ISHRANA

Neko mi je rekao da je dosta zdravo davati jogurt psu (a i maci pretpostavljam), on je dobar za stomak i obicno se daje kad pas ima dijareju da bi se uspostavila ravnoteza u stomaku. U svakom slucaju ne moze da mu skodi, pa mu ga slobodno daj kao dodatak ishrani.

Imam Sibirskog Haskija i redovno pije jogurt (ono sto ostane od mene)
Ovaj jede ama bas sve. Bar da ga ne hranim. Jabuke, grozdje, lubenice,...
Jednom sam mu cak pruzio casu piva da namirise misleci da ce pobeci, na
moje iznenadjanje je poceo da lize. Jedno vreme nije hteo granule ali ih sada
tamani. Imam hiperaktivnog psa tako da sagori sve sto mu stavis pred nos.

Moj jede bas bukvalno se sto mu dajem , nisam mu davao jogurt ali maltene sve ostalo je probao ,jednom sam ga cak video da jede zeleni kupus koji je moja sestra bacila iza kuce na travnjak i on je uzeo i pojeo .
i pivo nije zdravo za psa ,ja sam cuo price da pas stane sa rastom kad mu se da alkohol .

......@spparow, postoji i pivo za pse.....negde sam video na netu, puno je vitamina i nema alkohola......

P.S. Inace, jedan poznanik je jednom prilikom napio mog psa i pas se teturao po dvoristu.......(naravno, ja nisam tada bio tu, kad sam cuo, poludeo sam) !!

Jogurt je jako zdrav za psa posebno za shtence poshto neki tvrde da psi nesme da piju kravlje mleko...u toj prici i ima malo istine a to je zbog varenja...ja mom shtencu dajem jogurt,kuvani pirinac,zivo mleveno meso(obavezno junetinu),testeninu,lisnata peciva ali ne slatka,pashtete,virshle...a granule ni da pomirishe...povrce pljuje pa sam nashla reshenje sa testeninom koja ima povrce a testeninu obozava...sada ima i mnogo stvari koje pas ne bi smeo da jede grashak,pasulj....itd....idt...
A jogurt slobodno mozesh pun je kalcijuma a i hranljiv je.... :D

Sala mala, nekako mi doslo, naravno, i ja svom psu mislim najbolje i trudim se da mu dajem najbolju hranu za njega.........npr. moj pas voli sve sto mu das.......ali se trudim da mu dajem sto vise granula i pilecih ledja !

Ja mom psu pretezno dajem granule,ali mi dajem i kuvani pirinac,sargarepu,tunjevinu,junetinu... pre sam mu davala kuvanu piletinu,ali mi je jedna veterinarka rekla da je izbegavam,jer se francuskim buldozima pravi problem na ocima od toga...Joj oni su pravi kilavci,stalno im nesto fali...

Takav je i moj, sve samo ne granule, povrce je poceo da jede pa cak i luk i paradajz. Ali imam problem jer cim se okrenem, a nes kafa na stolu, on popije (crnu nece nema mleka). Poludecu.....
A jogurt naravno......

Imam problem i trebaju mi saveti i iskustva. Do sada sam hranila psa kuvanom i granuliranom hranom. Kuvana se sastojala od piletine i pirinca sa malo sargarepe. To mu je bio osnovni obrok tokom dana, a granule su mu bila dopuna. E od skora mu se vise ne svidja priniac, i zna da ostavi ciniju sa hranom netaknutu zbog pirinca. Kad mu dam samo meso, bez problema ga pojede, a ako je pomesano sa pirincem nece. Cak i sargarepu nije odusevljen sto mora da jede.
I dakle imam pitanje za sve vas koji kuvate svom ljubimcu, sta mu sve spremate? Citala sam sta nesme od povrca u nekoj knjizici o psima, i nigde konkretno ne pise sta da mu spremim da se lepo najede. Znam da ne sme boraniju, pasulj i krompir (mada ga on obozava pa dobija s vremena na vreme malo). Da napomenem da zitarice ne voli da jede, ni kuvane ni zive, a ni palentu, tj kacamak.

