Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.362
Gde je Pupin tako govorio?
Vlajo, zar si već zaboravio ili troluješ na finjaka?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Gde je Pupin tako govorio?
Vlajo, zar si već zaboravio ili troluješ na finjaka?
Пупин је за себе говорио не само да је Србин, него и да је српског порекла. А недвосмислено је то написао у својој аутобиографији, где за свог оца каже да је био Србин, а за своју мајку да је била Српкиња, а за свој родни Идвор да у њему "нико никад није живео осим Срба". А у Идвору су му живели и баба и деда. Он је толико био везан за свој Идвор, да је свом презимену додао Идворски.
Де си Влајко, је ли шта се оно дешава у Европском парламенту? Румунија тражи да се Власи прекрсте у Румуне, јел сам ја причао о томе? Мамицу ли им циганску, и њима и њиховим помагачима овде. Једва чекам да дође, а доћи ће поново, дан кад ће Руси ући и разјебати све фашисте који су се раскокодакали.Ne znam ako je to tako sigurno. Prolistao sam kroz tu Pupinovu autobiografiju, i potrazio sam stranice na kojima se rec Serb nalazi. Evo je ovde:
http://books.google.com/books?id=uY...&resnum=2&ved=0CCcQ6AEwAQ#v=onepage&q&f=false
Mozda mi je izmaklo, ali nisam nigde video da on upotrebi termine čist Srbin (na prikladnim engleskim varijantama) ni za sebe, ni za svog oca niti za svoju majku.
Jeste, pise o sebi i svojim roditeljima kao Srbima. U raznim mestima jasno se vidi njegova privrzenost Srbima i Srbiji. A Cincare ne spominja.
Ipak, kad je rec o njegovom cincarskom poreklu, treba imati na umu da je Pupin pisao svoju autobiografiju na engleskom i da je knjiga prvenstveno bila namenjena americkim citaocima, za koje bi ovaj detalj bio beznacajan ako ne nerazumljiv. Jer za Amerikance ako si rodjen u jednoj zemlji onda si clan te nacije.
Zato ne bih rekao da se u ovoj knjizi Pupin izjasnjavao iskljucivo Srbinom, nego da se nije osvrnuo na cincarsko pitanje, sto je razumljivo kad cincarska drzava ne postoji vec od srednjeg veka.
Де си Влајко, је ли шта се оно дешава у Европском парламенту? Румунија тражи да се Власи прекрсте у Румуне, јел сам ја причао о томе? Мамицу ли им циганску, и њима и њиховим помагачима овде. Једва чекам да дође, а доћи ће поново, дан кад ће Руси ући и разјебати све фашисте који су се раскокодакали.
Ne znam ako je to tako sigurno. Prolistao sam kroz tu Pupinovu autobiografiju, i potrazio sam stranice na kojima se rec Serb nalazi. Evo je ovde:
http://books.google.com/books?id=uY...&resnum=2&ved=0CCcQ6AEwAQ#v=onepage&q&f=false
Mozda mi je izmaklo, ali nisam nigde video da on upotrebi termine čist Srbin (na prikladnim engleskim varijantama) ni za sebe, ni za svog oca niti za svoju majku.
Jeste, pise o sebi i svojim roditeljima kao Srbima. U raznim mestima jasno se vidi njegova privrzenost Srbima i Srbiji. A Cincare ne spominja.
Ipak, kad je rec o njegovom cincarskom poreklu, treba imati na umu da je Pupin pisao svoju autobiografiju na engleskom i da je knjiga prvenstveno bila namenjena americkim citaocima, za koje bi ovaj detalj bio beznacajan ako ne nerazumljiv. Jer za Amerikance ako si rodjen u jednoj zemlji onda si clan te nacije.
Zato ne bih rekao da se u ovoj knjizi Pupin izjasnjavao iskljucivo Srbinom, nego da se nije osvrnuo na cincarsko pitanje, sto je razumljivo kad cincarska drzava ne postoji vec od srednjeg veka.
