Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

Изнеси цитате па да видимо. Овако причамо наслијепо.
ти се убеђујеш са човеком који каже да Тајна Вечера није била Евхаристија и да се апостоли тад нису причестили Телом и Крвљу Христовом, него је то био само наговештај, као нека показна вежба.

.. на коју се свештеном радњом прености светост Прволика...
ово је иконоборачка јерес коју су осудили Оци Седмог Васељенског Сабора.

ти се убеђујеш са човеком који каже да Тајна Вечера није била Евхаристија и да се апостоли тад нису причестили Телом и Крвљу Христовом, него је то био само наговештај, као нека показна вежба.
Нека изнесе шта има. По мени је прича прилично јасна. Тамо је била Евхаристија и то свједоче многобројни Св. Оци. А што се тиче икона не треба их освештавати. Имам бацити око на документе Седмог сабора па да се скроз увјерим у то.

ово је иконоборачка јерес коју су осудили Оци Седмог Васељенског Сабора.
Цитирај цео пост у целости...

Нећу ти одговарати више на подметачине, без да објашњаваш своје оптужбе по паушално

Poslednja izmena:
Нека изнесе шта има. По мени је прича прилично јасна. Тамо је била Евхаристија и то свједоче многобројни Св. Оци. А што се тиче икона не треба их освештавати. Имам бацити око на документе Седмог сабора па да се скроз увјерим у то.
Не само на документа, већ и на тумачење светих отаца тог документа...

Онда у целости доносиш закључак заједно са предањском праксом, и тек можда онда имаш аргумент...

Те шупље закључке, нико неће да ти узме за доказ, мора све да спојиш и праксу и одлуке Сабора и тумачење отаца у једно

Убио ме Бог ако сам схватио шта си хтио поручити.
Не куни себе, глупе су ти узречице...

Оно ''Бога ти'' и сл је исто забрањено празнословље не помиње се Бог узалуд и успут...

Види се да си изБосне, фали ти србијанска пристојност

Не куни себе, глупе су ти узречице...

Оно ''Бога ти'' и сл је исто забрањено празнословље не помиње се Бог узалуд и успут...

Види се да си изБосне, фали ти србијанска пристојност
То јеси у праву али урођено ми је то.

То јеси у праву али урођено ми је то.
Није урођено, него злом навиком стечено...

Зло хуљење не себе није од природе, него од лоших примера и навика на празнословље

ти се убеђујеш са човеком који каже да Тајна Вечера није била Евхаристија
Унаточ том твом есхатоначком и НАДВРЕМЕНСКОМ смислу који БРИШЕ ГРАНИЦЕ, ово није пуна и Новозаветна Евхаристија (јер сте обрисали том уоптеном тврдњом значај ПУНОТЕ ДАРОВА Педесетнице), јер није епиклезом призван Дух Свети да освети приложење... Чим нема Епиклезе као суштинског ОСВЕТИТЕЉА тела Христовог за литургију, у твом твом поистивећивању светоотачких цитата и догматике, латинштина опасно заудара на дечије антиаргументације...

То што за првосвештенство Христово није потребан Дух (још непослати) (или можда и јесте потребан јер садејствју увек и заувек) да би се осветило приложење, не значи да је то идентично и потпуно исто приложење које освећује Дух Свети, а не Христос Личносно...

Зашто то није исто предложење Тела и Крви, тачно не знам, али знам да Тело Христово још тада пре није било Прослављено и васкрсло из Гроба, узнето на Небеса и одатле опет ниспошљавано са Престола Божијег доле на земљу Духом Светим Након свештеничке епиклезе...

И мене надилази тај моменат, јер нисам сигуран тачно зашто, али ни луд нисам да латински верујем да је тело Христово, без спуштања са неба (на које се још није попело), могло да се светотајински раздаје светима и то Духом Светим који још није био дат апостолима ни Цркви, па је сам Архијереј Христос морао Сам све да ради Праобразно и од почетка на чудесан начин...

У смислу Праобразца Литургијске установе за све светодуховске евхаристије јесте то Литургија верних, али у пуном Црквеном смислу, пре Педесетнице НЕМА ПУНОТУ, нити једна богослужбена радња и установа Цркве и Духа Светога још не постоји у пуноти Духа Светога, већ само Праобраз установе, коју тек Црква развија као своју Силаском Духа Светога на земљу кроз Њу, која је Тело Христово и спаја небо и земљу у једно тек тад...

Дакле пун Светодуховски саджај нема та праобразна установа Господња, јер су тек у тој истој горњици НАКОН ВАСКРСЕЊА, апостоли примили Духа Светога који пре тога нису имали за Литургијско Богослужење...

Ти једноставно лажеш да је исто пуноћа литургије са Духом Светим након Педесетнице и онај Пранацрт Христов пре Васкрсења

Ти чак ни не умеш у овим разраничавајућим појмовима да оперишеш и сам негираш оно што се не подразумева у контексту после Педесетнице, а ту је главна квака за побијање твог духоборства о ''беспотребно свештеничком неосвештавању'', кад се добро зна, да је свештеничко освештавање увек и изнова потребан у свему и свима, због Духа који тиме обнавља Новозаветну светост (благодат на благодат) целог Црквеног универзума...

и да се апостоли тад нису причестили Телом и Крвљу Христовом, него је то био само наговештај,
Тачно... Како да се причесте Телом које се још није Вазнело на небо да би се спуштало светотајнски на земљу и које је гле чуда, БАШ ПРЕД ЊИМА ТУ док Христос Лично установљава нешто што ће тек Педесетница да попуни благодаћу на благодат? Објасни ми зашто и како је то исто непрослављено тело Христово на земљи, и оно после Вазнесења, баш желим да знам... ОБАВЕЗНО НА ОВО ОГДОВОРИ

као нека показна вежба.
Безобразлук и импутирање банализацијом

Poslednja izmena:
Ти једноставно лажеш да је исто пуноћа литургије са Духом Светим након Педесетнице и онај Пранацрт Христов пре Васкрсења
онда ни Крштење Господа на Јордану није било право крштење, већ само "преднацрт", јер се збило пре Педесетнице?

