Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
slabost
komešanje
predosećanje
promena
čopor

U trenutku kada mi je sijalica pregorela u spajzu, spremala sam se da dohvatim proslogodisnje slatko od sljiva sa najvise police. Osetila sam slabost, glasno opsovala , probala da po obliku tegle u mraku izaberem onu u kojoj su najverovatnije sljive (njih stavljam u siroke, trbusaste teglice, lepo mi se slaze uz oblik voca, a ja sam zena perfekcionista), ali nisam uspela. Zatvorila sam vrata spajza (ajvar mi voli da je na 'ladnom) i na trenutak se zamislila. Zatim sam odlucila d ajednim udarcem zadovoljim i moju glad za slatkim, a i neke druge vrste gladi, prisutne vec poduze. Obukla sam cisti neglize i otisla do komsije Pere sa treceg sprata. Objasnila sam mu u cemu je problem (samo onaj sa teglom, ne i onaj drugi). Mucenik je odma' doklackao, zna covek sta je domace slatko od sljiva, a i zelja za njim, udovac je vec dugo, ali ne toliko dugo da mu zaboravi ukus.
Zatrazio je merdevine, a ja sam osetila komesanje u stomaku kad je onako muski, snazno od mene dograbio te merdevine i uzpentrao se na njih. "Sijalicu" - viknuo je gromkim glasom, a predosecanje da ce u mom zivotu uskoro doci do velike promene je isto tako gromko odjeknulo u meni, mada vam ne mogu tacno reci u kom delu tela. Dodala sam mu sijalicu i bas kad se naivan spremao da doticnu zavrne, ja sam snazno nogom sutnula merdevine, koje se strmoglavise sa sve komsijom Perom na pod.
"Juuu, izvini komso, sapletoh se, ova kucna haljina mi se otvara tako sama, nije mi dobra ova zihenadla, pa potkacim nogom ponekad...." - rekoh i nagoh se nad njim razdrljenog neglizea, tako blizu da lepo i u mraku moz' covek da vidi da nisam za bacanje, iako sam presla ses' banki. Ali, Perino dahtanje mi se nekako ucini neodgovarajucim za dati trenutak, nije zalicilo na dahtanje postara Mileta kad se nad njim naginjem da ga posluzim domacim sokom od zove kad mi donosi penziju.
"Ne mogu da pomerim nogu...luda zeno...zovi doktora"-stenje Pera, a ja shvatih da ce umesto u mom, Pera osvanuti u krevetu banjicke ortopedije.
Prearacunah se u glavi. Mozda bi ovo moglo lepo da se iskoristi na duze staze, vec sam videla sebe kako bdim pored Perinog kreveta, kuvam mu domacu supu, pomazem da presvuce kosulju, kako se oslanja na moju ruku dok na stakama seta obliznjim parkom i vec sam osetila njegovu potonju zahvalnost. U donjem delu tela, da se razumemo.
Bila sam uz njega u kolima hitne pomoci i drzala ga za ruku, koju se svojski trudio da izvuce iz moje. Cinilo mi se kao da je nesto ljut, ali sam resila da se na to ne obazirem. Smestila sam ga u sobu, obecala da cu ga obici vec koliko popodne i odjurila kuci da pristavim rucak za coveka, kad sam ga vec tako usosila. Odnela sam mu rucak taj dan, a bogami i sutradan i dan nakon toga. Odnela sam mu i Politiku, i sok od kupine, za krvnu sliku, domaci, iz mog spajza, ne kupovni, to je samo mamipara. Poceo je malo da se otkravljuje, cak je i prozborio koju sa mnom i cinilo se da nije vise ljut zbog onog nesrecnog slatka. Ali, kad sam cetvrti dan dosla, uz njega je sedeo copor babuskera sa reumom i isijasom. Cak i jedna medicinska setra, doduse sasvim malo mladja od mene. Pretrnula sam. Prisla sam krevetu trudeci se da koracam autoritativnim korakom i svojinski sam stavila ruku Peri na rame dok sam mu trpala svoje domace grancle u usta. Nije vredelo, kokoske se nisu dale rasterati. Shavtila sam da su one tu dan i noc, i nakon casa kada poseta istekne i ja odem u svoj samotan stan u kome me jos jedino moja zimnica ceka. Znaci-saznale su! Verujem da im se cak i on sam pohvalio da je devizni penzioner bez naslednika. Uz to se vidi da je drzeci muskarac, ima sve svoje zube i samo jedan vestacki kuk. Sva sam se sneveselila. To mi je bila zadnja karta na koju sam igrala. Zadnji voz, sto se kaze. Otisla sam kuci, sve usput smisljajuci kako da problem resim. Ali, resenja nije bilo, shvatila sam naposletku. Zato sma obukla vencanicu koju sam mozda malo preduhitreno kupila jos onomad, na glavu stavila nevestinski veo, legla u krevet i odlucila da umrem jos istog casa, pa kad me komsija Pera nadje po izlasku iz bolnice, valjda ce mu bar malo biti zao.

Tiganj
Zemicka
Cvece
Nosorog
Tata

-Kakvog je ukusa nosorog, tata ? - upita sinčić oca
-Sine, oni se ne jedu, to su velike jake životinje, ne možeš ih staviti u tiganj
-A zašto ti mama uvek kaže : Nosorogu jedan, opet si prdnuo, sad bih od tebe odreske napravila ?
-Pa ne znam sinko, tata kad prdne, verovatno ne miriše na cveće,i ne znam zašto mama ima potrebu
da me pojede tako smrdljivog, samo još zemička fali da napravi od mene sendvič.

konzerva
uticaj
prolog
mašinerija
sanjivo

zakasnila... no, dobro

Mislim, nisam ja kriva... nije ni tata. Eto, desilo se, ali ne znamo kako da to objasnimo mami.

Ja sam samo rekla tati da sam gladna. On je ustao, otišao u kuhinju, uzeo onaj najveeeći tiganj (svi ostali su bili prljavi, a on mrzi da pere sudove, do maminog povratka prljave sudove stavlja u zamrzivač, da se ne usmrde) i sipao ulje. Doduše kao da će da prži šnicle od slona ili barem nosoroga i nojeva jaja, a ne kajganu sa kobasicama. I onda je upalio plin ispod tiganja, stavio tanjir, pribor za jelo i zemičku na sto, a on samo na trenutak, samo jedan trenutak dok se ulje zagreje, seo za računar.

