ISHRANA

definitvno treba to kuvati zajedno, tj ubaciti pirinac ili makarone pri kraju kuvanja, da se ne razmljecka. ubaci jednu papriku i par sargarepa. tako sve dobije jedinstven ukus pa nece ceprkati mnogo.
i da, mahunarke, krompir definitivno stop.

Hvala vam svima na savetima. :)
Smeh potpuno si u pravu za to da je razmazen, ja sam ga razmazila a bogami i moja mama je imala dobar udeo u njegovom razmazivanju. Kad su ga pre dva meseca zakacila kola on (pretpostavljam od bolova) nije imao uopste apetita. Bukvalno je nestajao na moje oci, mrsavio je vidno a nista nije hteo ni da pipne. Ni cisto meso ni svoje omiljene poslastice. I onda da ga ne bi morali da kacimo na infuziju, ja sam sve sto je trebalo da pojede njemu gurala u usta, bukvalno. Posle nekog vremena poceo je sam da jede kako treba, ali se mojoj mami svidelo da nastavi tako da ga hrani. Inace nisam mislila da pas moze da bude jos gore razmazen nego sto je bio, a sad sam se definitivno uverila da od Tedija nema gore. Pirinac je poceo da odbacuje i pre nesrece, a sad nece ni da ga pogleda, kuvala ga ja sa mesom ili ne.
I tako danas u setnji dok sam razmisljala sta da mu skuvam on je poceo sa zemlje da kupi neki stari hleb koji je ostavljen ulicnim psima. Ajd jedva nekako sam ga ubedila da ga ostavi i kad smo dosli kuci ja mu ponudila prvo cosak od nekog starijeg hleba (procitala sam da ne bi trebalo da jede svez), da bi on na kraju pojeo skoro pola vekne. Znaci klosar je najgori... Evo sad sam mu dala malo granula u supi od nekog finog mesa, svidelo mu se, ali sam opet morala da ga ubedjujem da pojede.
Inace granule kao voli pa ne voli, do sada smo promenili pedeset vrsta i sve ih je obozavao prvih mesec-dva dana, a posle nije vise mogao da ih smisli. I interesantno mi je sto skupe granule, tipa eukanuba i sl., nije hteo ni prvog dana da pomirise, dok one najjeftinije od 80din. obozava, i kad te kupim za neku kucu napolju, on se vrti oko mene kao da nosim neko najfinije meso. Ma lud ker...

To je zato sto te jeftinije granule imaju dosta konzervansa i dosta vestackih ukusa kao na primer kad mu dajes cokoladu on ce to pojesti pre nego sto ce pojesti meso ili nesto tako , a eukanuba ili royal canin nemaju puno konzervansa i tih vestackih ukusa pa on ni nece da jede to .
Takodje sa pricao sa par veterinara i svi su mi rekli da kad vidim da su granule u razlicitim bojama da odmah bezim od tih granula , jer je to bukvalno lose za mog psa .Kazem ti probaj da kupis neki jeftin parizer koji daje ukus i miris i onda pomesaj sa eukanubom ili nekom dobrom hranom i videces da ce da smaze ko luzd .ja sam imao slican problem pre par meseci moj psic nije hteo da jede ni jedne granule pa sam razgovarao sa ljudim kojiimaju pse iz istog legla i oni su mi rekli da mu kupim taj parizer ili nesto tako i pomesam , posle 2 meseca je poceo da jede sve suve granule bez ikakvih dodataka .

Pse sam hranila i kuvanom hranom i granulama... nekako mi se cini da su granule bolja opcija, ne samo u smislu da je lakse izvrnuti vrecu i eto gotovog obroka, bez kuvanja i seckanja, vec i da su bolje za digestivni sistem psa i njegovo opste stanje...
One bi trebalo da su savrseno izbalansirane i prilagodjene odredjenom tipu psa (starost, velicina, stepen aktivnosti i dr), nisam sigurna da se to moze postici kuvanom hranom tako precizno.

Kakva su vasa iskustva?

pudlala:
Pse sam hranila i kuvanom hranom i granulama... nekako mi se cini da su granule bolja opcija, ne samo u smislu da je lakse izvrnuti vrecu i eto gotovog obroka, bez kuvanja i seckanja, vec i da su bolje za digestivni sistem psa i njegovo opste stanje...
One bi trebalo da su savrseno izbalansirane i prilagodjene odredjenom tipu psa (starost, velicina, stepen aktivnosti i dr), nisam sigurna da se to moze postici kuvanom hranom tako precizno.

