Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
terijer
poslasticar
odusevljenje
dzungla
naocare
kocka

Problem kod roditeljstva leži u tome što uz dijete nikada ne dobiješ uputstvo za upotrebu. Možda je tako i bolje. Ne osjećam se krivom, jer znate ja nikada ne čitam uputstva za upotrebu. Ovako se bar ne osjećam krivom. Moj muž bi me proganjao godinama da smo igrom slučaja dobili uputstvo. On je po tom pitanju sušta suprotnost. Taj čita svako uputstvo, čak i ono za pripremanje čaja. Da ne povjeruješ. Šta tu ima da se čita? Preliješ ga vrelom vodom, zasladiš koliko hoćeš i piješ. Ali ne, to kod njega jednostavno ne može da ide tako. Propustila sam onaj dio gdje ga držiš poklopljenog pet minuta. Valjda će nešto da mi pobjegne ako ga ne poklopim. Možda je to blesavo, ali ja čaj uglavnom pijem zbog ukusa, ne zbog bolesti. Dakle, vezano za djecu. U početku je sve bilo idealno. Upijali su svaku moju riječ, a njihovi zaključci su izazivali kod mene oduševljenje. Onda je nastala džungla u kući. Složili su se da žele psa, po mogućnosti terijera. Sad, nije to neka pretjerano velika želja u normalnoj situaciji. Ali ako se uzme u obzir da u ovom stiješnjenom stanu imamo po nekoliko kubika vazduha da dišemo, situacija postaje komplikovana. Razmišljala sam o tome. Ako ih odbijem svaki put kada naprave nekakvu glupost izvlačiće se na traume iz djetinstva. Znam da će to raditi. I ja sam radila tako.
Dobro - rekoh - kocka je bačena. Dobićete svog psa. I bi tako. Neki poslastičar mi je prodao "terijera". Kasnije se ispostavilo da je pas pripadao plemenitoj rasi mješanaca. Nema veze bio je to simpatičan i pametan pas. Ja sam odredila pravila igre. Rekoh djeci - Tražili ste psa i eto vam ga. Međutim, sami ćete da se brinete o njemu. Ja ću mu nabavljati hranu i sve što je potrebno, ali vi ćete ga voditi u šetnju i brinuti se o njemu. Na prvu su pristali bez ikakvih problema. Kasnije ih je ta obaveza počela zamarati, ali ja nisam odustajala. Uskoro je svako oduševljenje ispirilo kao balon koji je imao bliski susret sa trnom. Problemi su počeli kada je pas odlučio da grize sve što stigne. Kada je izgrizao moje nove patike, oni su se smijali i pripisali to nestašluku. Uništio mi je i naočare. Opet ista priča i isto objašnjenje. Međutim, kada je sredio novi telefon moje kćerke nastali su prvi problemi. Kasnije je spisak njihovih oštećenih stvari postajao sve veći i veći, dok nisu odlučili da ga poklone prijatelju kome se baš mnogo dopada. Dakle, izdržali smo šest mjeseci u takvom okruženju. Dobili su svog psa i utvrdili da ne mogu da iziđu na kraj s njim. Kćerka je poslije toga tražila da joj nabavim biljku. I to sam uradila. Kada je uvenula, rekla je da je i ona za nju previše nestašna.

Jos samo ovo staklo,jos samo staklo,a staklo se najbolje cisti sircetom,e,jos to i oprala sam sve tragove,ceo stan je kao nov,nikada niko nece moci da me poveze sa tim agresivnim kretenom,a on neka skapava u lepom plavom Dunavu.Mislice da se napio i pao sa mosta,ne,ne,mislice da se ubio zbog...Razlozi nepoznati,neka puste masti na volju.E tako,gotovo,a sad palim na aerodrom i odoh kao ptica lastavica u toplije krajeve.Uh,sto volim sto sam ovako dobar organizator!Daj da zapalim pljugu,zasluzila sam,da povucem jos dim pred put i...Nokat!!!Kakav uzas,negde u ovoj rupcagi izgubila sam nokat,sta sad da radim!!!Sve ponovo,divota!

izgubljena,treptaj,zauvek,kazna,narav

Imala je strašno nezgodnu narav.Bila je izgubljena u svom životu,jednostavno nije znala šta hoće.Jedini on je mogao da izazove treptaj njenog srca.On je bio njena kazna,zauvek.