Uglavnom, vatrogasci su malopre otišli, kuhinja je... pa da kažem svakako je trebalo ove godine okrečiti. ...a i kako bismo kupili novu .

Mislim da ga cveće ovoga puta neće izvaditi. I da mama više neće ići na seminare. Barem, ne duže od jednog prepodneva.

-Sine, oni se ne jedu, to su velike jake životinje, ne možeš ih staviti u tiganj
-A zašto ti mama uvek kaže : Nosorogu jedan, opet si prdnuo, sad bih od tebe odreske napravila ?
-Pa ne znam sinko, tata kad prdne, verovatno ne miriše na cveće,i ne znam zašto mama ima potrebu

konzerva
uticaj
prolog
mašinerija
sanjivo

Konzerva se okretala i prevrtala praveći buku u ulici u kojoj su čak i ptice spavale. Pod uticajem svoga starijeg brata, Petar se kretao ulicomkao vođen nekom nepojavnom silom, žurio je da stigne na mesto gde ga čeka onaj koji je u prologu davno naznačio njegov dolazak. Mašinerija je pokrenuta i sada više stajanja nema. Petar uzdahnu sanjivo i još jednom se osvrnu na svet koji za svega nekoliko časova više neće biti ni iz daleka isti.

kompas
šibica
zatvoreno
prohladno
navedeno

- - - - - - - - - -

konzerva
uticaj
prolog
mašinerija
sanjivo

Konzerva se okretala i prevrtala praveći buku u ulici u kojoj su čak i ptice spavale. Pod uticajem svoga starijeg brata, Petar se kretao ulicomkao vođen nekom nepojavnom silom, žurio je da stigne na mesto gde ga čeka onaj koji je u prologu davno naznačio njegov dolazak. Mašinerija je pokrenuta i sada više stajanja nema. Petar uzdahnu sanjivo i još jednom se osvrnu na svet koji za svega nekoliko časova više neće biti ni iz daleka isti.

kompas
šibica
zatvoreno
prohladno
navedeno

- - - - - - - - - -

konzerva
uticaj
prolog
mašinerija
sanjivo

kompas
šibica
zatvoreno
prohladno
navedeno

- - - - - - - - - -

konzerva
uticaj
prolog
mašinerija
sanjivo

kompas
šibica
zatvoreno
prohladno
navedeno

- - - - - - - - - -

konzerva
uticaj
prolog
mašinerija
sanjivo

kompas
šibica
zatvoreno
prohladno
navedeno

Kao što je navedeno iz optužbe, okrivljeni W.F. iz mesta tog i tog,
je u noći, između subote i nedelje, počinio krivično delo teške krađe. Po izveštaju veštaka,
prohladno vreme, sneg, led, ga nije omelo da upadne u antkvarnicu i pohara njenu najverdniju relikviju.
Radi se o mermernoj statui grčke boginje noći koja u rukama drži zvezdu od safira, a procenjena starost
te vrednosti, datira negde iz doba Zevsa i ostalih bogova.

Sudija zatim, spusti pogled ispred sebe prema optuženom koji je stajao sa prekrštenim rukama u visini
prepona, kao fudbaler u 'živom zidu'. Malo se nervozno promeškolji videvši da je zavukao šaku u džep svog sivog, otrcanog sakoa.
Znao je da su čuvari izvršili pretres oružja pre ulaska u sudnicu pa je mogućnost oružija odmah eliminisao, ali opet,
nešto mu nije dalo mira da sedi spokojno na svom sudskom tronu u crnoj mantiji.

Posle par trenutaka, čovek pred prekim sudom ispruži dlan na kome je ležala poluvlažna i izgužvana kutija šibica

-Čemu to gospodine, odakle vam to ? - namršti se odloživši svoje naočare na papire

-Časni sude, i svi prisutni, eto, ovo čuvam u pocepanoj postavi kaputa još od te noći kada poharah onu radnju,
želim da priložim kao dokaz, ne u moju korist radi opravdanja, već u cilju da kažem istinu i razlog mog zločinačkog dela.
Ne očekujem pomilovanje, već samo malo razumevanja.

Onda pođe tri koraka napred i spusti je sudiji na sto na šta se ovaj blago pridiže te je odmah uze.

-Otvorite je i pogledajte - čovek mu klimnu glavom - to je moj 'kompas', mada začudiće te se da to nekom drugom
i ne služi kao ta naprava, već je svojstveno samo meni

Starac u crnoj odori poče da otvara kutijicu, polako sasvim polako da je ne bi uništio jer je bila vlažna.
Prostorija sa porotom i publikom nije disala. Isčekivala je. Jedna žena sa šubarom se nakašlja, više kao u znak
požurkivanja jer se videlo da je na ivici strpljenja. Opet muk i krckanje drvenih stolica negde među posmatračima.

-Pa ovo je, ovo je...ovo nije uopšte kompas pobogu čoveče, ovo je...

I taman da zausti, začu se jaka škripa vrata sudnice i u nju stupi zadihana devojka u beloj haljini, ravne, razbarušene kose.
Naravno, svi se istog momenta okrenuše prema njoj u čudu, a čudo beše još veće kad progovori gutajući vazduh koji joj ponestaje :

-Ja ću da vam razjasnim sve !

Prilazila je gordo, bez straha, upućujući značajne poglede prema optuženom. Dođe do njega, postroji se rame uz rame sa njim i reče:

-Ja sam kriva, mene osudite...u toj šibici se nalazi...

U isti čas, zatvoreno okno prozora prošarano mrazem, puče i staklo se razlete na sve strane.
Sudijina ruka se brecnu i ono što je držao, ispusti na pod ispred njih.

