Istina o 10 Bozijih Zapovesti

• Začetnik teme Začetnik teme nonk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To nije u sastavu ove teme, ali kad pitaš možda bi mogao i ovako da razmišljaš... da li je u to vreme bilo vladara koji nisu uništavali svoje neprijatelje? A možda i ovako... da li i danas ima vladara koji ne uništavaju svoje neprijatelje?
A kako je to izgladalo u ono vreme? To možemo samo da zamišljamo, ali je činjenica da su oni smatrani jereticima (nešto poput nonka danas) a tada se sa jereticima tako obračunavalo.
A Stefan Nemanja jeste bio tvorac moćne srpske države. I ne treba zaboraviti da je umiro ispred ikone Presvete Bogorodice i da su mu poslednje reci bile: "Hvala Bogu za sve". Barem tako istorija pamti. I da je nazvan mirotočivi, a zna se i zašto.
Na isti način bi se moglo upitati zašto su i drugi ljudi iz crkve učestvovali u raznim bunama i ratovima. Recimo, arhimandrit Hadži Melentije koji jezbog uspeha u borbama postao vojvoda sokolske nahije.

Reefer:
Da li voziš auto, motor ili neko drugo prevozno sredstvo? Koliko insekata, a po nekad i sisara, ubijaš tako? Da li si hodao i zgazio nekad neku životinju? Jesi, naravno. A ja sam u ovoj temi već piao o tome da smo svi grešni, samo neki imaju snage da to priznaju i traže oprost za to.
Ti izjednacavas nesto sto se ne moze kontrolisati sa svesnim ubijanjem zivih bica. Morao bi da primenjujes jasnije kriterijume.

Reefer:
Čovek i životinja nisu isto.
Bioloski jesu.

Reefer:
Poreklo reči "pop" je grčko, tačnije zasnovano je na grčkoj reči "papas" što znači - otac. Takvo oslovljavanje sveštenika je u davnijim vremenima pokazivalo poštovanje. A danas...

"За време преиода турског јарма турци су изразито називали све одреда попови, независно од чина и звања. И та реч је била погрдна и израз непоштовања. Нажалост, то исту психологију односа према свештенослужитељима продужили су богоборци-комунисти, да су и епископа ославољавали са попе, или уопштено за све који носе мантије - попови. Ствара се кофузија ко је у стари “поп”, јер духовно очинство носи епископ (патријарх) и свештеник, а службе су различите епиксопске и презвитерске, и ћаконске, јер ће данас и ђакона назвати “попом”. …
Interesantna tema za raspravljanje. Od te, tzv. pezorativne reci, su izvedena i neka prezimena, kao Popovic, Popevic, Popadic, itd. Inace, osim svestenika, svi ostali nazivi su uzeti iz grckog ili jevrejskog jezika. I ogroman broj nasih imena vuce poreklo iz jevrejskog i grckog, nesto manje rimskog jezika. Popovi se ne libe da seju grcka i jevrejska imena.

Reefer:
У не знању и немарном личном односу према свом чину, неки од умора од сталног доказивања дигли су руке да се боре против оваквог погрдног односа према нашим духовним оцима. …."
Preterano hvaljenje popova, tj. svestenstva, a sto ne i klira, odnosno klera. Suvise prigrabljenih vrlina se neopravdano pridaje obicnom coveku koji skolovano i vesto propoveda ono sto se dokazati ne moze. Sama ta cinjenica dovodi u pitanje moral tih propovednika. Ja sam ubedjen da mnogi inteligentni popovi ne veruju u ono sto propovedaju, vec da to cine profesionalno, u skladu sa zahtevima profesije i u ime sopstvene egzistencije.

Reefer:
Ako se ne varam, već sam ti napisao šta znači ljubiti ruku, majci, ocu ili svetome ocu... svejedno. To je stvar vaspitanja, običaja i poštovanja.
Danas se ni majci ne ljubi ruka, a nekmoli popovima. Cemu to izrazavanje snishodljivosti. Ako covek ljubi ruku zeni, to je iz ljubavi koju gaji prema njoj, bas kao i kada poljubi ruku svoje majke, samo sto su u pitanju razlicite emocije.

Uzgred, zvati normalnog coveka “svetim ocem” je deplasirano u nasim modernim vremenima. Nazalost, ogroman broj ljudi duhovno zivi u bronzanom dobu.:rtfm:

Naši gresi su voljni i nevoljni, odnosno svesni i nesvesni. A i pitanje je da li si nesvestan da ćeš voženjem automobila ubiti na desetine ili stotine životinja. To što su male, što su insekti ne znači da nisu životinje. Da li je svesno kad otvoriš zamrzivač i uzmeš deo ubijene životinje da ga pojedeš? Ili je to prešlo u nesvesno?
Biološki možda jesmo isto, ali ovde je reč o duhovnosti.
Sveštenik i jeste običan čovek, kao ti i ja. Njegov posao je takav da je bliži religiji i veri od onih koji se time ne bave. Sveštenici nisu idoli, i oni imaju svoje vrline i mane. Njihov moral je njihova lična stvar i neozbiljo je sve ih svrstati u istu moralnu grupu. Svako od njih je individua i tako ih treba posmatrati. Verujem da ne smatraš da su svi vozači autobusa ubice, zato što je neko od njih zgazio čoveka?
Poštujem tvoje ubeđenje da sveštenici ne veruju u ono što rade, ali bih vodeo da znam koji te je argument ili iskustvo navelo na takvo mišljenje.
Neko misli da je moderan ako ne pokaže poštovanje, neko ako gleda emisije na TV Pink... različiti ljudi različito doživljavaju stvarnost. Nekome smeta da poljubi ruku svešteniku i taj to ne mora da čini. Ništa lakše. Takođe ni oca ne mora tako da zove, pa ni svetog oca, ali vidim da mnogi ovde koriste reč otac, tačnije "pop". Malo je to konfuzno, izgleda mi.

Reefer:
Naši gresi su voljni i nevoljni, odnosno svesni i nesvesni. A i pitanje je da li si nesvestan da ćeš voženjem automobila ubiti na desetine ili stotine životinja. To što su male, što su insekti ne znači da nisu životinje. Da li je svesno kad otvoriš zamrzivač i uzmeš deo ubijene životinje da ga pojedeš? Ili je to prešlo u nesvesno?
Simplificiranjem problema ne dajes adekvatan odgovor. Po tebi je i ubijanje virusa i bakterija greh. Pa i sam Isus je gresan jer je ubio dve ribe da bi nahranio Bozji narod Izraeljski. A, jeo je i meso. Pa, i sam Jahveh je gresnik, jer je imao posebna uputsva kako da mu se pripremaju zrtve "paljenice". A, da ne govorim o nasim najvecim svetiteljima koji su bez iole grize savesti ubijali svoje podanike. Ti zivis zahvaljujuci ubistvima drugih zivih bica, inace te ne bi opstajao. Sta vise, i biljke su ziva stvorenja.

Reefer:
Biološki možda jesmo isto, ali ovde je reč o duhovnosti.
Zasto “mozda jesno isto”? Jeste isto, bez greske. Bar tako nauka kaze. Imaju i duhovni zivot, samo na znatno nizem nivou.

Reefer:
Sveštenik i jeste običan čovek, kao ti i ja. Njegov posao je takav da je bliži religiji i veri od onih koji se time ne bave.
Dobro si rekao – “njegov posao”. To je profesija i nema nista zajednicko sa duhovnoscu. To je njihova svakodnevna egzistencija. I to privilegovana.

Reefer:
Sveštenici nisu idoli, i oni imaju svoje vrline i mane. Njihov moral je njihova lična stvar i neozbiljo je sve ih svrstati u istu moralnu grupu. Svako od njih je individua i tako ih treba posmatrati. Verujem da ne smatraš da su svi vozači autobusa ubice, zato što je neko od njih zgazio čoveka?
Tacno, njihov moral je njihova licna stvar, ali imajuci u vidu propovedi koje dele narodu, oni su istovremeno i nemaralni i hipokriti. Uz to, oni u svojoj, inzce veoma ekskluzivnoj drustvenoj kasti, trpe i izuzetno nemoralne clanove, sto daje pecat celom klanu. Drugo, ne mozes tu kastu uporedjivati sa “vozacima autobusa”, jer oni su organizovani samo i jedino u sindikate koji ni u kom slucaju ne propovedaju isto sto i popovi. Uz to, soferska struka je amorfna skupina, dok je svestenstvo veoma dobro hijerarhijski organizovana religija na nivou celog drustva. I, trece, ta organizovana skupina tzv. duhovnika je neproduktivna, moglo bi se mirne duse reci i parazitska, dok su soferi autobusa i te kako korisni drustvu.

Reefer:
Poštujem tvoje ubeđenje da sveštenici ne veruju u ono što rade, ali bih vodeo da znam koji te je argument ili iskustvo navelo na takvo mišljenje.
Njihovo ophodjenje prema okolini i nacin zivota je dovoljno ubedljiv argument

Reefer:
Nekome smeta da poljubi ruku svešteniku i taj to ne mora da čini. Ništa lakše. Takođe ni oca ne mora tako da zove, pa ni svetog oca, ali vidim da mnogi ovde koriste reč otac, tačnije "pop". Malo je to konfuzno, izgleda mi.
Reklo bi se, veoma konfuzno. Zasto svestenik dozvoljava da mu se ljubi ruka? Zato sto je sujetan i ohol, da dokaze svoju “duhovnu” nadmoc. Zasto zapadnjaci ne ljube ruke svojim popovima? Jer to nije ni duhovno ni telesno “higijenski”.

Drugo, kako bi zvao oca? Neces verovati, moderni ocevi svoju decu ohrabruju da ih zovu po imenu i time uklone nepotrebne drustvene barijere izmedju roditelja i dece. Vidim, ti i dalje insistiras na terminu “sveti otac” sto je paradoks.:rtfm:

To nije u sastavu ove teme, ali kad pitaš možda bi mogao i ovako da razmišljaš... da li je u to vreme bilo vladara koji nisu uništavali svoje neprijatelje? A možda i ovako... da li i danas ima vladara koji ne uništavaju svoje neprijatelje?
Da li su ti vladari prekrsili najvaznije bozje zapovesti? Da?
Da li zlikovci i koljaci zasluzuju da budu sveci? Ne.

