Ијекавски српски

Ijekavica i ekavica su potpuno ravnopravne u srpskom jeziku. To što neki u Srbiji koji su došli iz drugih republika bivše SFRJ ne prelaze na ekavicu već pričaju ijekavicom može tebi i bilo kome ići na 'jetru', ali ne oni ne krše zakon i niko im ne može zabraniti da govore ijekavski.
Ja nisam nista rekao protiv tih ljudi ali sam rekao da vec njihova deca NECE govoriti ijekavicu, sa njima je ijekavica u toj generaciji i u tom mestu mrtva. Sta ces, vitalniji izgovor pobedjuje.

Молим колеге да направе разлику између нас Срба и "Срба" у регионалном погледу. Ти "Србијанци" воле да МИСЛЕ како су Срби чак и кад пљују све из Црне Горе и лево од Дрине. То су већ напола печени конвертити који ће за 30 година постати "*********" Србије. Узгред, пошто сам из Ужица, ја кад одем горе у брда и једно сат времена водим рачуна да причам са сељацима као и они.....на ијекавици....очас посла постанем и ја такав. Као да ми је неко убацио софтвер у мозак за ијекавицу. Мада овде живи и тзв. "ђекавица". И меко Ш и Ж.
I obratno.

Mora da su ti u Beogradu nalupali zesce zauske te ga zato i mrzis. Uzgred, idi na banjalucki ili sarajvski forum, blize ti je da kucas sa svojim sunarodnicima muslimanske veroispovesti - i oni su ijekavci kao i ti.

Uzgred, ko u Srbiji kaze Senica, Prepolje? Ja to nikad nisam cuo a da verujem tebi mrzitelju tesko...
Jedina osoba u Beogradu i inače u životu koja mi je prebacila zbog govora je bila jedna moja rođaka koja je u isti taj Beograd došla iz Krajine u Avgustu 1995. godine. Ona je brzo po dolasku prešla na ekavicu, pa čak ubacuje i beogradski sleng u govoru. Misli da je uhvatila Boga za onu stvar što se kaže jer živi u Beogradu. Nema većih mrzitelja ijekavice od bivših pokondirenih ijekavaca i onih čiji su su bliski preci bili ijekavci, mora da i ti spadaš u neku od te 2 kategorije.

Poslednja izmena:
Ja ne mogu da se prebacim na ijekavicu, cak i da mi platis milion evra. Bukvalno mi lakse da pricam engleski, nego srpski na ijekavici. Bukvalno mi taj njihov generalni hercegovacki karakter nije blizak ama bas uopste, jedino sto ih razumem sta pricaju jer je isti jezik, ali to da osecam neko kolektivno osecanje sa Hercegovcima zato sto smo kao istog kolektivnog etatistickog nacionalnog identiteta u sistemu koji se razvio odozgo-nadole, a ne obrnuto- ama bas ne.

To nema veze ni sa govorom, neka prica ko sta hoce, ali ta lupetanja i delusional varijante gde je generalno moj kolektivni identitet blizi nekom Srbinu iz Bosne, nego sto mu je blizak identitet nekog Muslimana iz Bosne, to je smehotresna delusional varijanta sto vecina njih veruje u te gluposti.

Naravno, govorimo objektivno, mozda ovo nije isto sa nekim Srbinom ko je iz Uzica ili Valjeva, taj je sigurno slicniji sa njima nego ja, ali vecina Srbije se ne nalazi u Uzicu i Valjevu, tako da je moj stav ocigledna vecina Srba u Srbiji.

Poslednja izmena:
Молим колеге да направе разлику између нас Срба и "Срба" у регионалном погледу. Ти "Србијанци" воле да МИСЛЕ како су Срби чак и кад пљују све из Црне Горе и лево од Дрине. То су већ напола печени конвертити који ће за 30 година постати "*********" Србије. Узгред, пошто сам из Ужица, ја кад одем горе у брда и једно сат времена водим рачуна да причам са сељацима као и они.....на ијекавици....очас посла постанем и ја такав. Као да ми је неко убацио софтвер у мозак за ијекавицу. Мада овде живи и тзв. "ђекавица". И меко Ш и Ж.
Cim ti koristis izraz "Srbijanac" ti nisi rodom iz Srbije, tako se ofirate.
Dakle, hajde ti nama malo objasni u kojim to brdima Srbije Srbi koriste ijekavicu? Koristi je muslimani u raskom okrugu (Sandzaku) ali vec u samoj Raskoj Srbi govore ekavicu, u PriJepolju takodje muslimani govore ijekavicom Srbi ekavicom.