-Suđenje se prekida - povika udarivši drvenim čekićem - nastavićemo čim domar namesti prozor !

belina
potiljak
podloga
ruka
škripanje

Poslednja izmena:
belina
potiljak
podloga
ruka
škripanje

Ubi me ova snežna belina, evo, potiljak se smrzao, kad bi bila dobra da mi šalče umotaš, zašuškaš?
-Otkad si počeo da lupaš ekavicu sve ti smeta, led, klizava podloga, ruka drhti u rukavicama a i škripanje
snega te nervira, čoveče šta hoćeš ti bre!
Daću ja tebi, samo se ti sprdaj sa mojom ekavicom, daj već jednom namjesti šal, đe buljiš, đe s se zagledala, e,
neđelje mi današnje baš ću ti prkositi sa ekavicom.

krilo
šilo
salo
rilo
ralo

krilo
šilo
salo
rilo
ralo

Vazduh je mirisao.
"Mama, idem ja da letim malo danas."
"Da letiš?" uzdahnula je mama ptica. "Nećemo opet o tome."
"Ali, mama, nisam letela odavno. Već sam i zaboravila kako se leti."
"Pa sad sve i da hoćeš, ne znam da l' ćeš uspeti. Ako nisi primetila, drago moje dete, jedno krilo ti je dovoljno debelo da te povuče na zemlju gde ćeš se koprcati dok te neki seljak ralom ne ubije. Kreneš li, samo ćeš se strmoglaviti. Brinem se za tebe."
"Ali, mama..."
"Nemoj mi "ali mama"! Rekla sam ti nešto za to."
"Ali..."
"Hoćeš da bude kao prošli put? Je l' to hoćeš? Da puste oni seljaci svinje, sve salo do sala, pa da krenu da kopaju, da grokću, onako smrdljive, da te izgaze i ispremetaju svojim rilima. Je l' to hoćeš opet? Da te izvlačim iz blata?"
"Ne, mama.." povukla se ptica, ponovo pobeđena. Istina, radoznalost ju je mnogo puta uvukla u nevolje. Ali, šta će kad joj je takva priroda? Nije ona kriva što je sve želela da vidi i o svemu da zna.
Eto, recimo, u danima dok je još letela, jednom se uvukla u sobu gde je sedeo neki čovek. Zanimalo ju je šta to radi.
Imao je nešto trakasto u rukama i malom alatkom je bušio rupe. Ptica je bila opčinjena.
U sledećem trenutku kad se radnik okrenuo da nešto potraži u gomili nepreglednih stvari, ptica je brže-bolje nogama uzela malu alatku i odletela sa njom.
Alatku je, razume se, krila od majke. Umetnula ju je duboko među grančice gnezda i dobro je čuvala. Budući da gnezdo nije mnogo napuštala od tada, nije joj bilo teško da alatku drži u tajnosti.
Sada se, međutim, iznenada setila alatke. "Šilo", kako je čula da kaže glas zbunjenog radnika dok je odletala ka gnezdu. Šilo.
Ono što je saznala tog dana posmatrajući radnika je da se šilom mogu bušiti rupe.
Pitala se šta se desi kada se probuši rupa u telu jedne ptice. Da li ptica sa rupom može leteti?

prljavo
staro
katastrofa
stiropor
plavetnilo

Poslednja izmena:
Stajao je na prozoru sa rukama iza leđa. Kao da nadzire prljavo pusto sokače kroz koje je za celu noć prošlo tek nekoliko prolaznika. Noć možda jeste mirna ali iz njega je do nedavno, ceo dan kuljao vulkan besa. Pre svega, besa prema sebi. Pa onda, ono što od besa ostane i svetu.

Ali nije taj kvaran svet toliko kriv što je jedno zakasnelo pismo konačno dalo odgovor na staro pitanje. Nešto sa čime je već naučio da živi. Kao sa neurednim stanarom koji za sobom stalno ostavlja nered. I sada kada je pismo konačno pred njim, on prejudicira odgovor i naslućuje da je u toj koverti ni manje ni više nego katastrofa.

Armagedon jedne priče koja je napravila pravi podvig preživljavajući na čudu, kada ničega drugog nije bilo. Ali, na kraju i čuda ponestane. Ostaje samo hladna realnost ljudi koji su ti na izvolte, i onih koji nisu. U skladu sa tom hladnom realnošću treba se, gažen prolaskom vremena, predati iluziji da nešto zaista biramo. Što je skoro i istina, ako ste na pijacu pošli po avokado a tamo ima svega osim avokada, verovatno ćete kući ipak dovucarati neko drugo voće, vitamini su to, treba se, mora se...

Uzeo je u ruke kovertu naslonjenu na nekakav stiropor i po prvi put od kako je poštaru jutros zalupio vrata, ozbiljno pomisli da otpečati pismo i suoči sa sa njegovim sadržajem. U percipiranom trenutku istine, on ne primećuje da nagriza donju usnu kao sumanut i da mu se vrhovi prstiju znoje dok rotira kovertu i po ko zna koji put utvrđuje da je rukopis kojim je adresirano pismo, zaista autentičan.

Zna dobro tu ruku koja je naliv perom besprekorno uredno adresirala pismo. Zna on štošta o pošiljaocu pisma, ali... Ovo poslednje koje je dobio, iako na njemu to ne piše, stiglo je kao usud. Kao skeledžija sa reke Stiks, da ga preveze na onu stranu na kojoj, nakon pročitanog sadržaja, nema spokoja neznanja. Jedno od lica spoznaje ponekad je i košmar. Zato on sada kopka noktom palca voštani pečat, zaluđujući se idejom da bi pismo mogao otvoriti iz jednog poteza. Ali to ipak nije moguće. I kao da to išta menja.

Odlučuje na posletku da je jedan dan dovoljan za to što je pismo stiglo, koliko mu je i trebalo da se svo komešanje u njemu bar donekle stiša. Sutra, kada osvane novo jutro i na prozoru ga dočeka letnje plavetnilo, uzeće to pismo i uradiće ono što ga večeras sablažnjava. Pružiće ruku skeledžiji i kroz magle nad nemirnom vodom mitske reke nestaće, bez ikakve poruke ili oproštajnog pisma.