Значи, он је требао пре 100 година да јасно и експлицитно напише како није Цинцарин и једино то би био доказ да он то није био.
По тој логици, требао је да напише и да није Албанац, Грк, Мађар, Румун, Ром, Русин, Чех... Исто тако се није осврнуо на албанско, грчко итд. питање.
Сутра га тако неко може "прогласити" за Мађара.
U Skopskim novinama: Vecer, 14.09.1994g.; - feljton "Realni procenki" spominje se da je u Bitolj (1895-1903) sluzio ruski imperatorski konzul Aleksandar Arkadievic Rostkovski koji kad je bio ruski vicekonzul u Jerusalemu, stupio u brak sa Српкињом Маријом Дабижа (prema Enkevicu, ona je bila Crnogorka).
![]()
Sta je bila "Маријa Дабижа", Srpkinja ili Crnogorka ?
Nastavljas sa straw man argumentom. Straw man argument je kad izgradis coveka od slame i rasturivsi ga objavis pobedu.Ниси ти рекао, него ја кажем:
Сутра га исто тако неко може прогласити за Мађара, јер нигде експлицитно није рекао да му баба није била Мађарица.
U Skopskim novinama: Vecer, 14.09.1994g.; - feljton "Realni procenki" spominje se da je u Bitolj (1895-1903) sluzio ruski imperatorski konzul Aleksandar Arkadievic Rostkovski koji kad je bio ruski vicekonzul u Jerusalemu, stupio u brak sa Српкињом Маријом Дабижа (prema Enkevicu, ona je bila Crnogorka).
![]()
Ако циљаш на молдавског принца, зезнуо си се пошто Дабижа може да има само словенски извор, дакле и Еустахије Дабижа је био Словен.
Imamo jos jedno misljenje: "Српкиња из Црне Горе = Црногорка."
I, sta je bila Marija Dabiza ?
Srpkinja, Crnogorka ili kao i "Еустахије Дабижа је био Словен", bila mozda Ruskinja ?
Imamo jos jedno misljenje: "Српкиња из Црне Горе = Црногорка."
I, sta je bila Marija Dabiza ?
Srpkinja, Crnogorka ili kao i "Еустахије Дабижа је био Словен", bila mozda Ruskinja ?
Ma brate, najlogičnije, Cincarka , kao i svi Dabiže od pretka Dabiživa.
PoentaЦинцари су се доселили у Вевчане, нису га основали. Тамо је било Срба до недавно.
.
Ma brate, najlogičnije, Cincarka , kao i svi Dabiže od pretka Dabiživa.
A ovaj od pretka Dabižov, a ovaj od predka Dabižljevica, a ovaj od ameba.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovo je po sablonu odregjivanja porekla Pupina, Pasica, Sterije, Zmaja, B.Stankovica, P.Savica,........................................................................................
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bravo "Radnasele" dosao si do konacnog resenja (uvek nagjes pravi "odgovor" i pravo "resenje'), samo jos sasvim malo,
tek sto nije pocelo razotkrivanje istine o poreklu ameba.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hoces li malo da pogledas gde zive oni sa prezimenom Dabiža =Dabija, Dabigia, Dabizas ????
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kucni deder malo po tastaturi.
Prijatelju ne zaboravi da si rođen u Rumeliji, zemlji koju je otkupio Fanariotski lobi od Porte i instalirao svoje popove, i učitelje. Ni makedonskih, ni srpskih ni turskih škola nije bilo, samo RUMUNSKE, i ako je tvoj predak hteo nešto da nauči mogao je da ide samo u rumunsku školu. Da je potrajalo još nekoliko decenija, ja garantujem da bi cela Makedonija danas govorila rumunskim jezikom. Kao drugo, uopšte mi ne ličiš na Cincara , tako da bi mogao da proveriš koji je tvoj predak interesam porta fesam pristao da od Dabiže postane Dabija.A ovaj od pretka Dabižov, a ovaj od predka Dabižljevica, a ovaj od ameba.
