Има ли Бога???

• Začetnik teme Začetnik teme drbob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Očigledno je da dotični Vićentijević kad kaže "religija" i "vera" misli na vrlo specifičnu religiju i vrlo specifičan tip vernika - na neki fundamentalni oblik hrišćanstva sa kojim se negde susreo. Ako se te dve reči (religija i vernik) u celom tekstu zamene onim na šta je on očigledno mislio, tekst postaje logičniji i istinitiji.

...
Retko se mimoilazimo u misljenjima, medjutim ovog puta se ne slazem sa tvojim stavom da "doticni misli na vrlo specificnu religiju ii vrlo specifican tip vernika - ..."Reklo bi se da je generalno kritikovao sve religije koje se suprotstavljaju materijalistickom shvatanju zivota, kao i na sve savremene vernike koji sebi ne postavljaju pitanje da li ta, njegova, ili bilo koja druga dogma dokazuje nematerijalnu teoriju postanka sveta.
Ovako kako stoji - poenta je prilično promašena
Diskutabilan zakljucak. Covek je izneo svoj stav, svoj pogled u odnosu na masu zaludjenih vernika koji nemaju kriticki pogled na realan zivot.

Na tekst Vicentijevica imam samo dve minorne zamerke koje ne menjaju sustinu njegovog stava, a to je da je «Čovek je nastao od Adama i Eve» Docnije, Todor. ispravlja sebe i govori da je Adam, prema Bibliji, stvoren od "prasine". Druga zamerka se odnosi na stvaranje sveta za "samo sedam dana". U pitanju su SEST RADNIH DANA.

Ove primedbe sam istakao kao moguci povod za "razvijanje plodne" diskusije iliti po onoj narodnoj, "ziv mi Todor da se cini govor."

Kada mnogi ateisti praktikuju Ljubav kroz formu seksualnog opštenja, često se može čuti "O, Bože".
To je samo idiomatski izraz vrhunske ekstaze. Ne verujem da ima ikakve veze sa bilo kojim konkretnim bozanstvom.

Poslednja izmena:
Da naravno, i to cete shvatiti cim vam se dusa odvoji od tela. Isus je rekao "blago onom ko veruje a ne vidi". Bog postoji, i on je trolican Bog Otac-Isus sin Boziji koga je otac stvorio-Sveti Duh koji ishodi od oca, odnosno Sveta Trojica.

Očigledno je da dotični Vićentijević kad kaže "religija" i "vera" misli na vrlo specifičnu religiju i vrlo specifičan tip vernika - na neki fundamentalni oblik hrišćanstva sa kojim se negde susreo. Ako se te dve reči (religija i vernik) u celom tekstu zamene onim na šta je on očigledno mislio, tekst postaje logičniji i istinitiji.

Ovako kako stoji - poenta je prilično promašena...
U tekstu stoji:
Todor Vicentijevic:
A vera ( bilo koja) je dogma, zatvoren sistem učenja, koji se ne može fleksibilno menjati ili prilagodjavati i zbog toga vera i vernici uvek dolaze u sukob sa naukom i drugim progresivnim i kumulativnim poduhvatima. Jednostavno nauka teži da dodje do istine po svaku cenu i sva njena tvrdjenja su neminovno podložna izmenama u smislu daljeg dopunjavanja i usavršavanja, a vera je sa druge strane zatvorena za izmene i zato ogorčeno mora da brani svoje pozicije po svaku cenu.
Tako da je jasno da autor teksta primenjuje svoje zatucane, netačne i na svom ličnom animozitetu zasnovane stavove na sve religije i da, u pravu si, poenta je promašena.

Retko se mimoilazimo u misljenjima, medjutim ovog puta se ne slazem sa tvojim stavom da "doticni misli na vrlo specificnu religiju ii vrlo specifican tip vernika - ..."Reklo bi se da je generalno kritikovao sve religije koje se suprotstavljaju materijalistickom shvatanju zivota, kao i na sve savremene vernike koji sebi ne postavljaju pitanje da li ta, njegova, ili bilo koja druga dogma dokazuje nematerijalnu teoriju postanka sveta.
Diskutabilan zakljucak. Covek je izneo svoj stav, svoj pogled u odnosu na masu zaludjenih vernika koji nemaju kriticki pogled na realan zivot.