Koleno
Zvono
Užina
Groblje
Bicikl

Koleno
Zvono
Užina
Groblje
Bicikl

Vetar joj je nestasno podigao haljinu i obnazio koleno. Zvono sa kule je oznacilo podne. Vrtelo joj se u glavi od jakog sunca i gladi. Mislila je da svi prolaznici cuju zavijanje njenih praznih creva. Na ulici je ugledala hartijom umotane ostatke hrane, verovatno se nekom od djaka iz obliznje skole nije dopala uzina. Bacila se na hranu kao macka, halapljivo jeduci. Nije joj bilo dovoljno, a i kako bi ? Dva dana skoro nista nije jela. Setila se da se niz put, na izlazu iz gradica nalazilo groblje. Ponadala se da ce tamo pronaci hranu koju su ljudi ostavljali svojim pokojnicima. Pratila je starca sa slamnatim sesirom koji je vozio bicikl u pravcu u kom je i ona isla. Podsetio je na dedu kog je nekada davno imala.
Lutajuci besciljno od grada do grada stigla je do gradica gde je nekada bila srecna. Sve se promenilo, nove zgrade,ulice, ducani…Temelje kuce u kojoj je zivela sa roditeljima i sestrom verovatno je prekrila gomila asfalta ili trava. Sve je nestalo za tren. Eksplozija plinske boce prekinula je tri zivota, a ona je nekim cudom ostala ziva, nepovredjena. Selili su je iz doma u dom. Bezbrizno detinjstvo ,zagrljaj majke, miris hrane kada bi se tata vratio s posla , sestrine masnice u kosi…sve je nestalo. Ostala je samo ona ,lepa devojka u prljavoj haljini cvetnog dezena, sa ugasenom radoscu u ocima….

Milost
Oblaci
Poker
Lampa
Okrutno

Milost
oblaci
poker
lampa
okrutno

U krajičku sobe, prostrane i tamne, gorela je prigušeno starinska lampa - visoka, sa jedva primetnim cvetnim šarama, požutela od duvana i okovana prašinom. Njena slaba svetlost probijala se kroz gustu belu maglu, dok su oblaci dima koji nastajaše svakim izdisajem prisutnih sve snažnije gušili i onako skromno osvetljenje. Za velikim, smeđim stolom od punog lakiranog drveta, smeštenim u sam centar prostorije sedela su četiri muškarca, posivele, ne još sede kose, odeveni skromno, ali, nadasve, elegantno ozbiljno posmatrajući dodeljenu im ruku. Prijateljski poker, sa sitnim ulozima, upotpunjen ispijanjem jeftinog uvoznog viskija, motanjem cigareta i tek po kojim, retkim masnim vicom. Savršen završetak teškog i napornog dana. Karte su ga te, kao i svake druge večeri išle prilično loše. Ne može se reći da je jedan od onih rodjenih pod srećnom zvezdom. Sreća se, na svu sreću da nadomestiti znanjem, odvažnošću i lukavstvom. Slaba kenta, tu i tamo neki triling, i već učestala dva para primoravali su na blef, možda čak i previše često - a blefirati uspe samo vrstan prevarant – uigrani majstor obmane koji protivnika ume navesti na pogrešan trag, održavati ga na njemu i, pošto ovaj onako obmanjen odustane pokupiti iznuđeni plen okrutno pokazavši ruku koja je slabija. U zamenjenim kartama ne nađe ni jednu korisnu. Ostao je sa početne dve dame – u srcu i trefu. Karta ne zna za milost. Ona ne poznaje popustljivost – i onaj će ko je pokaže, po pravilu, izgubiti rundu i ostati siromašniji i nastavi li neprestano praviti ustupke svom protivniku, završiće pobeđen i bez prebijene pare. Znao je to. Zato je, ponovo, odigrao blef.

veče
dunja
svežina
odsjaj
pustoš

veče
dunja
svežina
odsjaj
pustoš

Dolazim ovde svako veče. Mislim da tome ima već dve godine, nisam vodio evidenciju iako sam jedno vreme svako jutro zapisivao utiske iz prethodnog dana. Činilo mi se tada da sam konačno ukrotio rutinu pisanja i počeo da cedim tu drenovinu u sebi na papir. Rekoh, činilo mi se. Jer oduvek sam bio škrt na rečima, pa sam i taj put bio u zabludi da je nešto od monumentalnog spisateljskog značaja moguće iščupati iz mene. Govorili su mi međutim, da u par redova umem da stvorim čitave svetove. Da proniknem u različite sudbine i ogolim stanje čovekove duše kao što iskusan ribar koji posle samo jednog poteza nožem vešto vadi toplu iznutricu tek upecane ribe.

Neko pravi kolutove dima dok mu cigareta dogoreva između požutelih prstiju, u mojoj dokonosti pak nastaju protagonisti i antiheroji priča koje cirkulišu u nama kao mogućnost, kreativni elektricitet koji čeka da bude upregnut u snop bele svetlosti. Ti nikad stvoreni likovi igraju svoj nemi mjuzikl po dugmadima pisaćih mašina koje su davno utihnule, prihvatajući prašinu i povremeno društvo sentimentalnih staraca kao sve što ih, prevaziđene i neupotrebljive, za ovaj svet vezuje.
Dok su tanke željezne noge marširale po hartiji širom sveta, rađajući svojim mastiljavim slovima baš te pomenute svetove, čovek koji me je učio o samoći koju tek danas razumem, bio je otprilike u mojim godinama.
Rođen je u siromašnoj porodici sa više braća i sestara. Kada je dobio prvi posao, sa svega 13. godina, nosio je očev najbolji sako jer za svoj nije imao novca. Istorija se iskaljivala nad njegovom generacijom. Prvi rat je doživeo kao dete koje po blatu boso trči za zaprežnim kolima dok kuća u kojoj je progovorio i prohodao gori i zauvek nestaje.
U drugom ratu taj dečačić iz blata zamahivao je iz bunkera bacajući granate na neprijateljske položaje. Ispod šinjela na poleđini pisama na koja nije mogao ni umeo da odgovori, skrivajući i od sebe i od drugih strahote rata, pisao je pesme. Bili su to jednostavni stihovi, gotovo bezizražajni i tupi, ali ipak stihovi.
To je bila poezija čoveka koji je pucajući u druge ranjavao sebe. Nikad se nije žalio na ono što je morao da bude i radi. Morali su i drugi. Poneki gorak ali prkosan osmeh brzo bi me obeshrabrio da ga propitujem o ratu. Nastavio je da piše i kada se vratio, tog osvetoljubivog vojnika sa granatom u ruci pokušavao je da razoruža kroz sve što je radio. Pesništvo, roditeljstvo, advokaturu... Ali čelični stisak vojničke ruke kao da je dletom oslobođen iz mramora, kao da je ta desnica neraskidivo sjedinjenja sa upaljačem i šakom baruta. Reklo bi se, zanavek.

