Ијекавски српски

Pa mene to zbunjuje, jer sad se kao ne prihvata Kosovo kod većine
A pritomr, sav život ne prihvataju naciju Srbi iz BiH već iz zovu Bosancima.

A Srbi iz BiH ginu za Srbijom i istorijom, i svime - mislimo da smo jedna nacija.
Pa to je kao da smo siročići, u tom pogledu.
Ali to baš svi rade, čak Srbi iz Bosne koji žive u Srbiji!
A i ja sam krenula na forumu, jer je ustaljeno, iako nisam Bosanka, već Srpkinja
Sweet..nemoj tako..ti si Srpkinja iz Bosne ili Republike Srpske..kako ti vođja kao i Srbi iz Čikaga,Srbi iz Australije..sve drugo su gluposti i podmetačine onih koji ne misle Srbiji i Srbima dobro.

A zar to ubijanje srpske nacije nije krenulo onog momenta kad je sav narod Srbijanci prihvatio naziv "Bosanci" za Srbe? A u BiH imamo i Bosance i Hrvate, jelte.
Naknadno su se dešavala odvajanja CG, Kosova, odvojice se i Vojvodina jer je drug dao autonomiju, po zacrtanom planu.

Ubijanje srpske nacije je krenulo kada su individue iz srpske nacije pocele da misle da se drzava vodi kolektivistickim blebetanjem o plemenu i vatri.

Ima tu i do tradicije , Srbi iz bosne su sebe nazivali baš tako Srbi iz bosne ili Srbi bosanci gde je ovo drugo bio dodatak njihovog regionalnog opredeljenja , No drugosrbijanska gamad se uhvatila toga kao da im je to nacionalnost .
Мене другари из Босне зову "Ђеси Србијанац" а ја њима кажем "Ви Босанци" и при том и они и ја знамо да се мисли ИСКЉУЧИВО на српску припадност. Нема никаквих проблема.

Bukvalno ih svi zovu Bosnacima, cak i ovi Putin-Anti-Nato-Ziveo Sveti Sava Srbi iz Srbije.

To mozda ne ovako javno na forumima, ili kada se nadju u drustvu gde se javno prica o nekim 'bitnim nacionalnim temama, ali privatno, bukvalno ih svi zovu Bosancima. '
Cak i na tom mrskom Zapadu znaju da razdvoje Srbe iz Srbije od Srba iz Bosne. Oni iz Srbije su Srbi a oni iz Bosne su bosanski Srbi (Serb and Bosnian Serb). A mi iz Srbije ih kolokvijalno po mestu porekla zovemo Bosanci (kad znamo o kojoj naciji iz Bosne pricamo), pa postoje Hercegovci, Dalmoshi, Lichani itd naravno ako znamo da se prica o srbima a ne Hrvatima ili o ovoj naciji Boznjacima.

Ne znam šta za tebe ova simbolika predstavlja
Možeš li mi objasniti?
Guranje plemenskog identiteta u moderne drzavne etatisticke okvire. To je cak gore i od tog plemesnkog identiteta od pre vise stotina godina, jer se ovo moderno izrazito formira ko sistem odozdo-nadole, sto znaci indoktrinacija, fasizam, komunizam, etatisticki nacionaliam, sve najgore ideje modernog doba.

Guranje plemenskog identiteta u moderne drzavne etatisticke okvire. To je cak gore i od tog plemesnkog identiteta od pre vise stotina godina, jer se ovo moderno izrazito formira ko sistem odozdo-nadole, sto znaci indoktrinacija, fasizam, komunizam, etatisticki nacionaliam, sve najgore ideje modernog doba.
Kvazipatriotizam.
Ali zar to ne rade jer tako mogu najbolje manipulisati?
Samo na našim prostorima imamo tiranine koji vladaju suvereno.

