Iliri

Ajde Slavene jedno objasnjenje, videli smo da pocetkom srednjeg veka ima mnogo Ilira, na sve strane Iliri, ratuju na vise kontinenata, zasigurno su najbrojnija komponenta romejske vojske.
Ko su svi ti ljudi koje savremenici zovu Ilirima ali ti kazes da to nisu?
Dakle ukratko ko su pocetkom srednjeg veka Iliri etnicki ako vec tvrdis da nisu Iliri?
Ili ti sta je to Ilir a da nije Ilir?

A sad ozbiljno, u nacionalna zakonodavstva bi trebalo uvesti krivicno delo odnos prema istorijskom izvoru kao prema toalet papiru.

Pa ti prvi tretiraš istorijske izvore kao toalet papir. Pogledaj samo koliko sam ih okačio ovde na ovu temu, npr. Zosimovih citata. Iako ti na drugim temama pričaš kako teme kako te samo izvori interesuju i ne zanima šta kažu profesionalni istoričari, sada si na ovoj temi obrnuto ploču i proglasio da su izvori nebitni. Nisi želeo niti jedan jedini ni da prevedeš i rekao si da te umesto izvora zanima šta kažu profesionalni istoričari. :lol:

Sad kad ti je i taj pokušaj propao, došli smo do toga da su očigledno nebitni i izvori i stručna literatura, pošto ti ni jedno ni drugo ne odgovaraju?

Dakle, na osnovu čega se piše istorija, onda? Na osnovu tvojih pukih želja? Nešto bi ti voleo da je tačno (koliko god bilo dokazano da je netačno) i, to je to, ništa tebe više ne interesuje sem svoje mašte? Istorijske izvore bi sve pod tepih ili u seckalicu?

Ajde Slavene jedno objasnjenje, videli smo da pocetkom srednjeg veka ima mnogo Ilira, na sve strane Iliri, ratuju na vise kontinenata, zasigurno su najbrojnija komponenta romejske vojske.
Ko su svi ti ljudi koje savremenici zovu Ilirima ali ti kazes da to nisu?
Dakle ukratko ko su pocetkom srednjeg veka Iliri etnicki ako vec tvrdis da nisu Iliri?
Ili ti sta je to Ilir a da nije Ilir?

A šta ti je ovo sad; nova taktika, pošto ti bukvalno ništa nije prošlo, da probaš opet malo sa pravljenjem ludim?

Misliš, ako se budeš pravio sa istorijski izvori uopšte ne postoje i da ništa što smo ovde naveli nije uopšte napisano (iako doslovno svi mogu da vide) ako se dovoljno dosledno budeš pravio, kao nestaće? :lol:

Mislim, sve ove tvoje taktike su vrlo providne.
1) Počneš sa izvorima.
2) kada vidiš da ti istorijski izvori ne idu u prilog, onda hajde, daj šta kaže stručna literatura, izvori su nebitni
3) sad kad ti ni literatura ne ide u prilog, onda preostaje taktika C, pravljenje ludim?

Ne znam samo šta ti, tačno, zamišljaš da možeš postići time. Mislim, ovamo nešto govoriš da se ja blamiram i da treba nešto da pripazim (?) a bukvalno se sam sve dublje i dublje potkopavaš. Nikada ti ranije nije upalilo kada si se pravio ludim...zašto misliš da će ovog puta?

Ne se sekiras, tek smo obradili Malalu, Prokopija i Cuda.
Jos ces cuda ti videti. 😁
Najbitnije od svega, znam da znas sada I za ove cinjenice 😁
Ovo je verovatno dvadeset i neka rupa na busnoj pripjatskoj saksiji na koju sam ti ukazao prstom.

Bez brige, cinis sve sto mozes, dajes 110% od sebe. Nemoj da te grize savest, ne moze bolje. Tako je kako je 😬

Ne se sekiras, tek smo obradili Malalu, Prokopija i Cuda.
Jos ces cuda ti videti. 😁
Najbitnije od svega, znam da znas sada I za ove cinjenice 😁
Ovo je verovatno dvadeset i neka rupa na busnoj pripjatskoj saksiji na koju sam ti ukazao prstom.

Bez brige, cinis sve sto mozes, dajes 110% od sebe. Nemoj da te grize savest, ne moze bolje. Tako je kako je 😬

A ovi izvori koje smo sve pominjali na ovoj temi? To ćemo da u potpunosti ignorišemo, kao da ni ne postoji, ili..šta?