Sećam se kada je pao u bolesničku postelju i kada je zamolio svoju ženu da me pozove, na ormaru do prozora u njegovoj sobi stajalo je par žutih dunja. Rekao mi je da su ga one podsećale na zgarište od kuće koje je morao da napusti. Na ciku i graju starije braće koji su ga učili da hoda, dok je jedna od njegovih sestara brala dunje i slagala ih u svoju malu belu kecelju. Znao je da je došao do kraja puta, i nije mnogo govorio. Pogledao bi kroz prozor i u odsjaju bledo plavih očiju video sam da negde u samotnoj tišini njegove duše, iščekuje taj trenutak.
Kao onaj dan kada se pročulo da će rat najverovatnije biti gotovo uskoro, da su Nemci poklekli i da je Staljingrad ostao na nogama.
Stezao je tada u ruci svežanja onih nikad neodgovorenih pisama prisećajući se svakog fijuka metka koji ga je pukom sudbinom mimoišao, svakog raskomadanog tela koje je morao da preskoči dok su mučki bili zasipani artijteljijskom paljbom, niz lice mu je poteklo par suza dok su se u daljini još uvek čule usiljene i retke detonacije. Negde dok je posmatrao obronke šuma iz kojih se vijorio tanak tim, smišljao je imena svoje dece koju će dobiti godinama kasnije...
Hteo sam da mu namestim glavu i pitam ga treba li mu išta, jer je nekako spao s jastuka kao da spava, ali u poslednjem trenutku ruka je ustuknula. Otišao je. Stari vojnik me je još jednom prešao, išunjao se bez reči. Kao da ovo i nije naš poslednji susret, jer poslednjeg susreta ni nema.
I možda dok ga posmatram kako sanja taj veliki san, on u nekoj nepojmljivo dalekoj galaksiji i realnosti, ponovo malim prljavim stopalima trčkara duž seoskog puteljka. Hrli da obiđe tu pustoš, to zgarište, ne bi li tamo pronašao neki dugo priželjkivani relikt svog detinjstva. Neki ram porodične slike ili svećnjak, bilo šta...

Zenit
Apostoli
Čovek
Reči
Krik

Zenit
Apostoli
Čovek
Reči
Krik

On je bio Čovek koji umire.
Govorio mi je:,,Ja nemam apostola niti učenika da me nastave." Njegove su reči bile krik a senka njegovog krsta prostirala se dugačka.
Zenit se našao nad tuđim glavama. Ruku nasilno raširenih u doček novom Suncu, njegov je pogled večno usmeren nadole.

Plavo
Paklen
Miris
Strahovita
Udarac

Plavo
Paklen
Miris
Strahovita
Udarac

Dan je bio lep, sunčan, nebo potpuno plavo i vedro, a on, moj glavni junak, napokon je osmislio kompletnu strategiju svog budućeg postupanja. Plan je bio vrlo jednostavan, krajnje domišljat i nadasve odvažan. Jednom rečju, potpuno paklen. Dosta je bilo, pokazaće on njoj, videće dotična kako izgleda kada se on zainati. Kada večeras budu u gradu, on će jednostavno okrenuti glavu od nje. Prosto, zar ne? Potpuni ignor i tačka!. Od danas neće ni da čuje za nju, ma ni da je pogleda neće. Vreme je da se svemu učini kraj.

Kada se spustilo veče i svi se, i mladi i stari, razmileli po šetalištu, krenuo je da dotičnoj zada završni udarac. Siguran je da ona to ne očekuje i da će njena reakcija biti apsolutno strahovita, ali nema uzmicanja. Rešeno je. Sa vrha šetališta, podno stare pijace, polako se spuštao ka centru, gde će se dogoditi ključni događaj. Doteran najbolje kako je znao, okupan mirisom ostataka prastarog parfema, koji je pronašao negde u kući i beskrajno odlučan u svojoj zamisli, upustio se u najznačajniju avanturu svog života.

Šetalište je bilo puno, kao i svake večeri. Polako je očima prelazio preko uzavrelog meteža. Već je prošao jedan krug, ali je nije spazio. Dobro, idemo još jedan. I tek pri kraju trećeg ugledao je kako mu ide u susret, čini mu se lepša nego ikada do sada. Na sebi je imala kratku šarenu haljinu i bele sandale, duga plava kosa bila je vezana u konjski rep. Za trenutak je bio nadomak kolebanja, ali se setio da je dao reč sebi i da tako mora biti. U ušima mu je bubnjalo, obrazi su se zacrveneli. Prilazili su jedno drugome, rastojanje je bilo sve manje. On je šarao pogledom na sve strane, vodeći računa da je ne pogleda ni nehotice. U momentu kada su se približili jedno drugome tako da su se mogli gotovo dodirnuti, hrabro je okrenuo glavu na drugu stranu. Ne, neće je ni pogledati.

Odjednom oseti jako cimanje ruke i popreke poglede na sebi. Celim telom mu se razli ogromna količina muke i jeda.

- Mišo, šta to izvodiš, pozdravi se sa maminim kolegama. Izvinite, ne znam šta mu je danas, celog dana je nešto čudan.

O, kakav blam, kakav užas i kakva nesreća... najveća za mojih sedam godina - sa očajanjem pomisli Miša, izvlačeći ruku iz očeve i kiselo je pružajući majčinim kolegama i njihovoj kćeri.

