ISTINA O ABORTUSU?

• Začetnik teme Začetnik teme Senka Z.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
E,stvarno si malo "suzenih pogleda".Niko nije rekao da deca odlucuju o mom zivotu,a posto ih imam 2 ,dosli smo do faze da razmisljamo i o 3-em.I naravno moja deca ucestvuju ,na neki nacin u odluci.kada sam zatrudnele sa2 sinom,1 je bio dobro pripremljen,i nije bilo ljubomore,jer sam mu dozvolila da ucestvuje.
Moji mene nisu pitali,a i da jesu ,ne bi moje misljenje nista promenilo.
Ja tu gresku necu ponoviti.
Ne MORA,ali kakva je komunikacija sa tom decom ako se ne pitaju ni za misljenje???:otkacio:

Ucestvuju tako sto se sa njima razgovara i pripremate ih na to da ce dobiti novog clana porodice... mislim da je to dovoljno...
Ako vi imate dobar brak i materijalno ste obezbedjeni, zelite jos jedno dete jer ste sigurni da mu mozete pruziti sve, ljubav, paznju, neznost, znate da ga mozete usmeriti da postane kvalitetan covek jednog dana... jednostavno zelite to dete(tvoj muz i ti)... da li bi ste odustali od njega ako se vase dvoje dece ne bi slozilo sa tim, tj. ako oni to ne bi zeleli?

Ucestvuju tako sto se sa njima razgovara i pripremate ih na to da ce dobiti novog clana porodice... mislim da je to dovoljno...
Ako vi imate dobar brak i materijalno ste obezbedjeni, zelite jos jedno dete jer ste sigurni da mu mozete pruziti sve, ljubav, paznju, neznost, znate da ga mozete usmeriti da postane kvalitetan covek jednog dana... jednostavno zelite to dete(tvoj muz i ti)... da li bi ste odustali od njega ako se vase dvoje dece ne bi slozilo sa tim, tj. ako oni to ne bi zeleli?

Iskreno,ne znam.
Mozda.
Zavisi i od okolnosti,ako mi jako zelimo to dete,pripremicemo nasu decu,a ako nisam sigurna,kao sto nisam,oni mene mozda malo usmeravaju ka tome da se neckam i verovatno cu ih poslusati.
Pazi sad,oni hoce,ali ja nisam sigurna,znaci nisam nacisto sta da radim.
Zato ti i kazem da ne smeju biti izostavljeni iz nekih bitnih odluka,osetice se odbaceno.A na nama ja da damo zavrsnu rec.Pozzzzzzzzz:bye:

Evo odgledala sam. Ne znam zašto reko' aj da se i ja šokiram kao onaj doktor i ona šatro feministkinja (ali mora feministkinja da brani abortus je l' da? To su one brkate zle tete pa što im ne bismo prišili i decoubice :lol: žene, da li ste znale da ste sve do jedne feministkinje?) što je prestala biti feministkinja kada je videla monstruozni snimak.

Prvo je pokazao koliki je fetus od 12 nedelja a onda je na ekranu u daleko većoj rezoluciji sve to predstavio kao da se odigrava u pravoj veličini, sa sve lutkom modelom pored, pa je još onu štipaljku širio oko glave sa ekrana ne bi li pokazao da je ona "prevelika" da se tek tako izvuče iz materice. A onda ide magični deo o "nemom vrisku" :roll: kao on jevideo kako su se fetusu otvorila usta i normalno to je dete koje vrišti.
Pre svega toga je predstavio kompletne delove tela tog stvorenja onako uveličane kako bismo videli da je ono "kao čovek" (ma mo'š misliti, fetus čoveka je kao čovek???), a onda je pričao o moždanim talasima kako bi dokazao da ono valjda razmišlja u svom "skrovištu" i planira verovatno hoće li izaći glavom ili će krenuti nogama :confused: a nešto bih da vas pitam, kako to da se dete nikada ne seća svog perioda u stomaku, mislim, kada razvije sposobnost da se izražava, pa i da govori..... (vi biste se sećali šta ste radili pre 3 godine da ste 9 meseci bili na istom mestu, hm? :think: ) šta, nema dovoljno razvijen mozak? Ali ono za potrebe propagande i vrišti nemo u stomaku i razmišlja, ma svadbu planira :roll:

Taj organizam je realno šteta ubiti koliko je šteta ubiti miša, samo što miš verovatno ima razvijeniji mozak, a i te je veličine otprilike..... pa se vi sada 12 puta prekrstite ponovo nad mojim poređenjem i neka dođe ona devojka da plače ovde kako ima bezosećajnih ljudi, i dalje ništa nisam rekla dalje od realnosti.

