"ISTINA ce vas osloboditi.... "

Ovo pitanje sa skepticnim prizvukom postavio je Isusu Rimski namesnik Pontije Pilat.
On zapravo nije ni trazio odgovor, a i Isus ga nije ni dao.
Mozda je po misljenju Pontija Pilata istina bila nedostizna….
Možda, možda i nije.
To da li je prizvuk Pilatovog pitanja bio skeptičan ili ne, o tome je 2000 godina kasnije uopšte bespredmetno diskutovati
A još i postavljati teorije na osnovu toga....

Oni smatraju da ISTINA, posebno kada su u pitanju moral i duhovnost – ne moze biti apsolutna, vec da je ona relativna i da se stalno menja.
Ovo glediste, naravno, podrazumeva da ljudi sami za sebe mogu odredjivati sta je ispravno, a sta pogresno. Ono im takođe dopušta da odbace merila vrednosti i moralne norme predjašnjih generacija i smatraju ih zastarelima….na taj nacin se izgovaraju sto ne prihvataju istinu od Boga…
Nekada su ljudi istinom smatrali to da je Zemlja ravna, a da se Sunce i zvezde okreću oko nje.
Danas se zna da je itina drugačija.

Bog je jedini Apsolut i izvor ISTINE koja je time apsolutna ….

Gde mozemo pronaci ISTINU?

Isus je rekao da Bozja rec je ISTINA.

Dakle, tu istinu možemo pronaći u Bibliji, čije je pisce nadahnuo Bog, a ona nam pruža pouzdano vodstvo i sigurnu nadu za budućnost — nadu u večni život

Nemoguce je spoznati istinu bez Boga.

Bog je taj koji nam otkriva ISTINU ... svojim duhom…

Takodje da bi nam Bog otkrio istinu moramo imati ispravan stav srca kao iI poniznost… i duhovne potrebe i zelju da spoznamo Boga i istinu…

Ponosne osobe nemogu ni spoznati ni razumeti istinu….
Jer ih upravo taj ponos zaslepljuje u odnosu na istinu…

Posto postoji jedan Bog kao Stvoritelj – Bog Jehova (JHVH), on je zainteresovan da ga ljudi upoznaju, i otkriva se na specifican i vrlo lican nacin onima koji iskreno zele da ga spoznaju. A kada ga spoznamo, lako se prozire laz…...

"...jer Bog ispituje svacije srce i prozire sve namere i svaku misao. Ako ga trazis, on ce dati da ga ti nadjes..."

ISTINA je dostupna svima, i ko je zeli moze je naci, spoznati….
Bog je izvor aposulotne Istine.
U kojoj meri u određenom trenutku čovek može prihvatiti Istinu?
Baš kao i dete. Hoćete li detetu u prvom razredu osnovne, koje još ne zna da čita i piše, da tražite da kao lektiru pročita Rat i mir?
Čovečanstvo se razvija, nauka se razvija, i čovek danas može da prihvati više nego na primer u 16. veku, kada su spaljivali one koji su tvrdili da je Zemlja okrugla.

Lično mislim da je apsolutna Istina nedostižna čoveku, i da Bog čoveku otkriva samo onoliko koliko čovekov ograničeni um u datom trenutku može da prihvati.
Šta ćete reći detetu od 5 godina kada vas upita kako nastaju deca? Hoćete mu ispričati baš sve (uključujući i seks) ili ćete mu reći samo ono što u tom trenutku treba da zna?

Kažeš da ponosne osobe ne mogu spoznati Istinu. Slažem se. A dodao bih još da su od Isitne daleko oni koji ponosno tvrde da je znaju, čak mnogo dalje od onih koji misle da Je nikada neće saznati.

Kažeš da je Bog dao Isitnu preko Biblije.
Da li zaista misliš da knjiga koja je prepuna kontradiktornosti sadrži Istinu?

hvala rdeki na postu kasnije cu iskomentarisati :hvala:

za pocetak Biblija nije kontradiktorna, bas je skladna...

Bog je savrsen i Bozja rec mora biti savrsena :)

naravno kada se Biblija ne razume dobro moze delovati kontradiktorno...

ja ne vidoh kontradiktornosti... proucavam je 15 godina... :)

Nije bitna duzina proucavanja, vec kvalitet proucavanja. ;)
Bog mozda i jeste savrsen, ali ljudi koji su prenosili njegovu rec nisu.
Ti imas kontradikcije u svom izlaganju, u okviru jedne recenice ponkad i neprepoznajes je, kako onda bilo ko moze da ti veruje kad kazes da Biblija nema kontradikcija.

Mislim da smo već dovoljno kontradiktornosti ovde načeli, da ne možemo reći da Biblija nije kontradiktorna.

Bog jeste savršen, Božija reč mora biti savršena. Biblija je daleko od savršenstva.