Kakva su vasa iskustva?
Moj (ali samo moj) rezon je sledeći: Kao što ljudi sličnih aktivnosti (i veličine ;) ) jedu različitu količinu i sastav hrane da bi zadovoljili sopstvene potrebe, slično je i kod životinja. Imamo čoveka koji jede "kao mećava" i nikad se ne ugoji i onog koji pazi šta jede pa se opet goji... a recimo da su im aktivnosti slične. Ljudi, jednostavno imaju različite metabolizme (verovatno poremećene nepravilnom ishranom koja traje generacijama unazad), slično je i sa kućnim ljubimcima. Tako mislim da je "savršeno izbalansirana hrana" upakovana u granule odličan reklamni potez industrije koja nije ni malo naivna (nedavno mi je vlasnik radnje za ishranu kućnih ljubimaca izneo podatak koju količinu granulirane hrane mesečno proda i zapanjila sam se na toliku cifru!). Ne kažem da je sva ta hrana loša, ne tvrdim da nekom psu ne prija baš onaj sastav i količina hrane označen na pakovanju, ali šta ako je baš moj pas jedan u ... ne znam koliko... za koga te tabele ne važe? Biće ili gladan ili pregojen, dok ću ja živeti u uverenju kako je sve u najboljem redu. Naravno da karikiram stvari, i naravno da savestan vlasnik vremenom nauči koja količina hrane psu najviše prija nezavisno od tabela, ali to je upravo ono što ja radim kada psu kuvam hranu. Gledam da hrana kojom ga hranim bude raznovrsna, gledam da sadrži dovoljnu količinu mesa, dodajem mu vitamine naročito dok je mali i naglo raste, ali i pratim koju količinu (i vrstu) hrane pojede odmah i reklo bi se da bi još, a kad mu ostane u činiji, tako da na neki način on sam odredi koliko hrane da mu dam. "Moja" rasa je tu nešto jednostavnija,;) jer ne znam kolija koji je bio previše halapljiv i, recimo, nešto nenormalno pregojen:roll: , pa nema mnogo opasnosti za to. I i dalje kažem da su granule možda sjajna stvar, ali nekako mi se ne da da je njima redovno hranim... :|

Uf, danas mi Tedi nista nije jeo, tj nista mu nisam dala da jede da bi uvece, tj sada, bio gladan, jer je imao spremljenu jednu finu sniclu sa testeninom (koju inace voli za razliku od pirinca), cak je dobio i preliv od sosa u kojem se spremala snicla, i na same misice je pojeo 3 cetvrtine svoje cinije. Sam je jeo neko vreme, onda vise nije hteo, pa sam mu ja ugurala jos, i na kraju je ostavio toliko. Znam da nece pojesti ostatak, slanjali mi ili ostavili, drugi "nas" dzukac ce vidim omastiti brke ovakvim obrokom, tako da sam se zapitala da li ja uopste bilo sta da mu kuvam ili da jede granule dok se ne seti kako je lepa kuvana hrana. Stvarno ne znam sta da pocnem sa njim, nemam zivaca da mu vise kuvam hranu a da je on ostavlja i posle da je bacam. Bas prekjuce sam mu skuvala pilece meso, cisto, bez grama povrca, ma jedva je pojeo dva komadica, vise nije hteo pa tacno ga tukla. I nista, stavim u frizider, sutra ujutru podgrejem stavim pod nos, ni da pomirise. Opet sklonim, kroz nekoliko sati opet podgrejem i ni da pipne. Onda lepo odnesem drugom kucovu napolju, i tek se onda gospodin seti da bi mozda mogao da nesto pojede. I tako je stajao pored ovog drugog dok je jeo i gledao ga kao da nista jeo nije od pocetka zivota do sada. Dala sam mu par mini komadica, cisto da vidi sta je propustio, ali mu posle nista nisam kuvala nego je dobio samo granule, koje je opet pojeo sa mukom nesto malo. Poludecu... Goreg psa sto se tice hrane u zivotu nisam ni videla ni cula. Od prvog dana on mene zeza sa tom ishranom da to nije normalno. Dacu oglas da ga menjam za psa sa zelucem bez dna. Svaki put se iznerviram, i tako vec dve godine. E stvarno vise necu da mu kuvam. Pa nek bude mrsav kao grana, ko mu kriv. Dokle god kod nas ne postoji ona policija koji privodi za nemar prema zivotinjama, mirna sam. Srecom dlaka mu je duga pa se ne primecuje toliko koliko je mrsav...

Nemoj da mu dajes jedan citav dani ili 2 dana ako uspes da ga gledas gladnog .
Pa mu stavi bilo sta i da vidis kako ce da jede .
Ako ni tad ne bude jeo onda uzmi pa treniraj sa njim , istrcavaj , neka skace za loptu pa mu daj onda da jede a ako ne bude hteo .
Nemati pomoci .

