Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sta su svitci ?

To su pijani gudači u mraku, to je lako, a svici - nešto posve drugačije. Šamar pismenosti il' pismenome, vrat sam joj stegao poput kakvog mašinca, poplavelo, ne! nije ta boja! dah joj je pucketao, kezila se... Komšiluk je vrlo osetljiv, godine struganja i vrištanja, pucanj bi zalutao, nije praznik, nije masna gozba, samo ovo poslednje, vrlo čisto, vrlo strano, stoga više od pruženoga samo ona oseti...

- bojkot
- crveno
- Madrid
- niz
- podsticaj
- svest

Poslednja izmena:
- bojkot
- crveno
- Madrid
- niz
- podsticaj
- svest

Bojkotujem svest! Svuda oko mene sve sami podsticaji, predlozi, ukazi i ukazivanje na njene bolje strane... Dubim na glavi dok posmatram besprekorne radnje i prave puteve, sva ta harmonija što se pruža u beskrajnim nizovima i praznim (bolje rečeno, nepostojećim) pričama zaista tako lepše izgleda. Više crvena nego crno-bela. Neka nijansa koja bi verovatno asocirala na Madrid. Nego, znate, želim ipak crvenu, zelenu i plavu, radi se o potvrdi postojanja...

zvuk
polje
klavikule
pločnik
tamno zeleno

Noćas sam sanjala prijatelje iz osnovne škole. Čudan je taj san, pogotovo jer je mnogo godina prošlo od našeg zadnjeg viđenja. Ja ne znam kako ti ljudi izgledaju, a vidjela sam ih u snovima odrasle, proćelave, bucmaste ili sasvim zgodne. Kao da se svaki dan viđamo pa su ti ljudi urezani duboko u moju podsvijest i nastoje da isplivaju i u onim trenucima kada sam beskrajno daleko od svakodnevnog života. Jedan prijatelj je viknuko na sav glas KLAVIKULE, dovikujući se s prijateljicom iz prve klupe. Znate to je ona simpatična djevojčica sa kikicama koje je svaki dan vezala u mašne. Evo već čitav dan me muči ta riječ. Šta zaboga znači KLAVIKULE? Ja je ne mogu definisati, ni pretpostaviti. Mogla bi biti neko egzotično cvijeće koje se rijetko može naći. Tek kada se dobrano zagledate u POLJE možete da primjetite kako nestašno strši i odudara od svega već viđenog. Ne bih znala. PLOČNIK je okružio moj život. Da li je to dobro ili nije ni to ne mogu da razaberem. Vučem za sobom već godinama alergiju na polen poljskog cvijeća. S te strane možda je bolje da sam izložena tek ponekom usamljenom parku. Međutim, nekada bi rado mijenjala ZVUK dizel motora za cvrkut ptica. Možete ovu izjavu prihvatiti kao, recimo, oglas. Ukoliko je neko zainteresovan za zamjenu, o cijeni možemo razgovarati sasvim ozbiljno. Rado bih mijenjala ovo sivo okruženje grada koje me u jesen okružuje, za TAMNO ZELENO prošarano čudnim crvenim i žutim bojama lišća koje se sprema da padne za dobrobit nekog novog sa nježnijim tonovima zelene u rano proljeće. Sjećajući se djece nekada i vidjevši ih u snovima sada onakvima kakvi možda zaista i jesu prisjetila sam se ljepote svih godišnjih doba ili svih perioda života. Znam da je ovo ovdje i ovo sada interesantno, ali ja i dalje najviše volim proljeće.
P.S. Ozbiljno vas molim da mi objasnite šta znače klavikule

parfem
biblioteka
kamin
šlag
violina

parfem
biblioteka
kamin
šlag
violina

Ponekad sednem pored kamina, u tvoju fotelju...znas li da jos uvek mogu da osetim tvoj parfem...pustim neku od onih nasih starih, Balasevica...i secam se.

"Svirajte mi: "Jesen stiže, dunjo moja"
Al' polako
Da mi ne bi koja reč promakla...."

