Има ли Бога???

• Začetnik teme Začetnik teme drbob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kada bih nekim čudom mogao da te vratim u politeističku Grčku, tebe bi pretpostavljam, odmah ubili kao jeretika, jer su oni naučeni da ima više bogova.

:eek:
U staroj Grčkoj je postojala toliko izražena tolerancija da su postojali i posebni hramovi za strance posvećeni neimenovanim bogovima, u kojima su pripadnici drugih vera mogli da obavljaju verske obrede. :rtfm:

Ako tehnološki napredak od čoveka поново прави ЗВЕР pitam se, kada je to ranije čovek bio zver, ako se ima u vidu tvoja teorija da je Bog stvorio čoveka po sopstvenom liku?

:klap:

Писци Библије су записивали УСМЕНО ПРЕДАЊЕ - и ту је веома тешко рећи овако нешто профано: "мазнули" - не зна се ту тачно ко је и шта и од кога "преузео" - а поготово се не зна КАДА...тј. "да ли је старије кокошка или јаје"...

Zapravo zna se i od koga i kada, za prilično veliki deo Starog zaveta. ;)

Доказаћу ти да ја нисам лажни бог.
Ето моли се ти свом богу, а ја ћу се вечерас помолити себи за тебе.
А сутра нам реци шта ти се десило ове ноћи! Може? :think:

Јест' болесно- цитирам самог себе, ал' да видимо шта се дрбоб-у десило синоћ и данас...
Е овако, ја сам синоћ после "молитве" самоме себи изашао у град и упознао три девојке. Једна ме баш зготивила. Разменили смо бројеве, а данас ме цимнула, па сам је назвао и договорио састанак за петак. Данас на утакмици сам дао гол. И ништа ми се више није нити добро нити лоше десило. Хм, мало ли је?
Ред је на тебе дрбоб, да кажеш шта је теби твој бог, којем си се молио синоћ учинио? :hahaha:

Jedno od ta dva. ;)
Upravo si sam naveo primer koliko je članak loš.
Materijalizam je pravac u filozofiji, društvena pojava, vezan je za sociologiju.
Fizika je egzaktna prirodna nauka, koja razlikuje materiju i energiju.
Ja ti lepo navedem i formulu i primer uništavanja materije, i to upravo iz fizike, a ti napišeš ovako nešto. :roll:
Predlažem da se konsultuješ sa nekim profesorom fizike i proveriš svoje tvrdnje.

Aktivnoshcu mozga i mislimo. :D Eh, svashta cu ovde prochitati, samo da bi uturili postojanje dushe.
Aktivnošću mozga se i krećemo, dišemo i radimo sve ostalo.
To što si zalepio ne pruža nikakav dokaz da su ideje, misli i osećanja materija.

Dokazao sam ti putem onih slika skenera.
Ne mozesh dokazati da neshto ne postoji. Onaj ko tvrdi ima teret dokazivanja.
Da, da...

Izmedju zivih i nezivih bica. :)
Aha...

Bog i dusha nisu dokazani, pravish se da znash da postoje.
????

Ti znaš....

Ok, recimo da abiogeneza nema tezinu jer nije dokazana. Mogu da kazem "ne znam kako je nastao zivot na Zemlji" i da principom Okamove Britve(najjednostavnije reshenje je ujedno i najbolje, a ti nemash dokaze) opet ima bolji odgovor na to pitanje od tebe.:klap:
Ja nemam dokaze.
Ti nemaš dokaze.
To znači da je tvoja tvrdnja bolja od moje????

Očigledno ti je logika jača strana.

Ako si zeleo da saznash neshto o univerzumu, na pogreshno si mesto otishao(religija). Mesto na koje mozesh dobiti pravu informaciju je ovde.
A šta ćeš ti ovde?
Idi tamo gde ćeš da saznaš nešto, umesto što pokušavaš da nedokazanim teorijama dokažeš ljudima da razmišljaju i veruju pogrešno.

Poslednja izmena:
Pa shta radi?

P.S.
Nikada nisam ni pomislio da cu morati nekome dokazivati da ljudi misle mozgom.
Kada čiotam neke "dubokoumne" komentare pomislim da ima ljudi koji ne misle mozgom.

Nego, ko je ovde uopšte tvrdio da ljudi ne misle mozgom?
Pitanje je nešto drugo. Na to pitanje ne znaš odgovor, a onda izvrtanjem činjenica daješ odgovre na nepostavljena pitanja, pa se još nešto kao čudiš kako to moraš da objašnjavaš ono što te niko nije pitao....

