Iliri

Doslovno svi pisci sa nasih prostora 6 I 7.veka pisu o Ilirima njihove epohe.
Kada su nestali, to jedino moderna nauka zna.

Problem je u tome što kada stoji informacija o ilirskim odredima i slično, ti to tumačiš kao nekakvo obeležje etniciteta, a ne onako kako zaista i treba tj. kao npr. kolubarski predsednici opština. Ti čitaš o Iliriku i to tumaćiš kao etnicitet, a ne kao geografsku, administrativnu, sudsku ili vojnu jedinicu.

Problem je u tome što kada stoji informacija o ilirskim odredima i slično, ti to tumačiš kao nekakvo obeležje etniciteta, a ne onako kako zaista i treba tj. kao npr. kolubarski predsednici opština. Ti čitaš i Iliriku i to tumaćiš kao etnicitet, a ne kao geografsku, administrativnu, sudsku ili vojnu jedinicu.
Na stotine primera ima, kod desetina autora 6 I 7.veka. Etnicitet je u pitanju. Dabome.

Како сам се већ осврнуо, Илири нису један народ него конгломерат народа који је имао пребивалиште на овим просторима, мање или више сродних језика и обичаја. Које су грчки аутори називали обједињеним именом Илири.
Имена тих народа илирског културног круга су Либурни, Јаподи, Бреуци, Делмати, Даорси, Ардијеји, Деури, Плереји, Мезеји, Деситијати, Лабеати, Аутаријати; Дасарети и бројни други. У народе илирског културног круга су у ранијим временима убрајани и Дарданци, но данас имамо спорења да ли је у питању илирски или трачки народ, или нешто између.
Први забиљежени илирски краљ је Бардилис из народа Дасарети, који је владао на простору сјеверозападно од хеленске Македоније од 393--358.године прије н.е. и који је успоставио моћну државу.
Међутим, и раније су успостављене политичке творевине народа илирског културног круга. Прву забиљежену државу, краљевство (што не значи да их раније није било, али нису остала свједочанства о њима у сачуваним списима) су успоставили Енхелеји (поријекло имена је у грчком и могло би значити "људи јегуље"), на простору око ријеке Дрин и Скадарског језера.
Illyrians_in_the_7th-4th_centuries.jpg

И која је свој врхунац имала у VIII и VII вијеку прије нове ере. Енхелеји су и први илирски народ који помиње у сачуваном спису Хекатеј из Милета VI вијеку прије нове ере. Ћесто су били у рату са сјеверним Грцима, а Херодот пише онападу енхелејске војске на храм у Делфима .
Енхелеји нестају оз историјски списа у VI вијеку прије нове ере, вјероватно су се стопили или су асимиловани у илирски народ Дасарети, могуће још неке, који су наредних вијекова преузели доминацију.

A ne bi bilo zgoreg ni da postaviš grčki original.
Рукопис на грчком и латинском имаш овдје;
ioannismalalaec00malagoog 0534.jpg

Мислим да превод на енглески није најбољи. Равнајући се према грчком тексту у дијелу пише "када је покорио земљу Илирик..", у енглеском преводу имамо "када је заузео илирску земљу". Ово је битна разлика јер Јован Малала овдје пише о простору провинције (раније префектуре) Илирик, и тако по мом мишљењу ваља еазумијевати садржај тог чланка.
Prevedi mi i interpretiraj appointed stratelates of the Illyrian nation and sent off to that military command.
Стрателат може имати више значење, некад је то војна одредница, генерал. У овом случају је недвосмислено да је Мунд постављен за војног гувернера илирске нације (народа) а равнајући се према контексту читавог чланка мисли се на Илирик.

Poslednja izmena:
A sta je to ilirski etnos?

Ima ga i na drugom mestu dragi Slavene, kada je Justinijan imenovao Munda za komandanta Ilira

Pogledajte prilog 1577602

Značenje te reči u doba rimske epohe:
  • at Rome, = provinciae, App. BC 2.13, Hdn. 1.2.1, PStrassb. 22.19 (iii A. D.), D.C. 36.41, etc.: so in sg., province, ὁ τυραννήσας τοῦ ἔθνους D.Chr. 43.11; ὁ ἡγούμενος τοῦ ἔθνους the governor of the province, POxy. 1020.5 (iii A. D.).
https://logeion.uchicago.edu/ἔθνος

1000015107.jpg

Paul and Ethnicity: A Socio-Historical Study of Romans

Poslednja izmena:
Mozemo da predjemo i na Prokopija, mada sam njega hteo da ostavim za kraj....