Srbima kao narodu je psihološki problem što je izvorno većina govornika nekg oblika štokavsko ijekavskoga srpsko pravoslavna, no nema pisane kulture na tom idiomu do 19. st. s Karadžićem, pa je preko 400 godina sve na nekom obliku ijekavskoga hrvatsko. I reforma srpskoga jezika je provedena na mješavini hrvatskog pisanog materijala i pretežno govornoga srpskog ruralnoga, što je dovelo do konfuzije.

Svjetonazorsko-psihološki, ijekavski je kultivirani hrvatski jezik (uz ikavski), dok je do Karadžićeva upada srpski isključivo ekavski.To je onda cementirano i Skerlićevom anketom iz 1914. i dalje, pa je srpska govorna kultura u shizofrenom položaju- ijekavski im je seoski, nekultiviran i čobanski, pa stoga pokušavaju sulude manipulacije oko Dubrovnika e da bi priskrbili reformatoru svoga jezika povijesnu legitimaciju, no to ne ide ni na faktografskoj, ni na osjećajnoj razini.

Ja ne mogu da se prebacim na ijekavicu, cak i da mi platis milion evra. Bukvalno mi lakse da pricam engleski, nego srpski na ijekavici. Bukvalno mi taj njihov generalni hercegovacki karakter nije blizak ama bas uopste, jedino sto ih razumem sta pricaju jer je isti jezik, ali to da osecam neko kolektivno osecanje sa Hercegovcima zato sto smo kao istog kolektivnog etatistickog nacionalnog identiteta u sistemu koji se razvio odozgo-nadole, a ne obrnuto- ama bas ne,
Hercegovci nisu jedini koji pričaju ijekavski. U zapadnoj Srbiji se do prije neku deceniju govorilo ijekavski, ali su školski sistem i mediji ekavizirali većinu tamošnjeg naroda. Po selima zapadne Srbije naročito u užičko-zlatiborskom kraju ima i danas ljudi koji govore ijekavski ili djelimično ijekavski, uglavnom su to stariji i slabije školovani ljudi.

Jedina osoba u Beogradu i inače u životu koja mi je prebacila zbog govora je bila jedna moja rođaka koja je u isti taj Beograd došla iz Krajine u Abgustu 1995. godine. Ona je brzo po dolasku prešla na ekavicu, pa čak ubacuje i beogradski sleng u govoru. Misli da je uhvatila Boga za onu stvar što se kaže jer živi u Beogradu. Nema većih mrzitelja ijekavice od bivših pokondirenih ijekavaca i onih čiji su su bliski preci bili ijekavci, mora da i ti spadaš u neku od te 2 kategorije.
Ne, ja ne mrzim ijekavicu ali ne dopustam takvim "pametnjakovicima" kao ti i postavljac teme da s.e.r.ete po srpskom forumu i po Srbima iz Srbije. Ako vam se ne svidja ekavica ne morate ni dolaziti na ovaj forum i s.r.ati da ste vi veci Srbi (ili provokatori drugih veroispovesti sto ti verovatno jesi), ne morate ni komentarisati da su Srbi iz Srbije i Beograda pokondireni ili iskvareni.

Pa gle'te, u Srbiji, pogotovo u Sumadiji je srediste srpskog naroda, duhovno i kulturno, a u tom Beogradu koji mrzis je srediste srpske kulture i drzave, voleo ti to ili ne. I u tom sredistu se govori tim izgovorom i tim akcentom, voleo ga ti ili ne. Tesko ti to da prihvatis? Koga briga.

