Има ли Бога???

• Začetnik teme Začetnik teme drbob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Draga Livi, bas suprotno, ateizam je baziran na znanju. Da bi poverovala da je Mojscije, zahvaljujuci bozjoj sili, razdvojio Crveno more, ili da je Jeshua hodao po moru, moras poznavati fizicka svojstva vode, da bi poverovala da je Marija bezgresno zacela, rodila i ostala devica, moras znati kako ce se to dete koje ces roditi zacelo i da “NISTA” ne moze da zacne “NESTO”. Da bi razumela da je bog stvorio svet za sest dana, ti bi pre svega morala da negiras zakone fizike, tj. da se iz nicega ne moze stvoriti nesto. Prvobitno osnovno pravilo fizike je glasilo da je materija neunistiva i da samo menja oblike, a nesto docnije naucnici su ustanovili da je sve “vidljivo i nevidljivo” neunistiva energija i da zapravo ona samo menja pojavne oblike. Da te dalje ne zamaram. Biblija je puna i lepih i veoma ruznih, stravicnih prica (ubijanje sve prvorodjene dece u Misiru, spaljivanje Sodome i Gomore, Veliki potop, itd. itd.). Treba stalno imati na umu da su je pisali neuki ljudi bronzanog doba koji su i sami verovali u magije i vradzbine.

Da bi neko bio ateista morao bi znati osnovne pojmove iz svih predmeta koje je ucio u osnovnoj i srednjoj skoli. Zar ne mislis da je tako? Ili da je veoma nacitan iako bez skolskih diploma.Uz to mora biti skeptican i kritican plus logican i razlozan.
:heart::cmok:

P.S. Orao je u pravu. U nauci vazi pravilo da onaj ko iznosi nova saznanja, mora i da ih dokaze. Ne dokazuje netacnost novog saznanja neko ko to negira, vec onaj koji to tvrdi.

Dragi Hogare:cmok2:
Ateizam je baziran na tvrdnji koja nije bazirana na znanju nego na odbijanju mogucnosti da se sazna nesto sto se vec ne zna.
Realan covek,kome se ne dopadaju predstave Boga kakve imamo u poznatim religijama bi rekao--ne verujem da postoji takav Bog,a ne,ne verujem da postoji ikakav Bog (sto je ateizam) .
To da su ateisti nacitani je takva generalizacija da nemam komentar,osim mozda da pitam--Sta cemo sa intelektualcima koji su vernici?Poznajem poprilican broj profesora,magistara,doktora, koji su pravoslavci.
Ja sam orlu odgovorila--ne mozes saznati ako ne zelis. Ateizam jeste zapravo to-ignoramus et ignorabimus-ne znam i necu da znam. Dakle najgora moguca dogma koja staje znanju na put,
Stari Zavet je religijski spis starojevrejskog naroda i namenjen je njima u ono vreme kad su ziveli.Da bismo mogli da ga shvatimo potrebno je itekako znanje iz razlicitih naucnih oblasti,i mi hriscani ga svakako ne shvatamo bukvalno niti je za nas Biblija izvor naucno istorijskih podataka,To je pre svega knjiga o moralu,a zakon kog smo duzni da se pridrzavamo opisan je u Novom Zavetu,odnosno Evandjelju.
Nauka se ni najmanje ne kosi sa mojim verskim ubedjenjima.:heart:

Ja sam orlu odgovorila--ne mozes saznati ako ne zelis.

šta si bre ti orlu odgovorila..? Ti orlu nisi odgovorila ništa, već si samo pokazala da si konzervativna, uplašena i da se držiš za svoj strah od smrti kao brodolomnik za svoj pojas za spasavanje..

i nemoj da uzimaš u usta ateiste, jer da nema ateista, tvoji crkvenjaci bi još uvek bi tvrdili da je zemlja ravna ploča i u to ime spaljivali ljude, pišajući pri tom na sva "moralna" načela koja btw može da smisli i moja nepismena baba.

šta si bre ti orlu odgovorila..? Ti orlu nisi odgovorila ništa, već si samo pokazala da si konzervativna, uplašena i da se držiš za svoj strah od smrti kao brodolomnik za svoj pojas za spasavanje..

i nemoj da uzimaš u usta ateiste, jer da nema ateista, tvoji crkvenjaci bi još uvek bi tvrdili da je zemlja ravna ploča i u to ime spaljivali ljude, pišajući pri tom na sva "moralna" načela koja btw može da smisli i moja nepismena baba.

:)
opet neka projekcija?
ja uopste nisam plasljiva osoba ..narocito se ne bojim smrti.
niti poznajem ijednog vernika koji misli da je zemlja ravna ploca,a jos manje nekog ko je spalio nekog.
svaka cast tvojoj baki:)

Da li Ljubav povlači ljubomoru, agresivnost i mržnju ili ljubomora, agresivnost i mržnja odvlače Ljubav?