A kako je to izgladalo u ono vreme? To možemo samo da zamišljamo, ali je činjenica da su oni smatrani jereticima (nešto poput nonka danas) a tada se sa jereticima tako obračunavalo.
Divan izgovor. Vidis, ja sam od onih koji smatraju da je svako istrebljenje ljudi koji misle drugacije genocid, dakle tezak zlocin protiv covecnosti.

A Stefan Nemanja jeste bio tvorac moćne srpske države. I ne treba zaboraviti da je umiro ispred ikone Presvete Bogorodice i da su mu poslednje reci bile: "Hvala Bogu za sve". Barem tako istorija pamti. I da je nazvan mirotočivi, a zna se i zašto.
Naravno da se zna zasto. Zato sto je crkva politicka organizacija, i u sprezi sa drzavom. Da bi se nekako opravdao robovlasnicki sistem, potrebno je da se narodu ispere mozak da je vlast od boga. Kako? Pa lepo, vladari su sveci.
Srbija mocna drzava? Ne budi smesan. :hahaha: Zemlja u kojoj 99% robova rade za velikase? Gde jedni rade i umiru od crncenja, a drugi se kite zlatom?

Na isti način bi se moglo upitati zašto su i drugi ljudi iz crkve učestvovali u raznim bunama i ratovima. Recimo, arhimandrit Hadži Melentije koji jezbog uspeha u borbama postao vojvoda sokolske nahije.
Ne vidim kakve veze ovo ima s bilo cim?

Ukoliko želiš da raspravljaš o ovim stvarima, koje nemaju puno zajedničkog sa temom, otvori novu temu. Nije red da ovde o tome pišemo.
Simplificirati... to se jednostavno napiše pojednostaviti ili uprostiti. Valjda nekima lepše zvuči kad nije na našem jeziku? Nego, nisam ja nigde pisao o virusima i bakterijama. naravno da smo svi grešni, zato se neki ljudi trude da to budu što manje i da prihvate svoje grehe.
Mnogi ljudi teško da imaju duhovni život, a kamoli životinje. Ali dobro, to je stvar ličnog mišljenja.
Tako je, sveštenici su ljudi koji su izabrali taj poziv. Ništa bolji ili lošiji od ostalih poslova, ali oni imaju određeno mesto u društvu, mesto koje su stekli kroz istoriju. Oni su svoj život, kroz svoj posao, posvetili veri. Ne vidim da su više privilegovani od bilo kod direktora, vlasnika kafića, fudbalera ili političara. To je proizvoljan zaključak, bez realne osnove.
Takođe je tvoje viđenje da su oni nemoralni. "Oni" ne posotje, posotje pojedinci koji se bave određenim poslom. A ljudima je blisko da tako generalizuju i svrstavaju u grupe naročito one koje ne vole ili ne razumeju.
Takođe je tvoje mišljenje da su sveštenici neproduktivni. Za mene, a i za još veliki broj ljudi, sveštenici su veoma korisni društvu. O tome možemo da pišemo i sa sociološkog i istorijskog aspekta.
Opet generalizuješ kad pišeš da je "njihovo" ophođenje prema okolini... nema "njih", samo nečiji strah i nerazumevanje iz čega slede napadi.
Zapadnjaci me ne interesuju. Njihova kultura i tradicija se mnogo razlikuju od naših. Njihove religije se razlikuju od naše. Zašto bi mi oni bili uzor?
I ja sam moderni otac, pa me deca ne zovu imenom. Nisam im drug, već otac.
Svakako ne insisitram na terminu "pop". I u drugim oblastima ne insistiram na neprikladnim nazivima, ali kao što sam napisao, svemu ovome nije mesto u ovoj temi.

Ukoliko želiš da raspravljaš o ovim stvarima, koje nemaju puno zajedničkog sa temom, otvori novu temu. Nije red da ovde o tome pišemo.
Simplificirati... to se jednostavno napiše pojednostaviti ili uprostiti. Valjda nekima lepše zvuči kad nije na našem jeziku?
Jos jedan ljudski greh. Ne smeta ti da tvog poglavara zoves patrijarh i eparh, ili crkeni sabor Sinod, ali ti smeta SIMPLIFICIRATI. Treba dostici taj nivo netolerantnosti, pa u tudjem oku videti trn, a u svome ne videti brvno. Cak i taj tvoj nazvi ‘REEFER” je srpski, zar ne? Pretpostavljam da ti je i ime grckog ili jevrejskog porekla, a verovatno i prezime. Moje, cisto srpsko ime i prezime imaju korene u hebrejskom i grckom jeziku. A ja, mo’s misliti, Srbin.