Na tekst Vicentijevica imam samo dve minorne zamerke koje ne menjaju sustinu njegovog stava, a to je da je «Čovek je nastao od Adama i Eve» Docnije, Todor. ispravlja sebe i govori da je Adam, prema Bibliji, stvoren od "prasine". Druga zamerka se odnosi na stvaranje sveta za "samo sedam dana". U pitanju su SEST RADNIH DANA.

Ove primedbe sam istakao kao moguci povod za "razvijanje plodne" diskusije iliti po onoj narodnoj, "ziv mi Todor da se cini govor."

To je samo idiomatski izraz vrhunske ekstaze. Ne verujem da ima ikakve veze sa bilo kojim konkretnim bozanstvom.
Što nam jasno govori da svoje stavove zasnivaš na predrasudama, a ne na činjenicama.
Odnosno, reč je o veri, a ne znanju.
To je izgleda veoma popularan trend kod radikalnih ateista, koji se od "mase zaluđenih vernika" avramskih religija, razlikuju samo po tome što imaju jednog boga manje.

U tekstu stoji:

Tako da je jasno da autor teksta primenjuje svoje zatucane, netačne i na svom ličnom animozitetu zasnovane stavove na sve religije i da, u pravu si, poenta je promašena.

zatucane? netačne? dokazi..niks? kaliburne, šta te je najviše iznerviralo ..?

Što nam jasno govori da svoje stavove zasnivaš na predrasudama, a ne na činjenicama.
Odnosno, reč je o veri, a ne znanju.
jesi li čuo nekada za izraz varonauka? jesi. Pa što se onda praviš blesav?

To je izgleda veoma popularan trend kod radikalnih ateista, koji se od "mase zaluđenih vernika" avramskih religija, razlikuju samo po tome što imaju jednog boga manje.
ova rečenica lepo zvuči, šteta što je netačna. Uspeo si da zaličiš na one starce što mudro klimaju glavama i govore same gluposti..

........

zatucane? netačne? dokazi..niks? kaliburne, šta te je najviše iznerviralo ..?
Imaš moj odgovor na taj tekst, u kome sam jasno izneo zamerke. I da, jeste reč o netačnim stavovima jedne zatucane osobe.
Nervira me glupsot i zatucanost. Što? :think:

jesi li čuo nekada za izraz varonauka? jesi. Pa što se onda praviš blesav?
Veronauka je nauk o veri, i to hrišćanskoj, a ne nauka o veri. Pravi razliku.
Što se ti praviš blesav?

ova rečenica lepo zvuči, šteta što je netačna. Uspeo si da zaličiš na one starce što mudro klimaju glavama i govore same gluposti...
Iz brojnih poruka ovakvih ateista, dobijamo i više nego dovoljno materijala da bi smo utvrdili tačnost mog stava.
Na primer, iz ove tvoje... istovetna je u pristupu poruci nekog hrišćanskog fundamentaliste koji se upinje da iracionalnim pisanjem odbrani svoju veru.

па ја да сам на твом месту ја би послао рад комитету за доделу нобелове награде :hahaha:

Da li ikada imaš nadu da se nešto, što srcem voliš, ostvari? Ka kome je Tvoja nada upućena?

зашто би уопште морала бити некоме упућена? не мора. немој да мислиш да су аетисти ускраћени у нечему од верника. знам да нећеш, али када би пробао онда би видео да унутрашњи живот човека може да се одвија сасвим добро и без веровања у божанство; чак шта више много је чистији, лаганији и бољи, бар од хришћана и исламиста.

U tekstu stoji:Tako da je jasno da autor teksta primenjuje svoje zatucane, netačne i na svom ličnom animozitetu zasnovane stavove na sve religije i da, u pravu si, poenta je promašena.
Kakav analiticki prikaz stanja svesti autora.! Vrhunsko zapazanje i koriscenje vec okostalih intektualnih izraza. Oni su jasan dokaz “zrelosti i pismenosti” kolege kriticara. On znalacki zakljucuje da autor teksta primenjuje svoje zatucane(???), netacne(???) i na svom licnom animozitetu stavove o svim religijama … itd. itd. Jos kada bi nam otkrio samo njemu znanu tajnu koji su to "zatucani", "netacni" i na LICNOM(???) animozitetu stavovi? Na veoma visokom intelektualnom nivou osmisljeni opisi licnog (pazite ima i bezlicnog) animoziteta (sta li mu taj animozitet dodje???)