Ruku na srce, ono očigledno instinktivno ritanje je pomalo jezivo i to je jedini momenat kada ti nekako bude, pa ne žao već prosto... gadno. Jeste li gledali onaj film o biljci koja je nakačena na neku mašinu koja valjda hvata neke talase i kada joj se čovek približi i pođe da je zgrabi rukom mašina podivlja?

P. S. preskočila sam neke delove ali to je zato što čiča mnogo sporo priča, a mene pomalo nervira taj tempo govora kod starijih generacija, ne mogu da se koncentrišem.

Свашта пропустих!
Ја причала о планирању породице, и причала о већ рођеној деци.
И нисам говорила о томе да њих треба питати да ли да мама роди још једно дете, него да родитељи узму у обзир како би се рођење детета одразило на децу коју имају.
Моји синови имају 15 и 16 година. Ја имам скоро 45. Они треба да излазе, да имају девојке, да студирају за пар година... Јако би им тешко пало када бих родила дете сад. Не због прихватања сексуалности родитеља, него због тога што би то дете променило њихов живот.
А ја у овим годинама не желим дете, јер нисам више физички способна да се бринем о беби.
И шта? Ако ми се деси трудноћа, требало би да родим?
О томе сам причала, планирали смо породицу са двоје деце, толико смо желели.
Узимајући у обзир наше материјално стање, величину куће у којој живимо, претпоставку да децу треба школовати, облачити, то је било то.
Рекох, на неким другим темема причало се о породицама које живе у нехуманим условима, са 7, 8, 10 деце. Да ли су ти родитељи узимали у обзир потребе већ рођене деце када су рађали следеће, и следеће...
И опет понављам, породицу треба планирати тако да сви чланови буду задовољни и да им потребе буду задовољене!
А ако мора да се то реши абортусом, зашто да не?

Bitno je da dete ucestvuje,neka na kraju bude po mom,ali ono mora biti ukljuceno,jer je deo porodice.:bye:

Управо.

Мало смо одлутали са почетне позиције. Прича је кренула тако што се неко овде залагао за то да жене МОРАЈУ да роде, у било којим условима и у било које време (ако остану трудне), у фазону:''Ко им је крив што нису пазиле - нека испаштају!''Ја сам само рекла да тако не испашта само жена, него цела породица, јер треба гледати и потребе других чланова породице - мужа и деце!
Онда неко рече како већ рођена деца немају везе са тиме...и тако скретосмо са суштине...

Свашта пропустих!
Ја причала о планирању породице, и причала о већ рођеној деци.
И нисам говорила о томе да њих треба питати да ли да мама роди још једно дете, него да родитељи узму у обзир како би се рођење детета одразило на децу коју имају.
Моји синови имају 15 и 16 година. Ја имам скоро 45. Они треба да излазе, да имају девојке, да студирају за пар година... Јако би им тешко пало када бих родила дете сад. Не због прихватања сексуалности родитеља, него због тога што би то дете променило њихов живот.
А ја у овим годинама не желим дете, јер нисам више физички способна да се бринем о беби.
И шта? Ако ми се деси трудноћа, требало би да родим?
О томе сам причала, планирали смо породицу са двоје деце, толико смо желели.
Узимајући у обзир наше материјално стање, величину куће у којој живимо, претпоставку да децу треба школовати, облачити, то је било то.
Рекох, на неким другим темема причало се о породицама које живе у нехуманим условима, са 7, 8, 10 деце. Да ли су ти родитељи узимали у обзир потребе већ рођене деце када су рађали следеће, и следеће...
И опет понављам, породицу треба планирати тако да сви чланови буду задовољни и да им потребе буду задовољене!
А ако мора да се то реши абортусом, зашто да не?

