"ISTINA ce vas osloboditi.... "

Drvo spoznjanja dobra i zla je simbolika Bozjeg suvereniteta..

A Bog je taj koji je prvim ljudima kao savrsenim bicima dao savest, da spoznaju dobro i zlo...

imali su savrsenu savest a takodje i Bog ih je direktno svemu poucavao... i mogli su raspoznavati dobro i zlo...

tako su stvoreni...

Jedino Bog ima pravo kao Tvorac da odredjuje merila doba i zla za coveka....

i To drvo je to oznacavalo, njegovo pravo da postavlja merila...

Bog im je dao jedan jednostavan zakon ; da jedu sa svakog drveta u vrtu,
ali sa drveta spoznjanja dobra i zla da ne jedu,
" jer u dan u koji okuse taj plod umrece" Postanje 2:16,17

Oni su prekrsili taj zakon i time su kao kaznu dobili SMRT

kao sto im je i Bog rekao.

:heart:

evo sve sam ti tu objasnila samo procitaj ponovo :aha:

Znaci pre nego sto su zgresili znali su sta je dobro a sta zlo...

Imali su i savest i Bozji zakon na osnovu koga su znali sta je dobro a sta zlo...

A dravo spoznjanja dobra i zla je nesto sto pripada samo Bogu...
i oznacava da samo Bog ima pravo da postavlja merila dobra i zla ...

Odgovori ti meni direktno,sa da ili ne.Glup sam,priznajem,ne mogu da shvatim tvoje velike tekstove.
Vorki je rekao da Adam i Eva nisu spoznali sta je dobro a sta zlo.
Procitao sam u Bibliji u stihovima koje sam vise puta naveo u svojim prethodnim postovima,da su oni spoznali dobro i zlo.Zato mi se ono sto govorite ne slaze sa tekstovima koje kopirate.
Zato,molim te odgovori konkretno,da ili ne.

Odgovori ti meni direktno,sa da ili ne.Glup sam,priznajem,ne mogu da shvatim tvoje velike tekstove.
Procitao sam u Bibliji u stihovima koje sam vise puta naveo u svojim prethodnim postovima,da su oni spoznali dobro i zlo.Zato mi se ono sto govorite ne slaze sa tekstovima koje kopirate.

odgovorila sam ti direktno aj procitaj malo bolje

nisam citala sta je vorki pisao niti bi se na to vracala

ja sam sama pisala, nisam kopirala, mozda samo ponesto i on cesto sam pise....

mozda ti nije jasno kako je objasnio....

vorki je rekao " No nakon što su pojeli plod, Adam i Eva nisu postali poput Boga... " u tom kontekstu ...

sigurno objasnjavamo na drugaciji nacin i iz drugog ugla...

prati malo kontekt recenog...

Poslednja izmena:

Imali su i savest i Bozji zakon na osnovu koga su znali sta je dobro a sta zlo...

pa evo ovde sam ti objasnila :aha:

izvini ne mogu stalno jedno te isto da pisem...

Kako su znali ako im je bilo zabranjeno da jedu plod sa drveta poznanja dobra i zla?
Adam je nakon što je pojeo zabranjeni plod spoznao da je to što je go zlo.

I kako to ljudi mogu da znaju šta je dobro, a šta zlo, ako je Bog jedini koji postavlja mere dobra i zla?

Kako su znali ako im je bilo zabranjeno da jedu plod sa drveta poznanja dobra i zla?
Adam je nakon što je pojeo zabranjeni plod spoznao da je to što je go zlo.

I kako to ljudi mogu da znaju šta je dobro, a šta zlo, ako je Bog jedini koji postavlja mere dobra i zla?

Znali su jer im je Bog rekao tu zapovest...

dao im je zakon koji je zapisan u 1 Mojsijevoj da jedu sa svakog drveta u vrtu slobodnu,

a da samo sa drveta spoznanja dobra i zla ne jedu...

1. Mojsijeva 2 :16,17 Tada je Jehova Bog zapovedio čoveku:

“Sa svakoga drveta u vrtu slobodno jedi .

17 Ali s drveta spoznanja dobra i zla ne smeš jesti, jer u onaj dan u koji okusiš s njega, sigurno ćeš umreti.”

Zakon je jasan.... kazna za greh bi bila SMRT.

Adam nakon sto je zgresio je izgubio savrsenstvo i onda je sve bilo drugacije...

Drugacije je sve gledao...

Vec napisah hiljadu puta u vezi tog pitanja... :aha:

Kako ne bi znali ako ih je Bog tako stvorio, sa sposobnoscu da znaju sta je dobro a sta zlo....

Stvoreni su sa savrsenom savescu koja im to omogucava,

a takodje su bili direktno pouceni od Boga....

imas zadnje dve strane to objasnjeno..

:aha:

Poslednja izmena:
A dje je to reko? Može li link?

