Imate li potrebu da sudite . . .

gost 277161

Ističe se
Poruka
2.404
Imate li potrebu , ili bolje reci poriv (i protiv svoje volje , a ko vas pita ) da sudite drugima kada ucine nesto nemoralno, lose .
Desava mi se da u trenutku osudjujem ljude kada ucine nesto nemoralno , lose , nikada javno , zapravo jako mi smeta taj osecaj , jer nisam neko ko je narucito moralan i smeta mi taj neki osecaj koji u meni izaziva tudja nemoralnost ili neka glupost.
A znam da i sam imam milion propusta , i zapravo mi je krivo zbog tog osecaja .Sa druge strane , mozda je to opravdano , mozda se taj osecaj javlja kada neko predje granicu koju ja ne bih presao , mozda ?
Ima li neko slicnih iskustava , osecaja ...?Da li moze neko da objasni zasto su ljudi skloni da ostrije sude drugima nego sebi ?

Uglavnom ''sudim'' o drugima, ako su ti ljudi neki do kojih mi je stalo...ako nije onda uglavnom ćutim...i onako za sebe prokomentarišem...ja sebe smatram relativno moralnom osobom...tako da se često i smatram kompetentnim da nešto prokomentarišem...a sada što se tiče toga što si spomenuo da se komentariše nešto što prelazi neku našu granicu moralnog...ima logike i pretpostavljam da je tako, ako nije onda si licimur...

Uglavnom ''sudim'' o drugima, ako su ti ljudi neki do kojih mi je stalo...ako nije onda uglavnom ćutim...i onako za sebe prokomentarišem...ja sebe smatram relativno moralnom osobom...tako da se često i smatram kompetentnim da nešto prokomentarišem...a sada što se tiče toga što si spomenuo da se komentariše nešto što prelazi neku našu granicu moralnog...ima logike i pretpostavljam da je tako, ako nije onda si licimur...

Ma ne komentarisem ja nikada , vec govorim o nekom unutrasnjem osecaju , koji mi uzgred smeta .
I ja sam relativno moralan , ali to nije dovoljno da bih mogao da sudim , barem ja tako mislim .
Kada sam rekao da nisam moralan , mislio sam pre svega da nisam bezgresan i da sam i sam uradio dosta puta nesto sto nije moralno, ili bolje reci korektno .

Poslednja izmena:
Ma ne komentarisem ja nikada , vec govorim o nekom unutrasnjem osecaju , koji mi uzgred smeta .
I ja sam relativno moralan , ali to nije dovoljno da bih mogao da sudim , barem ja tako mislim .
Kada sam rekao da nisam moralan , mislio sam pre svega da nisam bezgresan i da sam i sam uradio dosta puta nesto sto nije moralno, ili bolje reci korektno .

Aham...skontao sam...mislio sam uopšteno...a pogrešno sam napisao...

Ako tako gledaš...onda niko o nikome ne može da sudi...jer niko nije bezgrešan i potpuno moralan...može samo da bude više grešan, ili manje, ili više moralan, ili manje moralan...

Ti imaš pravo o svakome da sudiš...to niko ne može da ti zabrani...pogotovu još ako svoje ''osude'' ne iznosiš javno...

E sada to što imaš neki ''čudan'' osećaj kada sudiš o nekome...to zavisi od tebe samog...i od tvoje ličnosti...

Ja npr. kada sudim o nekome...to kažem javno...možda malo lepše upakujem...i pravo da ti kažem nemam neki poseban osećaj unutra...čak se nekada i osećam onako ispunjenim, što sam nekome ukazao na nešto...al' opet sve zavisi od osobe...

Znam ima ljudi koji bi osudili nekoga kada uradi nešto što recimo, nije za neku osudu, a pre toga su ti isti koji su ovog osudili uradili nešto 10x gore...tako da sve je to relevantno...