Сад тек видех овај пост.
Да, о томе се ради!

:???:
Iznecu moje misljenje ili bolje razmisljanje,jer nemam striktan stav.
Ovde ima puno mladih ljudi koji tek pocinju svoja razmisljanja da upucuju i ka ovakvim temama.
Ja sam ih sretala u zivotu...

Da ili ne?
Odgovor ne moze biti jednostran.
Cesto se zena stavlja u iskljucivi kontekst,jer ona je ta koja treba staviti "glavu na panj".
Ali ,ako smo i vernici pa smo protiv,nije zena iskljucivo ta koja odlucuje i uzima greh na svoja pleca.

Npr.dogodilo se i trudnoca je tu.Ona moze doneti obe odluke...Ali njen partner,otac-zacetnik zivota-NECE! Upravo sa velikim NE.
I sta se desava...ona ,npr. ne zeli da "ubije",duboko oseca to bice i sve sto ide s tim.
(Ja imam 2 deteta)...

Ali ,opet...npr....ima 19-20 godina,nije ni emotivno,ni fizicki,ni psihicki,ni materijalno sposobna...ne spremna,nije sposobna da izvede ta zivot.
Rodjenjem to dete bi u vecini slucajeva bio pocetak tragedije-zivot i odgajanje dece nisu ni laki ni bezazleni.

A,on-otac zacetnik tog zivota...spusti slusalicu,zatvori vrata,odseli u drugi grad,prihvati drugu zenu....briga ga za taj zivot,
i cak i ako se izrodi pravda se svojom emotivnom,psiholoskom,fizickom,materijalnom ne sposobnoscu....i to je cool-on nije pocinio nikakav greh...samo je mama ta koja treba da potegne ili grbacu ili obarac.

Pa za mene,cak ako se nazovem i vernikom...muskarac je taj koji treba da dobije gresnu posledicu u oba slucaja.
I po religioznim nacelima zena zauzima poziciju onog koji treba biti zasticen od strane oca,muza,brata ili odraslog sina.
Ona koja ne dobije tu zastitu ili vec ovakvim postupkom "muza" bude primorana da ucini greh-nije ta koja snosi gresnu posledicu.

Zena koja i ucini abortus -uvek-uvek i slovom uvek - ima za posledicu veliku dusevnu patnju i dozivotnu svest o tome.
Muskarac -ne!
Zato je i od Boga dato upravo da kroz dusevnu patnju ona oseti posledicu greha,muskarac dobija vecu posledicu upravo zato sto rezultati te posledice nisu odmah vidljivi.

Taj slucaj.
Dalje naravno ako je dato coveku da tehnoloski napreduje i moze utvrditi eventualne anomalije na svom plodu-ispravno je da taj plod bude uklonjen.
Da je Bog zeleo da ne znamo,ne bi nas ni obdario sposobnoscu da otkrijemo metode kojima se to moze utvrditi.

I slucaj u kojem sam striktno protiv je da se taj vid kontracepcije koristi.To su sumanuti slucajevi,kada se abortira dvocifren broj plodova u zivotu jedne zene.
Kod nas u Srbiji i ex YU to je veoma cest slucaj.
Tu su gresne posledice ogromne za oba partnera...nesagledivo.

U ovom smislu problem nije crno-beli...ima nijansi u svemu tome.
Zabranom se ne bi smanjilo,vec bi se dogadjao jos uzasniji vid toga.
Ne strucna i prljava tehnologija odstranjenja ploda.
Sigurno,nema da fali.

Mi smo ljudi ovog vremena i ovog stanja svesti...ne slede se religiozna uputstva koja do udaje-zenidbe pozivaju na celibat.Koja u okviru braka pozivaju na vernost i cestitost i ne-prekidanje braka koji je ostvaren uz potomstvo i odgovornost prema braku...
Tako da se sigurno desavaju situacije u kojima smo od Boga ne-zasticeni i samim tim dogadjaju se plodovi koji nisu zeljeni.

