Krishna
Elita
- Poruka
- 24.297
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne, niko tebi ne brani da pricas na ijekavici, niko te ne smatra bolidom zbog toga ali tema je pokrenuta sa tim da je ijekavica politicki prepravljena u Srbiji ekavicom i da je ispravnija od ekavice. Pogledaj sta je provokator napisao:Još jedan koji dijeli srpski narod..
Pričam Srpski isto i kod kuće i u Amsterdamu, Malti, Istambulu.. pa zašto ne bi i u Leskovcu, Zrenjaninu..?
U čemu je problem vas pojedinih Srbijanaca da nas nazivate "bolidima" ako pričamo na ijekavici?
Možda treba kada kročimo nogom u Srbiju da se automatski "preštelujemo" na ekavicu?
Umjesto da se ponosimo i hvalimo bogatstvom našeg Srpskog jezika, došlo neko čudno vrijeme netrpeljivosti, nerazumijevanja.. ili već čega više?
Neshvatljivo i neobjašnjivo.
Dakle, ako vam se ne svidja ekavica zasto dolazite na ovaj sajt, zasto pokusavate nama ekavicarima da dokazete da ste vi u pravu, da ste vi Srbi a mi Srbijanci? Vi ste dzravljani nekih drtugih drzava (Hrvatske, BiH, Crne Gore) a mi ekavicari smo drzavljani, gle cuda li, Srbije.Ово није само језичко већ и политичко питање. Зашто говорничко тело у Србији иако је већином ијекавског порекла и поред тога што је ијекавски изговор гласа јат исправан и правилан и употребљив, никако не користи тај облик језика?
Nisam vidio da je po pravilniku ovog foruma zabranjeno pisati ijekavicom. Solidan broj forumaša piše ijekavicom na ovom forumu, nekoliko njih piše ikavicom (Hrvati iz Dalmacije).Dakle, ako vam se ne svidja ekavica zasto dolazite na ovaj sajt, zasto pokusavate nama ekavicarima da dokazete da ste vi u pravu, da ste vi Srbi a mi Srbijanci? Vi ste dzravljani nekih drtugih drzava (Hrvatske, BiH, Crne Gore) a mi ekavicari smo drzavljani, gle cuda li, Srbije.
Ауторска
Ово није само језичко већ и политичко питање. Зашто говорничко тело у Србији иако је већином ијекавског порекла и поред тога што је ијекавски изговор гласа јат исправан и правилан и употребљив, никако не користи тај облик језика?
Зашто се људи бече кад чују "разумијеш"? Зашто људи у Србији одбијају данас рабити ијекавицу која итекако јесте у њој била присутна до скора?
Onda pitaj autora teme a ne trpati u isti koš i sve "dodjoše" a i nas koji ne pričamo ekavicom.Ne, niko tebi ne brani da pricas na ijekavici, niko te ne smatra bolidom zbog toga ali tema je pokrenuta sa tim da je ijekavica politicki prepravljena u Srbiji ekavicom i da je ispravnija od ekavice. Pogledaj sta je provokator napisao:
Dakle, ako vam se ne svidja ekavica zasto dolazite na ovaj sajt, zasto pokusavate nama ekavicarima da dokazete da ste vi u pravu, da ste vi Srbi a mi Srbijanci? Vi ste dzravljani nekih drtugih drzava (Hrvatske, BiH, Crne Gore) a mi ekavicari smo drzavljani, gle cuda li, Srbije.
Za kneza Milosa se pozdano zna da nije govorio ijekavicom ( sacuvani govori u skupstini) a ekavicom je govorio i Karadjordje (savremenici Vuka Kardzica) i ostali prvaci 1.sr.ustanka. Uostalom treba pogledati i Sretenjski ustav, nije pisan na ijekavici iako se po tebi u Srbiji govorila ijekavica.Nije bas od skora.Zapadna Srbija je zadrzala ijekavicu,dok je srednja i istocna Srbija izgubila tro odavno.Mislim da je to krenulo od vojvodjana,pa se sirilo centralnom i istocnom Srbijom,skroz dole do juga.Inace se za vreme Vuka govorila ijekavica,na svim prostorima Srbije.