Nego, nisam ja nigde pisao o virusima i bakterijama. naravno da smo svi grešni, zato se neki ljudi trude da to budu što manje i da prihvate svoje grehe.
Sta dobijas kad “prihvatis” svoje grehe. Celokupni sistem odrzavanja zivota na zemlji je “ubijanje zivota da bi se zivot nastavio”. Jaci ubijaju slabije i tako u lancu ishrane sve do ispase, tj. biljaka.

Mnogi ljudi teško da imaju duhovni život, a kamoli životinje. Ali dobro, to je stvar ličnog mišljenja.
. Nije prikladno kad hriscanin ima negativno misljenje o duhovnom zivotu drugih hriscana.

Tako je, sveštenici su ljudi koji su izabrali taj poziv. Ništa bolji ili lošiji od ostalih poslova, ali oni imaju određeno mesto u društvu, mesto koje su stekli kroz istoriju. Oni su svoj život, kroz svoj posao, posvetili veri. Ne vidim da su više privilegovani od bilo kod direktora, vlasnika kafića, fudbalera ili političara. To je proizvoljan zaključak, bez realne osnove.
Kroz istoriju, od pamtiveka, religija je uvek zauzimala pozitivan stav prema vlastodrscima. Uvek je bila na usluzi vlastodrscima. Za uzvrat je dobijala bogate posede, robove i kmetove. Sto se tice aktuelnih privilegija, ocito je da nisi procitao Zakon o crkvama i drugim verskim zajednicama. Crkve, ne samo da nisu obvezne da na svoje prihode i imanja placaju poreze, vec obilato koriste namenska sredstva iz drzavnog budzeta na republickom i lokalnom nivou. Zaista, nije korekno uporedjivati jednog ugostitelja koji dnevno radi deset - dvanaest sati, sa jednim popom koji samo kroz jedno pevanje i malo kadjenja od petnaestak minuta zaradi vise od jednog ugostitelja. Uz to, svaki gradjanin koji zahteva “uslugu” popova, mora da placa redovne priloge crkvi. Cak i ja sam nasilno crkveno oporezivan kroz postanske usluge, kada mi se za izgradnju hramova naplacuje dodatna postarina, a mnogobrojna deca siromah, kao i stariji i bolesni nemaju sta da jedu. To je sramota i od Crkve i od Drzave.

Takođe je tvoje viđenje da su oni nemoralni. "Oni" ne posotje, posotje pojedinci koji se bave određenim poslom. A ljudima je blisko da tako generalizuju i svrstavaju u grupe naročito one koje ne vole ili ne razumeju.
Takođe je tvoje mišljenje da su sveštenici neproduktivni. Za mene, a i za još veliki broj ljudi, sveštenici su veoma korisni društvu. O tome možemo da pišemo i sa sociološkog i istorijskog aspekta.
”Oni” i te kako postoje u jednoj homogenoj i dobro organizovanoj nevladinoj organizaciji koja SE, poput hidre, uvlaci u strukturu vlasti i vrsi izuzetno konzervantivan uticaj. I drugo, hoces reci da je moralno obecavati onostrani veciti zivot u totalnom blazenstvu, a znas da ga do sada niko nije doziveo.

Zapadnjaci me ne interesuju. Njihova kultura i tradicija se mnogo razlikuju od naših. Njihove religije se razlikuju od naše. Zašto bi mi oni bili uzor?
I ja sam moderni otac, pa me deca ne zovu imenom. Nisam im drug, već otac.
Reklo bi se da nisi moderan otac iako zivis u 21. veku. Nasi roditelji misle da su vlasnici svoje dece.

Drugo, generalno govoreci, mi bi trebalo da pripadamo zapadnoj kulturi, a ne istocnoj, niti bismo trebali da se mnogo razlikujemo od njih. Sto se tice njihovih religija, one se ne razliku od nase, vec se nasa razlikuje od njihove. Ne zaboravi njih (zapadnih) je preko 1,5 milijardi, a nas (ukupno istocno ortodoksnih pravoslavaca) ne dostize 200 miliona. Sta vise, mnoge pravoslavne drzave teze Zapadu, a ne Istoku.

Svakako ne insisitram na terminu "pop". I u drugim oblastima ne insistiram na neprikladnim nazivima, ali kao što sam napisao, svemu ovome nije mesto u ovoj temi.
Odlicno, ocekujem da otvoris novu temu.

U medjuvemenu da se vratimo na Bozje zapovesti. Da li ti znas kako glasi Prva zapovest. Mozes li da mi je citiras. Unapred hvala.
:rtfm:

Nema potreba da se tako etiketiraju i svi svrstavaju u grupe.
Inače, ne vidim vezu između Tesle i ove teme. Tesla je bio vernik i sve što je uradio, uradio je sa Bogom u sebi.

Obožavam kad prišijete taj pridjev nekome ko ne može da se brani već ga drugi moraju odbraniti.
NIKOLA TESLA NIJE BIO VJERNIK!!!!!!!!!!!!!

"Ne vjerujem u razmjenjivost Materije i Energije ništa više nego u razmjenjivost Tijela i Duše"

"Bog ima svojstva koja mu ljudi daju" - Nikola Tesla; New York Herald Tribune (11 September 1932)

Poslednja izmena:
Svaki covek je sebi bog i bogu ravan, na to se mislilo u 10 bozijih zapovesti:

1. Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene.