Odgovorio sam, ljubav nije homogeno osecanje i sa sobom nosi i brojne negativne pojave ljubomoru, agresivnost i u krajnjoj liniji mrznju. Naravno sve ove pojave se ne moraju manifestovati u svakom pojedinacnom slucaju ali su prilicno ceste. Odgovor na pitanja zasto i kako nastaju ove pojave treba potraziti u psihologiji, a ne objasnjavati ih kao rezultat borbe koju trenutno vode natprirodne sile za ljudske duse ili sta vec.

Poslednja izmena:
Odgovorio sam, ljubav nije homogeno osecanje i sa sobom nosi i brojne negativne pojave ljubomoru, agresivnost i u krajnjoj liniji mrznju. Naravno sve ove pojave se ne moraju manifestovati u svakom pojedinacnom slucaju ali su prilicno ceste. Odgovor na pitanja zasto i kako nastaju ove pojave treba potraziti u psihologiji, a ne objasnjavati ih kao rezultat borbe koju trenutno vode natprirodne sile za ljudske duse ili sta vec.

filia je ljubav jednakih;prijateljska ljubav
eros je ljubav različitih;zaljubljenost
agape je ljubav Stvoritelja za stvorenja.Ljubav za ceo svet.

Ateizam jeste zapravo to-ignoramus et ignorabimus-ne znam i necu da znam.

Ne znam odakle ti to, ali potpuno je netačno... ja sam prvi ateista koji bi jako voleo da se upozna sa bogovima, sa Deda Mrazom, sa Supermenom, i ostalim mitskim bićima. Naravno, pošto su ta bića plod naše mašte - moja je nada uzaludna. Čim se pojavi bilo kakva indikacija da ta bića zaista postoje, spreman sam da revidiram svoj stav o neverovanju u iste.

Reci mi šta tu ne valja?

Ne znam odakle ti to, ali potpuno je netačno... ja sam prvi ateista koji bi jako voleo da se upozna sa bogovima, sa Deda Mrazom, sa Supermenom, i ostalim mitskim bićima. Naravno, pošto su ta bića plod naše mašte - moja je nada uzaludna. Čim se pojavi bilo kakva indikacija da ta bića zaista postoje, spreman sam da revidiram svoj stav o neverovanju u iste.

Reci mi šta tu ne valja?

Napisano je: i da podignem ljude iz mrtvih, čak i tada biće onih koji neće poverovati. ;)

Napisano je: i da podignem ljude iz mrtvih, čak i tada biće onih koji neće poverovati. ;)
Daleko od toga. To je tako napisano jer je takva izjava dobra za motivaciju onih koji veruju bez ikakvih dokaza. Razume se da nismo svi isti, ali mnogi bi ateisti postali teisti kad bi se pojavio ikakav solidan dokaz da su pisanija iz starih prašnjavih knjiga istinita. Zanimljivo je takođe da su se bogovi, prema tim starim prašnjavim knjigama, pojavljivali mnogo češće u istoriji... sa razvojem modernih komunikacija smanjio se i obim njihovih dokumentovanih poseta.
Kako možeš reći da Ljubav nije korist, ako malu decu upravo Ljubav održava u životu? Da li možeš reći da život, zdravlje nije korist?

Da li možeš reći da majčinska Ljubav prema svom detetu nije nagon?
Ma pusti njega, on uglavnom ni sam ne shvata šta je tačno hteo da kaže. Ako i shvata, to obično čini na kriminalno pogrešan način, tako da svejedno nikom nije jasno, osim (možda) njemu.

Kako možeš reći da Ljubav nije korist, ako malu decu upravo Ljubav održava u životu? Da li možeš reći da život, zdravlje nije korist?

Da li možeš reći da majčinska Ljubav prema svom detetu nije nagon?

;::_=)/=?&$*=(%#

шта сам написао? шта си разумео? у претходном посту.
љубав нема одредницу, мајчинска је нагон... ... ... ... ... корисно и корист није исто... то чак и сизиф мож разуме.

Poslednja izmena:
Daleko od toga. To je tako napisano jer je takva izjava dobra za motivaciju onih koji veruju bez ikakvih dokaza. Razume se da nismo svi isti, ali mnogi bi ateisti postali teisti kad bi se pojavio ikakav solidan dokaz da su pisanija iz starih prašnjavih knjiga istinita. Zanimljivo je takođe da su se bogovi, prema tim starim prašnjavim knjigama, pojavljivali mnogo češće u istoriji... sa razvojem modernih komunikacija smanjio se i obim njihovih dokumentovanih poseta.

Ma pusti njega, on uglavnom ni sam ne shvata šta je tačno hteo da kaže. Ako i shvata, to obično čini na kriminalno pogrešan način, tako da svejedno nikom nije jasno, osim (možda) njemu.

сизиф је најпаметнији, ништа не схвата...
сизиф није сујетан, он па он... и нико више...

Back