Ja bas imam "rupu bez dna" kojoj ne mozes udovoljiti dovoljno sa hranom...Jede kuvano,sargarepu ne ostavlja sto me zadivljuje (ali ja je kuvam zajedno sa mesom),i granule super jede...ma sve....verovatno znas o kome pricam ;)Moj tata kaze da mu se cini da raste 2 cm dnevno heheh :)Ma samo ti njega pusti tako da se zeza i tvrdi pazar,kad bas ogladni da vidis kako ce da jede...pa nije njemu do izgladnjivanja samog sebe,vec je razmazen i bezobrazan po malo...barem ja mislim da je tako...ja bih popizdela da se tako mucim kao ti!

Joj kod njega sve naopako funkcionise. Probala sam i sa tim da mu ne dam da jede ceo dan, ili dva, posle tek nece ni da pipne hranu. Eventualno uzme malo granula, i kao dosta je. Neverovatno ali istinito je da on sto manje jede, sve mu se smanjuje apetit, a sto vise jede sve vise hoce da jede. Samo sto dok dodje do tog stadijuma da hoce jos da jede, ja pocupam svu kosu. A onda ako mu jedan dan dajem samo granule opet se vrati na staro, tj izgubi apetit. On hoce da jede samo na jesen, kad zahladi i sprema se zima, ono kao medvedi pred zimski san. Posle valjda misli da se najeo za celu godinu pa ni da pipne hranu.
Lusy, rado bi se menjala sa tobom, ali znam da niko ne zeli da gleda mrljavka u kuci kako mrljavi ;) :lol: Inace i ja pizdim na svako malo, ali dzabe, samo sebi iskidam zivce, a njega bas briga.
Nego kad ces da stavis slikice malishe? :D

Mozda ima takav metabolizam ili nesto pa mu je i to malo dovoljno .
Jel si ga vodila kod veterinara mozda ima nekih zdravstvenih problema ?
Probaj da mu dajes jedno mesec dana tako koliko pojede i nemoj ti da mu dajes ili guras u usta , pa vidi ako smrsa ili nesto onda ga obavezno vodi kod veterinara .
Mozda je zato sto je prolece i naglo se promenila temperatura i sve , naprimer moj uopste nece da trci i trenira od 11 ujutru pa do 20 h uvece .nesto mu ne odgovara jer kad ga pustim ujutru on otrci od boxa do kraja dvorista to je nekih 100 m i onda se zatrci i skoci na mene ista prica je i uvece ali kad ga pustim oko 15 h on je sav nesto mrzovoljan pa proseta par koraka pa stane pa ponovo krene i nece da trci ni kad mu bacim loptu .

Mackic vidi da mu das neke dodatne vitamine da bi mu podstakao apetit.
To ce mu samo koristiti.I ljudima i deci se daju kad im oslabi apetit samo sto za kucice postoje posebni pitaj u nekom pet shopu ili pitaj veterinara.

Mogu ti ispricati pricu o moja dva psa. :) Naime, zenkica labradora jede sve sto joj dodje pd njusku. I granule, i voce, povrce, meso, cak je jednom i dve kriske limuna pojela. Ono sto je najbolje je, ne mesati granule i kuvanu hranu. Stvoricete probirljivog psa, ali iskreno, ni ja to potpuno ne postujem. Drugi moj pas, muzjak labradora, do skora nije jeo granule i bogami, birao sta ce pojesti od naseg rucka. :) Onda sam ga ostavila gladnog dva-tri dana (zvuci surovo, ali je to bilo jedini resenje). Sada jede granule i junetinu i ne zali se puno. :) Svoje pse hranim Ecopetom, a uvece im dajem junetinu sa povrcem.