Sve svoje pse hranila sam isključivo kuvanom hranom. Na stranu to što je tvoj pas po svemu sudeći vrlo razmažen po pitanju hrane (bez uvrede, ne mislim ništa loše) ;) , savet odgajivača od koga sam uzela prethodnog psa i veterinara koji sad brine o mom štenetu glasi: "Treba da jede isto što i mi i kako ga naučiš tako će i jesti." Naravno da je isključeno mahunasto povrće (pasulj, grašak, boranija, sočivo...), ali, pored šargarepe, u obzir dolazi i sav zeleniš (spanać, blitva, zelje, kopriva), kao i kupus (uključujući i srodne biljke kao što su karfiol, brokoli, keleraba), mleko i mlečne prerađevine svakako ne mogu da škode, a psi obično rado pojedu i jaje. Mene su naučili da mu u već pripremljenu hranu razbijem jaje, nedavno mi je veterinar savetovao isto to. Naravno da će se naći i mnogi koji će tvrditi kako sve to (ili nešto od navedenog) nije hrana za psa, ali i oko ljudske ishrane su mišljenja strašno podeljena i jedni često osporavaju namirnice koje drugi ističu kao zdrave i neophodne.
Svojevremeno kada sam kupila Larija (beše to 1993. u eri žestoke inflacije, ja sam bila student sa prilično skromnim primanjima), odgajivač mi je rekao da je za njega odlična hrana kulja (ili kačamak). Naravno da nikad nije dobio samo to za obrok, ali čak nisam kupovala ni industrijsko kukuruzno brašno ili griz, već sam donosila sa sela samleven kukuruz pripremljen za ishranu stoke. Važno je samo da se jako dobro skuva, pošto drugačije ne može da ga svari. Prethodni pas bi sličan obrok samo ponjušio i sklonio se i mislim da bi pre uginuo od gladi nego što bi pojeo (koliji su poznati kao vrlo tvrdoglava pasmina :roll: ), jer sam ga još kao štene užasno razmazila i krišom mu menjala obrok ukoliko mu se ne bi dopao :| . Taj je odrastao na jajima, mleku, sardinama, pilećim krilima (bez kostiju, naravno!), džigerici i junetini! Tu i tamo bismo mu umešali povrće (na "kvarno" - da ne može da razdvoji), ali je stvarno bio očajno razmažen. I opet je u šestoj godini oboleo od ciroze jetre i ne bih se sad mogla setiti svih boleština koje su ga spopale tokom života. Ovaj koji je odrastao na kulji od prekrupe, kožuri koja ostaje pri klanju svinja, i raznim drugim mesnim otpacima + povrće, jeo je sve što mu daš, a prvi put je imao potrebu za veterinarom u svojoj desetoj godini i to zbog kožnog oboljenja!
Pošto ponovo imam kucu, nisam, Bogu hvala, u poziciji kao 1993., mogu da joj priuštim malo bolju hranu, ali se trudim da joj dajem i kulju (koju vrlo rado jede) i pirinač, i pšenične pahuljice (obavezno skuvane), ali joj pravim i "poparu" od hleba ( i ako su kod hleba mišljenja vrlo podeljena). U to obavezno ubacim neko meso (juneći jezik, srce, iznutrice, pileća krilca, ribu samlevenu na mašini za meso), koje kuvam sa šargarepom, kupusom, spanaćem... ili već šta imam. Ona rado jede i griz u mleku (koji vrlo malo zasladim medom), a u obrok joj dobacim nekad i sir, nekad jogurt, mleko, jaje... Nisam joj još dala obrok a da ga ne pojede i ako sam primetila da pirinač rađe jede ako je razređen. Neko mi reče da se on lepi za nepca pa ga zato psi nerado jedu. Ako ga razrediš, lakše ga pojede. Iskreno, najlakše i najpraktičnije bi mi bilo da joj kupujem granule, ali smo i suprug i ja nekako skeptični po pitanju toga, a potrefilo se i da dva veterinara sa kojima se konsultujemo misle isto. Ako tvoj pas rado jede granule, pokušaj da mu ukus kuvane hrane "zabuniš" sa nekoliko granula (sad će opet neko reći kako to ne valja mešati :roll: ).
Uh... nemam pojma šta sam sve napričala, ali ako sam ti bar malo pomogla - super ;)

Ja mom psu dajem granule pomesane sa ostalom hranom koju mu dajem , najvise voli kad mu pomesam eukanubu sa mlekom , jogurtom ,pavlakom ...
Posle toga najvise voli kad mu skuvam neku supu iz kesice i pomesam sa malo eukanube i malo hleba ,a takodje voli i kupus i sarme kad ostane posle jela .
kad mu dam samo eukanubu i nije bas odusevljen sto je jede ali uvek pojede .
Probaj da kupis 1 kg parizer koji iseces u nekom secku na sitne delove i onda pomesas sa tom hranom koju mu dajes , onda on mozda i ne primeti taj pirinac .

Back