2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti.
3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega.
4. Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvojemu.
5. Poštuj oca svojega i majku svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.
6. Ne ubij.
7. Ne čini preljube.
8. Ne kradi.
9. Ne svedoči lažno na bližnjega svojega.
10. Ne poželi ništa što je tuđe.

Nas drug Korkanj me nauci da jedino srbi stoje pred bogom, katolici sede u klupicama, muslimani klece... A Srbi stoje jer su bogu ravni.

(...)
Da prokomentarisem tvoju uvuodnu recenicu kao direktno suprotstavljanje bozijoj samovolji. Zapravo, posle svih strahota koje je covek dozivljavao u Starom, robovlasnickom veku, a pogotovu u Srednjem veku, znanom i kao Mracni ili Tamni vek, nastupa period kada covek shvata svoju vrednost, svoju kreativnost i umnost, pa sebe stavlja u fokus covecjeg Svemira i ne zeli da se prema njemu ophodi kao nistavilu, kao nekom ko je stvoren da kao zivotinja radi bez iole ponosa i uvazavanja. Tome su doprineli sacuvani spisi klasicnih helenskih i rimskih velikana filozofske i naucne misli.

A, sada, o Prvoj Bozjoj zapovesti. Da primetim da si je nakaradno citirao, ona tako ne glasi. Tako citirana gubi svoj smisao, svoju sadrzinu. Pre svega, bog se obraca svom izabranom narodu, a ne svim narodima, a pogotovu ne hriscanima koji su ga unizili i okaljali svojom tvrdnjom da je nasilno oplodio devicu, koja je obecana (verena) drugom coveku. Drugo, nemamo ni jedan dokaz da je izraeljskom narodu poslao obecanog mesiju koga su hriscani, nasuprot njegovoj zabrani da se stuju drugi boovi, proglasili, ne samo za mesiju, vec i za "boga sina". Takodje, hriscanski tupavi i bezdusni svestenici su izmislili i treceg boga, boga Svetog duha. Sta vise, oni su ova dva entiteta proglasili kao sastavni deo boga Jhavha sto je ovaj najostrije sankcionisao bezbrojnim masovnim stradanjima hriscana tokom proteklih dva milenijuma.

I, konacno, Jahveh nijednom recju nije rekao da je on jedini bog. Naprotiv, u vise navrata je kazivao da postoje i drugi bogovi. To jasno ukazuje na dvolicnost hriscanskih, tzv. duhovnika koji tvrde da nema drugih bogova, osim, zamisli, trolicnog boga. Oni se, bezocnici, usudjuju da dezavuisu i samog njhovog boga i da prekrajaju njegove naredbe prenete Izraeljevom narodu direktno ili preko ovlascenih proroka.

Da ne pominjemo drugu zapovjed koja u punom obliku izgleda ovako:

Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe hiljadama koji me ljube i vrše moje zapovjedi

Poslednja izmena:
nonk potpuno u pravu,deca veruju u miki mausa i paju patka,zašto im to uskratiti,ali moraju da znaju da se pristojno ponašaju.QUOTE=nonk;16560519]Uprav
Gledajte ljudi, imam klince pa znam kako je. Svet je poremecen trenutno totalno. Lazne vrednosti se postuju umesto da se preziru. Zavist je na svakom koraku, ljudi zive tesko, a na bolje ne mirise nikako.

Mi smo mozda i izgubljena generacija sto se nas tice, ali zasto deci da ne ucinimo zivot lepsim? Javljaju se tu problemi iz kuce, nece sva deca da isto reaguju, ali iz generacije u generaciju, deca ce da budu sve bolja i broj problematicnih ce da se smanjuje. Ima li sta lepse nego 6 dana radis ko covek a sedmi dan sa porodicom negde da odes da odmoris ko covek ne ko slepac.

Mnogobosci nek pricaju deci o mnogobostvu, hriscani nek pricaju deci o hriscanstvu, ateisti nek pricaju deci o nauci, ali u skoli sva deca nek uce sta je dobro, nek razmisljaju kako na posten nacin da dodju do svojih ciljeva, ne kako da ukradu.
Ni mnogobosci, ni ateiste (sto sam ja), ni hriscani, ni muslimani ne mogu protiv ovako neceg da imaju bilo sta protiv. Sva ta deca mogu da procitaju sta je dobro a sta lose, a sa ovih 10 bozijih zapovesti ce svi da se sloze da su dobro, ne zlo.

To sto kazes za crkvu, da ona treba da pojaca svoje skole, vidimo dokle smo dosli sa crkvom, batali to. Nek nastave da rade i nek pojacaju skole sto se mene tice, ali deca da citaju pod obavezno u skolama sta je dobro a sta ne.
To je manje od 1 minuta vremena na casu, nista ne moze da se izgubi za taj minut, a covecanstvo moze mnogo da dobije. Odnosno dobice sigurno.[/QUOTE]

10 BZ su Zakon za sve ljude.
Neki ih odbacuju, ali One su Vječne.
Odbacuju ih oni koji i Boga Jahvu odbacuju.
------------------------------------------------------

I pokazat će se opet na kraju vremena.