Secas li se kako smo se drzali za ruke, provodili sate setajuci po gradu bez ikakvog cilja. Obilazili poslasticarnice i trazili najbolji kesten pire sa slagom...zastajali svakih par koraka da se pogledamo, da se uverimo da je to sve istina...kikotali se bez ikakvog razloga...obilazili knjizare ocekujuci da su bas danas dobili nesto novo, nesto sto moramo, definitivno, ali bas moramo, da procitamo.

"Jedan d-mol me razvali
Neki bi to prosto tugom nazvali
Nije to, šta je tuga za d-mol..."

Nisam ti nikada rekao...onog dana, na platou ispred biblioteke...dok smo se smejali, i pricali i ljubili se, a ja pokusavao da namestim kameru, da snimim nasu prvu fotografiju, da imamo nesto da nas podseca...tada sam se stvarno zaljubio u tebe.

"Nema me više
U tvojim molitvama
Više me putem ne prate..."

Kako da ne placem...evo slusaj, i violine placu; kako iko moze da ne place, kada se seti nekoga koga je imao, pa izgubio...

"Znam, laf si stari ti
Nemoj sve pokvariti
Kresni samo jednu sveću na svetog Jovana
Ne čuvaj dugo pepeo tih dana
Kad jednom odem..."

suncokret
karburator :)
lizalica
narodnjaci
kaktus

Suncokret je biljka chije je ime sasvim na mestu - reche to dok je posmatrao obliznji suncokret.
Recimo, ruza, lala? Nikakav opis njihovih osobina. Ko im je dao takva imena koja ih uopshte neopisuju?
Hahaha, al' si prso - odgovori mu Marko koji je pokushavao da popravi karburator na yugu 45 iz 1985. godine.
Bah... - reche Sava skrecuci pogled prema Markovoj cerki koja ga je zbunjeno gledala drzeci u jednoj ruci lizalicu.

Iz obliznje birtijice je dopirala veoma glasna muzika okorelih narodnjaka.
'ebo ovaj krsh, 'ajmo na pivo? - upita Marko.

Obojica pozdravishe debelog kafedziju koji im u znak pozdrava klimnu glavom, i sedoshe za sto.
A kaktus? - reche Marko cereci se na njega i grabeci flashu hladnog Jelen piva koju je ruznjikava konobarica bila vec donela.
Kakav kaktus? - upita Sava dok mu je zamagljeni pogled fiksirao dno braon pivske flashe koju je njegov drug prinosio ustima.
Pa, kaktus. Kako je njegovo ime nastalo - reche dok je pokazivao u pravcu dupeta konobarice koja se propinjala da na gornju policu shanka stavi kaktus u maloj crvenoj saksiji.

lutka
pauchina
voda
cigareta
mrak

uplela se lutka u pauchinu i resila da popije malo vode. medjutim, kad je odvrnula slavinu iz nje je istekla cigareta i pobegla u mrak

kola
gudra
geto
utoka
drolje

...i tako ti ja kazem, izadjem ja to vece, moram neku da uradim, kad ono nigde drolje u okolini...pa ti ja sednem lepo u kola, na sedistu pored mene gudra, za pojasom utuka, pa pravo u geto...

devica
maslacak
puter
prase
frizura

recept za danas: treba vam jedna devica, maslacak, puter i prase. Ociscenu devicu dobro izlupajte i stavite joj u dupe i usi po maslacak. Namazite je puterom i njom napunite prase. dalje se pece normalno, na 200 stepeni (pre toga rernu maravno ugrejati na 250). Prijatno! I videcete za dve nedelje kako vam je od ovog specijaliteta lepsa frizura.

slon
slanik
policija
viza
radar

recept za danas: treba vam jedna devica, maslacak, puter i prase. Ociscenu devicu dobro izlupajte i stavite joj u dupe i usi po maslacak. Namazite je puterom i njom napunite prase. dalje se pece normalno, na 200 stepeni (pre toga rernu maravno ugrejati na 250). Prijatno! I videcete za dve nedelje kako vam je od ovog specijaliteta lepsa frizura.

slon
slanik
policija
viza
radar

Pazi ovamo....jedini, ali pazi...jedini nacin da posteno posolis slona je da imas stvarno veliki slanik...ali bas ono, znas, veliki...kao oni madjarski, sto su se prodavali tamo ispred one...kako se zvase...znas ona sportska radnja tamo na cosku, pa prekoputa...ne znas, nema veze...nego ti lepo da nabavis vizu, kljuceve u ruke, i ajde' ...da, da, kupi vise pa da ih uvaljamo.... evo ti sto evrica... samo pazi kako vozis, nemoj da te policija izmeri na radaru...ode kinta, dzabe si i polazio...