Poucna prica:

Imam jednog poznanika/drugara ovde u iseljenistvu, nadimak mu je Pesak i svi zivi ga tako znaju, bar od ljudi poreklom sa Balkana. Iako ima takav nadimak covek prica cistom ijekavicom i sa teskim sarajevskim akcentom jer je rodjen i odrastao (dok nije morao da bezi) na Ilidzi (ili Vilidzi sto kazu Sarajlije sa Marin dvora, uzgred). Jednom ga pitam zasto, bre, ima taj nadimak pored ciste ijekavske reci "pijesak" (Han Pijesak). Kaze covek da ga je majka inace poreklom iz Arandjelovca dok je bio mali i dok se igrao ispred kuce u pijesku (ili pesku) sa decom iz komsiluka cesto zvala sa prozora porodicne kuce recima "Gorane, izlazi iz tog peska i dolazi kuci na rucak". Druga deca su se na to smejala "Ha, ha, ha, Pesak, ha, ha.." i njemu je ostao nadimak Pesak.

Pa Srbi precani nisu mogli govoriti i pisati ekavicom ustav ako su SVI u Sumadiji govorili (a bilo je i u Topoli, Valjevu ili Kragujevcu pismenih ljudi medju narodnim vodjama). To je totalno nelogicna pretpostavka. Rekoh, postoje i sacuvani skupstinski govori knjaza Milosa u originalu na ekavici ako se vec ne veruje zabelezenim govorima iz Orasca koje su zapisali srpski svestenici Sumadinci (na tom narodnom skupu nisu prisustvovali Precani uzgred).
U istoj toj Topoli se još početkom 20-og vjeka od lokalnih seljaka mogla čuti ijekavica pa čak i ikavica, oko sredine https://forum.krstarica.com/attachments/ijekavica-u-sumadiji-jpg.318126/

Kvazipatriotizam.
Ali zar to ne rade jer tako mogu najbolje manipulisati?
Samo na našim prostorima imamo tiranine koji vladaju suvereno.
Ne mislim na kvazipatriotizam, nego na glup patriotizam.
Ovim prostorima vlada Sluzba, u svim svojim oblicima. Nije to samo na ovim prostorima, ali eto, ovde, u svakom gradu, vlada ta koalicija kvazi-krimosa, kvazi-politicara i kvazi-pandura, koji diktatorski vlada nad svim mogucim nacijama, verama, sekusalnim opredeljenjima, omiljenim bojama, osnovnim skolima i fakultetima. Sve njih apsolutno zabole za sve nacije, narode, plemena, seksualna opredeljenja, bitno im je samo da apsolutno diktatatorski vladaju, i budu gospodari zivota i smrti svih ljudi ovde. Ali mi smo zabrinuti za kolektivisticki identitet, koji je formiran u sistemu koji je formiran odozdo,-nadole. To znaci da smo mi izrazito glupi narod, izrazito glupi gradjani, patriote, levicari, desnicari, prvosrbijanci i drugosrbijanci. Cerke svih tih ljudu razlicitih identiteta se ovde podvode od strane te bande, sinovi svih tih ljudi razlicitih kolektivnih identiteta se zelenase i reketiraju od strane tih ljudi, da bi poplacali kockarske i narkomanske dugove. Ali mi pricamo o kolektivnim identitetima, to su nam glavne intelektualne teme u drustvu. Mi smo jako glupi ljudi, i to je cela poenta.

Poslednja izmena:
U istoj toj Topoli se još početkom 20-og vjeka od lokalnih seljaka mogla čuti ijekavica pa čak i ikavica, oko sredine https://forum.krstarica.com/attachments/ijekavica-u-sumadiji-jpg.318126/
Dobro je sto je taj forumaski tekst koji "dokazuje" tvoju tvrdnju na cistoj ijekavici i na jos cistijoj latinici iako je u Sumadiji (mislim na latinicu) niko nije upotrebljavao do pojave samoupravljaca i pokojnog i nikad prezaljenog druga J.B.Tita. Pa tako vec u 30-tim godinama 19-tog veka postoje mnogi spisi iz te iste Topole koji su na ekavici a ne na ijekavici, postoje i narodne pesme iz tog doba koje su, gle li slucajnosti, takodje na ekavici. Cvrc gevenzajn.

