ISHRANA

Ma kakvo cisto zdravlje, naravno da se ne moze porediti sa kuvanom/prirodno pripremljenom, medjutim, u savremenom svetu, kod vlasnika pojedinaca se to namece kao prihvatljivo resenje, nutricije izbalansirane, vreme pripremanja skraceno i jer kao sto rekoh, prosecni vlasnik daleko od toga da raspolaze podacima potrebnim kako bi svom ljubimcu na 'prirodna nacin obezbedio dovoljne kolicine 'svega'.
Granulat je proizvod drustva u kome zivimo, ali zato ljudi imaju izbor, postoje zaista odlicni granulati koji prolaze nevidjeno rigoroznu kontrolu kvalieta, njihovi proizvodjaci sebi ne smeju da dopuste nikakav kiks gorepomenute vrste, a to sto ima mnogih koji se dosete, pa na svoju ruku muckaju i glume mini fabrike, i prodaju nelegalno, zbog takvih ce onakve price uvek da se sire i da se generalizuje misljenje po istom osnovu...
Da mogu da biram, uvek bih svom ljubimcu kuvala, medjutim, niti sam vlasnik svetski poznate odgajivacnice, niti sam Rokfeler, ali cu bar svom psu obezbediti vrhunski granulat i gledati pozitivne rezultate toga, kao sto ih zaista i gledam i necu mesati te 2 vrste ishrane, jer jedna drugoj unistavaju balans i gubi se uvid koliko je cega zivotinja pojela, pa onda svi kukaju kako su im ljubimci bolesni, kako su analne zlezde napravile kurslus i ostalo........

Afrodity:
Ma kakvo cisto zdravlje, naravno da se ne moze porediti sa kuvanom/prirodno pripremljenom, medjutim, u savremenom svetu, kod vlasnika pojedinaca se to namece kao prihvatljivo resenje, nutricije izbalansirane, vreme pripremanja skraceno i jer kao sto rekoh, prosecni vlasnik daleko od toga da raspolaze podacima potrebnim kako bi svom ljubimcu na 'prirodna nacin obezbedio dovoljne kolicine 'svega'.
Granulat je proizvod drustva u kome zivimo, ali zato ljudi imaju izbor, postoje zaista odlicni granulati koji prolaze nevidjeno rigoroznu kontrolu kvalieta, njihovi proizvodjaci sebi ne smeju da dopuste nikakav kiks gorepomenute vrste, a to sto ima mnogih koji se dosete, pa na svoju ruku muckaju i glume mini fabrike, i prodaju nelegalno, zbog takvih ce onakve price uvek da se sire i da se generalizuje misljenje po istom osnovu...
Da mogu da biram, uvek bih svom ljubimcu kuvala, medjutim, niti sam vlasnik svetski poznate odgajivacnice, niti sam Rokfeler, ali cu bar svom psu obezbediti vrhunski granulat i gledati pozitivne rezultate toga, kao sto ih zaista i gledam i necu mesati te 2 vrste ishrane, jer jedna drugoj unistavaju balans i gubi se uvid koliko je cega zivotinja pojela, pa onda svi kukaju kako su im ljubimci bolesni, kako su analne zlezde napravile kurslus i ostalo........

Pa zapravo ja tacno znam koliko cega je moj pas u toku dana pojeo, i svaki dan mu dajem istu kolicinu granula i kuvane hrane. Do sada nije bio bolestan (da kucnem u drvo), a pas od moje drugarice kome te analne zlezde ne rade u zivotu nije jeo granuliranu ni konzervisanu hranu jer ih prosto nije hteo ni da primirise, pa su mu te zlezde svejedno otisle dodjavola. Ja jednostavno svom psu dopunjujem ishranu tim granulama, i ne bih mu tako davala da sam primetila neku promenu u njegovom opstem zdravlju i raspolozenju. Tacnije ako mu dajem samo granule ili samo kuvano on mi na ocigled postaje neraspolozen i manje aktivan jer mu samo jedna vrsta hrane nije dovoljna.

Javljam se da se izvinim, tj. da napisem da sam pogresila kada sam napisala ''ili jedna ili druga hrana''. Pogresno sam razumela doktorku. Sinoc sam bila potpuno izgubljena, pod tremom sta ce vet reci za nasu Micu, a i umor od desetodnevnog nespavanja je ucinio svoje, pa sam pogresno shvatila doktorkine reci.
Znaci, rekla je da je najbolja hrana za psa - granulirana hrana zbog onog sto sam vec navela u gornjem postu i da samo tu hranu preporucuje. Izvinite jos jednom, ne znam sta mi je bilo sinoc... :-(

Znaci, rekla je da je najbolja hrana za psa - granulirana hrana zbog onog sto sam vec navela u gornjem postu i da samo tu hranu preporucuje.