suma
supa
šupa
rupa
župa

Drzao je poprilicnu sumu novca u rukama. Osecaj je bio dobar. Nikad nista toliko nije susnjalo pod njegovim dodirom. Ali tebalo je sve to sakriti... dalje od ostalih gramzivaca. Pozvali su ga da jede. Opet ona retka i bljutava supa. Ali njemu vise nece biti tako, moze da je izdrzi i ovaj poslednji put. Ispivsi svoj tanjir do pola otisao je ka supi. Nasao je pogodno mesto pomerivsi drvenu kutiju koja mu je uvek dolazila pod noge. Brzo je kopao rupu sluzeci se sopstvenim rukama. Zemlja je bila meka i lepila mu se za sake. Nasmejao se slatko i zastao. U rukama mu se nasla stara flasa zupanijskog vina. Sreca mu se osmehivala, pa je novac stavio u kosulju, brzo zatrpavsi rupu nogom i vracajuci kutiju na svoje mesto. Izvukao se polako i nestao iz njihovih zivota...

podmetac
ovalni
razboj
svetlo
rec

Bilo je već kasno. Vreme da se ide kući. Pri svetlosti sveće koja je polako gasnula, pogledao je u mrlje na stolu. "Opet sam zaboravio podmetač za čaše..." pomisli dok je gledao dedin portret u starom, ovalnom ramu. U mračnom uglu sobe za razbojem sedela je starica, njegova baka, hvatala iznad glave niti mesečine i umetala ih u rad. Što je njen rad bivao veći, rasla je i bleda mesečeva svetlost u sobi. Ljudi su se razilazili u tišini, nije se čula ni reč

Cipela
Meso
Prozor
Veverica
Dugme

Poslednja izmena:
Cipela
Meso
Prozor
Veverica
Dugme

Kako vreme izmicalo ona je shvatala da je chas njenog povlachenja sa scene vec uveliko doshao...Prebirala je po secanjima i danima njene vrhunske karijere i sve vishe shvatala koiko je danas,uprkos slavi i ogromnom uspehu,sama...
Naslonila se na prozor i posmatrala u daljini planinu koja se otirala o oblake,kako je lepo biti slobodan,pomislila je...skrenula je pogled sa vidika na svoje cipele sada vec ravne i skromne,radjene po meri za njena majushna stopala,kako ju je nekada sve to chinilo srecnom...sve one satenske cipelice sa dijamanskom prashinom koje je nosila na sceni,danas ove cipele nemaju ni jedno dugme sasvim su jednostavne.Pogled joj skrenu shum iz drveta,pogledala je josh jednom kroz prozor i u ugledala vevericu koja je skakutala sa grane na granu,kako joj je samo zavidela...Osecala je da je vreme proshlo,kao da se neshto otkidalo od nje same,kako bi to mogla nazvati...neshto kao meso njene utrobe...ne to nije bio pravi izraz,kriknula je!