Godina je 550 a narodi su Tracani, Iliri, Goti, Eruli i Vandali

1720618188573.png

1720618217037.png

ILIRIOI

Da li i u ovom slucaju protiv Hozroja ratuje provincija ili ljudi? :think:

На теми би требали писати о илирским народима, тежити сагледавању историје тих народа и историјских процеса, посебности, шта их је карактерисало, но отишло се у расправу о стварима које немају везе са темом. Мада питање је да ли овај трол који бомбардује птф иосторија изводима са неких фејсбук страница а да никад не приложи линк уопште и сам зна шта је канио поручити. Но добро, опроштено му је, глупо је то.

Истина, Илири се злоупотребљавају код интерпретације историје у служби политичких процеса гдје је задат образац да Арбанаси битишу на овом простору од памтивјека па су тако неки политички радници као претке овог народа који је сљегао из ко зна које недођије у данашњу Албанију и то наше Косово, детектовали у Илирима лично. Мада било би пожељно да се објасни од којих тачно илирских народа потичу. При чему занемарују, а то су и српски историци примијетили, да илирски народи у списима нестају након првих вијекова принципата, отприлике I-III вијек а Арбанаси се у списима појављују тек крајем XI вијека, то је једноставно превелика временска дистанца у списима да би могли говорити о континуитету присуства било којег колективитета на неком простору. Но то је већ друга тема.

Овдје не смијемо упасти у замку робовања поједностављеном виђењу. По овладавању овим просторима Рим је успоставио провинцију коју је назвао Илирик која ће након великог илирског устанка 6-9.године бити подијењена на двије; "Illyricum inferius" (касније натвана Панонијом) и "Illyricum superius" (касније названа Далмацијом, простор од Јадрана до Саве и Дрине на истоку), у IV вијеку биће успоствљена и преторијанска префектура Илирик која је обухватала и Норик (данапњу Аустрију) и хеленску Македонију. Илирскио име је кроз те провинције остало у списима, становници провинције или простора провинције би били називани Илирима, као и они који долазе или потичу са тих простора. Па и бројни римски цареви почев од Деција би били називани "илирским царевима". Међутим иако би били рођени на простору Илирика, иако би поријекло миогуће било и од домицијалних народа, сви они су имали латинска имена, њихове породице су биле романизоване и они су идентитетски били или Римљани или припадници романизованих народа.

Сами илирски народи, помен њихових имена као и нелатински антропоними на простору који су обухватали. у списима нестају у првим вијековима принципата. Па и прије принципата, прије и самог великог илирског устанка 6-9.године, ти некад моћни илирски народи који су били и респектавилном силом би остали само обриси некадашње величине. О чему пише Страбон у свом рукопису (овдје)
Strabo 03 Geography 6-7 0265-6.jpg

Превод;
Ардијеји су народ у каснијим временима звавим Вардиеји. Пошто су преко својих гусарских банди угрожавали морске путеве, Римљани су их потиснули са морске обале у унутрашњост и натјерали да обрађују земљу. Али земља је пасивнаа и сиромашна и није погодна за земљорадничко становништво, па је зато племе потпуно изгубило моћ и у ствари готово уништено. Исто је задесило остале народе у том дијелу свијета; јер су они који су били најмоћнији у ранијим временима били потпуно понижени или уништени, као, на примјер, међу Келтима Боји и Скордисци, и међу Илирима Аутаријати, Ардијеји и Дардани, и међу Трачанима Трибали; односно смањивали су се у међусопбном ратовању прво једни са другима. а потом са Македонцима и Римљанима.

О Ауторијатима Страбон пише (овдје)
Strabo 03 Geography 6-7_0273-6.jpg

Превод;
Аутаријати су некада били највеће и најбоље племе Илира. Раније су стално били у рату са Ардијејима због солана на заједничким границама. Сол је направљена да кристалише из воде која је у прољеће тече у подножју планинске долине; јер ако би извукли воду и одложили је пет дана, со би се потпуно кристалисала. Они би пристали да користе солану наизмјенично, али би прекршили договоре и кренули у рат. У једном тренутку када су Аутаријати покорили Трибале, чија се територија простирала од територије Агријана све до ријеке Истра (Дунава), путујући петнаест дана, задржали су власт и над осталим Трачанима и Илирима; али су их савладали, најпре Скордисци, а касније Римљани, који су покорили и саме Скордиске, након што су ови дуго били на власти.

