ISHRANA

Imam psa 13 godina i 13 godina udaram "glavom o zid" svaki put kad treba da mu dam da jede, mrljavko nevidjen, izbirac i zajebant (pametno kuce skapiralo da strepimo nad njim), sad sam pocela i kasikom da ga jurim, jer kod njega ne pomaze ono ostavi ga dva dana bez hrane:dash::dash::dash:

Evo da napišem moje iskustvo...imam NO starog 2 meseca.Odgajivač a i veterinar nam je preporučio granulice za štenad i rečeno nma je da je to sasvim dovoljno za njegovu ishranu.
Odmah smo počeli sa granulicama ali je već posle drugog obroka dobio strašan proliv,izgubio apetit i sav je bio kilav!
Ceo jedan dan nije ništa jeo ni pio niti reagovao na bilo šta.Otišli smo kod drugog veterinara koji nam je rekao da nismo smeli odmah da mu damo granulice već postepeno, da ih ubacujemo u drugu hranu! (pročitao sam polemike na temu mešanja granulica i kuvane hrane).
Mi smo skroz izbacili granule i dajemo mu sada samo kuvano...štenac je tako živahan a apetit mu je neverovatan!

Oprezno sa kuvanim.. valjda je meso. :lol: Termicki obradjeno meso gubi vitamine ali svakako bolje to nego granule. Drago mi je da ima dobar apetit narocito na ovoj vrucini. :)

Da da,dajemo mu kuvano meso i malko kuvanog pirinca,sargarepe,ponekad jogurta,sira i po koju granulicu ubacimo...
A sto se apetita tice,stvarno je sampion!Uvek pojede sve i jos olize ciniju pa ne moramo ni da je peremo! :)
Jede 4 puta dnevno.

Na predavanju iz kinologije su rekli da se psu daje ILI - ILI. Ili granule ili "domaca" hrana,jer je psecem stomaku jako tesko da prelazi stalno s`jedne na drugu. Zbog nedostatka vremena,mi smo,na zalost,presli na granule.:(.

Ma nije sve to tako strasno kako izgleda niti oduzima vreme. Eto meni je isto izrucila joj granule ili meso.. a sve se svodi na njeno zdravlje.

I da se pohvalimo, dobili smo rezultate.. odlicni. :D :super:

Imam psa 13 godina i 13 godina udaram "glavom o zid" svaki put kad treba da mu dam da jede, mrljavko nevidjen, izbirac i zajebant (pametno kuce skapiralo da strepimo nad njim), sad sam pocela i kasikom da ga jurim, jer kod njega ne pomaze ono ostavi ga dva dana bez hrane:dash::dash::dash:

razmasiste kucence...pa ga juris kasikom,,,ja to ne bih radila....ako nece da jede, kad se sipa u cinijicu...cekam nekih 15 minuta ,,,zovem da dodjem da jede,,,ako ne dodje, sklanjam posudu i ostaje joj posuda s vodom,,,pa da vidimo.Ne znam tvoj pas ima i dosta godina,,,ipak 13 godina...to su lepe godine za pse...sad je tesko izaci s njima na kraj.Zbilja ti je ovo zamorno da juris psa da bi jeo...uzas...
meni prica jedan tip koji svoje epanjolce vodi u lov, jedne nedelje redovna ishrana, druge nedelje hleb i voda...ja onako bez razmisljanja...."A i vi lovci ste ludi?":)

Već sam pričala, ali da ponovim...
Iako sam pristalica domaće kuhinje i kad su psi u pitanju, ipak slušam i druge argumente. Moja kuca je prvih godinu dana svog života hranjena isključivo domaćom hranom (kuvane iznutrice ili meso sa povrćem i pirinčem, kukuruznim brašnom...), ali je neko vrlo stručan i upućen, u koga imam poverenja uspeo da me ubedi (bez ubeđivanja! ;)) da su i granule jednako dobro rešenje, ali da ih ne treba mešati sa kuvanom hranom u istom obroku.
Sada se toga i pridržavamo... Inače, na ovim temperaturama su definitivno bolje granule.