ulog
misao
bezdan
rech
uteha
zhar

Poslednja izmena:
ulog,misao,bezdan,rech,uteha,zhar

Mlatarao sam rukom kroz vazduh u pokusaju da sklonim ovaj oblak dima sto mi stipa oci. Prokleti bili svi tompusi na svetu i covek koji je nametnuo taj jeftini, ciganski trend za pokeraskim stolom. Direktno naspram mene - debeli skot, sto me celo vece bestidno vacari za blajndove. Sve na sitno, kao sto me komarci vacare za malo krvi nocu. Veliki tompus koji je zadovoljno puckao je smetao cak i njegovim buljavim ocima bez trepavica, ali nije imao nameru da ga ugasi. Kladim se u sve da mu se samo jedna misao vrti kroz glavu sve vreme... "Izazvati netrpeljivost ili bes u protivniku za stolom je jedna od najvecih prednosti." Prokleta svinja. Zaklao bih ga i napravio cvarke od njega.
Ulog u ovoj ruci je bio ogoman. Bili smo na korak od All in-a. Nikako to nisam zeleo, ne znam ni kako sam se nasao u ovoj situaciji uopste. Jedna od onih bezazlenih ruku koje se jednostavno uz pomoc inata pretovre u nesto preveliko...
Na stolu su lezale jadne karte koje nisu obecavale nikakav "draw", moj spareni srednji par je bila solidna ruka za blef. Nakon nekoliko milistotinki razmisljanja sam odlcio da idem na sve ili nista.
- All in... slone. - Rekao sam mirno i pogurao ono sto mi je ostalo od cipova ka sredini stola. Ta rec koju sam naizgled olako prevalio preko svojih usana privuce jos desetak ljudi ka nasem stolu. Cutali su i posmatrali nas. Zavalio sam se unazad u pokusaju da odglumim nezainteresovanost za njegovu odluku - odlika igraca koji imaju ocigledan Nutts. Prasac je urezao svoj buljavi pogled u moje celo, kao sekiru u meko drvo. Svojski sam se trudio da se ne znojim.
Mracni bezdan unutar mene je pevusio od srece, razlog zbog kojeg se stalno vracam na ovo prokleto mesto, gladno je gutao moje emocije. Hranio se rizikom, i uzimajuci u obzir prethodnih par godina, toliko sam ga natovio da je debeo barem koliko i moj protivnik.
Svinja je krenula da se kikoce tiho, oci mi umalo nisu ispale iz glave od iznenadjenja. Lagano je skinuo sesir i maramicom obrisao svoju znojavu, smezuranu celu.
- Uplasio sam se, da ce ovo duze da potraje, stigljic. - Promumlao je veselo i bacio pogled ka dileru. - Call - dodao je i okrenuo svoje dve karte. Smracilo mi se od samog pogleda na njih. Dva brata, dve ubice, dva spasitelja ili jednostavno - dva asa "AA"...
Dok je diler okretao preostale dve karte, zhar u meni je rastao. Gutao sam debelog ocima, u zelji da mu iscupam neki organ iz masnog tela.
Turn i River nikako nisu isli u moju korist. Zajecao sam necujno, doslo mi je da zaplacem. Neko me potapsa po ramenu nezno u pokusaju da me utesi nekako.
Trenutak kasnije i leteo sam preko stola grabeci svincugu za vrat koji jedva da je imao. Seo sam mu grudi i zakopao pesnicu u njegovu mekanu njusku cak tri puta, pre nego sto su me odvukli...
Dok sam naglavacke leteo kroz zadnja vrata kluba, osecao sam kako mi ruka bridi od siline udarca. To mi je bila jedina uteha sada. Nemam vise nista.

Gubitak
Kucka
dobitak
smiraj dana
orgazam

Gubitak, kučka, dobitak, smiraj dana, orgazam

Bio je to naporan i stresan dan. Ne znam kako se radno vrijeme od osam sati može pretvoriti u osmosatno mučenje. Ponekad mi se čini da tih osam sati traju čitav jedan život. Nekome od mojih kolega je palo na pamet da se sastanemo na nekom piću u smiraj dana. Ne treba puno pričati o tome kako je to glupa ideja. Čitav dan gledaš ista lica, naprosto ih doživljavaš kao porodicu. Zbog čega je potrebno da se viđamo i pored ovog osmosatnog mučenja, nije mi jasno. Naravno, nisam htjela da se ponašam kao neke Seka Perse kojima ništa ne odgovara pa sam prihvatila poziv. Moram priznati da nisam samo zbog radnih kolega odlučila da odem na pićence uz ugodan razgovor. Baš taj dan je u 20:00h trebalo biti izvlačenje sretnih dobitnika na Bingu. Moj tata redovno uplaćuje tikete i fanatično očekuje nekakav dobitak. Malo sutra će da dobije bilo šta. Ja u toj igri vidim samo gubitak. Kupi deset tiketa sedmično pa ti vidi koliko može da izgubi u toku godine. Naravno da to nije moj nego njegov problem, ali on ima slab vid pa ja moram da pratim iskeženu voditeljicu koja cvrkuće kao da je svijet jedno idealno mjesto. Nekim čudom je samo ona došla do tog saznanja i zato nam se ceri. Ko će ga znati? Odem ja tako na to pićence. Povede se razgovor o stresu u radnom okruženju. 'Bem ti, ovi samo produžavaju jutarnju agoniju. Kao dobar radni kolega uključim se i ja u razgovor. Htjedoh reći: "Za moj organizam je potreban zdrav odnos u radnoj sredini". Međutim, rekla sam: "Za moj orgazam potreban je zdvar odnos u radnoj sredini" Šta da pričam dalje? I taj dan me je uzeo. Počela sam da lupam već u 20:00h. Taj dan se nije završio slavno, ali imao je on svoje produžetke narednih par sedmica. Kučka iz personalnog je proširila priču po cijelom kolektivu, a ima nas oko hiljadarke. Odjednom sam postala popularnija od novoizabranog direktora. Smješkaju se kada me vide, šuškaju kada prođem, ali svi bi odjednom da imamo razgovore uz pićence. Dobijam s vremena na vrijeme poruke od kolega koje nemam registrovane u mobu, ali proći će i to čudo. Za sada ja sam klaun broj jedan u kolektivu.