sreća,duga,proleće,rosa,trava

sreća,duga,proleće,rosa,trava

Oduvek je bio pozitivan covek... njegov um je radio na srecu, dugu ili prolece... I za razliku od vecine ljudi, umeo je da se nasmeje nesreci u lice. Oduvek se ponosio tim vrlinama.
Sa zadovoljstvom je ziveo i uzivao u svom mirnom zivotu, s'ljubavlju obasipao sve koje je poznavao i bio voljen zbog toga...
No, zivot je qurva. Qurva andjeoskog lica, prelepih dubokih ociju i mekane, skoro detinje koze, sa svim venericnim bolescinama poznatim coveku. Bila je dovoljna jedna mracna noc... i jedno pogresno skretanje u mracnu ulicicu... da ga upoznaju sa ocajem. Narkomani sa jeftinim perorezima su ga gurnuli preko granice. Ubistvo njegove majke i sestre, je bilo bas to nesto, sto nije mogao da gleda veselim ocima boje duge. A ludilo, ono je kao gravitacija... privlaci coveka neraskidivim vezama i usisava njegov slabasni razum.
Isao je uzurbano kroz park, stisnutih pesnica i vilica. Bes je goreo u njegovim grudima dok je u mislima vec pocinjavao zverstva. Nasao im je skloniste, prodao je kola da bi platio korumpiranom policajcu za tu informaciju...
Kisa je padala i rosila meku travu koju je nemilosrdno gazio besnim korakom, uprkos znaku - "Ne gazi travu"...
Vezao ih je za ono sto je ostalo od radijatora, unutar neke rusevine od kuce gde su spavali. Tri dana se iscudjavao neogranicenoj inventivnosti sopstvenog uma, u smisljanju novih metoda za mucenje njihovih tela. Niko ih nije cuo... niko nije cak ni nacuo kako zapomazu... i vriste u mraku.

Strah
lek
hitnja
kraj
sluzavo postojanje
iskreni osmeh

Strah
lek
hitnja
kraj
sluzavo postojanje
iskreni osmeh

Imala sam jednom prijatelja. Obozavala da slusam njegove price o mestima na kojima nikada nisam bila…. Meksiko, Atlanta, Lisabon, Tokio.
Ucio me je mnogim stvarima. Naucio me je sta su "4 otrova " kendo ratnika: strah, sumnja, iznenadjenje i konfuzija. ...
Onda sam mu jednog dana rekla: volim te. A on je pognute glave, bez snage da me pogleda u
oci , rekao: Mislim da si sve uobrazila….

Pobegla sam od sveta. Podigla zid da se zastitim od ljudi kojima su lazi i gramziva hitnja za novcem i slavom najveci razlozi za sluzavo postojanje.

A onda naidjoh na coveka koji mi uputi iskreni osmeh, kao lek.

Recite mi, smem li da verujem u srecan kraj ?

koncert
šećer
Afrika
lepota
ulica
šesnaest

Imala sam sesnaest godina.Dosli smo na koncert Partibrejkersa na Pravnom.Bili smo tada u tom rock fazonu,ljuti na svet,ludi,hrabri,buntovni...Nestao je u guzvi,a ja sam ostala pomalo zbunjena i mala u toj masi nepoznatih ljudi.Sva moja hrabrost otisla je sa njim i osetila sam se kao da stojim u Africi,u nekoj prasumi,okruzena divljinom,toplotom,opasnoscu... I bas tada zapeva Cane mesecevu kci,a on,prizvan mojim necujnim zovom napipa mi ruku kroz guzvu i izvuce me napolje.Tada mi je prvi put neko napravio "sljivu"na vratu,a ja sam se topila kao kocka secera na njegovim usnama.I danas kad prodjem ulicom pored Pravnog,obuzme me neki cudan osecaj pomesane lepote i sete,nasmejem se i rastuzim.Tako je valjda svima kad se sete svoje prve zaljubljenosti.

pesma
nož
zlatno
paprika
vuna
prst

Otvaraš onim starim nožem za pisma jedno vrlo tanko, današnje. Ispada iz njega pesma za sobom vukući i prosipajući zlatno, miris paprika koji oslobadja dodir malog prsta i malo najbelje vune... Ne, mili, nisam ja uplela sve to u nju, samo sam upakovala velike sitnice tvojih kutija. Ko zna šta ću sutra izvući iz magičnih šešira.

levo
hodnik
bosiljak
nagomilano
rast
svetovi

levo
hodnik
bosiljak
nagomilano
rast
svetovi

Levo od srece stajala je.Zasto bash ona,pitala se chesto, dok je prebirala po uspomenama nagomilanim u njenom secanju...Kao da je juche bilo, secala se tog dana koji joj se urezao u dushu iako tada nije shvatala koliko ce taj korak biti presudan za njen zhivot.Noc je mirisala na bosiljak, ona je tumarala mrachnim hodnicima zamka u chijim je uglovima bilo nagomilano prastaro pokucstvo njegove poreodice.Ona je bila stranac u tom zdanju koje je njemu znachilo vishe od svega na ovom svetu,njeni koraci klizili su lagano po uglachanom mermeru koji je osvetljavao hodnik,Hodala je polako,da ne napravi shum i time uznemiri duhove koji su se krili iza gordih portreta sa zidova.Kako je samo bila sama, u ovim dugim nocima, misli su je vukle do tajne,ne razreshene misterije koja ju je muchila od dana kada je krochila u zamak.
Pogledala se u ogledalu ,videla je po malo izduzhenu sliku zhene,uporedila je svoj rast sa kipovima od gipsa koji su stajali tik uz nju i shvatila koliko je majushna-nishtavna.
Iza vrata jedne sobe zachula je kikot,taj prodorni sladostrasni smeh joj se zario u grudi...znala je da su maske pale...znala je a da i nije videla...i samo jecaj...Pod noge bachena njena bezgranichna ljubav,povredjeno srce, izigrano povrenje i nada.I onda muk...na granici neizdrzhljivosti koja para grudi...Zar opet i zar njoj???!! Igra Bogva ili pad Svetova Nije znala a i sad ne zna.