Citat:
Citat:
Original postavio hogarius
Prikaži sadržaj

:Što nam jasno govori da svoje stavove zasnivaš na predrasudama, a ne na činjenicama.Odnosno, reč je o veri, a ne znanju.
Da, ima tu sijaset predrasuda samo ih ovaj kriticar svetskog glasa ne moze da nadje, tj. nema adekvatnih stranih izraza. Nedostaje ekspertna deskripcija prejudices.
Citat:
To je izgleda veoma popularan trend kod radikalnih ateista, koji se od "mase zaluđenih vernika" avramskih religija, razlikuju samo po tome što imaju jednog boga manje
. Evo, ovo je dokazani i opste prihvacen naucni stav uvazenog nezatucanog sledbenika na istorijskom smetlistu odbacenog paganizma i koji je, u odnosu na radikalni i mitski neopaganizam, nesto intelektualniji, mekokitnicniji, jer ima dva boga vise od prethodnog, odbacenog mnogobostva. I sa tih nezatucanih, tj. zelatinski fleksibilnih, egzaktnih i na licnoj ljubavi zasnovanih stavova nas kolega nam drzi lekciju iz licnog, nezatucanog i mitoloskog neopaganizma. Njemu, inace, veoma mnogo smetaju radikalni ateisti sa jednim bogom manje, kao i zaludjeni vernici sa jednim bogom vise??? Zapravo, smetaju mu svi oni koji nemaju dva, tri ili vise bogova. .

Edit by Borac za prava zivotinja:
Nećemo o frustracijama. Nije ni lepo ni korisno za konstruktivan dijalog.

Poslednja izmena od moderatora:
зашто би уопште морала бити некоме упућена? не мора. немој да мислиш да су аетисти ускраћени у нечему од верника. знам да нећеш, али када би пробао онда би видео да унутрашњи живот човека може да се одвија сасвим добро и без веровања у божанство; чак шта више много је чистији, лаганији и бољи, бар од хришћана и исламиста.

A da li unutrašnji život čoveka može da se odvija sasvim dobro i bez verovanja u Ljubav?

ne, želim ti da mi odgovoriš šta znači vera u ljubav ako hoćeš, ja to pitanje ne razumem.

Dobijaš dogovor, pa još i u stihu. ;)

Ti moja si veza sa večnošću,
Bez tebe zarobljen ću ostati u trenu.

Ti moja si veza sa svetlošću,
Bez tebe u mračnu ću zapasti senu.

Odveć tinja žar u srcu mome,
Odveć teku potoci i kapi,
Sve u biti k' oku sija Tvome,
Sve u biti k' Tvojoj usni slapi.

Učili smo kako kapi vartu kroje,
I učili kako žar u vodi plamti,
Mi spoznasmo nove mirise i boje,
Spoznasmo blago da je, što duša pamti.

Da bi znali duše sačuvati blago,
Da bi znali zašto srce iz nje peva,
Činićemo ono što je srcu drago,
I želeti ono što nam duša sneva.

Sve je igra, sve večita tajna,
Medne usne i zov oka sjajna.
Sve je princip večnoga razvića,
Sukob tvari i spoj dvaju bića.

Sve kad duša prepoznati znade,
Elemente što put k' večnom grade,
Sve je tvorčev mozaika deo,
Do vrhunca tren ispunjen ceo.

A taj tren o kom želis znati,
I tu silu; pitas da l' će stati?
To je sukob međ duše i tela,
Reka mira i bol srca smela.

A nas čeka čudesno uspece,
Snagom vere, k' cilju što pokreće,
To, jer nije cilj pred vatru stati,
Već je borba sve što treba znati!

Kako pesmu napisati tečno,
Da je voli svako, istinom da peče,
Kako pesma da opstane večno,
Da je srcu draga što Ljubav njom teče?

