Igrajmo se :)

Прихватањем хрватског писма нама ће у скорој будућности бити отежано доказивање супротно тврдњама многих хрватских лингвиста да се хрватски језик простире дубоко у Србију.
Српски лингвисти двоазбучјем затиру ћирилицу, Збиљић

Нека буде стр. 21.

" Sitnicarnice ".- Goran Petrović

Kako se zora blizila, vjetar kao da je uz muziciranje na harfi uvodio I druge instrumente: iz razlicitih pravaca bi se oglasio zov klarineta, tmuli fagot, grmnule bi horne ili se izvila egzoticna oboa, pa sve zdruzeniji gudaci, cak I ljudski glas; od rijeke je dopirao romor klavira, a u samo svitanje, kako su se ptice u vrtu pocele buditi, stao je narastati pravi concert za flautu I harfu, tako slican Mocartovim poletnim kompozicijama…
( 313 str. )

UJZI KOLE
( Kroase, ponedjeljak veče, pola časa poslije ponoći, 12.septembar 1853 )

U glavi mi se vrti od muke, obeshrabrenja i umora. Četiri sam časa proveo, a nisam mogao da sastavim ni jednu jedinu rečenicu. Danas nisam napisao nijednog redka, ili tačnije, nažvrljao sam ih dobru stotinu! Kakav užasan rad! Kakva dosada ! Ah, umjetnost, umjetnost! Pa šta je ta bijesna himera koja nam jede srce, i zašto? Ludost je sebi zadavati toliko muke! Ah, ta Bovari, dobro ću je zapamtiti! Meni je sada kao da su mi oštrice nožića pod noktima, i imam potrebu da škripim zubima. Kako je to glupo! Eto dokle dovodi čovjeka ta prijatna razonoda književnost, ta zaslađena pjena! Ono što mi teško ide to su obična stanja i prostački razgovori. Dobro pisati o beznačajnom i sačuvati mu u isti mah spoljni izgled, kroj, same njegove riječi, to je zaista dovraga teško, i da vidim sada kako se rađaju preda mnom te ljubavne stvarčice za trideset strana najmanje. Skupo se plaća ta stvar, stil ! Počinjem nanovo ono što sam napisao predprošle nedelje. Dva ili tri utiska je Buje ocjenio kao promašena i to s razlogom. Treba da opet rušim skoro sve svoje rečenice.
( 134 str. )

Впервые увидел я облик города, разрушенного авиацией и уличными боями. Я вспомнил слова Шиллера; "Ужас глядит из пустых оконных глазниц."

"Воспоминания адъютанта Паулуса" (Вильгельм Адам)

стр 99

" Suprotnost od svjetlosti kazuje nam šta je svjetlost. Bog je stvorio tugu i bol u ovom cilju: naime, da bi nam otkrio sreću preko njenih suprotnosti. Skrivene stvari otkrivaju se svojim suprotnostima, ali pošto Bog nema suprotnost, on ostaje skriven."
ALDOUS HUXLEY: " ZAJEDLJIVI PILAT " ( 22 str. )

"Misao huči kao brzi vodopad, baš huči, skokovita je, jedva uspevam da sve zapišem, a zapisujem brzo, najbrže, bez zastoja, koristeći i skraćenice."

Vuk Drašković - Tamo daleko

Str. 67.

Najpre , kao velika prepreka javlja se zaborav detinjstva do koga sasvim normalno dolazi u toku razvoja,jer se doživljaji iz detinjstva/naročito iz ranog/saobražavaju sa intelektualnim,socijalnim i emocionalnim promenama tokom godina i tako gube svoju izvornost.

Milan Brujić- U traganju za slikom detinjstva

str.245

"Prođe neko vreme i starica, koja je ležala kao mrtva, ustade naga između leševa."
Rjunosuke Akutagava - Rašomon ( priča iz zbirke Gramatika smrti po izboru Dušana Stojkovića, inače svi pisci su samoubice)

Str, 458.

''Ако нешто треба учинити да би се избегао скандал'', рече Мајкел, ''то се мора учинити сада. Ми смо на мртвој тачки.''
Џон Голсворди: Модерна комедија

Стр. 272

И Шехерезаду затече јутро, те она прекине причу коју је започела по цареву одобрењу, а кад настаде четиристо тридесет четврта ноћ, она рече:

(Хиљаду и једна ноћ, књ.II)

Str. 188

Back