šećer
jagnje
kalendar
počistiti
slutnja

Poslednja izmena:
– Ne znam volite li žuti šećer, ali ja beli odavno ne koristim, - čuo se njen glas iz kuhinje dok sam sedeo na divanu i posmatrao crno bele fotografije na zidu.
– U redu je, žuti će biti sasvim dobar – dobacio sam zagledajući se u jednu od slika koja je zagolicala moju znatiželju.
Na toj fotografiji ona stoji u nekoj dugoj letnjoj suknji sa dezenom krupnih cvetova. U pozadini iza nje stoji belo jagnje a uz bok je pripila staru mušku biciklu kojom je njen otac delio pozive za mobilizaciju kada je Ferdinand ubijen u Sarajevu. Imala je lep osmeh, jednostavan i topao.
Vraćajući kalendar unazad morao bih da se vratim u 1902. i Šabac kakvog odavno nema. Možda bih je tamo sreo negde na kaldrmi, kako korača u društvu moje majke ka školi, prolazeći pored berbernice i raznih zanatlijskih radnji koje s ponosom na ulicu stavljaju uzorke svoga rada, bez bojazni da bi ih neko mogao počistiti sa ulice i odneti sa sobom.
– Evo čaja, izvinite što ste čekali ali... – pravdala se starica, stavljajući pred mene šolju.
Teško je započeti razgovor sa nekim ko je jedini preživeli koji ti je poznavao oca i majku. Želiš toliko toga da pitaš, ali tu je uvek slutnja da ćeš se pokajati. Odrastajući u tuđoj kući, za mene su otac i majka bili dve nepoznanice o kojima se u mom srcu i mislima isplelo na stotine mitova. Sada kada sam pronašao tetka Ljubicu, mogu da otključam tu škrinju tajni koja mi je ostavljena u nasleđe ali nisam siguran želim li ključ. Ja sam, koliko god to paradoksalno bilo, odrastao crpeći želju za životom iz tajni u koje ne mogu prodreti. Ako saznam kakvi su bili, gubim ih kakve sam ih više od pola života voleo i sanjao.
Uzimam šolju sa stola i pitam tetka Ljubicu za stari gramofon. Kao da je čekala da je baš to pitam, priča mi o Parizu i Sofkinoj ploči koja je prva zapucketala na njemu...

Divovi
Zapis
Klatno
Oko
Sudbina

Divovi
Zapis
Klatno
Oko
Sudbina

Tajna prostorija nervozna što je još neotkrivena češkala je zidove tavana. Sa svih strana padali su zapisi okupljanja atomskih mrava. U parku egzibicionista je plašio prolaznike skupljenim obrvama. U trenutku, iznenada, pojavio se heroj potlačenih svesnih glista svih uzrasta. Ohrabrene herojstvom, teške reči su izašle na ulice oteravši klatno sudbine iz grada. Replike u harmoniji budističkih nota svake večeri dočekivaki su svesne gliste ovog foruma. "Vaša svesnost je moja hrana, kad postanem svesno čudovište oslobodiću vas straha." Divovi pisanih reči pamtili su ove replike.
Nepredvidjeno u blizini je eksplodirala fabrika lubrikanata, i našem heroju je počela rasti glava spljoštenog nosa. Sumnja je pala na pecaroški lobi. U zaborav je pao čim se u svevideće oko teorije zavera pretvorio, pa u šahtu završio otkotrljani predvodnik svesnih glista, heroj ružičastih plamenih zora. Vetrovi ludaje izbacuju na površinu zadahe unutrašnje tišine. Kod kolektivne grimase, kao smer kretanja poželjan je trk unatraške.
'Ebeš nebitne budale, zevajući od dosade mumlao je narodni parazit listajući novine.

Konsenzus
Blesimetar
Pauk
Šibicar
Manir

"Dakle, gospodo, postigli smo konsenzus", reče Daleki Bil, uvrćući svoje masne brkove "od danas ćemo konačno početi da koristimo blesimetar i samo oni koji zadovoljavaju kriterijume koji su njime određeni moćiće da uđu u Parlament". Gomila zatapša, glasnije nego što je to bilo potrebno. "Ali, kako ćemo ukoliko oni koji su već u Parlamentu ne prođu test blesimetrom", zaurlika svojim snažnim glasom Majušni Džek, gladeći po dugačkom krznu svog pauka ljubimca, za koga je verovao da donosi sreću, iako je zbog njega jednom prilikom pao pod voz i (srećom, jer on je to smatrao srećom) ostao samo bez jedne noge. Šanse da blesimetar ne izmeri količinu blesavosti jesu jednake onima koje imaš da izvučeš šibicu kod Tome Šibicara, nasmeja se Tupavi Don, koji je zajedno sa još nekoliko uglednih građana i naučnika radio na izradi istog.... Blesav ili ne, svaki član Parlamenta moraće pre sveega da ima dobre manire, reče Daleki Bil, otresavši nos u rukav. Svi zadovoljno zagroktaše i stadoše u red za merenje.

Petospratnica
Levak
Mreža
Paun
Obojeno

Poslednja izmena:
Ta petospratnica se pojavljivala na više naslovnih strana u dnevnoj štampi. Nacija je bila u šoku a reporteri su zadovoljno trljali ruke. Sjatili su se na mesto zločina sa svih strana. Neki od njih su išli toliko daleko da su čekali polumrak ne bi li petospratni dvorac slikali baš u to doba dana, što sablasniji i gotovo nestvaran. Istini za volju, ne dešava se često da devet ljudi biva iskasapljeno za jedno veče. Bar ne devet ljudi sa tako zvučnim imenima i besprekornim biografijama. Međutim, vest koliko god šokantna bila brzo odumire pred očima javnosti ako se ne hrani novim pojedinostima. Ovde se upravo desilo nešto slično. Ceo slučaj je neobično brzo okončan, mnogi aspekti zločina nikad rasvetljeni. Sa identitetom ubice se besomučno manipulisalo, pa je tako on bio svako od lakeja do sobarice, i na kraju do samog ožalošćenog barona Rajsmana. Koji se usled neželjenog publiciteta povukao u svoju rezidenciju na austrijskim Alpima, odakle je desetak dana nakon početka istrage, skrhan bolom izdao saopštenje za javnost.

Taman i da je svakome u zemlji stavio po levak u glavu i sasuo u nju četiri gusto kucane strane srceparaje ispovesti, učinak verovatno ne bi bio toliko delotvoran. Baron je brzo skinut sa liste mogućih ubica. Naciju, ali i veći deo istražiteljskog tima, grizla je savest što su se predali morbidnoj maštariji da je baš on taj koji je rođenu ženu, četvoro dece i pet gostiju usmrtio oštrim predmetom, pretpostavlja se da je u pitanju obična mesarska satara ali informacije o ovom slučaju od početka su bile šture i prespore.
Negde s početka maja, stotinak dana nakon istrage čiji je epilog prihvaćen manje više kao nerešen slučaj, u Rajsmanovoj rezidenciji zazvonio je telefon. Baron je mrzovoljno prekinuo ispijanje konjaka, ostavljajući čašu na masivni sto od orahovine i zaputio se ka telefonu. Koraci su mu bili kratki kao da je ispod njega nekakva mreža a služavka koja je podigla slušalica izrazom lica nagoveštavala mu je da zove neko potpuno nepoznat, što je skoro nemoguće jer broj telefona u rezidenciji imaju samo ljudi od Baronovog poverenja.