Aktivnošću mozga se i krećemo, dišemo i radimo sve ostalo.
To što si zalepio ne pruža nikakav dokaz da su ideje, misli i osećanja materija.
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11600059&postcount=1031
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11600059&postcount=1031
Da.
Da.
Znam da nisi dokazao. :D
Ja nemam dokaze.
Ti nemaš dokaze.
To znači da je tvoja tvrdnja bolja od moje????

Očigledno ti je logika jača strana.
Generalno govoreci, kada obe strane nemaju dokaz za svoje tvrdnje, "ne znam" je pravi odgovor. Jel smesh da kazesh tako neshto?? Aj probaj ne znam...
A šta ćeš ti ovde?
Idi tamo gde ćeš da saznaš nešto, umesto što pokušavaš da nedokazanim teorijama dokažeš ljudima da razmišljaju i veruju pogrešno.
Vashim verovanjima ugrozavate prava drugih(direktno ili indirektno). Zamisli me kao pripadnika Greenpeace-a.

...................................................................
Ово болдовано је толико смешно и детињасто да не би ни коментарисао...:hahaha:

Pa i jeste detinjasto. Zamisli prvo su izmislili Boga, pa kada su uvideli koliko "rupa" ima u njegovoj svemoći, onda su počeli da izmišljaju dalje, da bi zakrpili te rupe. Čista detinjarija.:D
Zamisli čovek ima slobodnu volju da radi šta hoće, i bukvalno šta hoće, ako je vešt da izbegne zakonske norme. Ili u čoveka uđe Đavo, i on se ne ponaša u skladu sa Stvoriteljevim željama. I gde ti je tu Bog moj mito? Čemu danas On služi? Za zastrašivanje? Pa strašnog suda se više bojiš ti nego ovi.

Kada čiotam neke "dubokoumne" komentare pomislim da ima ljudi koji ne misle mozgom.
Ako komentar koji chitash ne razumesh, ne znachi da komentar nema smisla.
Nego, ko je ovde uopšte tvrdio da ljudi ne misle mozgom?
Ti.
Pitanje je nešto drugo. Na to pitanje ne znaš odgovor, a onda izvrtanjem činjenica daješ odgovre na nepostavljena pitanja, pa se još nešto kao čudiš kako to moraš da objašnjavaš ono što te niko nije pitao....
Pitanje je postojanje Boga.
Bog definitivno postoji u glavi kao ideja. Ipak, to nam nishta ne govori o tome da li zaista postoji.

..........................................................
Свето писмо тј. Библија је КЊИГА НАД КЊИГАМА... није њу једноставно читати а поготово тумачити... а најсмешније је када неки безбожник замишљајући да чита записник са састанка месне заједница - расправља о Светоме писму о коме су кроз векове написани томови књига, тумачења и оформљени многи богословски и теолошки предмети који се изучавају на факултету.
.........................................................
Svetu knjigu, mito, možeš tumačiti kako ti je volja, tu je problem. To su, ovde na nekim temama, pokazali neki odlični poznavaoci Biblije o koje se ti često saplićeš. Iskreno razmisli koje si stvari iz nje tumačio bukvalno, jer ti tako odgovara, a koje metaforički, jer ti opet odgovara.
I znaš li mito koliko su puta prekrajali Bibliju, ne na sastancima mesne zajednice, nego na sličnim sastancima božijih ljudi. Na jednom takvom sastanku su čak i glasali da bi odredili da li je Isus bog ili ne. Tvojom srećom većina je bila "za". Na jednom drugom sastanku pobili su preko polovine onih koji se nisu složili sa moćnijom manjinom. Ovo, čini mi se, nije bilo na sastancima mesne zajednice.:D

Generalno govoreci, kada obe strane nemaju dokaz za svoje tvrdnje, "ne znam" je pravi odgovor. Jel smesh da kazesh tako neshto?? Aj probaj ne znam...
Ja zaista nemam problem da za nešto što ne znam kažem da ne znam.
Zaista nemam problem ni da kažem da u nešto verujem.

Koja je tvoja motivacija da učestvuješ u raspravi o stvarima o kojima nemaš pojma, a pritom u njih ne veruješ, takođe ne znam. Valjda ti znaš.

Vashim verovanjima ugrozavate prava drugih(direktno ili indirektno). Zamisli me kao pripadnika Greenpeace-a.
Zašto bih ja mojim verovanjem ugrozio pripadnike Greenpeace-a????
Misliš li da među njima nema vernika?
Po čemu ja to mojim verovanjem ugrožavam bilo koga?