Због овога, на крају, Мачкић испада да је у праву.
Ја сам свом псу давала и гранулирану и кувану и нисам ниједанпут приметила да му то не прија. Приметила сам да му не прија дуготрајно конзумирање једне врсте хране, те ми је ветеринар рекао да њима, у принципу, треба давати разноврсно. Сува храна је захвална с једне стране због уштеде на времену спремања хране, док је кувана, а сигурно се слажете, далеко здравија. Ако се води рачуна, нема ризика од бактерија и осталих ствари. Једино што ми се није допадало код суве хране је то кад би мој пас појео суву храну, био јако жедан после исте, па би му се и на крају надуо стомак. Као што знате, та храна бубри у стомаку и још кад се пас напије воде, .... С` финансијске стране, нема уштеде, јер гранулирана храна и није баш јефтина. Колико се сећам.
Ја сам, у принципу, за оно што самом псу прија.

Mogao bi moderator da ove rasprave o granuliranoj ili kuvanoj hrani da izmesti u posebnu temu, ili da Srđan (ili neki drugi veterinar) otvori temu koja će biti namenjena isključivo pitanjima i odgovorima iz veterinarske prakse. Ovo se rasplinulo i pogubila se osnovna namena, čini mi se da Srđan više i ne čita pitanja, a jedva da se vide od priče koja ne treba da je ovde.

Evo, podelili smo teme, pa se neumorna diskusija ovde moze nastaviti...
Samo cu vam reci ovo, ako vas pas ne pokazuje nikakve zdravstvene probleme i tegobe prilikom ishrane koju primenjujete i od nje dobro izgleda, samo napred,...
Ne znam zasto su neki shvatili da je ovde neko takmicenje ko je u pravu, a ko ne...
Ako je veterinar rekao da je bolje da psa hrani granuliranom hranom, sigurno nije zbog toga sto se on licno tu ugradio, Amerika nije Balkan, i tamo nema paranoje koja ovde uveliko vlada, ( nismo mi krivi, ali je tako) dragi moji, i ostavljena je opcija svakom da bira, i uvek ce prosecan vlasnik primiti savet da je granulirana hrana bolja jer je prakticna, stedi i vreme i novac, ako se nadje dobar proizvodjac, to moze biti odlicno...
Upravo jednolicnost ishrane, sa vitaminskim dodacima, i vocem naravno, utice na to da stolica psa uvek bude normalna i predvidiiva, svaka promena u nacinu ishrane dovodi da mekse stolice, i u kontinuitetu do problema sa analnim zlezdama, izmedju ostalog....
Ne kazem JA da ne treba mesati te 2 vrste ishrane,ali se definitivno sa tim slazem, nego ljudi koju si diplomirali na tome , i vec je milion puta objasnjeno, zasto ne treba mesati, i sad, ako neko mesa i ima ljubimca kome nije nista, ne znaci da ce sa svakim tako biti...ali vecini nece...
Ako je pas od samog pocetka naviknut na mesavinu, onda sa njom treba da se nastavi, jer psi ne trpe nagle promene u jelovniku, kao sto rekoh.. npr jednog dana mu mesam, pa 3 ne, itd....
Mili, stose tice troskova, mislim da gresis, u cenu ne ulazi samo ono sto si kupila u zelji da to i skuvas ljubimcu, vec i svi dalji troskovi, kao sto su vreme, rad i i drugi utrosci, npr el. energije.. Da je isplativije kuvati, svi bi kuvali...

Moram da prokomentarisem da ljudi u Americi nisu paranoicni - ma nisu uopste paranoicni, a svako od njih ima neko oruzje u kuci,pa ako to nije paranoja ja ne znam sta je...
A sad da se vratim na temu. Uporedicu troskove za granuliranu i kuvanu hranu - mene meso za Tedija nedeljno izadje oko 200 din do 300 din, pored toga mu jos kupim jednom mesecno granule u dzaku od 3 kg, sto me izadje 640 din. Znaci sve ukupno me izadje oko 2000din. E sad, na tim dzakovima pise da pas od 30 kg (koliko ima Tedi) ako jede samo te granule mora dnevno da pojede 430g te hrane. I pomnozimo sad tih 430g sa 30 dana koliko ima jedan mesec i dobijemo da treba da pojede mesecno 12900g, prebaceno u kilograme 12kg i 900g. Ako kilo kosta 213 din to znaci da ja treba da potrosim oko 2769 din mesecno, sto je vece nego 2000 din (logicno).
Eto upravo sam izracunala da jesti samo granule nije jeftinije. ;)

U iznos od 2000din sam uracunala i cenu pirinca kojeg jede uz meso.

Po meni pas treba sto vise da jede kuvanu hranu nego granuliranu hranu , naravno granuliranu hranu ne treba izbaciti iz ishrane ali treba ih sto manje davati.
Takodje pas se treba hraniti raznovrsno!
Znaci sto vise kuvanog! :-D ;)

I da umalo da zaboravim sto vise onih vitamincica da mu se daje!

ivana_nbg:
Po meni pas treba sto vise da jede kuvanu hranu nego granuliranu hranu , naravno granuliranu hranu ne treba izbaciti iz ishrane ali treba ih sto manje davati.
Takodje pas se treba hraniti raznovrsno!
Znaci sto vise kuvanog! :-D ;)

I da umalo da zaboravim sto vise onih vitamincica da mu se daje!

