Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Grad je goreo. Rat je pljuvao vatru na sve strane. Bombe su padale neprastano. Ljudi su patili, jecali od straha, od bola... Na putevima je bilo vrelo od suza... suze su zapalile staze... Narod je znao za onu izreku "U se i u svoje kljuse"... Znao je, ali nije je postovao... Zato je sada patio... zato su sada suze palile staze... Zato je sada bilo zabranjeno hodati tim stazama... Ljudske ruke su bile teske kao olovo... Nisu mogle pisati pesme, svirati klavir, kopati zemlju... Ljudske ruke su drhtale...
Od nemoci
Od patnje
Od zadaha smrti
Od stradanja...

ograda
straza
sir
konj
lekar

клавир
врело
олово
кљусе
бомба

Седела је за клавиром... сећања су почела да навиру... присећала се врела на којем су пре неколико година били... сетила се и кад је кљусе пало... кад је онај чудни фармер просто узео пушку и убио савршено здравог коња... стресла се од саме помисли на хладно олово... хладно олово како пробија кроз месо... тај звук... последњи звук живота који је коњ испустио... тај звук ће увек памтити... Почела је да свира... поново... после толико година... пукла је бомба која је већ дуго неравномерно куцала у њеним грудима... склонила се од клавира... легла је на кауч... тако јој је све изгледало замршено... није то више могла да издржи... само је склопила очи...

ograda
straza
sir
konj
lekar

Стража је стајала испред велике куће са каменом оградом... лекар је стигао на коњу и ужурбано ушао у двориште... било је касно... коњ је несхватајући шта се дешава просто појео сир који су стражари оставили на столу... :)

(napisala sam i za proshle rechi prichicu ne videvshi da je neko pre mene postavio ali dobro... :) )
sledetje rechi? errr evo:

staza
ruzha
notj
lavezh
jezero

staza
ruzha
notj
lavezh
jezero

Kao u nekom snu koji nije san i kao kroz neku maglu koja se polako dizala iznad moje glave i pokusavala da mi zavede vid, secam se da sam nekada, nekako, negde hodao niz jednu stazu, a ne secam se kako sam na nju dosao. Kraj nije imala, pocetak joj se nije nazirao, a na toj beskonacnoj i nepomenljivoj sredini bio samo samo ja, slobodan i svoj, dok su mi se ruke polako sirile ka slobodi i dok mi se u nozdrvama nakupljao opojan miris ruza. Osecao sam, naprosto sam osecao da cu uskoro umreti.... I ne... nisam zalio, jer nijedne noci pre ove se nisam tako blazeno i sigurno osecao. Imao sam utisak da je svemu kraj, da sam najzad slobodan i da sam napustio telo koje me je stezalo i ne dozvoljavalo da dam svoj maksimum. Stege sam bacio pored sebe, koza je kao neka stara krpa spala, a ja sam krenuo napred. Hodao polako, a korake nisam oseceo, disao, a kao da vazduh nisam primao, pricao, a ne cuo reci koje izgovaram i osecao samo neopisivu srecu, dok sam se priblizavao svetlucavom jezeru za koje mi se cinilo da je citav moj zivot i da mi je jedino ono potrebno da u njemu spavam do vecnosti.

Sada sam umro. Lavez pasa vise ne cujem. Gledao sam kako me sahranjuju i kako par zaludnih baba, koje me nisu ni poznavale, placu na mom grobu. Bas prava atmosfera, pomislio sam... Ocima sam trazio nju, ali nje nije bilo i izgleda da nije plakala... A zasto bi i plakala? Kad bi one zaludne babe znale da sam najzad srecan verovatno bi bacile scensku crninu i vratile je u pozorisne zalihe iz kojih su je izvukle, ne bi li kao dobre glumice dale kljucnu rec u ovoj Sofoklovoj tragediji.

Najzad sam u ovoj beskonacnosti nasao svoje mesto.

Poslednja izmena:
Mrak .Prazan kreve. Meni je muzika davno prestala da svira. Na podu, krhotine stakla. Verovatno od čaše. Više nije važno. Jedinini izvor svetlosti je žmirkava neonska lampa trećerazrednog hotela preko puta. Mrak. Neka mačka pretura kante. Metalni zvuk. Noć kajanja. Možda ću naći mir. Šumski.