Edit.
U 14 redu odozdo taj ko je napisao teskt doslovce kaze "da su seljaci iz sredista Sumadije govorili skoro istim naglaskom kao u njegovom kraju ali samo na EKAVICI". Crvrc gevenzjan ijekavac.

Dobro je sto je taj forumaski tekst koji "dokazuje" tvoju tvrdnju na cistoj ijekavici i na jos cistijoj latinici iako je u Sumadiji (mislim na latinicu) niko nije upotrebljavao do pojave samoupravljaca i pokojnog i nikad prezaljenog druga J.B.Tita. Pa tako vec u 30-tim godinama 19-tog veka postoje mnogi spisi iz te iste Topole koji su na ekavici a ne na ijekavici, postoje i narodne pesme iz tog doba koje su, gle li slucajnosti, takodje na ekavici. Cvrc gevenzajn.
Nije to forumaški tekst nego zapis Ivana Meštrovića uoči WW1 kad je posjetio Topolu kao gost princa Đorđa Karađorđevića. Meštrović navodi da su neki seljaci govorili ekavski, neki ijekavski, a neki su čak mješali ikavicu. Seljak koji je govorio djelimično ikavski je Meštroviću rekao da je njegova baba tako govorila tj. da je govorila ikavicom. Meštrović je uočio sličnost između seljaka u Topoli u mentalitetu, nošnjama, običajima pa i govoru i seljaka iz njegovog kraja u Dalmaciji. Pročitaj malo pžljivijije, nemoj da ti prepričavam svaku rječ.

Nije to forumaški tekst nego zapis Ivana Meštrovića uoči WW1 kad je posjetio Topolu kao gost princa Đorđa Karađorđevića. Meštrović navodi da su neki seljaci govorili ekavski, neki ijekavski, a neki su čak mješali ikavicu. Seljak koji je govorio djelimično ikavski je Meštroviću rekao da je njegova baba tako govorila tj. da je govorila ikavicom. Meštrović je uočio sličnost između seljaka u Topoli u mentalitetu, nošnjama, običajima pa i govoru i seljaka iz njegovog kraja u Dalmaciji. Pročitaj malo pžljivijije, nemoj da ti prepričavam svaku rječ.
Sto se jel da vidi iz jedne kopirane stane sa nekog ijekavskog teksta?
Ne, Mestrovuivc navodi da su svi govorili ekavski a naleteo je na jednog koji mesa narecja, a znao je ad je poreklom iz Hercegovine.

Sto se jel da vidi iz jedne kopirane stane sa nekog ijekavskog teksta?
Ne, Mestrovuivc navodi dna su svi govorili ekavski a naleteo je na jednog koji mesa narecja, a znao je ad je poreklom iz Hercegovine.
Ne podmeći dezinformacije! Evo šta je tačno zapisao Meštrović.

Otišao sam s Vučetićem u Topolu, te smo bili gosti kod jednog seljaka. To mi je potvrdilo moju prvu impresiju o istovjetnosti seljaka kod nas i u ovim stranama. Ponašanje, običaji, sve je bilo isto kao i govor, i to daleko više nego u Beogradu, gdje je bilo i Makedonaca i onih od Morave i Vojvođana. Ovdje, u srcu Šumadije, primjetio sam isti naglasak, kao u mom kraju. Govorili su ekavski, ali to se tako malo primećivalo pa čak ni to nisu svi govorili, nego je bilo komšiluka, gdje su svi govorili ijekavski, pa čak i ikavski. Tako je ovaj seljak, kod koga smo bili miješao ikavicu i pripovjedao da mu je baka tako govorila, da su oni porijeklom nekud onodud 'iz Hercegovine ili Dalmacije.' Neke starije žene su imale odijela i bijele velike okruge oko glave, kao naše seljanke u Dalmaciji i Hercegovini.