Alo jarane, a od kojih reka se gradi Drina, a? To se nekad ucilo u geografiji SFRJ, kod Scepan Polja od Pive i Tare nastaje ta najlepsa srpska reka (granica vas Srba sa leve strane i Srbijanaca- posebnog naroda koji zivi sa prave starne te reke a koji po vama koji ste zadojeni aitrougarskom i ustaskom ideologijom nisu Srbi). Pa kako je Crna Gora sa leve strane Tare zmaci da su Crnogorci blizi vama sa leve strane Drine, isti narod, ijekavicari. Zato eto vam provokatora Bernarda.Nisam ti ja jaran, a Bernardo je cini mi se s tvoje strane Drine, Montenegrin.
Za kneza Milosa se pozdano zna da nije govorio ijekavicom ( sacuvani govori u skupstini) a ekavicom je govorio i Karadjordje (savremenici Vuka Kardzica) i ostali prvaci 1.sr.ustanka. Uostalom treba pogledati i Sretenjski ustav, nije pisan na ijekavici iako se po tebi u Srbiji govorila ijekavica.
Nije. Na drugoj temi je svojevremeno pomenuo iz kojih krajeva/plemena u CG i Staroj Hercegovini su mu preci. Nema baš mojih zemljaka kod Bernarda u Vrbasu. Dalmatinci iz kolonizacije 1945-48 su uglavnom u Somboru i par okolnih sela kad je Bačka u pitanju.Edit.
Zar Bernardo poreklom nije Dalmatinac?
Jel ti to ozbiljno?Alo jarane, a od kojih reka se gradi Drina, a? To se nekad ucilo u geografiji SFRJ, kod Scepan Polja od Pive i Tare nastaje ta najlepsa srpska reka (granica vas Srba sa leve strane i Srbijanaca- posebnog naroda koji zivi sa prave starne te reke a koji po vama koji ste zadojeni aitrougarskom i ustaskom ideologijom nisu Srbi). Pa kako je Crna Gora sa leve strane Tare zmaci da su Crnogorci blizi vama sa leve strane Drine, isti narod, ijekavicari. Zato eto vam provokatora Bernarda.
Pa uzeli ste provokatora Bernarda u zastitu, sledi da vam kao i njemu smeta ekavica.Onda pitaj autora teme a ne trpati u isti koš i sve "dodjoše" a i nas koji ne pričamo ekavicom.
Ko kaže da nam se "ne svidja ekavica"??
KO.. šta.. gdje ? O čemu ti to?
Odbijas da usvojis provokatora Bernarda? Jbt, niko ga nece. Ni devojke, ni ijekavci...Jel ti to ozbiljno?![]()
To nikako ne treba da bude razlog zbog kojeg cemo kolektivni identitet, u sistemu koji se formira odozdo-nadole, biti bitan za bilo koje moralne, ili cak bilo koje druge poente. Sve moderne nacije su formirane izraztio u tom sistemu, sa utilitaristickim sistemom obrazovanja, indoktrinacijom individua, itd. Drzava-Nacija je 'Kraj istorije' za sve one nacionaliste koji vole da kritikuju Fukujamin 'Kraj Istorije', a po njima se to desilo jos u 19om veku. Izrazito preglupa grupa modernih nacionalista, etatistickog tipa, posebno popularna na ovim prostorima. Upari to sa neo-Kejnz idiotskim vidjenom ekonomije, koji dominira od WW2, i dobijas potpunu katastrofu. Manju od komunisticke katastrofe i analfabetizma, ali svakako katastrofu.Na izmene jezika nekog naroda utiču mnogi čionioci. Ako se zna istorija Srba, onda zaista ne treba da čude razlike u dijalektima. Česte seobe usled ratnih dešavanja, uticala su na mešanje dijalekta i prihvatanje jednog a gubljenje drugog. To nikako ne treba da bude razlog na osnovu koga ćemo procenjivati nečije ''srpstvo''
Pa Srbi precani nisu mogli govoriti i pisati ekavicom ustav ako su SVI u Sumadiji govorili (a bilo je i u Topoli, Valjevu ili Kragujevcu pismenih ljudi medju narodnim vodjama). To je totalno nelogicna pretpostavka. Rekoh, postoje i sacuvani skupstinski govori knjaza Milosa u originalu na ekavici ako se vec ne veruje zabelezenim govorima iz Orasca koje su zapisali srpski svestenici Sumadinci (na tom narodnom skupu nisu prisustvovali Precani uzgred).Sve akte ustanicke Srbije su pisali Srbi Vojvodjani Dimitrije Davidovic, Dositej, Jovan Hadzic a Vojvodina je najvece uporiste ekavice oduvek bila.