Dobro, sto se tice genetski, mnogo Srba iz Hercegovine se naselilo uz Moravu, u doba kada smo etnicki ocistili Turke odavde, pa je trebalo popuniti ta naseljena mesta. Ali vecina njih je socioloski poprimila taj moravski karakter, koji ima jako ociglednu razliku od dominatno hercegovackog karaktera. Da, postoje i razlike medju nama koji ni genetski nismo dosli iz Hercegovine tada, ali i ovdasnji Hercegovci koji su dosli uz Moravu su sada slicniji nama, nego danasnjim Hercegovcima. Naravno, ne vazi za sve, ali to je prosto toliko ocigledno, cak i sada kada se sve globalizuje i ujednacava. Ne razumem zasto bi bio to nekakva vrsta elitizma, kada i svi mi znamo nacin na koji Hercegovci gledaju na nas moravske Srbe.

Obozavam da pisem sovinisticke komentare na Krsti :rotf:

Ne, ja ne mrzim ijekavicu ali ne dopustam takvim "pametnjakovicima" kao ti i postavljac teme da s.e.r.ete po srpskom forumu i po Srbima iz Srbije. Ako vam se ne svidja ekavica ne morate ni dolaziti na ovaj forum i s.r.ati da ste vi veci Srbi (ili provokatori drugih veroispovesti sto ti verovatno jesi), ne morate ni komentarisati da su Srbi iz Srbije i Beograda pokondireni ili iskvareni.
Mlađani @bernardo je potomak crnogorskih i hercegovačkih kolonista koji su došli u Bačku nakon 1945. Misliš li da ga treba prognali iz Srbije, iako je treća ili červrta generacija u istoj?

Pa gle'te, u Srbiji, pogotovo u Sumadiji je srediste srpskog naroda, duhovno i kulturno, a u tom Beogradu koji mrzis je srediste srpske kulture i drzave, voleo ti to ili ne. I u tom sredistu se govori tim izgovorom i tim akcentom, voleo ga ti ili ne. Tesko ti to da prihvatis? Koga briga.
Beograd je aždaja koja proždire ostatak Srbije nažalost. U njemu su vazda stolovali okupatori Srbije i srpskog naroda. Od Turaka, preko Austrijanaca i Njemaca do onih koji su 1945. 'oslobodili' beogradske vile od njihovih vlasnika a njihovi potomci vladaju i dan danas Srbijom na pogrešan način.

Mlađani @bernardo je potomak crnogorskih i hercegovačkih kolonista koji su došli u Bačku nakon 1945. Misliš li da ga treba prognali iz Srbije, iako je treća ili červrta generacija u istoj?

Beograd je aždaja koja proždire ostatak Srbije nažalost. U njemu su vazda stolovali okupatori Srbije i srpskog naroda. Od Turaka, preko Austrijanaca i Njemaca do onih koji su 1945. 'oslobodili' beogradske vile od njihovih vlasnika a njihovi potomci vladaju i dan danas Srbijom na pogrešan način.
...ne smije se poistovjetiti Oslobodioci i useljenici vila...

Dobro, sto se tice genetski, mnogo Srba iz Hercegovine se naselilo uz Moravu, u doba kada smo etnicki ocistili Turke odavde, pa je trebalo popuniti ta naseljena mesta. Ali vecina njih je socioloski poprimila taj moravski karakter, koji ima jako ociglednu razliku od dominatno hercegovackog karaktera. Da, postoje i razlike medju nama koji ni genetski nismo dosli iz Hercegovine tada, ali i ovdasnji Hercegovci koji su dosli uz Moravu su sada slicniji nama, nego danasnjim Hercegovcima. Naravno, ne vazi za sve, ali to je prosto toliko ocigledno, cak i sada kada se sve globalizuje i ujednacava. Ne razumem zasto bi bio to nekakva vrsta elitizma, kada i svi mi znamo nacin na koji Hercegovci gledaju na nas moravske Srbe.

Obozavam da pisem sovinisticke komentare na Krsti :rotf:
Samo udri. Volim rasprave na tu temu. Logično je da su se potomci Hercegovaca i Crnogoraca doseljenih u Srbiju prije 200-300 godina vremenom izjednačili sa domaćima i da su danas puno sličniji njima nego onim koji su ostali u Hercegovini i CG.