OTK 11:19
I otvori se hram Božji na nebu
i pokaza se Kovčeg saveza
njegova u hramu njegovu
te udare munje i glasovi i gromovi i potres i tuča velika.

A u Kovčegu - 10 BZ - nepromijenjenih.
Neki će se jako začuditi.
Naročito oni koji su ih mijenjali.

1. Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene.

2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti.
3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega.
4. Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvojemu.
5. Poštuj oca svojega i majku svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.
6. Ne ubij.
7. Ne čini preljube.
8. Ne kradi.
9. Ne svedoči lažno na bližnjega svojega.
10. Ne poželi ništa što je tuđe

Uh ovde je receno nesto mnogo pametno.
Dok ovo nismo saznali mi smo krali, lagali, silovali svoje majke i sestre, ubijali.........GLUPOST NA KUB

Imamo samo DVE ZAPOVESTI:
Matej 22,36. Учитељу! Која је заповест највећа у закону?

37. А Исус рече му: Љуби Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мисли својом.

38. Ово је прва и највећа заповест.

39. А друга је као и ова: Љуби ближњег свог као самог себе.

40. О овима двема заповестима виси сав закон и пророци.

Hoces biti savrsen ?
Idi prodaj sve sto imas pa podaj siromasnima Tek onda te ceka carstvo nebesko.
Mozda nisam bas u rec citirao ali kako god ovo ste svi culi A JA VECU GLUPOST NISAM NIKAD CUO !!!!!
I nek mi neko pokaze tog velikog vernika koji je prodao sve i krenuo u to nebesko carstvo. Svi veliki vernici se oglusavaju kad ovo cuju.

p.s. Pa zar da prodam sve ono sto sam nasledio od oca i od dede koji su krvavim radom sve zaradili ? Jedino ako se lecim u "Lazi Lazarevic".......

Hoces biti savrsen ?
Idi prodaj sve sto imas pa podaj siromasnima Tek onda te ceka carstvo nebesko.
Mozda nisam bas u rec citirao ali kako god ovo ste svi culi A JA VECU GLUPOST NISAM NIKAD CUO !!!!!
I nek mi neko pokaze tog velikog vernika koji je prodao sve i krenuo u to nebesko carstvo. Svi veliki vernici se oglusavaju kad ovo cuju.

p.s. Pa zar da prodam sve ono sto sam nasledio od oca i od dede koji su krvavim radom sve zaradili ? Jedino ako se lecim u "Lazi Lazarevic".......

Ljubav,zasto se Ponavljas,dobio si odgovor:cool:

Svasta se moze cuti od vernika. Zar hriscani nisu vodili krstaske ratove, zar bog nije potopio celokupno covecanstvo, zar nam isus nije doneo mac, a ne mir. To nekriticko citiranje nekakvih nebuloznih naredbi, tj. stihova, govori o siromastvu duha i nedostatku racinalnog i logicnog razmisaljanja i zakljucivanja.