Dakle bilo je komšiluka u kome su svi govorili ijekavski, a seljak kod koga su boravili je mješao ikavicu kaže Meštrović. Šumadijski seljaci su u to doba bili puno sličniji Dalmatincima i Hercegovcima nego Beograđanima u svakom smislu kako svedoči Meštrović.

@Demagogic @Q. in perpetuum hibernum @Perperius @snouden @KraNp

Ауторска

Ово није само језичко већ и политичко питање. Зашто говорничко тело у Србији иако је већином ијекавског порекла и поред тога што је ијекавски изговор гласа јат исправан и правилан и употребљив, никако не користи тај облик језика?

Зашто се људи бече кад чују "разумијеш"? Зашто људи у Србији одбијају данас рабити ијекавицу која итекако јесте у њој била присутна до скора?

A zasto ne uzivas u razlicitosti?

:)

Ауторска

Ово није само језичко већ и политичко питање. Зашто говорничко тело у Србији иако је већином ијекавског порекла и поред тога што је ијекавски изговор гласа јат исправан и правилан и употребљив, никако не користи тај облик језика?

Зашто се људи бече кад чују "разумијеш"? Зашто људи у Србији одбијају данас рабити ијекавицу која итекако јесте у њој била присутна до скора?

Neki se zamlacuju nebitnim stvarima dok im zemlja propada.
Uostalom sumnjam da ova tema pripada politici.

:)

Dobro, sto se tice genetski, mnogo Srba iz Hercegovine se naselilo uz Moravu, u doba kada smo etnicki ocistili Turke odavde, pa je trebalo popuniti ta naseljena mesta. Ali vecina njih je socioloski poprimila taj moravski karakter, koji ima jako ociglednu razliku od dominatno hercegovackog karaktera. Da, postoje i razlike medju nama koji ni genetski nismo dosli iz Hercegovine tada, ali i ovdasnji Hercegovci koji su dosli uz Moravu su sada slicniji nama, nego danasnjim Hercegovcima. Naravno, ne vazi za sve, ali to je prosto toliko ocigledno, cak i sada kada se sve globalizuje i ujednacava. Ne razumem zasto bi bio to nekakva vrsta elitizma, kada i svi mi znamo nacin na koji Hercegovci gledaju na nas moravske Srbe.

Obozavam da pisem sovinisticke komentare na Krsti :rotf:
Pomoravski šovinista :lol:

To nikako ne treba da bude razlog zbog kojeg cemo kolektivni identitet, u sistemu koji se formira odozdo-nadole, biti bitan za bilo koje moralne, ili cak bilo koje druge poente. Sve moderne nacije su formirane izraztio u tom sistemu, sa utilitaristickim sistemom obrazovanja, indoktrinacijom individua, itd. Drzava-Nacija je 'Kraj istorije' za sve one nacionaliste koji vole da kritikuju Fukujamin 'Kraj Istorije', a po njima se to desilo jos u 19om veku. Izrazito preglupa grupa modernih nacionalista, etatistickog tipa, posebno popularna na ovim prostorima. Upari to sa neo-Kejnz idiotskim vidjenom ekonomije, koji dominira od WW2, i dobijas potpunu katastrofu. Manju od komunisticke katastrofe i analfabetizma, ali svakako katastrofu.

Edit, doduse, na ovim prostorima takvi bolidi nemaju samo neo-Kejnz vidjenje ekonomije, vec cesto i klasicno komunjarsko, sto je nuklearna bomba od idiotizma ideja pomesanih u jedno.
Znas kako, oni procesi koji su se u kako-tako normalnim zemljama odvijali jos u 18-19. veku se ovde tek sada odvijaju. Otuda i to.

Back