informatičar
klaustrofobija
cepelin
klub
humor

Gubitak, kučka, dobitak, smiraj dana, orgazam

Bio je to naporan i stresan dan. Ne znam kako se radno vrijeme od osam sati može pretvoriti u osmosatno mučenje. Ponekad mi se čini da tih osam sati traju čitav jedan život. Nekome od mojih kolega je palo na pamet da se sastanemo na nekom piću u smiraj dana. Ne treba puno pričati o tome kako je to glupa ideja. Čitav dan gledaš ista lica, naprosto ih doživljavaš kao porodicu. Zbog čega je potrebno da se viđamo i pored ovog osmosatnog mučenja, nije mi jasno. Naravno, nisam htjela da se ponašam kao neke Seka Perse kojima ništa ne odgovara pa sam prihvatila poziv. Moram priznati da nisam samo zbog radnih kolega odlučila da odem na pićence uz ugodan razgovor. Baš taj dan je u 20:00h trebalo biti izvlačenje sretnih dobitnika na Bingu. Moj tata redovno uplaćuje tikete i fanatično očekuje nekakav dobitak. Malo sutra će da dobije bilo šta. Ja u toj igri vidim samo gubitak. Kupi deset tiketa sedmično pa ti vidi koliko može da izgubi u toku godine. Naravno da to nije moj nego njegov problem, ali on ima slab vid pa ja moram da pratim iskeženu voditeljicu koja cvrkuće kao da je svijet jedno idealno mjesto. Nekim čudom je samo ona došla do tog saznanja i zato nam se ceri. Ko će ga znati? Odem ja tako na to pićence. Povede se razgovor o stresu u radnom okruženju. 'Bem ti, ovi samo produžavaju jutarnju agoniju. Kao dobar radni kolega uključim se i ja u razgovor. Htjedoh reći: "Za moj organizam je potreban zdrav odnos u radnoj sredini". Međutim, rekla sam: "Za moj orgazam potreban je zdvar odnos u radnoj sredini" Šta da pričam dalje? I taj dan me je uzeo. Počela sam da lupam već u 20:00h. Taj dan se nije završio slavno, ali imao je on svoje produžetke narednih par sedmica. Kučka iz personalnog je proširila priču po cijelom kolektivu, a ima nas oko hiljadarke. Odjednom sam postala popularnija od novoizabranog direktora. Smješkaju se kada me vide, šuškaju kada prođem, ali svi bi odjednom da imamo razgovore uz pićence. Dobijam s vremena na vrijeme poruke od kolega koje nemam registrovane u mobu, ali proći će i to čudo. Za sada ja sam klaun broj jedan u kolektivu.

informatičar
klaustrofobija
cepelin
klub
humor

Nisam ja hteo da budem informaticar....hteo sam da budem....ekonomista, ili da studiram biologiju, ili medicinu...pa da znam kako da izlecim depresiju, ili klaustrofobiju...hteo sam da budem inzenjer, pa da napravim cepelin, i da obidjem svet (a mozda mi se i posreci da se uclanim u Mile High Club :-). Ali eto, na kraju, tu sam gde sam...sta mislite, humor ili ironija?

