Da li pravda uopste postoji?

I obavezno sam sebi postaviti pitanje: Ko si ti da im ti sudis?Smiruje situaciju.
A ako ne bismo drugima sudili, kuda bi otisao ovaj svet?
Zamisli tebe neko ubije, i nikakve posledice ne snosi za to,sta mislis?
Ali u sustini problem nas ljudi jeste da mi ne mozemo da donosimo pravdu jer ne mozemo da vidimo sve detalje zasto je se nesto dogodilo.
Ocigledno ako neko moze da donese pravdu onda je to Bog jelte.

Niko ovde ne pominje nasilje, nisi ga ni ti pomenuo u uvodnom postu. Loše stvari su laganje, manipulacija, nedostatak empatije.

Ne treba da sudimo drugima zbog takvog ponašanja. Verovatno i neko nama sudi zbog našeg mišljenja, ponašanja i sl.

Što se tiče suđenja za krađe, za ubistvo, naravno da je suđenje potrebno.

Niko ovde ne pominje nasilje, nisi ga ni ti pomenuo u uvodnom postu. Loše stvari su laganje, manipulacija, nedostatak empatije.

Ne treba da sudimo drugima zbog takvog ponašanja. Verovatno i neko nama sudi zbog našeg mišljenja, ponašanja i sl.

Što se tiče suđenja za krađe, za ubistvo, naravno da je suđenje potrebno.
ja sam mislio generalno na pravdu, znaci u svakom smislu

Ali u sustini problem nas ljudi jeste da mi ne mozemo da donosimo pravdu jer ne mozemo da vidimo sve detalje zasto je se nesto dogodilo.
Ocigledno ako neko moze da donese pravdu onda je to Bog jelte.
Da sude za sporove, zlodela i prekrsaje za to postoje obrazovana lica koja na zalost danas ne funkcionisu po onom sto su ih ucili u tim skolama.
Ne zelim da sudim onima za resavanje licnih problema, kako su ih oni resili u nasem svakodnevnom ljubavnom, poslovnom i porodicnom zivotu.
Ko sam ja da njima sudim i ogovaram ih? Ko?

Znam biti previše kritičan, i ne mislim da je to pravda, niti objektivno, znam biti i zao kad me neko povredi (nažalost). Zato se trudim što više da budem neutralni posmatrač i što manje da sudim, ko sam ja da sudim bilo kome... ne mislim da univerzalna pravda postoji, ljudi su subjektivni, i često podložni emocijama a ne razumu, i to je sve normalno.

A i dosta toga zavisi iz kog ugla se gleda na stvari, tako da se slažem sa gore navedenim da uvek treba polaziti od sebe i raditi na sebi, a ne traziti krivca u drugima. Vremenom se prosire vidici i razumevanje zasto je neko postupio tako kako je postupio.

Back