Sto
novčanik
stege
vatra
sloboda

"Gospodine, ispao vam je novcanik", cuo je odjednom... To je prekinulo njegova razmisljanja, njegovu patnju zbog svih tih stega koje je pronalazio, zbog te slobode koju je vecno trazio... Okrenuo se i nemarno uzeo novcanik iz njene ruke. Nije ni znao sta ce mu... Imao je sto drugih novcanika... Potopila ga je apatija... nije ni na sta obracao paznju, niista mu nije bilo vazno... Nije cak ni primetio onu vatru u ocima devojke koja mu je nasla novcanik... Nije spazio ni nebo kako gori pri zalasku sunca... Ni kako se ulicne svetiljke polako gase... kako tone u mrak...

knjiga
ram
krov
breza
stopalo

Hoću da budem ratna knjiga, sa sasvim malo ljubavi. Iscepaj najomiljeniju stranicu i stavi je u drveni ram.I molim te, okači me na onaj zid, sa koga se ne vidi krov Crkve. da, da, baš na onaj podno tvog kreveta, da slušam kako mi maše breza.
I ne plaši se, kada mi noću stopalo,prvo iskorači iz rama od tamnog drveta.
Samo pazi, promisli dobro, koju ćeš stranicu knjige iscepati.

- srča
- pokolebana
- uhvati
- preksinoć
- groblje

Nas napor, pokusaji, mali unutrasnji rat koji vodimo sami protiv sebe jos traje i knjige jos nisu napisane. Srca do kolena, razbijeni prozori, puste ulice, strah. Cini ti se da si se odlucila ali u stvari jos uvek pokolebana stojis na raskrsnici.
Vreme je da se krene, da se uhvati meseceva staza, par crnih konja nemirno ceka - oluja dolazi..
Preksinoc jos spremna na sve, sad stojis kao kip, skoncentrisana, svesna svega ali ipak nesposobna da se odlucis... Kao da je potreban onaj poslednji znak. Ne shvatas da krenuti ne znaci izdati. Nepokretnost nije postojanost vec groblje nasih snova, vizija i mastanja.
Svet je velik i zivot jeste cudo. Kroz ratove u tebi i zbog tebe , kroz srcu do kolena i krv na izgrizenim usnama sticices do tog velikog sveta i ziveti cudo - to je jedini nacin, ne treba se plasiti, nikada i nicega.

.....

jug
procvetati
brdo
linije
samoca

O, bilo je pravo ludilo sinoc kada smo otisli van grada... Nismo ocekivali nikoga, nije doslo do obicnog raspada drustva jer smo znali, jer smo osecali da u svima nama postoji nada koja bi mogla da nas sacuva i pokrene. Bio je to super osecaj; znati da nisi sam, osecati ljude i duse pored sebe... Drago mi je sto se to konacno desilo, jer me je vec namucilo to vecito iscekivanje... Znala sam da se jednom mora desiti...

skola
ulica
planina
reka
kraj

Баш када сам те прве године сишао из свог села са планине деца ме прозваше Брђанин. Нисам се стидео тога. Знао сам да се моја улица звала природа а њихова бетонски, оловни крај и поносио сам се због тога. Толико сам одисао снагом и брђанском лепотом, стаситошћу и зрелошћу да сам многим девојкама у школи свирао фрулу, чешљао овчице и певао песму: Звоно моје, вазљубљено.Ту песму никада није чула ни једна од њих, ту песму није написао човечији ум, написала ју је моја река 'една, што запљускује воћњаке и винограде.

тика-така
зврндов
позив
струна
нож

Grda izvadi nož iz futrole i poče da se igra s njim.Ljuljao je dršku noža držeći je izmedju palca i kažiprsta desne ruke. Ljuljao je levo desno u vazduhu kao klatno časovnika , tika-taka, tika-taka , drška noža odbrojavala je neko svoje vreme.Tela napetog kao struna gledao je telefon na drvenom stočiću ispred tebe.Tika-taka, tika-taka , ona će mu uputiti poziv , znao je to , nož je znao. zvrndov, kako je u šali nazivao telefon ,samo što nije zazvonio, znao je to, nož je znao..