Pa može delovati, na primer da 270+80 nije 400. A kada se pravilno razume, ono ispadne 400. (Pričam o Mojsijevim godinama u vreme izlaska, o čemu sam ovde otvorio temu)

Baš malopre odgovorih jednom ateisti. Čovek drži ruke preko očiju i priča kako ne vidi.

A kontradiktornosti koliko voliš. Od samog početka.

Nije bitna duzina proucavanja, vec kvalitet proucavanja. ;)
Bog mozda i jeste savrsen, ali ljudi koji su prenosili njegovu rec nisu.
Ti imas kontradikcije u svom izlaganju, u okviru jedne recenice ponkad i neprepoznajes je, kako onda bilo ko moze da ti veruje kad kazes da Biblija nema kontradikcija.

a koji je to kvalitet poucavanja kad neki nisu otvorili Bibliju a tvrde da je kontradiktorna :think:

ili su je citali kao novine :think:

pa nije bas da je nebitan kvantitet ;)... Biblija je opsirna i njeno proucavanje zahteva vreme

Minimum godinu dana se moze izuciti cela...

Nemam ja kontradikcija u izlaganju mozda me ne razumete najbolje:D

kao sto ne razumete ni Bibliju :D

odoh ne bi da se prepucavam isprazno je... :aha:

Ja vas stvarno ne razumem

ne razumete jednostavnu stvar a to je sta je SAVRSENSTVO

a o tome necu ponovo pisati imate celu moju temu o tome...

meni jej sve jasno, nego vama nije

sta nije jasno...?

Jehova BOg je jedini Apsolut, apsolutno savrsen...

sto ne znaci da sve sto je on stvorio nije savrseno...

Znam ja sta pisem... ne birni... :cao:

Ništa nije jasno.
Ti znaš šta pišeš.... znam i ja, ali ništa ne razumem.
Sumnjam da i sama razumeš... ti samo prihvataš i ponavljaš, kao robot... Mrzi me opet da citiram bezbroj postova, ali suština je u gubitku "puta" koji si sebi zacrtala... dovoljno je jedno pitanje, koje iskače iz tvog šablona, i već ne znaš šta pišeš... ponavljaš i ponavljaš nešto što nema veze sa pitanjem.
Iskačeš iz koloseka, čas kažeš da je sve što je on stvorio savršeno, čas nije, čas je prilagodljivo svrsi.
Jasno ti je da kada si već otvorila temu, red bi bio da odgovoriš na pitanja sa malo više takta... stiče se utisak da te nezgodna pitanja ljute.

Hoćete li detetu u prvom razredu osnovne, koje još ne zna da čita i piše, da tražite da kao lektiru pročita Rat i mir?
Nećemo. Reći ćemo im da ni Isus nije pročitao Rat i mir. :mrgreen:
Čovečanstvo se razvija, nauka se razvija, i čovek danas može da prihvati više nego na primer u 16. veku, kada su spaljivali one koji su tvrdili da je Zemlja okrugla.
Ljudi su znali da je zemlja okrugla u vreme dok su još koristili bronzane britve. Nažalost, posle su došli rišćani i rekli da je zemlja ravna. Tako je pisalo u njihovoj knjizi koju su nosili svuda sa sobom.
Šta ćete reći detetu od 5 godina kada vas upita kako nastaju deca? Hoćete mu ispričati baš sve (uključujući i seks) ili ćete mu reći samo ono što u tom trenutku treba da zna?
Reći ćemo mu ono što u tom trenutku pita. :)
Evo, još jedan ovaj zabunjeni rišćanin. :mrgreen:

p

Zazi bila sam u gradu do sada :mrgreen: :heart:

A ko je postovao umesto tebe...
FelixTheCatPaceAni.gif

Ovo prosto moram da prokomentarisem skladna je kao slon u staklenoj radnji :lol:

a koji je to kvalitet poucavanja kad neki nisu otvorili Bibliju a tvrde da je kontradiktorna :think:

ili su je citali kao novine :think:

pa nije bas da je nebitan kvantitet ;)... Biblija je opsirna i njeno proucavanje zahteva vreme

Minimum godinu dana se moze izuciti cela...

Nemam ja kontradikcija u izlaganju mozda me ne razumete najbolje:D

kao sto ne razumete ni Bibliju :D

odoh ne bi da se prepucavam isprazno je... :aha:

Ukazivao sam na kontradikcije u tvom izlaganju i tumacenju i nista. A u pitanju su proste stvari.
Sto se tice kvaliteta proucavanja, ako tumacis Bibliju tako da mora da se uklopi, kao sto ti kazes, "mora da bude skladna" onda i kvalitet mora da trpi, jer si i pre proucavanja odredila kakav mora da bude zakljucak.
:bye:

A kontradiktornosti koliko voliš. Od samog početka.
sobzirom da ovdje nije tema o tome al
1.Šta je "kontradiktornost" mišlim šta se stim podrazumjeva?
2.eto postavi JEDNU kontradiktornost kako rječe: Od samog početka. pa budemo razmotrili .....