Mislim, ja ne znam kako ti i još neko pojedini tvoji istomišljenici kritikuju zvaničnu nauku da ima selektivan pristup. Ovo što ti radiš, doslovno je definicija toga. Ti gledaš po izvorima šta ti odgovara, vrlo selektivn, to vadiš i onda krojiš nekakav narativ na osnovu manje od 1% građe, dok za 99% se praviš doslovno da ne postoji. Mislim, ti bukvalno ništa ni ne govoriš, već kao noj sa glavom u pesak.

Praviš bukvalno celi forum budalom. Ne samo čitavi forum, ustvari, nego bukvalno svaku osobu koja može da čita ove redove ovde.

U pravu si

Samo si ostao duzan da objasnis znacenje reci genus. Videli smo da etnos znaci provincija, pa tako kada citamo ilirski etnos to znaci Ilirik - provincija!

Ali kada citamo ilirski genus sta to znaci, tako ti metodologije?

Ἰλλυριὸς γένος

Poslednja izmena:
U pravu si

Samo si ostao duzan da objasnis znacenje reci genus. Videli smo da etnos znaci provincija, pa tako kada citamo ilirski etnos to znaci Ilirik!

Ali kada citamo ilirski genus sta to znaci, tako ti metodologije?

Ἰλλυριὸς γένος

U kom veku? Kog autora? Gde?

Kada ćeš ti, tačno, razumeti da ne postoji jedan pojam koji ima prostu i neizmenjenu definiciju, već da sve zavisi od prostora, vremena i konteksta?

Jesi li u životu ikada otvorio ijedan leksikon pojmova, kao npr. ove silne koje smo do sada kvačilo na forum (kao npr. LSJ)? Zašto se nekada nalazi i po 50 značenja za neku leksemu? Šta misliš?

U kom veku? Kog autora? Gde?

Kada ćeš ti, tačno, razumeti da ne postoji jedan pojam koji ima prostu i neizmenjenu definiciju, već da sve zavisi od prostora, vremena i konteksta?

Jesi li u životu ikada otvorio ijedan leksikon pojmova, kao npr. ove silne koje smo do sada kvačilo na forum (kao npr. LSJ)? Zašto se nekada nalazi i po 50 značenja za neku leksemu? Šta misliš?
Kod Prokopija, izlistao sam genuse juce, Boze zaboravan si.
Nemoj samo da bude opet provincija, cu izgubim poverenje u nauku. Bre.

Kod Prokopija, izlistao sam genuse juce, Boze zaboravan si.
Nemoj samo da bude opet provincija, cu izgubim poverenje u nauku. Bre.

Pa i Prokopija si isto proglasio toalet papirom i praviš se kao da nikada uopšte nije ni postojao.

Jesi li negde možda pojasnio šta su palestinski, vizantinski, toskanski ili kapadokijski etnos, koje si upravo i ti sam pomenuo?

Šta dođu ti etnosi? Šta to misliš da su Prokopijevi Vizantinci kao etnička grupa?

Poslednja izmena:
Παλαιστῖνος γένος - Palestinci

Evo, ako te kojim slučajem zanima šta su Prokopijevi Palestinci, pojašnjenja:

1000015287.jpg

U II veku nije bilo nikakve etničke grupe koja se nazivala Palestincima. Nekoliko tekstova iz kasnog IV stoleća pominju 'Palestine', kojim se, u skladu sa običajem tog perioda, stanovnici provincije nazivaju etničkom odrednicom. Kao što je već pojašnjeno, grčki termin za provinciju može biti ethnos, kao i ponekad latinska varijanta natio.​

Str. 136 Empire and Ideology in the Graeco-Roman World Bendžamina Ajzeka.

Ali ja sam te pitao za ilirski genus?
Boze, neko neutralan bi pomislio da spamujes.
Dakle ilirski etnos to je ilirska provincija, etnos, to nisu ljudi nikako.
A sta li je ilirski genus, taj odgovor mi treba. Ti si ucen zato te I pitam

Nemoj da kažeš jesam, već navedi. Ako si već negde naveo, ponovi ili citiraj samog sebe.

U međuvremenu, evo ti jedan citat iz 37. knjige rimske istorije Diona Kasija:
ταῦτα μὲν τότε ἐν τῇ Παλαιστίνῃ ἐγένετο· οὕτω γὰρ τὸ σύμπαν ἔθνος, ὅσον ἀπὸ τῆς Φοινίκης μέχρι τῆς Αἰγύπτου παρὰ τὴν θάλασσαν τὴν ἔσω παρήκει, ἀπὸ παλαιοῦ κέκληται.​
To se dogodilo u to vreme u Palestini. Ovo je dugo bio naziv cele provincije (etnosa) koja se prostire od Fenikije do Egipta duž unutrašnjeg mora.​

Poslednja izmena:
Evo ti i primera ilirskog roda kod Prokopija:

Κωνσταντιανὸς μὲν Ἰλλυριὸς γένος, Σέργιος δὲ ἐξ Ἐδέσσης πόλεως, ἢ ἐν Μεσοποταμίᾳ τυγχάνει οὖσα

U ovom delu se govori o Konstantijanu i Sergiju. Za jednoga se kaže da ilirskog roda, a za drugog iz Edese u Mesopotamiji.