Sta ce ti link citaj malo iznad sta je napisao.Hoces pomoc?Evo ti Vorkijeve reci citiram:
Već sam ti odgovorio na tvoje uvjerenje.

1. Sotona je najprije slagao Evi da ona i njen muž ’neće umrijeti‘ ako pojedu zabranjeni plod, a zatim je rekao: ”Zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao Bog i znati što je dobro što li zlo“. No nakon što su pojeli plod, Adam i Eva nisu postali poput Boga i spoznali što je dobro, a što zlo, te nisu posjedovali vječni život koji jedino može dati Bog.

On kaze Adam i Eva nisu poznali sta je dobro a sta zlo.U Bibliji pise dugacije,Vi J.Svedoci niste u pravu,tema je istina

Poslednja izmena od moderatora:
Sta ce ti link citaj malo iznad sta je napisao.Hoces pomoc?

ja ti lepo kazem da pogledas ceo kontekst recenice... a ne deo...

on je naveo ovaj kontekst "No nakon što su pojeli plod, Adam i Eva nisu postali poput Boga

i sta je sad bitno kako je ON rekao...

ja sam ti lepo sve objasnila i nacrtala....

sve kako Biblija naucava ..

Poslednja izmena:
ne pise tako....

uostalom navedi citat ne znam na sta mislis ...

mogu shvatiti iz ovoga do sada da ne razumes sta je drvo spoznanja dobra i zla...

a vec sam objasnila sta ono predstavlja...

Ono ne predstavlja to sto ti mislis... jel da je tako zasto bi im Bog branio da spoznaju dobro i zlo.. .ne ide :think:

I kako bi uopste oni mogli da budu poslusni Bogu ako nisu imali osecaj za dobro i zlo :think:

vec sam objasnila da to drvo pripada Bogu samo i predstavlja njegovo pravo da postavlja merila dobra i zla...

njegov Suverinitet...

i nema veze sa tim sa cim ga ti dovodis u vezu...

Poslednja izmena:
3.Mojsijeva 22
"Eto covek posta kao jedan od nas s poznanja dobra i zla"
Zanimljivo,postao je onaj koji poznaje dobro od zla,a po tebi je pre toga vec razlikovao dobro od zla.:rtfm:
To pogresno tumacis... procitaj boldovano ... ne znaci to " onaj koji poznaje dobro od zla, to ne pise....

Tu Bog kaze kako je covek postao jedan od njih ( tu se misli na Boga Jehovu i Isusa ) na sta nije imao pravo... da bude kao oni... nije imao pravo da sam postavlja merila dobra i zla...

Cim im je Bog dao zakon, oni su na osnovu njega mogli da razlikuju dobro od zla....a dao im je odmah na pocetku..

Postanak 2:17

Kao i savest ... stvoreni su sa savrsenom savescu, na osnovu koje mogu da razlikuju dobro od zla..

Adam i Eva očigledno su spoznali što je dobro, a šta zlo u posebnom smislu tako što su sada sami za sebe prosuđivali što je dobro, a što zlo.... to je objasnjenje stiha Postanje 3:22

ucinili su time greh i zato su isterani iz vrta da ne bi imali pristup drvetu zivota...

Ne moze se taj stih tumaciti bukvalno... to je problem...

Covek je stvoren da razlikuje dobro od zla i pre i nakon greha je to isto...

ja se stvarno trudim da ti objasnim pa bi to mogao malo ceniti :neutral:

hvala :)

Poslednja izmena:
Znali su jer im je Bog rekao tu zapovest...

dao im je zakon koji je zapisan u 1 Mojsijevoj da jedu sa svakog drveta u vrtu slobodnu,

a da samo sa drveta spoznanja dobra i zla ne jedu...

1. Mojsijeva 2 :16,17 Tada je Jehova Bog zapovedio čoveku:

“Sa svakoga drveta u vrtu slobodno jedi .

17 Ali s drveta spoznanja dobra i zla ne smeš jesti, jer u onaj dan u koji okusiš s njega, sigurno ćeš umreti.”

Zakon je jasan.... kazna za greh bi bila SMRT.

Adam nakon sto je zgresio je izgubio savrsenstvo i onda je sve bilo drugacije...

Drugacije je sve gledao...

Vec napisah hiljadu puta u vezi tog pitanja... :aha:

Kako ne bi znali ako ih je Bog tako stvorio, sa sposobnoscu da znaju sta je dobro a sta zlo....

Stvoreni su sa savrsenom savescu koja im to omogucava,

a takodje su bili direktno pouceni od Boga....

imas zadnje dve strane to objasnjeno..

:aha:
Adam nije znao da je biti go zlo, pa pošto saznao šta je dobro, a šta zlo, on se sakrio jer je bio go.
To znači da Adam pre nego što je pojeo zabranjeni plod nije znao šta je dobro, a šta zlo.
Pa kako je mogao da posluša Boga ako nije znao da je ne poslušati Boga zlo?

Priča prepuna manjkavosti i protivrečnosti.

Back