорност!
Није лако купити презерватив, јер је у нашем друштву генерално секс још увек табу, и поред силних часописа, којекаквих сцена у филмовима...

Али, тема је о абортусу, а превенција је најважнији део, но, од тога друштво бежи.
И зато и имамо теме о абортусу.

Ja cu mojoj da kazem::rtfm:Duso,sex je lepa stvar,cist hedonizam ali iz sexa izlaze jos dve ruzne stvari a to su polne bolesti i deca(nezeljena!)...S toga,kondomi..i nikada i nigde bez njih...
Mislim,valjda cu malo da razradim pricu do 15.godine al' to je za mene sustina.
Mom prvom decku je mama kupovala kondome..Ziva istina..

Sada sam inace na mukama:A kako se beba napravi u maminom stomaku!?:confused:
Kad prezivim to do sexualnih odnosa cu nekako stici:roll:

Свиђа ми се идеја да родитељ сину купује кондоме, писала тако нешто, па брисала.

Као и да мама иде са ћерком до гинеколога по савет за прву контрацепцију.

Али, у сексу нема ружних ствари ако су људи упућени.
Превенција није плашење, него упућивање, сазнавање, спремност.

Ja cu mojoj da kazem::rtfm:Duso,sex je lepa stvar,cist hedonizam ali iz sexa izlaze jos dve ruzne stvari a to su polne bolesti i deca(nezeljena!)...S toga,kondomi..i nikada i nigde bez njih...
Mislim,valjda cu malo da razradim pricu do 15.godine al' to je za mene sustina.
Mom prvom decku je mama kupovala kondome..Ziva istina..

Sada sam inace na mukama:A kako se beba napravi u maminom stomaku!?:confused:
Kad prezivim to do sexualnih odnosa cu nekako stici:roll:

Pmozi mi. I moje dete (5god) se pita kako je nastala beba u mom stomaku. Nisam imala nikakav odgovor. Šta si ti odgovorila.:dash:
Izvinjenje ostalima zbog skretanja sa teme.

Pmozi mi. I moje dete (5god) se pita kako je nastala beba u mom stomaku. Nisam imala nikakav odgovor. Šta si ti odgovorila.:dash:
Izvinjenje ostalima zbog skretanja sa teme.
Moja prijateljica ima kcerku stariju dve godine od moje i njih dve se sjajno igraju i druze ali moja mala uvek od ove vece pokupi neki novi biser ili pitanje..Situacija se pogorsava kada se u kombinaciju ukljuci jos jedna drugarica sa kcerkom koja je sada treci razred..Meni posle ostaje muka da razjasnjavam ne jasnoce,a ova moja da slucajno ne ostane ne obavestena sve bih da zna i odmah...
Vracamo se mi pre neko vece sa jednog takvog druzenja i ona me u kolima pita:Mama,kako tacno bebe postanu u maminom stomaku,kako se naprave!?:confused::confused::confused:
Sto me znojeva oblilo..trt mrt ja pocnem okolo naokolo pa kad sam shvatila da lupetam prekinem razgovor i kada smo dosle kuci dograbim neku deciju enciklopediju i iscitam:Intimnim spajanjem muskarca i zene ..tako sto muski polni organ udje u zenski polni organ..bla,bla...procitam ja to i shvatim da ne umem da joj prepricam...Nego mi to lepo naglas procitamo..Kaze ona:ne razumem..ja opet..i vec mi smesno..ona opet:ne razumem kako to tacno(njoj se sva pitanja zavrsavaju sa TACNO!)
Ajde spavaj nije ni vazno to sada da razumes,al' od kupusa i od rode se ne prave sasvim sigurno.;)
Ako nadjete bolji nacin u uzrastu 5.5 godina prosvetlite me,pleaseeeee...

xe,xe,moji znaju kako se radaju ,ali ne i kako se prave.mali -6-me pitao pre neki dan,ali sam izbegla dok ne smislim kako da mu objasnim.