vino
sir
okean
tenis
ljubav

vino
sir
okean
tenis
ljubav

U ovom trenutku, ne mogu ti ništa obećati....
Možda ćemo jednog dana sedeti zajedno na nekoj obali, piti vino, grickati sir i gledati u okean.
Možda ću konačno odlučiti da i ja naučim da igram tenis.
Možda smo potrebni jedno drugom samo da prebolimo staru ljubav, a možda ćemo poželeti da se nikada ne rastanemo. Ko zna.....

planeta
Beograd
Redmond
uspomene
slucajnost

Poslednja izmena:
vino
sir
okean
tenis
ljubav

U ovom trenutku, ne mogu ti ništa obećati....
Možda ćemo jednog dana sedeti zajedno na nekoj obali, piti vino, grickati sir i gledati u okean.
Možda ću konačno odlučiti da i ja naučim da igram tenis.
Možda smo potrebni jedno drugom samo da prebolimo staru ljubav, a možda ćemo poželeti da se nikada ne rastanemo. Ko zna.....

planeta
Beograd
Redmond
uspomene
slucajnost

Eh, sto ti je ova nasa planeta....
Beograd u Srbiji, i Montani, i Mejnu, Redmond u Oregonu, Utah-u i Washingtonu, a uspomene...samo u nama...slucajnost?

kljuc
detlic
bubreg
lampa
soda

kljuc
detlic
bubreg
lampa
soda

Bila je noc, mukli mrak se shrio gradom bez osvetljenja...restrikcije su bile normalna pojava u tom zabachenom mestu u kome je ona tumarala kao senka, sedela je u mraku ,sama pomisao na svetlost ju je muchila,u uglu je stajala lampa, ona strinska, mirisala je na petrolej,sobom se shiro taj opori miris.Napravi korak tumarajuci napred..ochi su se privikle na mrak ali je bila nesigurna u toj prostoriji punoj sitnica koje su joj znachile.Samo joj je to ostalo od svega shto je nekada imala.Na komodi u uglu stajao je keramichki detlic davna uspomena, pored svih tih figurica od porcelana koje je ona sa posebnom pazhnjom brisala svakog jutra njega je posebno volela.On ju je vracao u vreme kada je disala punim plucima,kada ju je on drzhao u zagrljaju nezhno shaputajuci rechi koje su bile lazh.Koliko zabluda,a tako je bila sigurna da je kljuch njene srece u njegovim rukama, da, on je tamo i bio, nakon njega je ostalo mrtvilo u njenoj dushi, bore na njenom lepom licu.Osetila je gorchinu u ustima,neobjasnjiv osecaj kao da se njenim nepcima shirio ukus onaj neobjashnjiv,mozhada soda ili je to od prisecanja,od ovih samotnih chasova u ovoj tmini.Koraknula je napred,oseti bol u krstima,starost je uzimala maha, da to je bubreg, pomislila je..kako je fizichka bol manje bolna od one dushevne...

sat
zhal
jug
sto
bure
knjiga

sat
zhal
jug
sto
bure
knjiga

Gde si ti, zasto te vec nema? Sedim za stolom, gledam u sat svakih par minuta, i pitam se...da li ces uopste doci? Ne mogu vise ni da citam ovu knjigu...pogled mi stalno skrece ka zalu, ocekujuci da te vidim kako lagano koracas, kao po oblacima, smesis se i mases mi. Duva neki topao vetar sa juga, a ja mislim o tebi...da li ces doci...jedno pice, drugo, trece...ma citavo bure, ako treba...samo da mi bude lakse, samo da dodjes...

konac
fudbal
ludak
oko
jaje

kada vozis 900 na sat, znas da si pilot, ne bojis se smrti, skoro da nemas zhal za zivotom. sve jedno ti je da li jug duva sto dana ili ce da te ohlade bure. poslednje sto ti pada na pamet je knjiga.

terijer
poslasticar
odusevljenje
dzungla
naocare
kocka

Ne mozes od ove gice da zivis, kao da je terijer...mada bi se po struku pre reklo da je poslasticar; kao neka kocka. Sva je odusevljena, kao da je iz dzungle izasla, jos joj samo naocare fale.

most
lastavica
aerodrom
sirće
nokat

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back