Od zablude duša mre no pre što cveta,
Od zeblude srce tugu srećom tka,
Zabluda je duši zid spram drugog sveta,
I srcu brem, i čar njega sva.

Utkaj u dah kako vatra vodu širi,
I voda vatru, i kako je miri,
Osvanuti nećeš srca hladna, suva,
Nit oplesti dušu tmina slepa, gluva.

Poslednja izmena:
U tekstu stoji... ...tako da je jasno da autor teksta primenjuje svoje zatucane, netačne i na svom ličnom animozitetu zasnovane stavove na sve religije i da, u pravu si, poenta je promašena.
Stvarno nisam obratio pažnju... bilo kako bilo - očigledno je da on pokušava nemoguće - da sve religije podvede pod nekakav samo njemu znani šablon, a to ne govori o njemu kao o ozbiljnom autoru.

Ima mnogo boljih tesktova iz pera drugih ateista i filozofa, nema potrebe da gubimo vreme na dotičnom....

Verovati u nešto, po mom mišljenju, znači u srcu osećati to.
Znamo da je srce organ u grudnom košu, i da emocije ne dolaze odatle.... jedino što srce može da nam ponudi je bol prilikom infarkta, a ljudi vele da to nije baš prijatno. :heart:

Znamo da je srce organ u grudnom košu, i da emocije ne dolaze odatle.... jedino što srce može da nam ponudi je bol prilikom infarkta, a ljudi vele da to nije baš prijatno. :heart:

Srce jeste organ u grudnom košu ali je srce i metafora za mesto u čoveku koje oseća Ljubav ;)

P.S. Znaš li da do sedme nedelje od čovečijeg začeća ne postoji srce u čoveka, a krv čovečija srtuju telom njegovim' Znaš li kako je ovo moguće?

Iz brojnih poruka ovakvih ateista, dobijamo i više nego dovoljno materijala da bi smo utvrdili tačnost mog stava.
Na primer, iz ove tvoje... istovetna je u pristupu poruci nekog hrišćanskog fundamentaliste koji se upinje da iracionalnim pisanjem odbrani svoju veru.

meni su mnogo simpa svi ovakvi vernici što čim ih malo pričepiš, drekneš i onako ljudski pljucneš - oni krenu da se pozivaju na finoću, svi smo im radikalni, iracionalni isl..

alo bre, ljudska vrsta vekovima trpi kojekakve sisteme koji su logiku, pamet, saznanja, nauku, prosperitet, držali u lancima dogme, crkvenih bezveznih zapovesti i ostalih gluposti.
Dozvolite da je sada došlo vreme da se tu i tamo zgadimo. Gnušamo, začudimo?

Koliko je ljudi umrlo zbog toga što su se suprotstavili crkvi (koja god da je) a vi se još uvek trsite kada vam neko kaže da ste zombirani, uplašeni, nazadni, bolesni?

Ponašate se kao genoveve i zaštićene bele mečke samo zato što još uvek zakoni štite pravo čoveka da bude glup. Treba da ste zahvalni što uopšte neko razborit razgovara sa vama.
Zahvalni što vas nekakva policija za mentalno zdravlje nije pozatvarala po manastirima, čisto da vidi (a i vi da vidite) da li ćete da se iskreno posvetite vašim bogovima, onako kako vam bogovi i nalažu, bez da brukate civilizacijski okoliš svojim srednjevekovnim buncanjima.

Pazi ti njega.."iracionalno pisanje". A kada ti proučavaš razne vrste religija a nisi odmakao milimetar od pitanja " u ŠTA ja to verujem?" onda si racionalan?

Gubiš se u definisanju svakog pojma ne bi li filosofirao do apsurda. Biće da te apsurd jako plaši, zato i turaš "veru" gde god možeš, a na Znanje zatvaraš oči.
Važno da znaš šta su avramske religije i da ima religija koje veruju u mrtve, u cveće i povrće, a ne znaš da je ceo svet napredovao usled Znanja, a ne vere. Usled brojnih pokušaja i dokaza, grešaka i iskustava iz njih. Iz probavanog i potvrđenog, a ne iz "vere".
Mislim, šou..bez para.