Kao i ljudima tako i psima opada zelja za hranom u datom perijodu!Ako je to razlok zasto ne jede ona mu daj jednu tabletu "Bevipleex-a" vitamina B koji budi apetit i glad...Ovaj vitamin to isto radi i kod ljudi...Moje mishljenje da psu ne treba dati hranu koja je ostala od rucka zbog zacinjenosti te hrane,Ako mu kuvate posebno ona je to OK.!
SHUPLA KOST:kuvati kost dok srz ne izadje i tu corbicu procedite a kost bacite van domashaja psa jer je sama rec kaze shuplja kost.Kosti se jako teshko vare moje mishljenje je ne davati psu kosti posebno u toku rasta...Pomenuta SHUPLJA KOST kada se spremi na vec objashnjeni nacin je jako zdrava to jest SRZ iz te kosti je puna kalcijuma i daje se bebama...
PIRINAC,MAKARONE i HLEB:to je sastavni deo ishrane kod ljudi tako i kod pasa,PIRINAC se daje baren,MAKARONE takodje barene ili kuvane svejedno i HLEB kupite...
JUNETINA:jako je zdrava za psa i daje se cista mlevena junetina bez primesa SVINJETINE!!!I takodje daje se ZIVA...Ako bi psu dali kuvanu junetinu polovinu hranljivih materija bi odbacili kuvanjem...Prosto ako psu date kost da vari svarice i junetinu...Odbacite zablude agresivnosti davanjem zivog mesa!!!!Takodje meso davati uz neku hranu da se ne bi navikao samo na meso,to je i supo a i zapostavlja balans ishrane...
JAJE:bareno ne bi valjalo przeno i kada je bari valjalo bi da samo zumance bude rovito...Daje se jednom sedmicno...
SARDINA,TUNJEVINA:sastavni deo ishrane i daje se barem 3X sedmicno...Shto se tice ribe treba biti obazriv zbog kostiju tako da je moj savet koristiti TUNJEVINU i SARDINU....Ne davati da jede direktno iz konzerve zato sto moze da se povredi na ostre ivice...
SIREVI :Pozeljno je da bude KOZIJI SIR....
JOGURT:jako hranljiv i moze se davati kao uzina<ja mom psu svaki obrok dajem preliven jogurtom...
NIKAKO NE DAVATI PSU:GRASHAK,VELIKE KOMADE KROMPIRA,BORANIJU, PASULJ I SVINJETINA kao i PILECE CEVASTE KOSTI,RIBLJE KOSTI,COKOLADA I SIROVO BELANCE...
NIJE POZELJNO:SIROVO KRAVLJE MLEKO(moze da izazove proliv),PRZENO i POHOVANO,MASNA HRANA-vremenom izaziva masnu seboreju koze psa(neopisiv smrad koze)...KAO I USTAJALA VODA I HRANA U CINIJAMA!!!

OVE NAVEDENE ZDRAVE STAVKE MOZESH KOMBINOVATI I SA GRANULAM...
Recimo granule,jogur,mlevena ziva junetina ili pirinac , jogur i ziva mlevena junetina ili corbica od shuplje kosti i samo granule....MOZESH DA PRAISH KOMBINACIJE A MOZESH I SVE ZAJEDNO DA STAVIH!!!

Super, hvala vam jos jednom svima na savetima. Probacu to sa vitaminom B, nadam se da ce uspeti. Inace njemu zaista zna da opadne apetit kad krene toplo vreme, ali je sad bas mrsav pa mu ne bi skodilo koje kilce vise.
Zdravstvenih problema definitivno nema, jer je napolju radostan, juri lopticu (obicno mu je bacam nocu kad zahladi), cak skuplja neke kosti po zemlji, sto znaci da on ipak hoce da jede samo nece ono sto mu se nadje u ciniji.
Ako ne uspe sa vitaminom B, videcu da u pet shopovima nema nekih vitamina.
Hvala jos jednom na predlozima. :D

Astorela:
Mogu ti ispricati pricu o moja dva psa. :) Naime, zenkica labradora jede sve sto joj dodje pd njusku. I granule, i voce, povrce, meso, cak je jednom i dve kriske limuna pojela. Ono sto je najbolje je, ne mesati granule i kuvanu hranu. Stvoricete probirljivog psa, ali iskreno, ni ja to potpuno ne postujem. Drugi moj pas, muzjak labradora, do skora nije jeo granule i bogami, birao sta ce pojesti od naseg rucka. :) Onda sam ga ostavila gladnog dva-tri dana (zvuci surovo, ali je to bilo jedini resenje). Sada jede granule i junetinu i ne zali se puno. :) Svoje pse hranim Ecopetom, a uvece im dajem junetinu sa povrcem.

hahaha, limun, i moja pekinezerka je jednom prilikom jela limun.. to kuce je jedno alavo prase ceo svoj zivot, sve jede, ali hranu za pse ni da pipne.. nema sanse, pokusavala sam par puta i na kraju odustala..

mackic, kao sto ti neko vec rece, mozda je sve u redu sa njim, samo nije ljubitelj jela :-D , znam par pasa koji malo jedu i nemaju nikakve probleme..

da li neko zna nesto o granulama koje se zovu `prodog`? hrana je nemacka i prodaju je jedino u dusanovoj uluci i filipa visnjica u zemunu jer je oni i uvoze. moja pegavica je odbijala i capi i darling, ostale su mi bile skupe i onda je pocela da jede ovu hranu. dnevno pojede 300-400gr ove hrane na svojih 20ak kilograma i ja sam zadovoljna. medjutim, niko nije cuo za ovu hranu i pomalo se brinem da li je uopste dobra, pa ako neko zna nesto o `prodogu`, neka napise. hvala unapred