Šta misliš, šta je Prokopije hteo da navede kada je napisao da je Konstantijan ilirijskog roda?

Evo ti mala pomoć: nije hteo da kaže da je Sergije bio edešanskog etniciteta (pripadnik mesopotamske grupe etničkih skupina). A ako treba i još pripomoći: isti je odgovor kao u na pitanje šta znači vizantinskog roda.

Mozda da je Ilir? Ha, sasavo deluje ali moramo ostaviti tu malu mogucnost da je Prokopije pod ilirskim rodom mislio na Ilire.

Hoćeš reći, tako što zažmurimo jedno oko, obrišemo drugu polovinu rečenice i samo prvu istrgnemo iz konteksta, nipodaštavajući da je potpuno nedvosmisleno jasno reč o zavičajnom poreklu (Konstantijan je iz Ilirika, a Sergije iz Mesopotamije)?

Hoćeš reći, tako što zažmurimo jedno oko, obrišemo drugu polovinu rečenice i samo prvu istrgnemo iz konteksta, nipodaštavajući da je potpuno nedvosmisleno jasno reč o zavičajnom poreklu (Konstantijan je iz Ilirika, a Sergije iz Mesopotamije)?
Ma ne, hocu reci da je pod terminom Ilirski rod mozda Proka podrazumevao rod Ilira.
Nemo se ljutis, ali mozda je tako, otkud znam ti si strucan pa proceni.

Ma ne, hocu reci da je pod terminom Ilirski rod mozda Proka podrazumevao rod Ilira.
Nemo se ljutis, ali mozda je tako, otkud znam ti si strucan pa proceni.

Zašto? Je li i za Sergija mislio isto tako rod Edešana?

Ako smo već apsolvirali da ta sintagma označava zavičajno poreklo, i ako u potpuno stoj rečemici on kaže za drugu osobu da je iz Mesopotamije, kakvo su razlozi zbog kojih bi imao takvo tumačenje?

Da, zato što za Sergija zna tačno mesto rođenja. Grad odakle je. Za Konstantijana, očigledno nema podatak i umesto toga navodi da je, prosto, iz Ilirika.
Pa ne. Kaze da je ilirskog roda. ROD, GENUS.
Da ti kazem I meni je cudan Prokopije i Malala I ostali. Pricaju o ilirskim etnosu, o ilirskom rodu u vremenu kada su oni ziveli, 6ti vek je u pitanju, a ja citao Radica koji kaze da su Iliri nestali u trecem veku.
Nisu mi jasni, stvarno.... 🤔

Pa ne. Kaze da je ilirskog roda. ROD, GENUS.
Da ti kazem I meni je cudan Prokopije i Malala I ostali. Pricaju o ilirskim etnosu, o ilirskom rodu u vremenu kada su oni ziveli, 6ti vek je u pitanju, a ja citao Radica koji kaze da su Iliri nestali u trecem veku.
Nisu mi jasni, stvarno.... 🤔

Da, genos. Isto kao što za Martinijana Prokopije kaže Βυζάντιος γένος.

Martinianus, a Byzantine by birth.

1000015292.jpg

Martinijan, onaj koji je prišao Totili za vreme rata za Velizara.

To da je vizantinskog roda (byzantios genos) znači da se rodio u gradu Carigradu (ili njegovom najbližom podgrađu i okolišju). Ne postoje tada nekakvi Vizantinci kao etnička kategorija u smislu koji ti danas podrazumevaš.

Je li sada jasnije?

Da, genos. Isto kao što za Martinijana Prokopije kaže Βυζάντιος γένος.

Martinianus, a Byzantine by birth.

Pogledajte prilog 1579941

Martinijan, onaj koji je prišao Totili za vreme rata za Velizara.

To da je vizantinskog roda (byzantios genos) znači da se rodio u gradu Carigradu (ili njegovom najbližom podgrađu i okolišju).

Je li sada jasnije?
Jeste
A onaj sto je Kutrigur genus, on se rodio u provinciji Kutriguriji I nije Kutrigur nacionalno nego je nesto drugo, ti ces da mi objasnis sada sta.

Back