Dragi Bože, Znam da si mnogo zauzet, ali se ipak nadam da ćeš ovo pismo pročitati i da neće završiti u korpi tvog šefa kabineta. Ti znaš gde me možeš naći da mi dostaviš odgovor. Zamolio bih te sada da mi pojasniš malo onih tvojih čuvenih deset zapovesti. Prva zapovest glasi: Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje misirske, iz doma ropskog. Nemoj imati drugih bogova uza me. Ti se, inače, u davanju zapovesti obraćaš svom izabranom narodu, Jevrejima, i kažeš im da si ti njihov Bog itd. Sada, zbog čega mi ostali nismo uključeni, zašto si se obratio samo jednom narodu kao da mi ostali uopšte nismo važni. Proverio sam, ni mi Srbi, a ni ostali narodi u našoj okolini, nikada nismo bili u egipatskom ropstvu; čak nikada sa Egipćanima nismo imali bilo kakvih sukoba ili neprijateljstava. Takođe, proverio sam i kod svojih rođaka, koji se svi redom kunu da niko od naših predaka nije bio u egipatskom ropstvu. Ej, bio sam JA u Egiptu, ali to nije bilo ropstvo. Otišao sam s porodicom, iskupao se, odmorio, uživao, a Egipćani su bili veoma prijatni i ljubazni prema meni. Čak me ti nisi ni izbavio iz Egipta, već je to učinio jedan pilot „Jat Airwaysa“ avionom „Boing 737“! Druga zapovest: Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog koljena, onih koji mrze na mene; A činim milost na hiljadama onih koji me ljube i čuvaju zapovesti moje. Je l’ se ti to gadiš umetnosti? Šta je problem u vajarstvu, rezbarenju ili slikanju? Kako to može da ti škodi i šta te tu vređa? Zašto u nastavku ove zapovesti pretiš i to još sinovima, unucima, itd. (ti verovatno misliš na srodstvo u pravoj, a ne pobočnoj liniji)? Verovatno znaš da su naše „svetinje“ prepune slika, ikona sa raznim svecima, ali i sa oslikanim događajima! Pričao ti je Isus sigurno o besedi na Gori, o tajnoj večeri, o raspeću! Na svetu postoje milioni i milioni najrazličitijih slika, kipova, mozaika i slično! Kakav je tvoj stav po tom pitanju? Treća zapovest: Ne uzimaj uzalud ime Gospoda Boga svog; jer neće pred Gospodom biti prav ko uzme ime Njegovo uzalud. Da li si negde rekao nekom, poslao faks, SMS ili e-mail i naveo taksativno koji su to slučajevi kad se može smatrati da je tvoje ime uzalud uzeto? Kako ja mogu da znam da li sam ja ili neko drugi uzeo tvoje ime u usta, i to uzalud? Šta za tebe znači reč „uzalud“? Da li opraštaš ako neko kaže tvoje ime uzaludno slučajno i samo jednom u životu? Šta je potrebno da uradi onaj ko je uzimao tvoje ime uzalud slučajno, a šta ćeš uraditi onome ko to stalno čini, i to namerno? Hoćeš li mu se krvi napiti? Četvrta zapovest: Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ. Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijedan posao, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim. Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga. Ne zameri, ali u verziji Biblije koju ja imam i koristim ne navodi se tačno koji je taj sedmi dan na koji se ova zabrana odnosi. Znaš da su ti menjali Bibliju, i Kurta i Murta je brljao po njoj i sad svaka religijska sekcija (da ne kažem sekta) ima svoju verziju, njenom delovanju prilagođenu. Čoveče, mislim Bože, kako da znamo koja je Biblija prava kada nemamo original Biblije! U stvari, nemamo čak ni kopiju, ni kopiju kopije, ni kopijinu kopiju kopije (mogu ovako u nedogled). Daj pošalji nam jednu verziju original da je umnožimo u 6 milijardi primeraka i podelimo ljudima! Ako nije problem, neka bude na srpskom jeziku da ne moramo da se mučimo s prevodom! Daj nama original, molim te, Bogo! Ipak, obojica znamo da je u pitanju subota! Je l’ tako? U suštini, lepo si ovo gore naveo, niko ništa ne bi trebalo u subotu da radi! Kasnije, u obradi ove zapovesti, predvideo si i smrtnu kaznu za onog ko radi subotom! Evo, neću da se mešam, ali da je po tebi, u prvu narednu subotu nastao bi takav pokolj širom planete (slažeš se da je Zemlja planeta, okrugla i da se okreće oko Sunca i oko svoje ose, zar ne!?!?) da bi reke i mora bili stvarno crveni od prolivene krvi! Bog je Bog i nema tu šta mnogo da se priča, subota je svakih sedam dana, pa ti vidi šta ćeš, da li ćeš da budeš dosledan ili ćeš pustiti da ljudi rade na dan kada si ti to zabranio! Ja ću u prvu narednu subotu samo ležati, neću ništa da radim, hoću samo da gledam šta ćeš ti da učiniš! Je l’ ne zameraš ako svojima najbližima kažem da i oni u sledeću subotu samo kuliraju? Peta zapovest: Poštuj oca svog i mater svoju, da ti se produže dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj. Nisi li malo nesmotreno dao ovu zapovest? Znaš i sam kakvih roditelja ima! Ubeđen sam da su većina roditelja plemeniti, dobronamerni i puni ljubavi prema svojoj deci, ali, takođe, postoje i takvi roditelji koji zlostavljaju svoju decu, maltretiraju, tuku, seksualno iskorišćavaju, prodaju u roblje, ostavljaju po rođenju, bacaju u kontejnere i tako dalje i tako dalje! Da li si mislio i na takve roditelje? Zaslužuju li svi roditelji poštovanje, bez obzira na to kako se ponašaju prema deci? ‘Alo bre, poštovanje treba zaslužiti! Mogao si, kad samo malo razmislim, da ubaciš