Ovo je po sablonu odregjivanja porekla Pupina, Pasica, Sterije, Zmaja, B.Stankovica, P.Savica,........................................................................................
Bravo "Radnasele" dosao si do konacnog resenja (uvek nagjes pravi "odgovor" i pravo "resenje'), samo jos sasvim malo,
tek sto nije pocelo razotkrivanje istine o poreklu ameba.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hoces li malo da pogledas gde zive oni sa prezimenom Dabiža =Dabija, Dabigia, Dabižas ????
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kucni deder malo na tastaturi.
Dabiža najviše ima u Rusiji.To je nekada bilo veoma često magijsko ime kod Slovena jer se verovalo da će takvo dete ostati u životu. Dalje, ima ih dosta i u Moldaviji, ali više u Pridnjestrovlju među onima koji su izabrali da ostanu Sloveni. Kod nas je to prešlo u Dabiša, Dabišić itd.
Prijatelju ne zaboravi da si rođen u Rumeliji, zemlji koju je otkupio Fanariotski lobi od Porte i instalirao svoje popove, i učitelje. Ni makedonskih, ni srpskih ni turskih škola nije bilo, samo RUMUNSKE, i ako je tvoj predak hteo nešto da nauči mogao je da ide samo u rumunsku školu. Da je potrajalo još nekoliko decenija, ja garantujem da bi cela Makedonija danas govorila rumunskim jezikom. Kao drugo, uopšte mi ne ličiš na Cincara , tako da bi mogao da proveriš koji je tvoj predak interesam porta fesam pristao da od Dabiže postane Dabija.
Dabiža najviše ima u Rusiji.To je nekada bilo veoma često magijsko ime kod Slovena jer se verovalo da će takvo dete ostati u životu. Dalje, ima ih dosta i u Moldaviji, ali više u Pridnjestrovlju među onima koji su izabrali da ostanu Sloveni. Kod nas je to prešlo u Dabiša, Dabišić itd.
Cini mi se da imamo problema sa pravim informacijama, pa sve prilagogjavamo svojoj zelji.
1. "Kao drugo, uopšte mi ne ličiš na Cincara , tako da bi mogao da proveriš koji je tvoj predak interesam porta fesam pristao da od Dabiže postane Dabija"
a) Izmegju zapisanih: Dabiža i Dabija, apsolutno ne postoji nikakva razlika, razlika je u "pravopisu" (ž =j; ako nisi znao), bolje receno koja je abeceda upotrebljena.
b) moj je predak bio "Dabiža = Dabija" i pre 2.400 godina, a to smo ostali do dana danasnjeg.
c) ako ti nije poznato, kod MAKEDON-ARMANA (kod onih koji drze do svog porekla), familijarno ime je VECNO, ne menja se, izuzetno "vremeno", ako to rade okupatori, koji i ne pitaju kako ce vas zapisati u okupatorskim knjigama.
2. Identicna familijarna imena koja srecemo u Moldaviji i Rumuniji, vode poreklo tacno iz grada Gramosta na istoimenoj planini Gramos (Makedonija "čentrale").
O, Rusiji nemam mnogo podataka, ali vise nego sigurno je neki moj rogjak "nekad davno muvao nesto po Rusiji".
3. O, " Dabiživ" sa Kosova i "Dabižov" iz turskih i staroslovenskih dokumenata, - pogledaj malo bolje sta u stvarnosti znace, i dali imaju bilo kakvu razliku od proto-osnove "Dabiža". Uostalom na Kosovu, "Dabiživ" su "prekvalifikovani" u "Dabižljević", isto je i u Hercegovini.
Sreo sam pre 20-tak godina jednog oficira "Dabižljevića" iz Hercegovine. Kad sam ga pitao, odakle mu prezime i sta znaci, POBEZE covek glavom bez obzira. Vise no sigurno je da je znao pravo poreklo, ali nije imao hrabrosti "javno" da iznese istinu.