Već sam pričala, ali da ponovim...
Iako sam pristalica domaće kuhinje i kad su psi u pitanju, ipak slušam i druge argumente. Moja kuca je prvih godinu dana svog života hranjena isključivo domaćom hranom (kuvane iznutrice ili meso sa povrćem i pirinčem, kukuruznim brašnom...), ali je neko vrlo stručan i upućen, u koga imam poverenja uspeo da me ubedi (bez ubeđivanja! ;)) da su i granule jednako dobro rešenje, ali da ih ne treba mešati sa kuvanom hranom u istom obroku.
Sada se toga i pridržavamo... Inače, na ovim temperaturama su definitivno bolje granule.

jedan veterinar mi rece,,,natopis dobro granule mlekom(ja mleko ne dajem svom psu, samo jogurt),,juce mi stvarno dosta bilo od veterinara.Verujem da su granule laksi nacin, ja sad ne bih menjala ovo iako je mnogo vremena potrebno, skuvaj , obari, itd.Jos mi je rekao da je najbolje kozije mleko...a to bih morala da idem preko 15 km kod jedne zene, privatno koja ih cuva ..pa zar i to da joj kupujem.:)

jedan veterinar mi rece,,,natopis dobro granule mlekom(ja mleko ne dajem svom psu, samo jogurt),,juce mi stvarno dosta bilo od veterinara.Verujem da su granule laksi nacin, ja sad ne bih menjala ovo iako je mnogo vremena potrebno, skuvaj , obari, itd.Jos mi je rekao da je najbolje kozije mleko...a to bih morala da idem preko 15 km kod jedne zene, privatno koja ih cuva ..pa zar i to da joj kupujem.:)
Ja sam u "Zovu" svojevremeno pročitala da se granule potope u običnu vodu jer se tako lakše vare. Prethodno ih je kuca prilično nerado jela. Ovako potopljene joj mnogo bolje idu ;)

e da se pohvalimo sto se toga tice,Laki pre par meseci kad vidi granule pobegne na drugi kraj dvorista,a sad ih prilicno rado jede:super:,polako smo mu ubacivali u hranu,pa malo iz ruke i sad nema problema:klap:,a da potopimo u vodu nismo probali

:bye::bye::cmok::tongue2:

Ова моја извољева .... попије сав јогурт, грануле остави! Видим да није баш љубитељ гранула, а не мили ми се да је навикавам на кувану храну. Била је баш ослабила. Значи, почело је!

e da se pohvalimo sto se toga tice,Laki pre par meseci kad vidi granule pobegne na drugi kraj dvorista,a sad ih prilicno rado jede:super:,polako smo mu ubacivali u hranu,pa malo iz ruke i sad nema problema:klap:,a da potopimo u vodu nismo probali

:bye::bye::cmok::tongue2:

pa eto, blago tebi,,,,,ali meni je stalno ono sto je Rin@ rekla da je cula na predavanju pred ocima,,,,,ILI ILI, a ti kazes da ste mu dodavali u kuvanu hranu, pa je navikao ...nije vazno, vazno da je navikao...veze nemam s tim granulama,,,samo da ih vodom potopim>a ono s jogurtom to bi i kod mene bilo isto polizala bi jogurt i ostavila granule,,,meni je problem navikao joj je stomak na kuvanu hranu.:lol:

Ова моја извољева .... попије сав јогурт, грануле остави! Видим да није баш љубитељ гранула, а не мили ми се да је навикавам на кувану храну. Била је баш ослабила. Значи, почело је!

Evo moj pas opet jede, vise ga ne jurim sa kasikom, ali smo opet presli na kuvano. Sad olize ciniju (ako ima dovoljno mesa), ali sve mislim kako je i dalje gladan. A morali smo, jer je poceo da mrsa.