Slozio bih se sa oba komentara :)
Nekako uvek imam saosecanja prema ostecenoj strani , a negde osudjujem osobu koja nanese stetu , ili povredi nekoga , a sam sam i previse puta bio u ulozi "negativca" da bih mogao da imam takvo misljenje , i pravo bilo kome da sudim ili osudjujem.
Vise bih voleo kada uopste ne bih imao misljenje o stvarima koje me se direktno ne ticu .U svakom slucaju korigujem svoje misljenje , ali ta prva poimisao ili sud su mozda nesto na sta nemam pravo, sa obzirom na vlastito ponasanje .
Al sam ga zakomplikovao :lol:

Slozio bih se sa oba komentara :)
Nekako uvek imam saosecanja prema ostecenoj strani , a negde osudjujem osobu koja nanese stetu , ili povredi nekoga , a sam sam i previse puta bio u ulozi "negativca" da bih mogao da imam takvo misljenje , i pravo bilo kome da sudim ili osudjujem.
Vise bih voleo kada uopste ne bih imao misljenje o stvarima koje me se direktno ne ticu .U svakom slucaju korigujem svoje misljenje , ali ta prva poimisao ili sud su mozda nesto na sta nemam pravo, sa obzirom na vlastito ponasanje .
Al sam ga zakomplikovao :lol:

:)

Ja uvek kažem...život je komplikovana stvar...ne treba još mi sami da ga komplikujemo...:lol:

Normalno je da imaš saosećanje ka oštećenoj strani...to je ljudski i moralno...:)

Najbolje bi bilo kada bi mogli da se od svih nebitnih stvari izolujemo, a ne za sve da se trzamo i nerviramo...

Pa ti treba sebe da koriguješ onako kako će tebi da bude najbolje...i kako ćeš se ti osećati dobro...

haha imas li ti manu... neces ni umreti?

Covjek kod kojeg je moralna samoosuda u direktnom sukobu sa nagonom samoodrzanja ima samo jedan izbor .. Po prirodnom zakonu onaj koji ima vise izbora, medju kojima je i moral je u prednosti .. Nemoral je uvijek bio izbor slabijeg .. te je s tim direktno osudjen onim sto je u prirodi jace ..

U mom okruzenju, s obzirom da zivim na selu, ljudi imaju potrebu da sude o drugima..
Gledaju tudje zivote i probleme kako bi nekako, bar tako, pobegli od svojih muka i sami sebi tako objasnili da postoje veci problemi nego sto ih oni sami imaju u svojoj kuci.
Ja nisam takva. Svi ljudi grese i svesna sam da i ja sama pogresim ihahaj koliko puta.. Ali, ne sudim o drugima, jer ne zelim da drugi sude meni (a sude mi)..

Ja sam za USE I U SVOJE KLJUSE!

Imate li potrebu , ili bolje reci poriv (i protiv svoje volje , a ko vas pita ) da sudite drugima kada ucine nesto nemoralno, lose .
Desava mi se da u trenutku osudjujem ljude kada ucine nesto nemoralno , lose , nikada javno , zapravo jako mi smeta taj osecaj , jer nisam neko ko je narucito moralan i smeta mi taj neki osecaj koji u meni izaziva tudja nemoralnost ili neka glupost.
A znam da i sam imam milion propusta , i zapravo mi je krivo zbog tog osecaja .Sa druge strane , mozda je to opravdano , mozda se taj osecaj javlja kada neko predje granicu koju ja ne bih presao , mozda ?
Ima li neko slicnih iskustava , osecaja ...?Da li moze neko da objasni zasto su ljudi skloni da ostrije sude drugima nego sebi ?

U principu uvek sudim drugima.

Kao mlađa i - neću reć: manje pametna - ali deficitarna s iskustvom; sasvim sigurno sam bila lažljivac i licemer. Vrlo je lako suditi čoveku sa visina neimanja ni otprilike sličnog iskustva. Osuda je izraz koji podrazumeva visok moral i pretpostavku da onaj ko ga rabi isti ima.

Što je jalov poso. Kad dođe do procene nečijeg morala, čovek tu uvek ceni sam sebe. Čak i kad nas tako (kao moralne, mislim) krste drugi; oni najverovatnije nemaju pojma o čemu pričaju.