-Ko je to? - nervozno se oglasio baron, drhtavim glasom.
-Stvarno ne znaš, ili se praviš lud? - odgovor je usledio posle kraće pauze.
Na Baronovom licu se u tom trenutku ocrtala bolna grimasa, čoveka nečiste savesti koji i pored želje da umakne, više nema kud.
-Vilhem?
-Tako je stari, Vilhem je. Nisi obavio svoj deo pogodbe...
-Daj mi još malo vremena, rane su još sveže a ljudi još pričaju o tome, - pravdao se baron lutajući očima po raskošnim lusterima okićenim kristalnim ornamentima raznolikih oblika i veličina.
-Vremena? Ko je meni dao vremena da uradim što sam uradio... Rajsmane?
-Znam, u pravu si i podneo si težio deo posla ali daj mi još nedelju ili dve, dobićeš svoj novca budi siguran u to!
-A ako ne dobijem? - sumnjičavo i gotovo sablasno upita glas sa druge strana telefonske linije.
Rajsman je ćutao, nemajući valjan odgovor na pitanje jer je znao da toliko novca neće biti lako prikupiti a da ne izazove ozbiljnu sumnju, sada kada se motri svaki njegov potez i kretanje.
-Vidi Rajsmane, ako se ne varam u bašti rezidencije imaš neke ptice koje se tamo šepure samo da bi se ti osećao kao Luj XVI. Nekoliko paunica i jedan paun, ako se ne varam?
-Da, tako je. To je poklon iz Lihtenštajna od moje - u sred odgovora prekida ga glas neznanca, sada ni malo raspoložen za baronovo skretanje sa teme.
-Kada ti neko od posluge dotrči i javi ti da paun u bašti leži bez glave, to će značiti da više ne čekam novac već dolazim po tebe.
-Novca će biti, za to ne brini!
-Upozoren si, pazi šta radiš...

Kada se veza prekinula Baron je brzim koracima došao do prozora pogledom tražeći pticu kojoj je dat neslavni zadatak da najavi njegovu smrt. Ne više onim jezivim pojanjem u mrklim noćima već svojim beživotnim telom. Možda će ležati u redu magnolija ili ruža donetih iz Korvola, u Engleskoj. Mogao je da zamisli tog pauna mrtvog na bezbroj načina. Ali i sebe.

Sutradan je u dnevnim novinama ugledao svoju sliku sa venčanja, sa njegovog sakoa razlivala se crvena boja kao da je poklao polovinu zvanica. Zgroženo je odbacio novine u krilo a zatim ih presavio i odložio na stočić za štampu. Očigledno je bila u pitanju štamparska greška pa je pogrešno obojeno. Ali novine i pored toga nije mogao prelistati do kraja. Iako je prevario javnost, nešto je još uvek bilo protiv njega. Rugalo mu se, progonilo ga. Kao Vilhemov glas, kao obezglavljena ptica u bašti. U nekoj drugoj prilici pomislio bi da gubi razum ali sada je smireno rešio da se obuče za izlazak, seo je u limuzinu i naložio svom vozaču da ga nosi u najbližu policijsku stanicu. Rešio je da prizna sve. Dok je crni auto polako silazio sa planinske staze, ostavljajući za sobom otvorenu masivnu kapiju, iz bašte rezidencije začuli su se krici pauna.

Violina
Januar
Gužva
Sećanje
Suze

Violina
Januar
Gužva
Sećanje
Suze

Na prostranom kamenom trotoaru stajao je, naslonjen na ugao stare crvene zgrade, čovek svakidašnjeg, ni po čemu upadljivog izgleda obučen u dugi, raskopčani kaput, reklo bi se, na sredini svojih tridesetih. Pokraj njegovih nogu ležao je mali, iznošeni šešir u koji su malobrojni prolaznici povremeno ubacivali po koju kovanicu ili novčanicu sitne vrednosti - svojim oblikom i pojavom vrlo sličan svome vlasniku. Publike ne beše mnogo. Rano jutro nije baš najisplativije za svirače. Gužva se na ulicama stvori tek kasnije, predveče. No, on za to, izgleda kao da i nije mario. Čovek je svirao, šta god mu se prohte - više za sebe nego li zbog neke zarade. Svirao je tačno i osećajno, ali često predugo i preglasno za slušaoce. Brzo bi im dosadio svojim učestalim ponavljanjem, i oni se, obično, ne bi dugo zadržavali, često odlazeći ne ostavivši muzikantu ni prebijene pare. Uživao je u svakom tonu. Svakim trzajem ruke prizivao je po neko sećanje - što setno, što veselo i ubacivao ga u stvaranu melodiju koja je čas besnela, čas lagano klizila.
Spazih ga sa druge strane ulice, približih se, ubacih u šešir nešto novca i stadoh da oslušnem. Violina je vezla tužno, i ja pomislih u sebi: "Kako muzika ume da podseti...". Sećala me je na jedan Januar - jedan snežni, vetroviti dan, monoton i siv - tužan i gorko sladak. Pripovedala mi je o dva šala, dve kape i dva kaputa, koji će otići na suprotne strane i zauvek ostati raspareni. Prepričavala mi je priču o njoj, koju davno voleh a koja mom srcu ni danas nije stranac i tom hladnom popodnevu kada je kroz suze, koje ni danas ne mogu razumeti, rekla da me voli - kada je zagrlih i pokušah da je tešim, ne želeći da priznam sebi zbog čega. Govorila mi je o našem rastanku - mirnom i tihom, nežnom i toplom, ali bolnom i meni nejasnom, o mirisu njene kose koji poslednji put osetih dok mi ležaše uplakana u naručju, a koji danas bez uspeha priželjkujem i tražim.
Gudalo je plovilo tupo i sporo i sve jače pritiskalo površinu po kojoj klizi. Začu se neočekivani ton, i žica puče...

zavesa
pozornica
način
daske
nečujno

pozorisna zavesa i nacin da zaskripe daske i to ne cujno.

Sada sledi prava prica, ovo sto ja nazivam pisanjem, to se moze upotrebiti samo ovde i nigde vise.
Ne zelim da opravdavam relutaciju dobrog pisca.
Idemo dalje.