Ako komentar koji chitash ne razumesh, ne znachi da komentar nema smisla.
Tačno. A ne znači ni da ima smisla. To znači da ga ne razumem.

A komentar koji nema smisla, taj ga nema i klot.

Molim te, pronađi gde ja to tvrdim da se ne razmišlja mozgom.

Pitanje je postojanje Boga.
Bog definitivno postoji u glavi kao ideja. Ipak, to nam nishta ne govori o tome da li zaista postoji.
Aha!
Bog postoji kao ideja, kažeš ti.
Takođe, opet ti, kažeš da je ideja materija.
Da li ti to hoćeš da kažeš da je Bog materijalan, ili si se samo nesrećno izrazio?

Pokušaću da vas udavim jednim iskustvom koje mi se desilo.
Bilo je leto 1993 godine. Doba sankcija, hiperinflacije, opšte nemaštine. Bio sam kod mojih. Negde neposredno pre 19:30 (i Dnevnika 2 koji se obavezno gledao) ujak je pozvao telefonom da nam kaže da je dedu ujela šarka i da hitno moramo pronaći serum.

Krenula je jurnjava. Drug koji je radio na 988 dao mi je spisak apoteka (privatnih i državnih) kao i telefone za informacije o lekovima. Okretali smo telefone, ali niko nije imao serum. Institut na Torlaku nam je rekao da može da napravi serum za 3 dana (prekasno).
Televizor je radio, bio je okrenut na drugi program koji u to vreme retko bio gledan, a za vreme Dnevnika nikada. Išla je neka emisija, pa su spomenul kako ima puno zmija, a seruma nema nigde osim u apoteci Beladona u Zemunu.
Te apoteke nije bilo na onom spisku, pa sam opet okrenuo druga, on mi je našao broj i keva ga je okrenula.
Bilo je 20:05. Apoteka je radila do 20:00, pa je telefonski poziv bukvalno vratio apotekarku sa vrata. Rekla je da smo imali sreće, samo što nije izašla. I rekla nam je da će čekati u apoteci dok god mi iz Višnjičke banje ne dođemo po serum.
Otrčao sam po serum, a onda na železničku stanicu, gde sam stigao na voz koji je, na sreću, u polasku kasnio 15 minuta. U Prokuplje sam stigao na vreme i deda je bio spašen.

Kada sam ponovo razmislio o svemu, puno je tu bilo slučajnosti.
TV je slučajno bio okrenut na drugi program.
Na TV-u je slučajno išla emisija o zmijama, serumima i jedinoj apoteci koja ih ima.
Na 988 je slučajno radio moj drug.
Apotekarka je slučajno ostala 5 minuta duže.
Voz je slučajno u polasku kasnio 15 minuta, mada za naše vozove ovo i nije tako čudno.

Pošto u slučajnosti ne verujem, verujem da je Neko tada procenio da mom dedi još nije kucnuo čas. I na sve to što se desilo mogli smo samo da kažemo: "Hvala Bogu.".

Super pricha, ali da si u pravu shto se tiche ovoga da je neko procijenio da tvom djedu nije kucnuo chas, njega ne bi ni ujela zmija :)
Moguće. Kao što ne bismo mogli da izvučemo niz pouka da ga nije ujela zmija.

Za svo zlo koje se dogodi možemo da kažemo: "Ko zna zašto je to dobro?".
I zaista, ono što danas procenimo kao zlo, kada budemo posmatrali sa određene vremenske distance, može biti da ćemo tada videti da je to zapravo dobro.

Moguće. Kao što ne bismo mogli da izvučemo niz pouka da ga nije ujela zmija.
Kao npr.?

Za svo zlo koje se dogodi možemo da kažemo: "Ko zna zašto je to dobro?".
I zaista, ono što danas procenimo kao zlo, kada budemo posmatrali sa određene vremenske distance, može biti da ćemo tada videti da je to zapravo dobro.
Tu se slazem u potpunosti. :)

Zašto bih ja mojim verovanjem ugrozio pripadnike Greenpeace-a????
Misliš li da među njima nema vernika?
Po čemu ja to mojim verovanjem ugrožavam bilo koga?
Veronauka, kreacionizam, kondomi u Africi, pitanje abortusa, pitanje homoseksualaca, bombashi samoubice, dzihad, sherijatski zakon, prikrivanje pedofila, Crna Reka, neplacanje poreza,izdvajanja drzavnog budzeta i davanje crkvi, progon Bogumila, inkvizicija(i generalno mrachni srednji vek), robovanja crnaca, itd.
Ako hocesh, otvori novu temu da ti objasnim o chemu se radi...

Back