4. Za one koje ne znaju "Dabiža" je kraljska MAKEDONSKA dinastija koju je u ime Istoriske Makedonije i trona makedonskog, oformio Filipu - II-, na prostoru danasnje Dobrudze (Getija Minor). Dinastija je postojala vise od 300 godina, sve do 28 g.pre.H. kad se je posljedni predstavnik, da ne bi pao Rimljanima u ruke, sam svojim rukama ubio.
-----------------------------------------------------------------------------------------
"RUMUNSKE, i ako je tvoj predak hteo nešto da nauči mogao je da ide samo u rumunsku školu."
I tu se varas.
U tim "rumunskim" skolama i brojnim crkvama, koje je pomagala emigracija i Rumunska drzava, NIJE SE UCILO NA "rumunskom" vec na "makedon-armanskom" sto je predstavljalo produzetak vec ustaljene upotrebe makedon-armanskog jezika.
Makedon-Armani su prihvatili latinicu mnogo pre Rumuna koji su pre pisali kirilicom, i sluzili se crkveno slovenskim jezikom.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Randnasele, ides iz krajnosti u krajnost, jednom tvrdis da su "cincari" STVORILI RUMUNE, a sada Rumuni stvaraju Makedon-Armane.
Odluci vec jednom, koju ces opciju da proteziras.
Znaš li ti ono kad Crnogorac priča unuku kada su ga zarobili Turci, pa kažu:
Oćete da ve strijeljamo ili iebemo?
I što je bilo đede?
Ma pušti, ne šćedosmo no oni Mijo se prvi namješti.
A što je bilo satobom đede?
Mene su strijeljali.
Majstore, rođen si za nešto tipa "Gospodara prstenova", ovakvu maštu je greota baciti.
Samo da mi objasniš dve tri stvari:
Jel su Dabije potomci onog što se samoubio? ( što su ga strijeljali) Čuo sam da su i tada mogli putem DNK da kloniraju postumuse.
Jel si Dabižljevića pitao na srpskom ili cincarskom, možda je oficir pomislio da ga startuje neki rumunski tajni agent?
Daj etimologiju dabiže. ali nemoj bajke, molim te.
Rumuni i Cincari se prepliću u istoriji, i jedne i druge protežira kapital trgovaca. Hoćeš da kažeš da lažem za škole i crkve?
Jel znaš , recimo da je u novom Sadu izbio skandal kada su Cincari ( ukupno 0,001 % vernika) tražili da se ukine služba na srpskom jeziku i krene na cincarskom samo zbog toga što su finansirali crkvu jer im je jedinima bilo dozvoljeno da trguju između Turske i Austrougarske . Isto tako su imali od Porte i ekskluzivna prava trgovine sa ostalim državama, dok drugi to nisu mogli da dobiju jer nisu "podmazali".
1. Ako su ti deda ubili, nisu ti i oca i ostale striceve, svu rodbinu pobili.
2. Etimologija "dabiže":
![]()
Kad je neko raspolagao samo sa "DELOM" ovoga, ne da je bio vlastelin no i mnogo iznad toga.
Jel znas kako se komanduje velikim stadom (bilo raje, bilo ovaca), "biž, biž, ..... " = Dabiža.
3. Nisam reko da lazes za skole i crkve, vec nisi dobro informiran. Nastava u osnovnim skolama je bila na maternjem jeziku.
4. A to sa "0,001 %", to je sasvim normalno, znas onu narodnu: "ja te placam, ja te ......".
Jel to "biž biž" od bižati ili opet neka protorimljanska umotvorina? Šta znači prefiks da? Rekao sam ti pravu etimologiju.
Niste se mnogo nafakali od plaćanja, sve vas je manje.
Da li znaš da Jamajčani imaju isto nastavu na maternjem - engleskom jeziku iako su potomci kraljice od Sabe, i Rasta Fare, ( i veoma bliski srodnici Grka i Jevreja) to se tako lako reši tamo gde imaš vlast .