Laki je poceo mnogo manje da jede:think:
Moguce da je zbog vrucine:think:,ali koliko se krece,pliva i trci mislim da bi trebalo mnogo vise da jede:roll:.....u stvari,on je bio dosta debeo,sad je smrsao tako da je sada tacno kako treba,no ja se bojim da mi ne smrsa jos vise,rekli su mi da sad(ima 10 meseci) treba da ga hranim jakom hranom i dosta da bi iskrupnao.....:aaa:.
Ovo sa jogurtom sam probala ali samo polize jogurta granule ostavi "okupane":thumbdown:.
Ali nije mi to problem on pojede sta kod mu dam iz ruke koliko kod ja de sit:super:,ako bas nesce ja ih samo malo prelijem vodom i kad upiju vodu dam mu....:ok:.
I drugarica koja ima labradora mi je rekla da je kupila u mesnici neke svinjske grkljane koje ostavljaju samo za pse:think:,pa sta mislite da li je :okok: ili da nastavimo sa starom ishranom......

:bye:

Moguce da je zbog vrucine:think:,ali koliko se krece,pliva i trci mislim da bi trebalo mnogo vise da jede:roll:.....u stvari,on je bio dosta debeo,sad je smrsao tako da je sada tacno kako treba,no ja se bojim da mi ne smrsa jos vise,rekli su mi da sad(ima 10 meseci) treba da ga hranim jakom hranom i dosta da bi iskrupnao.....:aaa:.
Ovo sa jogurtom sam probala ali samo polize jogurta granule ostavi "okupane":thumbdown:.
Ali nije mi to problem on pojede sta kod mu dam iz ruke koliko kod ja de sit:super:,ako bas nesce ja ih samo malo prelijem vodom i kad upiju vodu dam mu....:ok:.
I drugarica koja ima labradora mi je rekla da je kupila u mesnici neke svinjske grkljane koje ostavljaju samo za pse:think:,pa sta mislite da li je :okok: ili da nastavimo sa starom ishranom......

to sto manje jede je zbog vrucine,ako nije promenio ponasanje nema razloga za brigu. bolje ti je da kupis pilece sije umesto tih svinjskih grkljana,ja mojim psima kupujem pileca ledja,jeftina su a na njima ima dosta mesa

Poslednja izmena:

uzmi pedigre sosice-tako mala kolicina koju bi mu sipala preko nece mu skoditi. kada gile mrljavi ja mu sipam pola kesice i umuljam u granule da zamirise i on manje vise sve pojede. ili skuvaj supicu sa sijama pilecim sto ti je vilus preporucila, dodaj pirinac, povrce i onda samo prelij granule da dobiju miris. nadji za cim je luda pa napravi sosic od toga i dobro umuljaj da ne moze da izdvoji od granula.

Moj se dokopao malog parceta lubenice i pojeo za sekund...posle trazi jos!!!Ne znam da li je lubenica ok ali je posle kakio semenke a i stomak ga je boleo...vise je nece dobijati!

jel' paradajz ok davati psu? gile ga bas voli... znam da luk nikako ne sme, krastavac i ne voli...

Jedno veliko NE! Paradajz, beli hleb, pasulj, kupus, jaja NE, pas nema zucnu kesu, cini mi se, mleko-ono obrano je ok, ako ga sam trazi. I paprika zbog kozice moze da bude teska za stomak. Paradajz kao i ljudima moze da stvori kiselinu.

Poslednja izmena:
Sta da radim u tom slucaju? :???:

Nemoji da ga bijes to je prvo, kad ga kaznjavas uhvati ga za kozu na gornjem delu vrata i protresi ga, neka dobija poslednji da jede, a ne da mu dozvolis da prosi, ako ti je pas u kuci i koristi namestaj:), ako zelis da sednes oteraj ga, mozes malo i blago da ga gurnes, to su normalne stvari za njih, tako rade odrasli psi:), ali nikad ne primenjujes otvorenu silu.
To sto ja imam problem sa ovim psom da nece da jede, je zato sto je on dosao kao mali kod nas sa ulice i ispostavilo se da ima tesku upalu pluca, bilo mu je pred glavu i zato smo mu ugadjali sto se tice hrane. Sto s eostalog tice tu je ok, poslusan je. I nemoji da dozvolis da vas grize, on je sad mali, ali kasnije.....

Back