Sto se tice Hrvata tu je situacija komplikovanija. Zato sto Zagreb izvorno uopste nije stokavski grad vec kajkavski (Zagorje). A Zagorje i uopste kajkavci su bliski Slovencima koji su isto kajkavci i ekavci su.
Slovenci ladno napisu na putokazu Reka. Jb im se
I zašto nas Srbijanci zovu Bosanci, a ne Srbi?Ауторска
Ово није само језичко већ и политичко питање. Зашто говорничко тело у Србији иако је већином ијекавског порекла и поред тога што је ијекавски изговор гласа јат исправан и правилан и употребљив, никако не користи тај облик језика?
Зашто се људи бече кад чују "разумијеш"? Зашто људи у Србији одбијају данас рабити ијекавицу која итекако јесте у њој била присутна до скора?
Pa Srbi precani nisu mogli govoriti i pisati ekavicom ustav ako su SVI u Sumadiji govorili (a bilo je i u Topoli, Valjevu ili Kragujevcu pismenih ljudi medju narodnim vodjama). To je totalno nelogicna pretpostavka. Rekoh, postoje i sacuvani skupstinski govori knjaza Milosa u originalu na ekavici ako se vec ne veruje zabelezenim govorima iz Orasca koje su zapisali srpski svestenici Sumadinci (na tom narodnom skupu nisu prisustvovali Precani uzgred).
Zato što su oni koji vas zovu bosancima nesrbi iz srbije ili su slučajni srbi .Da skratim, u svakom slučaju jedna ogavna kategorija ljudi .I zašto nas Srbijanci zovu Bosanci, a ne Srbi?
I ja to krenuh da radim na forumu, jer je ustaljen naziv - pa je tu vjerovatno odgovor![]()
Bukvalno ih svi zovu Bosnacima, cak i ovi Putin-Anti-Nato-Ziveo Sveti Sava Srbi iz Srbije.Zato što su oni koji vas zovu bosancima nesrbi iz srbije ili su slučajni srbi .Da skratim, u svakom slučaju jedna ogavna kategorija ljudi .
Lepo ja rekoh da su to najogavnija lažljiva stvorenja.Bukvalno ih svi zovu Bosnacima, cak i ovi Putin-Anti-Nato-Ziveo Sveti Sava Srbi iz Srbije.
To mozda ne ovako javno na forumima, ili kada se nadju u drustvu gde se javno prica o nekim 'bitnim nacionalnim temama, ali privatno, bukvalno ih svi zovu Bosancima. '
Pa mene to zbunjuje, jer sad se kao ne prihvata Kosovo kod većineZato što su oni koji vas zovu bosancima nesrbi iz srbije ili su slučajni srbi .Da skratim, u svakom slučaju jedna ogavna kategorija ljudi .
Ali to stvarno nema veze sa nekim drugosrbijanstinom. JEto, priznajem, ja jesam drugosrbijanac koji mrzi Srbiju i Srbe, ali tako ih oslovljavaju i ove patriote koji ih smatraju srcem srpskog bica, svi u Srbiji ih zovemo 'Bosanci'. Stvarno nema veze sa nekim nacionalnim hejtom. Hejtujemo ih kada krene da se prica o konkretnim stvarima zaposljavanja preko veze u drzavnoj i lokalnoj upravi, ali to za srpsko napaceno nacionalno bice- ne.Lepo ja rekoh da su to najogavnija lažljiva stvorenja.
Ima tu i do tradicije , Srbi iz bosne su sebe nazivali baš tako Srbi iz bosne ili Srbi bosanci gde je ovo drugo bio dodatak njihovog regionalnog opredeljenja , No drugosrbijanska gamad se uhvatila toga kao da im je to nacionalnost .Pa mene to zbunjuje, jer sad se kao ne prihvata Kosovo kod većine
A pritomr, sav život ne prihvataju naciju Srbi iz BiH već iz zovu Bosancima.
A Srbi iz BiH ginu za Srbijom i istorijom, i svime - mislimo da smo jedna nacija.
Pa to je kao da smo siročići, u tom pogledu.
Ali to baš svi rade, čak Srbi iz Bosne koji žive u Srbiji!
A i ja sam krenula na forumu, jer je ustaljeno, iako nisam Bosanka, već Srpkinja