Procenat onih koji, ocenjujući sebe; znaju šta govore, još je manji.

Sećam se tačne prilike u kojoj sam razbistrila sebi - osudu. Zatekla sam se usred nekog starijeg ženskog društva u kojem se raspravljalo o zlim svekrvama i njihovom pogubnom uticaju. (Na sinove, naravno.) Glavnu je reč vodila gospođa, nekadašnja samohrana majka trenutno u dugogodišnjem braku s čovekom koji nije bio otac njene dece. Nakon venčanja, jedno je (kratko) vreme živela u zajednici sa svekrvom; ženom koja ju nije volela i koja nije mogla preći preko činjenice da joj se jedini sin, momak, oženio raspuštenicom s kopiladi. Gospođa je vrlo dostojanstveno - i sa primetnom dozom prezira - komentarisala guske koje dozvole da takve gadosti u njihovom životu potraju doveka. Rekla je kako je vrlo brzo, nakon samo par verbalnih duela sa staramajkom uzela svoju decu i otišla u iznajmljen stan; rekavši mužu da mora da bira: staramajka, ili, naravno, ona.

Gospođa je isticala tu anegdotu kao naročit dokaz svog ponosa i dostojanstva; i bila je veoma oštra spram bilo kakvog eventualnog drugačijeg tumačenja. Za nju, fakt da je usred noći napustila kuću u kojoj je trpela psihičko maltretiranje; bio je jedini način na koji se takve stvari uopšte mogu rešavati - obzirom da je svaka druga varijanta slabost karaktera, linija manjeg otpora i poniženje.

Nije bilo na meni da govorim, obzirom da su mi sve sudionice u događaju po godinama mogle biti majke; ali najposle nisam izdržala da je ne pitam zar nije tačno da je tada - u trenutku tog mesijanskog prosvetljenja; tog pravdoljubivog revolta - takve jedne demonstracije ženskog i inog dostojanstva - već bila državni službenik sa stalnim zaposlenjem i redovnim primanjima tokom ekonomskog bum-a ranije nam socijalističke domovine?.. Da li je tačno da je bila u prilici da pokupi svoju decu usred noći i ode u hotelsku sobu, za prvu ruku; i da ni jednog trenutka nije razmišljala kako će im sutra plaćati stan i hleb?..

Da li bi - možda - razmislila dvaput, i, nedajbože, drugačije - da njeno dostojanstvo nije imalo zaleđinu finansijske sigurnosti i sređenih prilika?

Na čast joj bilo; priznala je - oklevajući, doduše, i čineći se kao da ju to niko nikad nije pitao i kao da njoj samoj tako šta nikad nije palo na pamet - da su to, svakako, bile sretne okolnosti. Svideo mi se taj izraz, sretne okolnosti.

Priznajem da većinu "moralističkih" - jer, i tu postoji razlika, imaš moralno i "moralističko", pri čem je ovo drugo uglavnom samo budalasanje dokonih i sretnih - osuda od tad doživljavam kao proizvod neznanja i sretnijih okolnosti. Nema ničeg lakšeg nego kriviti čoveka jer se češe tamo gde tebe lično ne svrbi.

U principu, svaki moral mora imati zaleđinu; a osudom se bave ignoranti.

Ili latentni; ali to je neka druga priča. z:mrgreen:

Ima li neko slicnih iskustava , osecaja ...? Da li moze neko da objasni zasto su ljudi skloni da ostrije sude drugima nego sebi ?

Ovo je lepo rečeno u jednoj rečenici koju mislim da je Jung napisao, a glasi:
Čovek obično nije toliko nesvestan svojih vrlina koliko mana.

Samim tim, sebi izgledaju savršenije nego što jesu. To im daje pravo da sude.
Ali to pravo im i pripada, sem ako im zakonom nije uskraćeno.

