Da li stres može da bude koristan?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.902
STRES.jpg

U psihologiji postoji razlika između negativnog stresa (distres) i pozitivnog stresa (eustres).

Eustres je tip stresa koji nas motiviše i pomaže u suočavanju sa izazovima.

Pozitivan stres pomaže tako što poboljšava fokus i energiju : kratkotrajan stres nas može učiniti budnijima, koncentrisanijima i spremnijima za akciju.

Povećava produktivnost, kada se na poslu sučavamo sa rokovima. Pomaže i kod kreativnosti tako što mozak traži alternativna rešenja.

Stres postaje štetan kada je intenzivan i dugotrajan.U tim slučajevima može izazvati nesanicu i anksioznost.

Da li je stres neizbežan deo savremenog života ili ga možemo potpuno eliminisati?

Može li stres imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje – ako se pravilno kanališe?

Da li mislite da stres može pozitivno da utiče na mentalno zdravlje, ako se pravilno kanališe?

Zabluda. Pod vecim adrenalinom “bolje” funkcionisemo-cini se, na krace staze.
Dugorocno mozemo samo da zaradimo za pocetak bolesnu stitnu zlezdu ili koju drugu autoimunu bolest…
Stres nikada ne moze biti dobar.

“Kanalisanje stresa” je pojam koji koriste sarlatani koji bi da nas “lece”.

Poslodavcima su uvek potrebni ljudi naloženi na rad, aktivnost, rmbačenje svake vrste. Ovakve vesti i istraživanja su potrebna njima, da ubace čoveka u razmišljanje kako da bude (njima) koristan. Proaktivan, produktivan, eustres, distres... Svi ovi fensi izrazi ubacuju u govor da bi se i ponašanje prilagodilo.
Koga briga koju vrstu stresa imam, zašto da se bavim prepoznavanjem stresa, hoću zdravlje, hoću mir.

Znam neke depresivce koji voze bajs da se smire ali i dalje su neuracunljivi

Misliš, i dalje su depresivni?

Zabluda. Pod vecim adrenalinom “bolje” funkcionisemo-cini se, na krace staze.
Dugorocno mozemo samo da zaradimo za pocetak bolesnu stitnu zlezdu ili koju drugu autoimunu bolest…
Stres nikada ne moze biti dobar.

“Kanalisanje stresa” je pojam koji koriste sarlatani koji bi da nas “lece”.

Ja i mislim na kratki period. I taj stres može da se dogodi na nekim lepim dešavanjima..bila sam pod pozitivnim stresom na dan sestrinog venčanja.

Dugoročni stres je negativan i utiče i na mentalno i na fizičko zdravlje.

Ne mislis da je tvoja reakcija destruktivna?
Ne.kontrolisem ga i kanalisem.neki put nekom sa strane to deluje surovo ali to je neophodno.ako se bes,stres koristi tako da se fokusiram na rešenje problema vrlo je konstruktivan.
Zasto bih dozvoljavao da me osobe,situacije etc koje mi izazivaju stres depresiju tugu destrukciju prema samom sebi ne osete nesto slično?
To me zivot naučio.nisam lekar pricam svoje iskustvo.
Destruktivno kontrolisano.najbitnija je samokontrola i koncentracije.

Back