rdeki
Možda, možda i nije.
To da li je prizvuk Pilatovog pitanja bio skeptičan ili ne, o tome je 2000 godina kasnije uopšte bespredmetno diskutovati
A još i postavljati teorije na osnovu toga....

ko postavlja teorije ?... Samo mi je interesantan primer Pilata...
on je kao i mnogi pitao: Sta je ISTINA ?
iako je to bilo samo retoricko pitanje :)

Nekada su ljudi istinom smatrali to da je Zemlja ravna, a da se Sunce i zvezde okreću oko nje.
Danas se zna da je itina drugačija.
I sam kazes nekada su ljudi istinom smatrali da je zemlja ravna ploca....
TO NIKADA NIJE BILA ISTINA . Istinu o tome znamo otkrivena je kasnije....
znaci postoji apsolutna istina, itina u vezi svega, samo je treba okriti... naci...

Bog je izvor aposulotne Istine.,
U kojoj meri u određenom trenutku čovek može prihvatiti Istinu?
Baš kao i dete. Hoćete li detetu u prvom razredu osnovne, koje još ne zna da čita i piše, da tražite da kao lektiru pročita Rat i mir?

Da, Bog je izvor aposulotne Istine.
Bog je stvorio coveka sa bozanskim svojstvima i on moze razumeti ISTINU
Kao sto je mnogi i danas razumeju i znaju... Uvek je bilo pojedinaca kojima je Bog otkrivao ISTINU....

Lično mislim da je apsolutna Istina nedostižna čoveku, i da Bog čoveku otkriva samo onoliko koliko čovekov ograničeni um u datom trenutku može da prihvati.

Bog otkriva istinu ljudima onoliko koliko su sposobni i da je razumeju, to ne znaci da ne mogu razumeti istinu a ona je sama po sebi apsolutna....

kad odraste samo ce shvatiti istinu o tome.. tako i covek kad je duhovno zreo moze razumeti ISTINU

Kažeš da ponosne osobe ne mogu spoznati Istinu. Slažem se. A dodao bih još da su od Isitne daleko oni koji ponosno tvrde da je znaju, čak mnogo dalje od onih koji misle da Je nikada neće saznati.
Pa sad si ti kontradiktoran .. Da je neko ponosan ne bi ni mogao spoznati ISTINU, kako bi se onda i mogao hvaliti time...?
samo ponizne osobe nogu spoznati ISTINU i izraz ljubavi je prenositi istinu drugima :))
i pomagati im da je shvate :)

..

Da li zaista misliš da knjiga koja je prepuna kontradiktornosti sadrži Istinu?[/QUOTE]

Biblija je Bozja rec
A Hrist je rekao da je Bozja rec ISTINA
Bog je apsolut svemocan, savrsen...
Njegova rec je savrsena i kao takva ne moze biti kontradiktorna...

:heart:

pozz :)

.

Poslednja izmena:
Ukazivao sam na kontradikcije u tvom izlaganju i tumacenju i nista. A u pitanju su proste stvari.
Sto se tice kvaliteta proucavanja, ako tumacis Bibliju tako da mora da se uklopi, kao sto ti kazes, "mora da bude skladna" onda i kvalitet mora da trpi, jer si i pre proucavanja odredila kakav mora da bude zakljucak.
:bye:

jel moze melo strpljenja ne stizem da odgovaram brzinom kojom me zasipate postovima :)

Biblija je savrsena, Bozja rec, i kao takva ne moze biti kontradiktorna...

Bog ne gresi niti je kontradiktoran...

logicna je kao sto je i sve kod Boga logicno... Istina je logicna uvek....

ja razumem Bibliju samo je nekad tesko preneti znanje ovako u pisanom obliku

Biblija se proucava drugacije...

izvini a sta konkretno je tebi kontradiktorno ?...

ja sam iznela neke stvari prema Bibliji.... po meni nisu one kontradiktorne....

to sto je tebi kontradiktorno je tvoje subjektivno :)

:cao:

.

Poslednja izmena:
sobzirom da ovdje nije tema o tome al
1.Šta je "kontradiktornost" mišlim šta se stim podrazumjeva?
2.eto postavi JEDNU kontradiktornost kako rječe: Od samog početka. pa budemo razmotrili .....

Harec ti slijep??
Pa ima već 20ak koje sam ja postavio na temi.
No izgleda treba na jehovine teme samo.
Nemojte mi živce dizati ovde.
Razljutim li se ja biće vas svugdje.
Onda vas ni najveće vjeće neće spasiti.
:hahaha:

kad odraste samo ce shvatiti istinu o tome.. tako i covek kad je duhovno zreo moze razumeti ISTINU

:mrgreen:
Znači, treba ga lagati, po tebi?

Kada bude duhovno i telesno zreo, tu istinu treba da primeni u praxi... ne vidim kako će se snaći, ako ga budemo lagali.
Znači... objasniti mu u skladu sa uzrastom... ali definitivno objasniti, ne lagati.

Back