Са овим се слажем!
Није џабе мој пријатељ, ветеринар, рекао да не ваља за њихов стомак да имају једноличну исхрану.

E Mackic, ako si izracunala, onda super, samo si zaboravila par varijabli u toj racunici, ali ako tebi odgovara, nema dalje price... :)
O ekonomiji tesko da mozemo da pricamo na temi za zivotinje, jer neizbezno, uz duzno postovanje, nisu svi potkovani istim znanjem...
Meni je granulirana hrana jeftinija nego u tvom slucaju od kuvane i to dosta, a radi se o hrani premium kvaliteta, tako da, sve je individualno, a kupujem je normalno kao i svi... Dakle, vrlo relativna stvar, ali u globalu vrlo jasna.
Paranoja koju ti pominjes je vezana za terorizam i nasilje( koja tesko ima veze sa ugradjivanjem veterinara u cenu dzaka hrane iz obliznjeg pet shop-a :)), a ne za finansijsku krizu i nemastinu koja pogadja ovo podneblje generalno, ali i to je ekonomija, pa necemo o tome, jer se mesaju babe i zabe...
I na kraju, vitamini su neizostavna stavka u ishrani psa, pa se potrudite da vasi cetvoronozci imaju dovoljno svega :)
Pozz

Pazi ako mislis na struju i vodu koju potrosim na kuvanje, moram odmah da ti kazem da je cifra koju dajem za to mnogo manja nego da psu kupujem samo granule od 300 i navise din (jer toliko kosta navodno finija hrana koju moj pas nece ni da pipne). Ja sam vise puta sa svojima racunala da li bi nas izaslo jeftinije kad bi mu kupovali samo granule i uvek bi dolazilo do toga da nebi.
Takodje druga stvar je kad imas psa koji tezi do 10kg, pa mu kupujes hranu koja kosta recimo 400din/kg. Tad mozes mesecno da mu kupis 5 kila i njemu dosta. Znam to po mojoj maci. Mi njemu kupujemo fensi hranu koja kosta 430din/kg, ali on za mesec dana pojede samo 4 kg toga, i to ne izadje uopste puno, i u tom slucaju bi nas vise kostalo da mu kuvamo.
A i nema tih granula koje ce da izazovu takvo odusevljenje kod Tedija kao kad mu dam da jede kuvanu hranu. ;)

Pa naravno da na neki nacin i sam pas diktira troskove, ako imas psa koji decidirano odbija granulat, nemas izbora i kuvas, takodje, jeste bitna i velicina/tezina psa, jer se tada proporcija znatno menja, mogu reci, sa ekonomske tacke gledista da tu najvise profitiraju vlasnici malih i srednjih rasa, dok su ostali vrlo diskutabilni, pa kako se ko snadje...
Ako moze i ko moze, kuvanje je super, ja samo kazem da bi prethodno morao da iscita doooosta toga, da se malo razume u hemiju i biologiju, kako bi ljubimcu pruzio optimalni balans.... a prosecan vlasnik ne zadovoljava bas taj nivo norme..
Da se razumemo, i lutalice na ulici jedu sta stignu, pa opstaju, ali ja ovde pricam o nekom lagodnom zivotu psa, bez zdravstvenih problema i sa izlozbenim potencijalom... :)

Goddess of the far east:
Možda baš nije vezano za temu,ali da li poželjno psu davati ribu?Pri tom ne mislim na rečnu ribu već na konzerviranu ribu(sardine,tunjevina...)

Ne moze da skodi, vec samo da koristi jer omega-3 masne kiseline beneficiraju i psu i coveku na mnogo nivoa i vrlo je pozeljno u psecoj ishrani...

Mom psu sam kupila skuplju granuliranu hranu,ona nije htela da jede.Zatim sam kupila jeftiniju jednog našeg proizvođača tu hranu je jela bez problema.Međutim što se tiče ovakve ishrane uvek imam osećaj da to psu nije dovoljno.

U ishrani psa mora biti zastupljeno i voce i povrce, izvori vitamina, povremeno mu dati neku lepu kost, jaja su takodje bitna, sir i jogurt recimo od mlecnih proizvoda... Ako je tebi lakse, predji na kuvanu, pas ocigledno ima afinitet prema tom drugom granulatu, a da li si pogledala na sastavu da li se i u jednom i u drugom slucaju radi o istoj vrsti mesa kao bazi?

Pa naravno da se ne daje voce kao osnovni obrok, o Boze, ovde 2 recenice ne mogu da prodju,a da neko nesto pogresno ne shvati...
Voce je, pored povrca osnovni izvor vitamina, i kao takvo neophodno u ishrani ne samo coveka, vec i mnogih zivotinja.

Od voca treba izbegavati davanje psu grozdja koje, narocito u vecim kolicinama moze da izazove ozbiljne probleme, a od povrca treba izbegavati mahunasto- grašak, pasulj, boranija, sočivo jer nadima i pas ga teško vari...

Ја сам чула за пар њих (паса) који су обожавали да тамане јабуке, али ја, искрено, никад својим љубимцима нисам давала воће.

Back