Reketa
Predstava
Fudbal
Strava
bas je cool
itd itd

hvala!
jos uvek smatram da ne postoji bolji lisac od mene licno i moje malenkosti!
Puskin je za mene bio Gogolj dok se pripremao da kaki. mhm..... :)

zavesa
pozornica
način
daske
nečujno

Zavjesa je spuštena sada mogu u miru, dok skidam staru masku i pravim i namještam novu, da razmišljam. Taj dio dana, skidanja i navlačenja nove maske, mi je najljepši, a pošto je moj svaki dan isti, to mi je najljepši dio života jer tada maštam, stvaram nove svjetove, ovaj prepravljam, lutam, živim. Živim tako, mnogi mi kažu da je to glupost, kako mogu svaki dan da se pretvaram da sam neko drugi, pa i da ono slobodnog vrijemena trošim na pravljenje nove maske, jer ja zaista tako živim, samo izlazim na daske, a poslije njih jedem i pravim masku pa opet izlazim i podareno mi je to da ne spavam uopšte. Mogu! Kada svi možete da sami sebe potkradate i da poslije završite ljutiti na svoj protraćeni život, mogu i ja i zašto da svoju glupost mijenjam za vašu. Ja sam bar shvatio da sam lutka i da je moj život pozornica, a vi, jeste li vi shvatili, jeste li shvatili da sve vrijeme igrate kako neko drugi hoće, jeste li shvatili da vi i više od mene glumite, veći dio dana; ja bar provodim vrijeme sam sa svojim mislima dok rutinski pravim nove maske. Ko drugi, pa neko drugi, sve vam je nametnuto, a ja, ja bar imam neki cilj...i način ... način na koji ću doći do njega sve mi je bliži, samo još malo, još malo! Maska je gotova, odoh na daske da se poslednji put udaljim sa njih, nečujno, jer način smislih.

potpis
vijek
rat
gavran
prostranstvo

"I još samo vaš potpis..." reče žena. Gavran je na to bio spreman, Dena mu je rekla da će biti tako, jer vijek u koji se vraćao još uvek je kao zalog priznavao pisane reči. Ali, nakon Burinog rata, sve se promenilo. Reč je postala ništa, sve se moralo materijalizovati i staviti u kutiju, koja bi se složila u drugu kutiju, sve dok ne bi bilo sigurno da će onaj koji trai izgubiti volju za onim što traži . Gavran je, iako odabran, imao ograničeno prostranstvo misli, mada i to je bilo daleko bolje nego nemati misli uopšte... On provuče nežno ruke kroz gustu tamnu kosu i potpisa dokument sopstvenim perom. Burin rat je sada mogao da počne.

amajlija
beseda
ugovor
smeće
planina

Sporedni putevi su amajlije protiv uroka onog lakšeg izbora, i vode nas tamo gde se malo šta voli a mnogo nauči. U središtu uma koji se bori da zadrži ustaljeni pogled na svet prepliće se mnoštvo beseda antičkih mudraca koji osim belih toga na sebi imaju i ponešto božansko. U njihovoj bedi ogoljen je smisao, to je palež filozofske misli, spržena zemlja na kojoj će tek nići novi izdanci.
Mudraci su dalekovidi fatalisti esencije i neće nikada potpisati ugovor sa đavolom. Podalje od njih negde na arhivskim trakama u iščekivanju kraja sveta, sanjam neke prizore kao sa loših akvarela slikara hobista a na ivici grada gomila se smeće za neutešne krike galebova zalutalih u ravnicu. U jednom od narednih života, vratiću se prapočecima i početi ponovo malim koracima do konačnog oslobođena. Od sebe, od haosa. Od skrušenosti pred pojanjem monaha i sedefnim dodirom ruke koju kao da je vajao Mikelanđelo, a koja neumitno izmiče natrag u špil karata od dana koji dolaze. Biću zato kristal, safir ili topaz. Neumoljiv u nemosti kao reka ponornica a postojan kao mermerna planina.

Trg
Pismo
Milenijum
Oblak
Jidiš

Na Trgu je bilo pusto, čak je i vetar stao. Jegor je žurio, pismo koje je trebalo da uruči odlučiće o sudbini novoog vremena, novog mileniijuma... Sa neba ga je posmatrao Oblak, poput zloslutne uhode, noseći sa sobom nešto kiše, koju će besno izridat koja može i iz sebe kao dete kome niste kupili željeni slatkiš. Jegor je zastao. Znao je da je to što se od njega očekuje naizgled naivno, ali da zapravo sa sobom nosi odgovornost, kList papiraoju ne može poneti svako. Pismo u njegovom džešu je zadrhtalo i otežalo poput kamena. Nemoguće! List papira je list papira... A šta ako... uzeo ga je u ruke bojažljivo, kao porcelansku šoljicu do vrha punu čajem i otvorio... Uzalud, bilo je ispisano jidišem, koji Jegor nije poznavao...

kreč
mastilo
perionica
amblem
staklo

kreč
mastilo
perionica
amblem
staklo

Znas, staklo je samo zaklon od kise, od vetrova,
od snega, od nevremena, od radoznalih ljudi,
nije njega briga za godisnja doba, a nije ni nas,
sve dok slucajno neko na njemu ne nacrta srce
tad svakoga u dusi zagolica pitanjem.
Ljudski je rod strasno radoznao.
A krec, krec mirise na cistotu, belinom pleni,
u jesen nas cak i obraduje, u krecnoj
vodi kad ugledamo oljustene sljive,
koju je nasa nana pripremila da bi skuvala
slatko. Cesto ga u obliku srca nadjemo na tarabama,
i znamo, neko se tu nama grdno zaljubiskao.
E, a znas li da mastilom mozemo raditi svasta,
na primer praviti slike od ostisaka prstiju,
mrljati carsave i stolnjake pisuci po njima ljubavna pisma
uz obavezno maleno srce koje ostavljamo kao pecat
umesto tacke, tu posle ne moze ni perionica da pomogne.
Cesto u njega utiskujemo raseceni krompir u koji smo
oslikali sliku ili crtez koji ima formu srca, a onda ga krijuci
preslikavamo na majce onih koji se vole.
Kakve pa to to veze ima sa mnom, pitas me
sav narogusen...
Ma vidim ja, istina je sto za tebe kazu, stvarno si pravi mrgud,
a sta bi pa to mrgudi mogli znati o ljubavi i kretivnom izrazaju...

svetkuju
duboko
žita
grana
naručja

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back