Upravo iz ovih razloga kontracepcija je nuzno zlo.Ako smatramo da i nju religija brani,a ne brani u braku i u okviru "svete tajne braka".
Tako ja to vidim i ne osporavam bilo cije misljenje o tome.:rtfm:

A,on-otac zacetnik tog zivota...spusti slusalicu,zatvori vrata,odseli u drugi grad,prihvati drugu zenu....briga ga za taj zivot,
i cak i ako se izrodi pravda se svojom emotivnom,psiholoskom,fizickom,materijalnom ne sposobnoscu....i to je cool-on nije pocinio nikakav greh...samo je mama ta koja treba da potegne ili grbacu ili obarac.
Hej, ali može se desiti i da ona ne želi dete a on želi. Zaista, njen će se život okrenuti naglavačke, ima ona svoje razloge da abortira ma koji da su, ali on je onda tu samo nemi posmatrač koji taj "greh" ne želi na svojoj duši a ne može ništa da učini.

Nije ni njihova uloga uvek jednostavna i laka.

Hej, ali može se desiti i da ona ne želi dete a on želi. Zaista, njen će se život okrenuti naglavačke, ima ona svoje razloge da abortira ma koji da su, ali on je onda tu samo nemi posmatrač koji taj "greh" ne želi na svojoj duši a ne može ništa da učini.

Nije ni njihova uloga uvek jednostavna i laka.

Слажем се.
Ретки случајеви, али се догађа. И зато то некако треба да буде заједничка одлука. Жене често РАЂАЈУ децу да би напакостиле мушкарцу којег хоће да вежу за себе, и не дају му право избора. И ту је право избора само на жени.
И ако жене често користе то право ,,хоћу-нећу'' онда је то угрожавање права партнера, у оба случаја.

Можда би претходно требала да одлучи с ким ће "легне", па онда о абортусу не би ни морала да се замара. Абортус треба забранити, то је чисто убиство. Убиство из себичности!

Наравно, трудноће у којима је живот мајке из неког разлога угрожен, као и трудноће услед силовања и страшних ствари тог типа треба другачије третирати, али ово идем од једног до другог...

Kada bi se zabranio abortus nastao bi haos. Po meni je bolje da se abortira nego da decu radjaju ljudi koji nisu u stanju ni o sebi da vode racuna. Ima ljudi koji imaju decu, a dodje mi da ih ubijem kada vidim kako ih zapostavljaju.
Ja bih otisla u drugu krajnost i zakonom odredila ko TREBA da rodi.
Ja sam abortirala po PREPORUCI LEKARA. Zakazala hormonska kontracepcija i zbog VELIKE mogucnosti da sa detetom ne bude sve u redu, uradila sam kako mora.

Da li je i doktor ubio iz sebicnosti?

Kada bi se zabranio abortus nastao bi haos. Po meni je bolje da se abortira nego da decu radjaju ljudi koji nisu u stanju ni o sebi da vode racuna. Ima ljudi koji imaju decu, a dodje mi da ih ubijem kada vidim kako ih zapostavljaju.
Ja bih otisla u drugu krajnost i zakonom odredila ko TREBA da rodi.
Ja sam abortirala po PREPORUCI LEKARA. Zakazala hormonska kontracepcija i zbog VELIKE mogucnosti da sa detetom ne bude sve u redu, uradila sam kako mora.

Da li je i doktor ubio iz sebicnosti?

Ima još jedna bitna stvar ... ukoliko nisi spreman za dete i smatraš da ne bi taj teret mogao da izneseš, svakako je bolje da abortiraš .... nego da ti dete posle bude krivo za sve.

Ja više volim ljude koji su iskreni prema sebi i kažu ''ne sad'' nego po svaku cenu rode i onda im posle kriv djavo i svi drugi sem njih.

Koja je to psiha, pitam se ja, kada recimo ima jedno dete od 2-3 godine, slatko, lepo, svi ga vole i zena obozava i onda - abortira drugo dete!

NAREDI DA GA ISEKU SKALPELOM!

A mozda bi bilo mnogo sladje i lepse nego prvo?