Evo ja sam Ateista i rekao bih vama vernicima sledeće:
Šta kažete vi vernici, na veronauci se deci samo prezentuje vera a na njima je da odluče (bilo odmah, bilo u zrelom dobu) da li će da veruju u boga ili ne. To je veoma ...itd. itd.
Bubobubo, a sta kazes na ovo:

Jedan moj komsija rece: “Ovi siroti ateisti, … hoce da iskljuce boga iz zivota vernika” Odgovorih mu, gresis komisija, nisu ateisti siroti niti pokusavaju da “iskljuce” boga iz egzistencije. Bog nije struja da bi se ukljucivao/iskljucivao, niti egzistira da bi ga se osporavalo. Boga jednostavno nema, pa se ti potrudi da ga materijalnim dokazima “ukljucis” u egzistenciju, u struju. Pitam se, koliko puta je potrebno da se teisti kaze da se nesto sto ne postoji ne osporava. Mora se priznati, bilo bi suludo. Ja znam mnoge ljudi koji se pitaju: “covece, da li su ti tzv. duhovnici normalni kad me ubedjuju da je bog stvorio Svet i Kosmos za sest dana, da li su oni pri svesti kada mi pricaju da je Mojsije razdvojio Crveno more, da li su ciste pameti kada me ubedjuju da je devica Marija bezgresno zacela od nekakvog svetog duha? I ostala devica posle porodjaja??? Zar su ti crnomantijasi normalni, pita se moji prijatelj, kad kazu da je mrtav covek posle tri dana oziveo? I ne samo oziveo, vec se telesno vazneo na nebeske visine. I ne samo to, vec su se videla dva trona, na jednom sedi Bog otac, a na drugom Bog sin, a na levom ramenu Boga oca golub, tj. sveti duh.

Jedan istoricar religije tvrdi da su ateisti postojali u svakom drustvu i u svakoj epohi, bilo paganskoj, bilo monoteistickoj. Nije ateistima neki poseban bog na pameti, vec jednostavno imaju istrazivacki, kriticki i logicki duh i razum, pa sve proveravaju, nista ne uzimaju zdravo za gotovo. Ako metaforicki kazem da je ATEIZAM najstarija religija smejaces se. Da, jeste, od kad su se u primitivnim drustvima pojavila prva verovanja u bogove, bilo je i tada skeptika koji su logicki razmisljali i zakljucivali. Religije su se, dragi vernici, menjale, a oni skeptici ili ateisti ostajali isti. Eto, zato su oni najstarija “religija”, religija znanja i racionalnog razmisljanja. I oni ne smetaju obicnim, normalnim ljucdma, oni su “sotone” samo u odnosu na crne mantije i zilote, jer im ateisti kvare biznis. Da, tacno tako, ateistima je jasno da je organizovana religija biznis. :worth::rtfm:

Nije ateistima neki poseban bog na pameti, vec jednostavno imaju istrazivacki, kriticki i logicki duh i razum, pa sve proveravaju, nista ne uzimaju zdravo za gotovo.
sem ateizma.. kada se ateizam logichki i razumski razlozhi i pogleda shta on implicira, onda se vidi da je ateizam jedno nerazumno, a samim tim i - netachno uverenje.

sem ateizma.. kada se ateizam logichki i razumski razlozhi i pogleda shta on implicira, onda se vidi da je ateizam jedno nerazumno, a samim tim i - netachno uverenje.

Da li to "nerazumno odbijanje" postojanja mitskih bića važi za sve bogove u koje su ljudi verovali kroz istoriju, ili važi samo za neke? Nešto računam da ni ti ne veruješ u Zevsa, a to je nekad bio veliki "no-no"...

Po tebi sve mora imati implikacije?
Ateizam, kao i svi oblici teizma su pre svega vere, sto znaci da su sami sebi dovoljni.
Implikacije i (logicki) dokazi su suvisni, i pre svega sluze radi samoubedjivanja koje proizilazi iz neisugurnosti, ili napadanje tudjeg verskog izbora koje opet proizilazi iz sopstvene nesigurnosti. Verovanje ne moze biti netacno, moze ga samo biti ili ne biti.

Poslednja izmena:

Back