Igrajmo se :)

„Ja sam bila, jasam dangubila
Više b'jela grada Biograda,
Gledajući čuda velikoga,
Đe dijele braća očevinu,
Jakšić Dmitar i Jakšić Bogdane.”

Narodna poezija - lektira za VI razred oš

Str 55

Ne kažem da Ombersli nije strahovit rasipinik, jer nema smisla zavijati činjenice u čisto rublje,
ali izbaciti čoveka iz testamenta i dati sinu da nad njim vlada - što sam uveren da on to radi.

Sjajna Sofija - Žoržet Hejer

str. 44

Gospodar izgradnje oba hrama iz Abu Simbela - u blizini velikog hrama, s preko 20 m visokim džinovskim kipovima, nalazi se jedan drugi manji hram - bio je faraon Ramzes Drugi ( 1290-1224. pre nove ere), kojeg su još nazivali i Velikim.

Sva čuda sveta, knjiga druga - Roland Gek
Str 91

Ah, kako ti rasuđuješ? Tu si stao? Nastavi samo svoje rasuđivanje; kakvo značenje ima to što govoriš? To znači da je čovjek velik samo tada kad se pred beskrajem osjeća i saznaje malim, i da nikada nije tako mali, kao kad se osjeća velikim! To je značenje! A kakva ti utjeha i pomoć mogu doći od toga, to jest od saznanja da je čovjek osuđen na to svirepo očajanje: vidjeti kao veliko ono što je maleno - sve naše stvari, ovdje, na zemlji - a kao maleno ono što je veliko, zvijezde?

Gore i dole - Luidji Pirandelo
( 135 str. )

Gomila bi divljački navijala dok su se ljudi borili, a dok ne ostane samo jedan od njih na nogama. Međutim, ni za njega nije bilo milosti.

Ljubavni život rimskih imperatora - Najdžel Kotorn

Str. 77

''Лице вољеног већ је некако познато, оно постоји и пре него што смо га сусрели и препознали.'' (Павле Евдокимов) - Света тајна љубави

Стр. 26.

Back