Hercegovci nisu jedini koji pričaju ijekavski. U zapadnoj Srbiji se do prije neku deceniju govorilo ijekavski, ali su školski sistem i mediji ekavizirali većinu tamošnjeg naroda. Po selima zapadne Srbije naročito u užičko-zlatiborskom kraju ima i danas ljudi koji govore ijekavski ili djelimično ijekavski, uglavnom su to stariji i slabije školovani ljudi.
Da, pa rodno selo moje taste koje se nalazi izmedju Ljubovije i Zvornika ima ime Selenac (tako se zove vekovima) jer je sa desne strane Drine a 20-tak km uzvodno na desnoj obali Drine kod Bratunca postoji kraj koji se zove Sijelenac. Stos je sto iako su po tebi Srbi u zapadnoj Srbiji govorili ijekavicom svom selu dadose ime na ekavici, propaganda iz tada turskoh Beograda?

Cim ti koristis izraz "Srbijanac" ti nisi rodom iz Srbije, tako se ofirate.
Dakle, hajde ti nama malo objasni u kojim to brdima Srbije Srbi koriste ijekavicu? Koristi je muslimani u raskom okrugu (Sandzaku) ali vec u samoj Raskoj Srbi govore ekavicu, u PriJepolju takodje muslimani govore ijekavicom Srbi ekavicom.
Не кењај. Живим у Ужицу цео живот. Формално сам Србијанац. Неформално.....сви овде смо супер копија источне Херцеговине. Уњкав глас, трапави, са приглупим фацама које умеју да крију и чисту интелигенцију, итд.

Samo udri. Volim rasprave na tu temu. Logično je da su se potomci Hercegovaca i Crnogoraca doseljenih u Srbiju prije 200-300 godina vremenom izjednačili sa domaćima i da su danas puno sličniji njima nego onim koji su ostali u Hercegovini i CG.
Ja iskreno ne volim nesto puno rasprave na tu temu, zato sto smatram da su jako malo bitne za bilo sta. Ali posto poneki ovde mnogo vole da pricaju na tu temu, volim da kazem da sam izraztio moravska seljacina koja ima i karakterne, ne samo neke sitne jezicke, razlike u odnosu na Hercegovce. I generalno te razlike se smanjuju u danasnje doba, ali i danas se vide, pre svega u karakteru, vise cak negoli i u izgovoru.

Ne vredjam ali ovakvi bolidi koji bi sredinu u koju su dosli da prilagodjavaju svom dijalektu, svojim obicajima i svojim nazorima zasluzuju takvu reakciju. Znaci vas par stotina hiljada koji ste dosli medju 6,5 miliona ljudi koji imaju svoj dijalert i svoje obicaje ste "ispravni" a oni koji su nadjosi su "falicni", ima li smisla u toj "logici"?
Još jedan koji dijeli srpski narod..
Pričam Srpski isto i kod kuće i u Amsterdamu, Malti, Istambulu.. pa zašto ne bi i u Leskovcu, Zrenjaninu..?
U čemu je problem vas pojedinih Srbijanaca da nas nazivate "bolidima" ako pričamo na ijekavici?

Možda treba kada kročimo nogom u Srbiju da se automatski "preštelujemo" na ekavicu?
Umjesto da se ponosimo i hvalimo bogatstvom našeg Srpskog jezika, došlo neko čudno vrijeme netrpeljivosti, nerazumijevanja.. ili već čega više?

Neshvatljivo i neobjašnjivo.

Da, pa rodno selo moje taste koje se nalazi izmedju Ljubovije i Zvornika ima ime Selenac (tako se zove vekovima) jer je sa desne strane Drine a 20-tak km uzvodno na desnoj obali Drine kod Bratunca postoji kraj koji se zove Sijelenac. Stos je sto iako su po tebi Srbi u zapadnoj Srbiji govorili ijekavicom svom selu dadose ime na ekavici, propaganda iz tada turskoh Beograda?
Bilo je i ekavizacija toponima paralelno sa govorom, ne znam za to selo konkretno ali kažem generalno za zapadnu Srbiju. Kod Užica i danas postoji selo Bjelotići, onda Drijetanj takođe kod Užica, kod Čačka Prijevor, kod Arilja Bjeluša, gradić Kosjerić itd. itd.