Zašto si izbegla odgovor .... ????
Šta imaš da smišljaš ... lepo objasniš detetu kako se prave bebe .... naravno priču uprostiš do te granice da te dete razume. Mislim da je iskren odgovor najbolji odgovor - a i psiholozi se slažu sa tim.

kada sam ja bila trudna stariji sin tada 6 godina pita mene a kako će beba izaći..da li će mi iseći trbuh,kao što je video na TV-u?...ja pogledam kumu ona sramežljivo pocrveni i ništa...a ja onako gledam,pa nekad će neko morati da kaže detetu,da bebe ne donosi roda...pa evo kako sam ja objanila...kažem njemu jel znaš da devojčice i dečaci ne piške na isti način...dečaci imaju pišu,a kod devojčica piša se ne vidi...kaže on ne dosađuj,to ja već znam...okej,kažem ja...e pa beba izlazi tamo gde devojčice,odnosno žene piške...pita on tamo dole na onu rupu...da,odgovorim ja...on se zamislio i otišao da se igra...nikad više ovo pitanje nije postavio...bilo je detetu jasno..

kada sam ja bila trudna stariji sin tada 6 godina pita mene a kako će beba izaći..da li će mi iseći trbuh,kao što je video na TV-u?...ja pogledam kumu ona sramežljivo pocrveni i ništa...a ja onako gledam,pa nekad će neko morati da kaže detetu,da bebe ne donosi roda...pa evo kako sam ja objanila...kažem njemu jel znaš da devojčice i dečaci ne piške na isti način...dečaci imaju pišu,a kod devojčica piša se ne vidi...kaže on ne dosađuj,to ja već znam...okej,kažem ja...e pa beba izlazi tamo gde devojčice,odnosno žene piške...pita on tamo dole na onu rupu...da,odgovorim ja...on se zamislio i otišao da se igra...nikad više ovo pitanje nije postavio...bilo je detetu jasno..

ispravka,ne moj stariji sin,nego stariji sin moje kume

Ok tamo izlaze a gde ulaze i kako..to je krucijalno pitanje...
I koja rupa uopste?:confused:
Devojcice nemaju nikakvu rupu a jos manje da se ona vidi dok u vrticu piske...Da ne piske isto jasno im je jos u jaslicama ali KAKO SE BEBA NAPRAVI U STOMAKU i kakve sad to veze ima tacno;) sa piskenjem,molim odgovor u skladu sa godinama...:)

Objasnila sam i ja kako izlaze,sve strucno,pa su skapirali lepo,ali kako se prave,ne znam,mozda bi trebao muz ,ili da nadem prikladna imena za p.organe...daj savet.
Devojcice imaju ribicu a decaci pisu(mi smo tako definisali!) a ako im kazemo da se to spoji pa tralala lala...jos bi trebali i da probaju,a?:think:
Katastrofa.

Ja sam u trecem razredu iscitala sve o tome,secam se bio je zimski raspust,i onda samouvereno rekla mami:Ja sve znam,procitala sam ali hocu od tebe da cujem...Ona je mirno ali u svom stilu najpre pocela da prica o ljubavi...;):)

Objasnila sam i ja kako izlaze,sve strucno,pa su skapirali lepo,ali kako se prave,ne znam,mozda bi trebao muz ,ili da nadem prikladna imena za p.organe...daj savet.

Ahaaa .. ja sam shvatila da si izbegla uopšte razgovor na tu temu, nisam skapirala da si im ipak objasnila bar deo :) .... a imena za polne organe pa ''piša'' i ''ribica'' činimi se da deca u tom uzrastu tako zovu svoje genitalije ....

Devojcice imaju ribicu a decaci pisu(mi smo tako definisali!) a ako im kazemo da se to spoji pa tralala lala...jos bi trebali i da probaju,a?:think:
Katastrofa.

Ja sam u trecem razredu iscitala sve o tome,secam se bio je zimski raspust,i onda samouvereno rekla mami:Ja sve znam,procitala sam ali hocu od tebe da cujem...Ona je mirno ali u svom stilu najpre pocela da prica o ljubavi...;):)

Tako sam i ja mislila da nadenem imena:P,ali nekako me je posle sramota,cini mi se kao da ce znti sta su mama i tata radili ,sta rade...stariji nije ni pitao,ima 9god,ali mali,6,ne bi me cudilo da pita neku devojcicu da probaju.
Kaze mi pre neki dan:ja toliko volim Sasku da bi je samo ljubio i odma bi se ozenio:eek:

A zasto te je sramota?:dontunderstand:
Pa radili su:cool: jer je to lepa stvar a da nisu ne bi imali njih..Tako polako jednim potezom ubijas dve muve..Ono sex je ok(pozitivno!) ali iz njega dolaze deca(moze biti negativno),dakle idemo na kontracepciju sada..i tako lekciju po lekciju.;)
Doduse,muska su deca ali ne treba da zive u ne znanju...nisu blesavi da misle da sve zene to rade a njihova mama ih je rodila od pilule sto joj je cika dr.dao da proguta...:lol::lol:

Back