Kako jedno moze da se obozava, a drugo da se SECE?

Ajde neka mi neko tu psihologiju objasni?

Da sam ja isla tvojom logikom mozda bih imala cetvoro dece umesto jednog,
od toga jedno mozda i sa genetskim problemom.
A mi podstanari?
Da li bismo od tebe dobijali novac za izdrzavanje?

Ponavljam: meni je doktor preporucio abortus, a pilulu za dan posle sam 2 puta koristila - sto je isto kao abortus (pod uslovom da sam zatrudnela).
SVA TRI PUTA JE ZAKAZALA KONTRACEPCIJA!

Celicni misu imam pitanje:

sta da radi zena kojoj se vadi plodova voda u 4.mesecu trudnoce, a dobije rezultat na kraju 6.meseca i sazna da dete ima sve predispozicije za Daunov sindrom ili slicno?
Da li radjati takvo dete po svaku cenu?
Ja ga ne bi rodila, ni zbog sebe ni zbog njega. Sta ce mu takav zivot?

O grešnice ... po nekima ovde trebala si da rodiš oba puta i da nosiš breme ''puklok kondoma'' ceo život ... kad umeš da se k.... umeš i da ljuljaš :mrgreen:

Ma pun mi je kufer ovih velikih "moralista" koji nikada nisu bili u datoj situaciji.
Pogotovo sto sam i sama kao klinka imala "cvrste" stavove i klela se u nesto,
a kada sam se nasla u situaciji "stani - pani"....

I moralnije im je da se radjaju deca osudjena da zive bez ljubavi i da se povlace po kojekakvim ustanovama pa da "ne daj boze" jednog dana pozele da se nikada nisu ni rodila, nego da se abortira.

Neko lepo rece: I KONTRACEPCIJA JE NEKA VRSTA ABORTUSA!

Mislim ako cemo biti zatucani onda ne treba nista u zivotu planirati nego dozvoljavati da nam se zivot desava stihijski - pa sta nam veliki Bog da!

GLUPOSTI!

Niko nije blesav pa da misli da abortus nije stetan. Ali ponekad je nuzan izbor.
I treba da postoji kao slobodan izbor, zene pre svega. Ona moze o radjanju da se dogovara sa partnerom, ali svakako krajnja odluka jeste i moze biti samo njena. .
Ako bi se legalan abortus zabranio, samo bi porastao broj ilegalnih sa mnogo vecim posledicama. I vise bi zaradjivali oni koji ga nelegalno vrse. A lekari bi bili jos korumpiraniji jer bi se svi trudili da abortus bude kao medicinski indikovan, i kad to nije.

Mislim da bi trebalo vise raditi na prosvecivanju, pre svega mladih, da abortus ne bude normalan u smislu kontracepcije, vec samo nuzno zlo u ekstremnim prilikama.

I tu bi trebalo po meni vise da se ukljuce doktori, jer znam da se, recimo u nasim ambulantama i porodilistu, gde defiluju mlade devojke, (mislim da nije problem sa zenama u klimaksu kojima se omaklo, one su svesne znacenja abortusa u potpunosti)
prema abortusu ponasaju kao da su te devojke dosle na manikir....
Ne mislim na ljubaznost, nego na stav da je to sto je za njih postalo rutina, sasvim normalno i rutina i za tu mladu devojku. Eto lepa tezgica za doktora! Bice danas lep pazar, imamo punu cekaonicu....Ma da samo ti dodji, odradicemo to cas posla, kad da ti zakazem? 'Oces sutra u 10?

Ne mogu da odolim... Evo jedan vic na tu temu.
Pita mali indijanac majku:
- Mama, mama,zasto se moj veliki brat zove Mesecev zrak.
- Pa zato sine sto se rodio u zoru...
- Mama, a zasto se moj mali brat zove Zalazak sunca ?
- Pa zato sine sto se rodio u sumrak.
- A zasto se moja sestrica zove Treca sreca ponajveca?
- Pa zato sine sto smo se radovali sto imamo jednu devojcicu posle dva sina....

I prestani vise da me zapitkujes, Puknuta gumice!

Back