Poz svima i jedno pitanje za početak.Naime imam štene staro 2,5 meseca i
hranim ga granulama već pripremljenim za štence ali iako ima zubiće i krcka ih,
primetio sam da ih preferira prelivene jogurtom.U vezi toga je i moje pitanje , da li je
štetno češće koristiti jogurt jer se hrani 4 puta dnevno.Moram da napomenem da sam
probao prelivati sa mlakom vodom ali u tom slučaju njuška i filozofira. Neko mi reče da
ni mleko nije baš zdravo.To me buni jer , od mleka ima li nešto hranljivije?
Molim za savet na ovu temu. Hvala unapred!!!

Ја сам свом псу преливала са супицама, јогуртом, водом, како кад. Често је добијао и скроз суву храну. Међутим, првих неколико месеци сам му спремала кувану храну, после сам га "пребацила" на суву храну. Што се тиче јогурта, не може да му нашкоди.

Ja svog Grileta (mesanac, 4 meseca) hranim samo granulama Royal canin medium junior (vet misli da ce biti medium, mada izgleda da cemo preci na maxi junior:)) i maze ih kao lud, mada bi on sve jeo bez problema. Sto se tice toga da neki psi vise vole macece granule, to sam i cula i videla i mislim da je zbog toga sto imaju jaci miris (moja teorija). Moj nije bio toliko odusevljen onim najjeftinijim ganulama za stence(?Friskis, nisam sigurna) ali ove obozava. Koliko sam procitala psima ne odgovara promnljiva ishrana i treba im stalno davati istu hranu. Sto se tice voca Grile obozava jabuke i banane su mu drage a ni jagodu nije odbio:). Ne znam zasto ali sirovu sargarepu ne vari, vec je samo isitnjenu izbaci u stolici.
Svuda na netu sam citala DA SU OSTACI NASE HRANE VELIKO NE!!! jer jedemo zasoljeno zacinjeno przeno na ulju i sl. a njima se hana samo bari.

Najbolje je davati mu koliko on prihvata da jede, mada vecina pasa jede sve sto mu stavis na pod nos dok se ne preturi od ozderavanja ( to ne treba). Ali ja sam mom boxeru davao do 3 i po meseca tri puta dnevno, a onda je poceo da brljavi pa su mi strucnjaci rekli da mogu da pocnem i dva puta dnevno da mu dajem po vise (ista gramaza), jer se sasvim lepo razvijao. Ali ja sam mu davao granuliranu hranu, koju je jeo ok, ali da sam mu davao meso stalno koje je obozavao, mogao bi da jede i po 20 puta dnevno! Ocu da ti kazem da mislim da je najbolje da ga pogleda neki strucnjak da vidi kako se razvija i da ti kaze koliko puta mozes da mu dajes.
U sustini nista neces pogresiti ako mu do nekih 6 meseci dajes 3x dnevno, pa onda vec mozes da pocnes 2x. Ako je nesto slabiji ili ako se oporavlja od necega onda mu daj i 4x.

Trenutno mi je tu drugarica koja ima zenkicu Westija, i evo sta ona kaze:
"Kad je bila skroz mala, jela je granule Eucanube, potopljene u jogurt ili supu, medjutim, uskoro je izgustirala to, (mrljavi su po prirodi i nece da jedu), pa sam joj davala konzerve i pastete, (psece), ipak, to se ispostavilo kao pogresno, jer je uskoro dobila gastritis, (ujutru povracanje zute pene), a zatim i prvi gastritican napad. Po preporuci veterinara, pastete i konzerve su potpuno izbacene iz ishrane, sada jede kuvano meso sa pirincem, (najbolje za probleme sa zelucem, kojima su Westiji kao rasa skloni), uz dodatak granula. Preporucujem Royal Canin, Hill's i Eucanubu, po mogucstvu sa ukusom jagnjetine sa pirincem.
U susretu sa drugim vlasnicima Westija, saznala sam da su svi prosli kroz iste probleme, tj. da im je zeludac slaba tacka, te izbegavati konzerve, pastete i slicno. Ako se i pored pravilne ishrane desi da u jutarnjim casovima povrati zutu penu, pola sata pre sledeceg obroka dati jednu tabletu Gelusil-Lac-a, (za ljudski gastritis), izmvrljenu-to ce smiriti zeludac.
Nadam se da sam pomogla.
Pozdrav."

Back