Ogledalo
zora
kikot
muk
mraz

Još jedna zora za strah. Ne bi se toliko plašila, Sunce se ipak šunjalo do njenih kapaka, ali muk je budio mnogo pre njega, muk sa malo ili malo više mraza... ''Trebalo bi da se kikoćem ujutru'', pomisli, ''da razbijem samo oštrice tišine, pošto mi je glas tako dugo već nevešt''... Opet snovi o velikoj-maloj drvenoj kući, ogledalu u hodniku i okruglom stolu na njegovom kraju, baš pokraj vrata. Ne stiže nikada da se nagne preko tog stola, a možda nečiji oklop ipak leži u dnevnoj sobi. Lutanje joj sleduje i danas, ma iza sledećeg ugla mora se nalaziti način za presipanje misli u one neograničene kalupe stvarnosti.

vika
dlanovi
naslov
dim
odakle
ožiljak

vika
dlanovi
naslov
dim
odakle
ožiljak

Sedeo je u svojoj udobnoj fotelji i smišljao naslov za svoju knjigu.Vatra iz kamina je pucketala,lagano je tonuo u san.Odjednom miris dima.Zapitao se odakle dolazi.Začuo je jaku viku svoje ćerke i žene koje su ga bespomoćno dozivale.Više se nije moglo uraditi ništa.Trgnuo se iz košmara oznojenih dlanova i jakim ožiljkom na duši.

venčanje
leto
zlato
miris
trešnje
cipele

I ovo leto je bilo pretoplo, kao i prošlo, kao i ono pre njega... verovatno kao i sva buduća. Zar su baš morali da zakažu venčanje usred jula?! Planirali su da se sve održi u dvorištu porodične kuće, jer su restorani bili preskupi. Svi stoje, nervozno cupkaju i gledaju okolo, matičar je trebalo da dođe pre sat i po! "Pa on je pun zlata!", pomisli mlada dok je zagledala svog dragog, njegove šake nakićene prstenjem i kajlu oko vrata, "Nisam znala da je toliki seljak!" Napetost i nervoza su rasli, a matičara još uvek nema. Od brojnih nogu u tesnim cipelama širio se neprijata miris, koji je samo pogoršao situaciju. "Pere li on noge?!", opet pomisli mlada o svom draganu. Odjednom- tup! Zatim opet- tup! Dve zaostale i natrule trešnje, sa drveta ispod kog su stajali, su pale na venčanicu, i ostavile dve male, ali uočljive fleke. "E sad je stvarno dosta", povika mlada i pobeže sa venčanja... Tako je bilo života mi, ispale mi oči ako lažem!

Vuna
Igla
Dlaka
Slovo
Daska
Špric

boca
klupa
kemijska
majica
brkovi
ulica

Bio je sunčan dan.Idealan za šetnju.Polako sam koračao kroz ulicu.Na svakoj klupi sedeli su zaljubljeni parovi.Uživao sam u tom pogledu.Kupio sam bocu vode,sunce je baš upeklo.Odjednom prišao mi je simpatičan čičica sa brkovima i zatražio mi hemijsku.Njegova majica privukla mi je pogled.Bilo mi ga je žao,tako poderanog.Pomislio sam da li neko brine o njemu.Ostariti sam je nešto najgore.

voz
peron
devojka
kaput
suze
pismo

prozor
patika
smrt
sveska
anoreksija
Julije Cezar

Chovek je kroz prozor gledao bachenu patiku i razmishljao o smrti koja ga svakoga trenutka moze snatji.Bar je tako prochitao u nekoj svesci koju je uzeo svojoj anoreksichnoj i pomalo ludoj majci koja je mislila da je udata za Cezara...

evo sad moje rechi:

pas
igraonica
drvo
TV
ruchak
ugovor

Stara i prljava ciganka gledala mi je u tarot karte.Smrdela je na neke jeftina cigarete i imala je crno pod neverovatno dugim noktima."Oko celog globusa zemaljskog igra se vrzino kolo.Neko te je ukleo mala moja.I ako ne napravis tu zamenu za mesto u avionu,poginuces!"

Sedela sam na stolici na Mesecu i citala knjigu Crveno i crno, dok je jedan mali zeleni hodao stazom koja se zavrsavala ogromnim ekranom tv-a na kojem je trenutno prikazivana poslednja epizoda trece sezone Digimona.

profesor hemije
zbornica
stapici za usi
dobos
prasetina
dijeta
VHS

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back