Poslednja izmena:
Eh, bolan poraz, ocekivano. Kukavicko bekstvo, sta bi drugo naucnik mogao da uradi kada ga suocis sa cinjenicama :mrgreen:

Nego mi da se vratimo temi. Iliri nisu nigde iscezli u 3.veku, kako neupuceni i neuki ljudi pogresno iznose, Iliri su zivi i zdravi i u 5. i 6. veku, u okviru su romejske drzave i ratuju za nju kao glavna vojna sila cak i na ratistima izvan Ilirika, pa cak i u Aziji.

Kako cemo videti u nastavku Iliri se pominju u izvorima i nakon dolaska nekih grupa Sklavena u Dalmaciju polovinom 6.veka.........:per:

Eh, bolan poraz, ocekivano. Kukavicko bekstvo, sta bi drugo naucnik mogao da uradi kada ga suocis sa cinjenicama :mrgreen:

Nego mi da se vratimo temi. Iliri nisu nigde iscezli u 3.veku, kako neupuceni i neuki ljudi pogresno iznose, Iliri su zivi i zdravi i u 5. i 6. veku, u okviru su romejske drzave i ratuju za nju kao glavna vojna sila cak i na ratistima izvan Ilirika, pa cak i u Aziji.

Kako cemo videti u nastavku Iliri se pominju u izvorima i nakon dolaska nekih grupa Sklavena u Dalmaciju polovinom 6.veka.........:per:

Ja ne znam šta ti to znači bolan poraz.

Pogledaj bilo koju studiju o Ilirima. Apsolutno ikoju, koju je pisao bilo ko. Uzmi šta je pisala Fanula Papazoglu, ili Aleksandar Stipčević, ili Džon Vilks ili ko god ti padne na pamet; Kings and Generals video gore, koji sam bio postavio.

Nećeš ništa drugačije pronaći. Nema nikog ko tumači da je hroničar iz nekog razloga želeo da specifično priča o individualnoj etničkoj pripadnosti vojnika, umesto o vojnim snagama iz Ilirika.

Tebi je jedini argument u svakoj diskusiji 'tako je jer ja kažem da je tako'. Kada te čovek pita zašto ilirske jedinice ne označuju upravno-vojni kontekst i iz kog razloga ti pridaješ tome nekakav etnički značaj, ti kažeš samo da, eto, nije tako.

Poslednja izmena:
Ja ne znam šta ti to znači bolan poraz.

Pogledaj bilo koju studiju o Ilirima. Apsolutno ikoju, koju je pisao bilo ko. Uzmi šta je pisala Fanula Papazoglu, ili Aleksandar Stipčević, ili Džon Vilks ili ko god ti padne na pamet; Kings and Generals video gore, koji sam bio postavio.

Nećeš ništa drugačije pronaći. Nema nikog ko tumači da je hroničar iz nekog razloga želeo da specifično priča o individualnoj etničkoj pripadnosti vojnika, umesto o vojnim snagama iz Ilirika.
Ne bi me zanimalo sta imaju da kazu ti pobrojani politikanti.

Oslanjam se na svedoke dogadjaja.

A ovo sto ti pises je cisto politikanstvo u istoriografiji. Hoces reci da su 550.godine postojale teritorije Vandalije, Gotije i Erulije?

Ne bi me zanimalo sta imaju da kazu ti pobrojani politikanti.

Oslanjam se na svedoke dogadjaja.

A ovo sto ti pises je cisto politikanstvo u istoriografiji. Hoces reci da su 550.godine postojale teritorije Vandalije, Gotije i Erulije?

Hajde da probamo ovako; je li bi mogao da objasniš kontekst? Ne neku pojedinačnu reč, već da pojasniš šta si ti to tačno citirao.

O čemu se radi tu? Šta se događa; šta to izvor opisuje?

Mislim, detaljno da obrazložiš. A ne samo da izneseš neku pretpostavku i ostaviš na drugima da je dovršavaju ili brane umesto tebe.

Back