Svuda po sobi sirio se miris supe iz kesica i oljustenih narandzi i mandarina. On je sedeo za stolom i neprestano kijao. Baka mu je napravila ustipke sa sirom i rekla da utisa televizor na kome se upravo davala emisija o strikanju. Takodje mu je rekla da popije sirup za kasalj, jer je bilo tacno 16h. A njemu je glava bila teza od olova; u njoj su odzvanjali praporci, usi su mu zujale... Bilo ga je briga sto voditeljka koja vodi emisiju nosi periku i polomljenje stikle. Bilo ga je briga sto su bakini ustipci zamirisali tako privlacno. Jedino mu je bilo vazno da njegovo kijanje prestane; da odahne bar na tren od tog dosadnog kasljanja.

suncokret
daljinski upravljac
smak
cas
apatija

Били су то тинтитилини! Мала бића попут леприкона, или вилењака који су увек желели уштипака. И моја бака је то знала, па би увек под периком намргођене жене без идеала чувала један или два уштипка, гадљиве за мој појам. Тако је једно вече Месец буктио над гором,баба је причала о њима, а ми смо чули коње и њихов кас, док су нам прапорци у мислима падали на рамена. У бакиним причама ми смо били уплашени, бежали смо, и неспокојни још брже смо ђипали. Бака нас је поприлично уплашила својим причама о тинтитилинима. Плашила нас је њима годинама. Најчешће је причала те приче када бисмо били прехлађени, када бисмо пили сладуњави сируп за кашаљ, плашила нас је њима сувише често, а тако је безбрижно седела и штрикала својим унуцима топле вунене џемпере. Тиме је и своје очи скривала од нас, управо плетењем. Све нас је слагала... Али смо се благу тинтитилина увек надали...

suncokret
daljinski upravljac
smak
cas
apatija

Nervozno je držala daljinski upravljač,menjala je kanale mehanički.Ništa joj nije privlačilo pažnju.Osećala je u tom času neku jaku apatiju,kao da će se svakog momenta dogoditi smak sveta."Ma moram se osećati bolje"-pomislila je.Izašla je napolje,bio je jako lep dan.Pogled joj je odlutao do polja suncokreta.Uživala je u tom pogledu.

kafa
jutro
dnevnik jedne ljubavi
ruže
topli zagrljaj

Svanulo je jos jedno jesenje, sumorno jutro. Kisa je lila cele noci, kvasila ulice i kuce. Probudio se tesko, jedva otvorio oci... Zeleo je da ne bude tu gde jeste. Zeleo je da ne mora da otvara oci jer mu je u snovima bilo lepo. No, ipak, morao je...
Ustao je mrzovoljno i popio kafu prelistavajuci dnevnik jedne ljubavi, secajuci se svih tih glupih sitnica koje zivot cine... Onda se i zamislio... Ako cine zivot, onda to i nisu sitnice... Vec nesto mnogo vece....
Setio se i Jospie Lisac dok je listao taj dnevnik... Zastao je na stranicama na kojima se govorilo o ruzama, toplim zagrljajima na kisi... Rastuzio se. Njegove nespretne ruke odjednom su prolile kafu na pod. O da, znao je. Ovo je bio pocetak jos jednog teskog dana koji u sebi nosi trnje i korenje nevolje i obamrlosti...

zvechka
Bog
ljudozderi
Mali Princ
zombi

zvechka
Bog
ljudozderi
Mali Princ
zombi

Zamisljeno je sedeo i prisecao se price o Malom Princu.... i dalje nije mogao da shvati kakvi to ljudi mogu da oduzmu jednom nevinom detetu zvecku, mladost, zivot... da li su to ljudozderi kojima nista sveto nije.... samo je sedeo i skruseno se prisecao svega... danima je umirao u svojoj boli.... samo je s' vremena na vreme prizivao Boga.... jos uvek sedi na istom mestu, i okajava tudje grehe... postao je zombi, zivi mrtvac...

kutija
radost
simbol
neverica
plac

Bila je u neverici,zašto je baš to njoj moralo da se dogodi.Gušila je plač,ali nije vredelo ,suze su joj nekontrolisano padale.Otvorila je kutiju ,uspomene su joj udahnule malo radosti.Našla je simbol iz prošlosti svoje ljubavi,prislonila ga je uz usne i zatvorila oči.

med
svila
bela haljina
sunčan dan
sreća

Hm, auuu... e bre, spisatelji... daj malo skratite ove vashe pričetine... mnogo su dugačke... bash ste opširni... u poslednje vreme... Tuga i očaj! Morate bre malo da olabavite ruku i mislite na zglobove... jer kad bol krene... neće znati da stane... i vrlo brzo dolazi do istrošenosti... plajvaza, mozga... a i tastatura zna da vrisne... malo od muke... malo od stida... pa ni taj dodir više nije isti... slova blede... i postaju sve sitnija... a priča... sve duža i hladnija... A hladnoća ko hladnoća... uvek ista i ponekad topla... zavisi šta čitaš i odakle dolazi... i inspiracija polako nestaje... kao priča ili pričica... koja čeka da bude napisana...

Književnost

igra

sastavi

priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back