Čovek može osuđivati za istu stvar i sebe i druge. Odnosno - svestan sam da radim ono što ne valja i za to osuđujem i sebe i druge.
Čovek treba da osudi zlo, bez obzira da li je u njemu ili u drugome.
Suštinsko pitanje je, da li čovek uvek zna šta je zlo a šta ne? Šta je za osudu a šta nije? Čovek se većma oslanja na svoju veru da zna.
Mnogi kojima sudimo ne mogu biti drugačiji nego što jesu, oni nisu zaista krivi, jer svi su robovi svoga uma. Ali to ne znači da im se ne može suditi. I ne znači da se um ne može menjati. Pitanje je koliko je primitivno to čime se pokušava promeniti nečiji um.

Pa kapiram te...I kao sto vidim po tebi, a i meni se desava, da tako kazem, nemamo kontrole. I meni isto smeta i krivo al ne mogu da tolerisem gluposti pojedinih ljudi, pogotovo zato sto su mi ti ljudi bliski.
E pa sada, kao sto kazes i ja se osjecam gresniji od tih ljudi, ali im ipak sudim. Mislim da je to zbog toga sto greske koje ja pravim totalno razumijem, a na njima vidim da oni to ne razumiju u potpunosti i da ne znaju posljedice i da nisu dovoljno razmisljali o tome. I u meni se radja, taj nazovimo, poriv da sudim. A ako kojim slucajem naletim na nekog da vrsi toliko nemoralnu radnju ili toliku glupost, ali da zna zasto to radi i da je toj stvari usao u najsitnije detalje, ali da ipak radi to isto, necu mi rijeci kritike nabacati, jer smatram da bi samo tako nepotrebno pametovao.

Tako je to nekako odprilike,samo malo lose sroceno :)

jer je to LAKŠE

u stari verovatno je problem to sta je nemoralno lose. nekad mozda i pomogne kad nekog izgrdis, u nekom sistemu je on stvarno napravio nesto takvo, nesot ko kad mama grdi dete : )
ali nekad se ljudi osudjuju u stvari bez veze, iz pakosti zavisti neznanja licnih frustracija, na kraju se lincuju kamenuju itd. to je mozda problem ali mislim da bas niko nije imun na to da gadja kamenom, do nekih razmera to je i ljudski valjda da se tako grupe ljudi biju ali nekad se te granice predju to ko zna kakvih razmera a onda je taj jadan mali i sam i lincovan. a ostale ovce su srecne sto one nisu. zavisi da li se razmislja na nivou drustva ili nekom sta znam visem ; ))

Sudim iskljucivo o onima koji se drznu da sude o drugima, a sebe nisu ni pogledali, odnosno za sebe tvrde da su bajni, sjajni, jednom recju = savrseni. KBSZ ha!
Momentalno dobijem stomacne tegobe kada neko otpocne sa "studijama" vezanim za moral i moralne vrednosti.
Onima koji se usude da sude, a takvih je previse, je prethodno neophodno objasniti sta sve potpada pod moral i moralne vrednosti.
Cisto da ne bi ispali smesni i glupi u drustvu.
Svako je krojac svoje sudbine, ko sam ja da o nekome sudim? Iz ovoga izuzimam one drznute sudije s pocetka mog posta.
O njima zelim da sudim.
Sa zadovoljstvom, pa kome dosadi.

Sudim iskljucivo o onima koji se drznu da sude o drugima, a sebe nisu ni pogledali, odnosno za sebe tvrde da su bajni, sjajni, jednom recju = savrseni. KBSZ ha!
Momentalno dobijem stomacne tegobe kada neko otpocne sa "studijama" vezanim za moral i moralne vrednosti.
Onima koji se usude da sude, a takvih je previse, je prethodno neophodno objasniti sta sve potpada pod moral i moralne vrednosti.
Cisto da ne bi ispali smesni i glupi u drustvu.
Svako je krojac svoje sudbine, ko sam ja da o nekome sudim? Iz ovoga izuzimam one drznute sudije s pocetka mog posta.
O njima zelim da sudim.
Sa zadovoljstvom, pa kome dosadi.

Potpisujem. :)

Back