@KraNp

Ne, ne mislim samo kazem da je provokator koji zarad citanosti postira ovakve teme. Uzgred, zasto mladjani provokator ne pise ijekavicom ako misli da je u pravu i ispravi tako gresku i zabludu u koju ga je doveo narod koji zivi oko njega? Meni se povraca od provokatora iz Lovcenca i Vrbasa koji su naknadno otkrili svoju nacionalnost i na silu uvode crnogorski jezik i ijekavicu u Backu. Pa ako se vracaju korenima i cene pravdoljubivost zasto se ne odreknu zemlje i kuca koje su oteli pobijenim starosedeocima nemacke, srpske i madjasrke nacionalnosti? Ah, da, kad su penezi, kuce i zemlja u pitanju onda ne vaze principi i ideje...

Voleo ili nevoleo ti Beograd ti slicni se apsolutno nista ne pitate oko njegove pozicije u srpskom narodu. Ali kako se lako prebaciti sa nacionalnog na klasni nivo, ocito si potomak crvenih, partizanen...

Ne, ne mislim samo kazem da je provokator koji zarad citanosti postira ovakve teme. Uzgred, zasto mladjani provokator ne pise ijekavicom ako misli da je u pravu i ispravi tako gresku i zabludu u koju ga je doveo narod koji zivi oko njega? Meni se povraca od provokatora iz Lovcenca i Vrbasa koji su naknadno otkrili svoju nacionalnost i na silu uvode crnogorski jezik i ijekavicu u Backu. Pa ako se vracaju korenima i cene pravdoljubivost zasto se ne odreknu zemlje i kuca koje su oteli pobijenim starosedeocima nemacke, srpske i madjasrke nacionalnosti? Ah, da, kad su penezi, kuce i zemlja u pitanju onda ne vaze principi i ideje...

Voleo ili nevoleo ti Beograd ti slicni se apsolutno nista ne pitate oko njegove pozicije u srpskom narodu. Ali kako se lako prebaciti sa nacionalnog na klasni nivo, ocito si potomak crvenih, partizanen...
Bernardo nije ijekavac, ali su mu preci bili ijekavci i očito je vezan za taj izgovor srpskog jezika.

Jarane, na ovaj forum je dosao jedan lik (Bernardo) koji je otvorio provokativnu temu (da mu dodje sto vise posetitelja na temu i da "nabije" sebi citanost) a koji pita: " Зашто говорничко тело у Србији иако је већином ијекавског порекла и поред тога што је ијекавски изговор гласа јат исправан и правилан и употребљив, никако не користи тај облик језика?" . Pa mu u skladu sa tim i odgovaram, jer mi iz Srbije nismo dosli u vase Podgrmecje ili na vasu pogresnu stranu Drine da vas pitamo zasto ne govorite ekavicom cak iako znatno veci deo Srba na Balkanu govori ekavicom, pustamo vam da koristite ijekavicu, pustamo vam vas izbor, vase obicaje, dijalekte i akcente. Pa g.ov.edo koje radi provokaciju zasluzuje da mu se tako i obraca.
Nisam ti ja jaran, a Bernardo je cini mi se s tvoje strane Drine, Montenegrin.

Bilo je i ekavizacija toponima paralelno sa govorom, ne znam za to selo konkretno ali kažem generalno za zapadnu Srbiju. Kod Užica i danas postoji selo Bjelotići, onda Drijetanj takođe kod Užica, kod Čačka Prijevor, kod Arilja Bjeluša, gradić Kosjerić itd. itd.

@KraNp
Jel ti znas istoriju zapadne Srbije i koliko se plemena iz Crne Gore i Stare Hercegovine preselilo iz zavicaja u napustena sela po zapadnoj Srbiji? Pa tako su i Karadzici iz Trnose poreklom podno Durmitora, zauzeli opustelo selo koje su predjasni stanovnici napustili oko 1700-te selidbom severno od Save i Dunava..

Nisam potomak tih koje si pomenuo. Nisam čak ni rođen u Beogradu (već u Dalmaciji), a kamoli da budem potomak crvenih 'oslibodilaca' Beograda iz 1944/45. Moji preci i rođaci su bili u Dinarskoj Četničkoj Diviziji, neki od njih su sa vojvodom Đujićem otišli u Ameriku, Kanadu i Britaniju. Neki su ostali i skrivali se po šumama, planinama i u prijateljskim kućama dok ih jugokomunistička vlast nije amnestirala nekoliko godina nakon završetka rata.

Poslednja izmena:

Back