reč na primer: „uglavnom“ ili reči „u većini slučajeva“, pa da se na taj način ogradiš od roditelja skotova koji su u stanju da upropaste život svojoj deci! Razmisli o tome! Šesta zapovest: Ne ubij. Šta reći, dve reči koje sve govore i koje su same za sebe odlična zapovest! Ali znaš kako se u narodu kaže za ono što si ti kasnije uradio: „Zlatom piše, govnom zapečati“! Znači, ne ubij, a onda kasnije u svojoj knjizi navodiš potanko sve one koje treba ubiti, a ponegde i daješ instrukcije kako da se egzekucije vrše, pa tako, po tebi, treba ubiti onoga ko se ne obreže… udari čoveka pa taj umre… namerno ustane da ubije bližnjeg svog iz prevare… udari oca ili mater svoju… ukrade čoveka i proda ga… opsuje oca ili mater svoju… vidi lice gospoda… je veštica… radi subotom… čini preljubu… je homoseksualac… upražnjava seks za vreme menstruacije… vrača ili gata… ne daje priloge bogu… nagovara na promenu vere… Jedino podržavam da treba ubiti one koji ne daju priloge bogu, njih treba ubiti, bez daljnjeg! Sedma zapovest: Ne čini preljube. Lično smatram da preljuba nije neka dobra i pozitivna stvar, ali da se takva zapovest nađe u prvih deset zapovesti, to je više nego preterano. Da si napravio listu od 100 zapovesti i stavio zabranu preljube na 76. mesto, ja ti reč ne bih rekao! Prosto si me isprovocirao zbog ovog moralisanja, pa moram na ovom mestu da te pitam zašto u deset zapovesti nema zabrane genocida, etničkog čišćenja, progona, silovanja, pedofilije, pornografije, sodomije, drogiranja, alkoholizma, uništenja imovine, prebijanja, mučenja, nanošenja teških telesnih povreda, namernog širenja zaraznih bolesti, laganja, varanja… Nije tu kraj nabrajanjima, nego sam uzbuđen, pa mi beže misli, razumeš me? Osma zapovest: Ne kradi. Isto kao i kod „Ne ubij.“ Zlatom pisao, znaš čime si zapečatio! Ma skoro sve isto, kasnije u Bibliji navodiš kako treba da se pljačkaju osvojeni gradovi, kako da se odvode zarobljene životinje, pa čak, toliko ti svest bude pomućena, da u broj navodiš sve pokradene životinje npr. 337.500 ovaca, 36.000 goveda, 35.000 magaraca, itd. Da li je posle svakog ratnog pohoda i pljačke tvoj izabrani narod pravio popis ratnih zarobljenika i pokradene stoke, jer tačnost podataka koje navodiš i pogotovo njihova brojnost je zaista fascinantna?! Ako ti nije teško, navedi mi u odgovoru koja metodologija je prilikom popisa primenjivana! Deveta zapovest: Ne svedoči lažno na bližnjeg svog. Šta će ti Bože ovo „na bližnjeg svog“? Dovoljno bi bilo „Ne svedoči lažno“ i niko ne bi imao šta da ti prigovori! Ko su bližnji? Da li su to oni koji su mi zaista bliski, pripadnici mog naroda ili svi ljudi na svetu, jer, kao, svi smo mi braća? Ovo poslednje ne može da bude, jer da se misli na sve ljude, ne bi ti bez veze dodavao ovo „na bližnjeg svoga“. Znači, ova zapovest trpi izuzetke! Pa te sada ja pitam da li valja svedočiti lažno protiv nekoga ko ti nije bližnji? Pazi, napominjem da ti nije bližnji, već neki daljnji! Ko je bližnji, a ko nije, daj malo pojasni, pa da znamo protiv koga možemo svedočiti lažno, jer mi ljudi, grešni, jedva čekamo da nekoga lažno optužimo i posle da se smejemo i likujemo! Deseta zapovest: Ne poželi kuću bližnjeg svog, ne poželi ženu bližnjeg svog, ni slugu njegovog, ni sluškinju njegovu, ni vola njegovog, ni magarca njegovog, niti išta što je bližnjeg tvog. Opet imamo problem sa definisanjem „bližnjeg svog“! Ali, ako se strikno držimo zapovesti ovako kako je zapisana, ispada da možemo da poželimo i kuću i ženu i slugu i vola i magarca, ali i kola, devizni račun, stan, vikendicu, kućnog ljubimca itd. nekoga ko nam nije bližnji. A i ti sam praviš razlike u Bibliji, kod tebe je sve crno-belo, pa sam 100% ubeđen da nisu svi ljudi bližnji. Daj mi, molim te, napiši koji mi to ljudi nisu bližnji, pa da mogu opušteno, bez straha, da poželim nešto njihovo! Dragi Bože, nadam se da nisi zaspao i da ti nije bilo dosadno čitajući ovoliko pismo! Nemoj da se naljutiš i nemoj da me kokneš, ti si dobar i praštaš, je l’ tako, brateee??? Na kraju, koristim priliku da od srca pozdravim i tebe i celokupnu tvoju administraciju gore, koja danonoćno radi na dobrobit svih nas! Pozdravi Sina, šta radi mali? I njemu pripremam jedno pismo, kaži mu da ne brine, pisaću štampanim slovima!

Dragi Bože, Znam da si mnogo zauzet, ali se ipak nadam da ćeš ovo pismo pročitati i da neće završiti u korpi tvog šefa kabineta. Ti znaš gde me možeš naći da mi dostaviš odgovor. Zamolio bih te sada da mi pojasniš malo onih tvojih čuvenih deset zapovesti. Prva zapovest glasi: Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje misirske, iz doma ropskog. (...) Pozdravi Sina, šta radi mali? I njemu pripremam jedno pismo, kaži mu da ne brine, pisaću štampanim slovima!
Sve je to lepo napisano i s puno razumevanja. Medjutim, smeo si s uma da on ne zna srpski, a veliko je pitanje da li ima prevopdioca sa srpskog na hebrejski? A, sta ako takav nije umro ili je umro pa ga Nebeski nije poslao u raj, nego u pakao.

Obavezno nas obaveno ako i kad primis odgovor.

Unapred hvala.

Back