- Poruka
- 89.439
Buda je oličenje taštine praznine.![]()
Zavirivao si po taštinoj praznini i ugledao Budu..

Sve je moguće, zaista.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Buda je oličenje taštine praznine.![]()

Zavirivao si po taštinoj praznini i ugledao Budu..
Sve je moguće, zaista.

Šta god da je, opet je tu posmatrač. Ko ili šta je? Uvijek izmiče? Igra se sa samim sobom?Sad je to već veliko pitanje,dal je praznina potpuno odsustvo svega,aposlutno ništavilo ili pak neko stanje iznad Majine ,,punine uma,, koje nama iz ove perspektive deluje kao praznina a možda je u stvari punoća bića koje transcedira dualizam.....![]()
Sad je to već veliko pitanje,dal je praznina potpuno odsustvo svega,aposlutno ništavilo ili pak neko stanje iznad Majine ,,punine uma,, koje nama iz ove perspektive deluje kao praznina a možda je u stvari punoća bića koje transcedira dualizam.....![]()

Traženje istine izvan logičkog okvira je maglovit put. Intuicija nam tu pomaže kao jedan vid trećeg oka. Ponekad je najbolje utišati razum, posmatrati, pustiti da se stvari spontano odvijaju.
Čovjek se izlaže opasnosti besmisla, sve dok se vezuje za predmetni svijet, budući da se tom svijetu uvijek pridaje neki smisao.
Može postati slobodniji kada odustane od predmetnosti i prepusti se osjećanju. Umjesto da stvarima pridaje neki novi smisao, trebalo bi da pusti stvarima da ga same oslove, da mu se same prikažu onakve kakve stvarno jesu.
Nisam ja sebe ograničio na logički okvir nego sam svjestan da svijet posmatramo kroz logički dvogled sastavljen od dualizma, indukcije, dedukcije, sintetičkih sudova a priori sa apodiktičkim važenjem itd. I šta drugo može čovjek raditi gledajući kroz taj dvogled nego stvaratii red u haosu, davati svemu smisao i tako stvarati konstrukcije koje se prije ili kasnije poruše.Kako da se prikažu kakve stvarno jesu ako si sam sebe ograničio na logički okvir i sve van tog ,,tora,, proglasio za maglovit put?
Nisam ja sebe ograničio na logički okvir nego sam svjestan da svijet posmatramo kroz logičko ogledalo sastavljeno od dualizma, indukcije, dedukcije, sintetičkih sudova a priori sa apodiktičkim važenjem itd. I šta drugo može čovjek raditi gledajući kroz taj dvogled nego stvaratii red u haosu, davati svemu smisao i tako stvarati konstrukcije koje se prije ili kasnije poruše.
Ja sam pozvao na to da za promjenu malo utišamo razum, posmatramo, prepustimo se spontanosti, pustimo intuiciju da djeluje, ostvarimo neposredne uvide, pustimo stvari da postanu drugačije.
"kakve stvarno jesu" je loš izraz, priznajem.

Sad vidiš pivu, sad je ne vidišDrastićan loš primer je ,tako,dijalektika!
Čovek uređeno misli o haosu!
I živi i misli u iluzijama.
Matematički :jedna jabuka i još jedna pored su samo za ćoveka dve jabuke-stvarno su nezavisne: jedna i jedna jabuka...![]()
Sad vidiš pivu, sad je ne vidiš![]()

Drakce, ne daj se nagovoriti, na zlo te navodi...
Gosti: Niče, Šopenhauer, Vitgenštajn, slučajni prolaznici.
U toku je razgovor, Šopenhauer počinje priču o "stvari po sebi". Vitgenštajn ga prekida i govori: "Šta brbljaš ti, znaš li da reči imaju hendikep, još nam prosipaš pesimizam a živjet ćeš duže od obojice"
Niče posmatra situaciju pa zapjeva:
Beskonačno ono poredba je samo,
Sumnjivi bog pjesnikovo je stečeno lukavstvo,
Točak života što se vrti, dotiče cilj za ciljem,
Nuždom to naziva onaj koji mrzi,
Budala to naziva igrom!
Vladajuća igra svijeta, miješa privid i biće,
Vječno - budalasto, u nas to upliće!
Zatim se pojavljuje klošar tipa Bukovski, govori: "Opusti se Niče prebolećeš Lu Salome", sjeda sa njima za sto, naručuje pjesmu Kafana je moja sudbina... sva četvorica padaju u trans.
Niče govori: "Ebeš nadčovjeka, nek ide život" i razbija čašu.
![]()
In-Tu-icija je je nešto ,,in" i ,,Tu" i ...
biti Unutar i biti Prisutan, a onaj treći nastavak pojma (,,icija" ili ,,ition") valja takođe etimološki istražiti ... dublje od latinskog, naravno,
ili pak ovo prethodno i drukčije pojasniti ... Mislim da raz-um je, i te kako, tanak spram Intuicije.
)In-Tu-icija je je nešto ,,in" i ,,Tu" i ...
biti Unutar i biti Prisutan, a onaj treći nastavak pojma (,,icija" ili ,,ition") valja takođe etimološki istražiti ... dublje od latinskog, naravno,
ili pak ovo prethodno i drukčije pojasniti ... Mislim da raz-um je, i te kako, tanak spram Intuicije.
Grome, ako te ne mrzi objasni mi opet tvoje shvatanje razlike između razuma i intelekta.
Hvala unapred.

Grome, ako te ne mrzi objasni mi opet tvoje shvatanje razlike između razuma i intelekta.
Hvala unapred.
Можда је то могло и боље да се опише али речи су несавршене да би пренеле једну овакву идеју.
Pre će biti da ti ideje na klimavim nogama-reči su u odnosu na te tvoje Božine ideje ,oličenje savršenstva...Библија разликује два разума, један прави; онај који долази од Бога у нама. јер је Бог ставарјући нас дао део себе нама и ми га можемо чути кроз глас разума.
Али постоји и један други разум, лажни разум који долази од интелекта и ин се своди на логику, Логос значи ум, па би "логично" значило да је то оно што је по уму, нашем уму. Ако је по нашем уму онда је то нама логично, е тај разум заснован на логици је креација интелекта, Божијег непријатеља, И интелект се свим силама труди да ми не откријемо онај прави разум, да не откријемо Бога у нама.
Христос је дао један фантастичан модел како открити Бога у себи рекавши; ако ко хоће Божију вољу творити разумеће је ли његова(Христова) наука од Бога. Разумевање долази тек кад човек окрене други образ , кад почне да прашта, да буде милостив...тек тада човек открива један други разум и себи.
Можда је то могло и боље да се опише али речи су несавршене да би пренеле једну овакву идеју. Шта да ти кажем: твори Божију вољу па ћеш разумети