Тачно... Како да се причесте Телом које се још није Вазнело на небо да би се спуштало светоптајнски на земљу и које је гле чуда, БАШ ПРЕД ЊИМА ТУ док Христос Лично установљава нешто што ће тек Педесетница да попину благодаћу на благодат? Објасни ми зашто и како је то исто непрослављено тело Христово на земљи, и оно после Вазнесења, баш желим да знам... ОБАВЕЗНО НА ОВО ОГДОВОРИ
Питај Св. Оце који пишу да су се причестили Тијелом. Преузео си главни протестантски аргумент у прилог тврдњи да је Евхаристија симбол.

онда ни Крштење Господа на Јордану није било право крштење, већ само "преднацрт", јер се збило пре Педесетнице?
Његово крштење је имало Духа на Себи, то пише у Богојављенској Причи...

Али ово овде, где је епиклеза да буде, и где је Христос са неба тада?

Не праве разлику.
Не праве у општим беседама раји, јер нема ни потребе разврставати им моменте опуноћења Литургије, јер је сам Христос довољан као Началник установе и Образац за све и сваког...

Догматске беседе о Телу Христовом, где су? Целе, без цитата?

Његово крштење је имало Духа на Себи, то пише у Богојављенској Причи...

Али ово овде, где је епиклеза да буде, и где је Христос са неба тада?
значи, она крштења што је Јован савршавао пре Христовог силаска на Јордан, била су недостатна (фалична)?

Не праве у општим беседама раји, јер нема ни потребе разврставати им моменте опуноћења Литургије, јер је сам Христос довољан као Началник установе и Образац за све и сваког...

Догматске беседе о Телу Христовом, где су? Целе, без цитата?
Ти овим говориш да они мантрају и "раји" причају погрешне ствари. Светоотачка тумачења Јеванђеља јесу извори истине а ти си кренуо на то ударати.

Оспоравањем пуноће Евхаристије на Тајној вечери потврђује се протестантско учење да је Причешће тек пука симболика без суштине. То је прва Евхаристија. Ако Христос на Тајној вечери рекавши "Ово је Тијело Моје" и "Ово је Крв Моја" није од хљеба и вина направио Своје истинско Тијело и Своју истинску Крв онда се то не дешава ни на једној Св. Литургији.

Ево код св. Кавасиле:
"2. На који начин? Свештеник казује повест о оној страшној Вечери: и како ју је Христос пре Свога страдања предао Својим светим ученицима; и како је узео Чашу у руке; и како је узео Хлеб и заблагодаривши, осветио их; и како је изрекао речи којима је Тајну објавио. Па пошто понови те Христове речи, свештеник приклања главу и моли се Богу и преклиње Га да оне божанске речи Његовога Јединороднога Сина и Спаситеља нашега буду примењене и на ове предложене Дарове; а Дарови, пошто приме Његовог Пресветог и свесилног Духа, да буду претворени: Хлеб у само часно и свето Тело Његово, а Вино у саму пречисту и свету Крв Његову."

Испрати пажљиво. Дакле те исте ријечи требају бити примјењене на часне Дарове тј. требају имати исто дејство као и тада. Ако тада нису имале дејствo претварања у истинско Тијело и Крв не могу имати ни на Литургији.

Ти овим говориш да они мантрају и "раји" причају погрешне ствари. Светоотачка тумачења Јеванђеља јесу извори истине а ти си кренуо на то ударати.
а ти си мислио да су зурлоти православни? зар секташка свест може бити православна?

Ови тачни цитати нису извори догматске истине о Телу Христовом које још није било на небу тада, већ тумачења јеванђеља након што се све одвијало...

Ми анализирамо двоструко и кад јесте било и кад није још било на небу, да би Сталтерову духоборију згазили

Тумачења догматике дај, па можда и оспориш нешто...

Ви сте смешни и јадни у догматском знању, кад вам је исто (у сваком контексту) раздавање хлеба и вина уз присуство Тела Христовог које их даје са земље, и Тела Христовог које са Неба даје на земљу под видом Хлеба и Вина...

Сложићеш се да је очита разлика кад се строго догматски дефинише, и да ту нешто попут пуноте Духом Свтим сваке установе ФАЛИ у натегу екумењара...

Ови тачни цитати нису извори догматске истине о Телу Христовом које још није било на небу тада, већ тумачења јеванђеља након што се све одвијало...
Ти цитати говоре шта се догодило на Тајној Вечери Зилоте. И то није један Отац писао па да кажеш изоловани случај већ већ више њих. Оспори то и комотно баци у воду сва светоотачка тумачења Писма.

Ми анализирамо двоструко и кад јесте било и кад није још било на небу, да би Сталтерову духоборију згазили

Тумачења догматике дај, па можда и оспориш нешто...

Ви сте смешни и јадни у догматском знању, кад вам је исто (у сваком контексту) раздавање хлеба и вина уз присуство Тела Христовог које их даје са земље, и Тела Христовог које са Неба даје на земљу под видом Хлеба и Вина...

Сложићеш се да је очита разлика кад се строго догматски дефинише, и да ту нешто попут пуноте Духом Свтим сваке установе ФАЛИ у натегу екумењара...
Ти си тај који је тврдио да се апостоли НИСУ причестили Тијелом и Крвљу на Тајној вечери. То је тврдња која је у супротности са учењем Отаца о томе шта се збило на поменутом догађају.

Back