Ime Boga Jehova

WTT Joel 3:5 וְהָיָ֗ה כֹּ֧ל אֲשֶׁר־יִקְרָ֛א בְּשֵׁ֥ם יְהוָ֖ה יִמָּלֵ֑ט כִּ֠י בְּהַר־צִיּ֙וֹן וּבִירוּשָׁלִַ֜ם תִּֽהְיֶ֣ה

פְלֵיטָ֗ה כַּֽאֲשֶׁר֙ אָמַ֣ר יְהוָ֔ה וּבַ֙שְּׂרִידִ֔ים אֲשֶׁ֥ר יְהוָ֖ה קֹרֵֽא
׃

44.jpg

Fascinatno je da kod gnostika Tetragramaton je prvo ispoljenje ili prva tetrada no nema se podataka o slovima.Marko gnostik prva stoljeca kaze da tetrada se spustila u vidu žene pojasnila mu poredak stvari.
Kod Templara sam nasao podatak da su Tetragramaton pisali bez Hei kao 4og slova vec s Tau kao 4 im slovom.
Ovo mogu razumjeti oni upuceniji koji znaju Hebrejska slova.

https://religion.fandom.com/wiki/Yahweh najvise informacija imate ovde

In the earliest stage Yahweh was one of the seventy children of El, each of whom was the patron deity of one of the seventy nations. This is illustrated by the Dead Sea Scrolls and Septuagint texts of Deuteronomy 32:8-9, in which El, as the head of the divine assembly, gives member of the divine family a nation of his own, "according to the number of the divine sons": Israel is the portion of Yahweh.[155] The later Masoretic text, evidently uncomfortable with the polytheism expressed by the phrase, altered it to "according to the number of the children of Israel"[156]

Between the eighth to the sixth centuries El became identified with Yahweh, Yahweh-El became the husband of the goddess Asherah, and the other gods and the divine messengers gradually became mere expressions of Yahweh's power.[157] Yahweh is cast in the role of the Divine King ruling over all the other deities, as in Psalm 29:2, where the "sons of God" are called upon to worship Yahweh; and as Ezekiel 8-10 suggests, the Temple itself became Yahweh's palace, populated by those in his retinue.[158]

ima i o arheoloskim otkricima, samo se neka preskacu, npr.

“Yahweh … and his asherah.”

Očituj se da li je Kula u pravu da ne postoji nijedan rukopis NZ sa imenom YHWH.
Pa ni tetragrammaton se nigde ne pominje u NZ?
pa oni se i zalazu da se ono vrati. sta je problem?
nema izgovora? - oni kazu nema veze, da stavimo samo jhvh, pa neka ga svako cita po svome, i Isusa svako cita razlicuto, jesus, dizus, itd
da se sveti ime tvoje - onda su svedoci u pravu, sta se ceka? ne daju autoriteti?

ja i dalje mislim da je nesto drugo, ali moramo od necega da krenemo napred u diskusiju

nema izgovora? - oni kazu nema veze, da stavimo samo jhvh, pa neka ga svako cita po svome, i Isusa svako cita razlicuto, jesus, dizus, itd
da se sveti ime tvoje - onda su svedoci u pravu, sta se ceka? ne daju autoriteti?

ja i dalje mislim da je nesto drugo, ali moramo od necega da krenemo napred u diskusiju
Nema se šta vratiti ako u NZ nije bilo.

Problem je što oni nisu hrišćani nego ješe čije su preteče raspele Boga. Nikakva misterija, isto tako su i subotari imali jednog ješu kao suosnivača pod čijim uticajem su ispleli priču o jezivom grehu u vezi konzumiranja prasetine

Ne čeka se ništa jer se ime našeg Gospoda itekako pominje kroz ceo Novi Zavet - Isus Hristos. Drugog nemamo jer se samo kroz Njega možemo spasiti. Ali ne i za njih... Nisu ga priznavali ni onda a ni danas i ništa im ni On ni to Ime ne znače.

Problem je što oni nisu hrišćani nego ješe čije su preteče raspele Boga.
ma, nisu samo oni u pitanju, vidis da ima jhvh, jehova u rimokatolckim crkvama, gledam prevode starog zaveta, nema logike da prevodimo samo mi jezekilja gospod gospod, dva puta isto, ili psalm, rece gospod mojemu gospodu - nema sansi da je to dobar prevod
Nema se šta vratiti ako u NZ nije bilo.
ako se poziva apostol na joila, a u starom zavetu priznajemo da je bilo i i dalje jeste, onda sta to znaci? to je maki zagovaranje licemerja, dvolicenje; ja kazem, ili - ili, jer kako i koje ima da prizovemo, gospodnje ili jahvino/?
Joilo 2,32I svaki koji prizove ime Gospodnje spašće se;
Joel 3,5Svi što prizivaju ime Jahvino spašeni će biti, jer će na brdu Sionu i u Jeruzalemu biti spasenje, kao što Jahve reče, a među preživjelima oni koje Jahve pozove.
neko je cak isprevrtao i numeraciju, nije ista kod njih i kod DANICICA
WTT Joel 3:5 וְהָיָ֗ה כֹּ֧ל אֲשֶׁר־יִקְרָ֛א בְּשֵׁ֥ם יְהוָ֖ה יִמָּלֵ֑ט כִּ֠י בְּהַר־צִיּ֙וֹן וּבִירוּשָׁלִַ֜ם תִּֽהְיֶ֣ה

פְלֵיטָ֗ה כַּֽאֲשֶׁר֙ אָמַ֣ר יְהוָ֔ה וּבַ֙שְּׂרִידִ֔ים אֲשֶׁ֥ר יְהוָ֖ה קֹרֵֽא
׃
Nisi navela apsolutno ništa. Nula rukopisa NZ ima tetragramaton što znači da su apostoli citirali SZ gdje piše kyrios.
zezas, pa oni iz vavilonskog ropstva nisu valjda pricali grcki? :rotf:

Nikako vi da shvatite da biblija je švedski stol s kojeg gosti uzmu sto im blisko niovu razmisljanja da jedu.
Ima koji su liberalni pa shvataju da njihov odabir i odabir nekog drugoga je razlicit jer su razlicitih kapaciteta no imaju ovi drugi koji rade razdore hoce da sve bude po njihovoj slici i prilici.
Stvari su veoma jednostavne,vjeruj i pusti druge da vjeruju.Sva mudrost i žalost ..

Back