Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
stepenice
guska
zavesa
hepatitis B
točak

Dok se penjala bolnickim stepenicama razmisljala je o tome kakva je guska ispala.Kao da nikada nije cula za bezbedan sex...trenutak nepaznje...i dobila je taj prokleti hepatitis B.Pomerila je zavesu i zakoracila u ordinaciju...tocak je nastavljao da se okrece...koliko brzo i u kom pravcu tek ce saznati.

bulke
salas
djeram
lampa
slika

bulke
salas
djeram
lampa
slika

Zacrvenele su se kao bulke kada sam graknula na njih iz kola,
Alo, prije, na salaš idite pa divanite, sklanjajte se sa kolovoza !
Volim Djeram pijacu, ali dok se parkiram, mečku da rodim.
E, da mi je Aladinova čarobna lampa da napravi jedno parking mesto...
Eno ga!
I šta me sad ovaj tu slika koji moj ?
E, batice, koga si pitao za dozvolu da slikaš, ha ?
Jao, jao izgubih parking.
Ne vredi, idem ja na Kalenić pijacu, ne znam ni što sam uopšte krenula ovde, kad mi je
Kalenić lepo, ispred nosa.

limun,
pepeo,
golubovi,
vrat,
mraz.

Poslednja izmena:
limun,
pepeo,
golubovi,
vrat,
mraz.

Vec dugo sam ovako bolesna a uz sve to i vrat me boli, ne mogu da se okrenem ni lijevo ni desno. Nekako sam umorna. Vani je mraz, zaledjeni su skoro svi prozori u kuci, samo jedan mali prozorcic u kuhinji mogu da otvorim. Ma...ne treba ni da otvaram, sta ce mi...Nebo je kao pepeo sivo, i stalno je takvo, ne razlikuje se juto od podneva.
Sanjala sam sinoc neobicno lijep san, toliko lijep da sam se par sati posle budjenja osjecala dobro. Sanjam kako se oko onog najveceg prozora u dnevnoj sobi skupljaju golubovi i cujem zvuke nalik na otvaranje. U sledecem trenutku i ako ja usnu znam da je zima i da je kasno.... vidim prozor otvoren i procvjetalo limunovo drvo krosnjom zaviruje unutra.

Pelin
muzika
klinčić
kasno je

Pelin
muzika
klinčić
kasno je

To je već bila simbioza desnog kažiprsta i levog tastera miša.
Kursor je bio na sredini Send prozorčića. Skoro 10 minuta.
Klik.
[Wednesday at 00.14, slow_cheetah says] : ovo je moj broj mobilnog -------------- Ne želim da se dopisujem. Samo jedan SMS. Jedan, jedini. Kad, gde. Slobodna sam radnim danom posle 19h. Vikendom posle17h. Ponuda važi 7 dana. Od sada.

SMS 1 – Wed 00.14 – Proveravam broj ?
Reply – Bravo !
SMS 2 – Wed 00.16 – Super. Ide odgovor.
Reply – Nije ni bilo pitanja.
SMS 3 – Wed 00.17 – U pravu si.
Reply – Jesam.
SMS 4 – Jesi.
Reply – Ok, to smo rešili.
SMS 5 – Jesmo. E, šta se ono stavi u kuvano vino kada se kuva?
Reply – Klinčić.
SMS 6 – Kako to izgleda ?
Reply – Miriše.
SMS 7 – A, znam. Nemam to.
Reply – Šteta.
SMS 8 – Ti imaš ?
Reply – Mislim da imam.
SMS 9 – Pogledaj.
Reply – Čekaj.
SMS 10 Wed 00.21 – Čekam.
SMS 11 Wed 00.21 – Gde si ?
SMS 12 Wed 00.22 – Gde si ?
SMS 13 Wed 00.22 – Gde si ?
SMS 14 Wed 00.22 – Gde si ?
Reply – Nemam, imam pelin, ali to je gorko i ne stavlja se u vino.
SMS 15 Wed 00.24 – Gde si bila, uplašio sam se.
Reply – tražila klinčić. Što si se uplašio ?
SMS 16 Wed 00.26 – Izvini, izlazim iz lifta.
Reply – ideš da kupiš klinčić ?
SMS 17 Wed 00.26 – Ne.
Reply – Ok.
SMS 18 Wed 00.28 – E, pusti 102.2 Mhz, super je muzika.
Reply – Kakva?
SMS 19 Wed 00.28 – Ma pusti samo.
Reply – Evo…
SMS 20 – dobra je, jel’ da?
Reply – dobra.
SMS 21 Wed 00.30 – Ti si beše na Novom Beogradu negde, tako ?
Reply – aha.
SMS 22 – Ok. Stižem za desetak minuta.
Reply – gde?
SMS 23 – Pa tu.
Reply – gde tu?
SMS 24 – Ovde.
Reply – Ovde ?
SMS 25 – Da, tu.
Reply – Što?
SMS 26 – Pa uplašio sam se.
Reply – Čega?
SMS 27 – Nisi odgovarala na poruke.
Reply – Kada ?
SMS 28 – Pa otišla si da tražiš to što se stavi u vino, predugo te nije bilo.
Reply – Pa dobro sam, nije baš toliko strašno bilo kroz predsoblje do kuhinje.
SMS 29 Wed 00.31 – Pa otkud ja znam.
Reply – pa eto, sada znaš, sve je u redu, smiri se.
SMS 30 Wed 00.33 – Kasno je, već sam se nasekirao.

SMS 31 Wed 00.37 – Merkator. Gde sada?
Reply – stari, novi ?
SMS 32 – Novi.
Reply – samo pravo.
SMS 33 Wed 00.39 – Studenjak.
Reply – desno.
SMS 34 – OK. Dokle ?
Reply – 200 m.
SMS 35 Wed 00.41 - Otprilike 200 m.
Reply – Budi tu.
SMS 36 – Već jesam.
Reply Wed 00.43 – I ja sam.
SMS 37 – Vidi stvarno. Šta si me ono pitala ? Aha, kad i gde ? Pa sad, ovde. Odgovara ?
Reply – Sasvim.

Med
Učinilo mi se
Sedam puta
Venac
Melodija

Med
Učinilo mi se
Sedam puta
Venac
Melodija

Spavao sam jako dugo.
Predugo da bih mogao da kazem da sam se odmorio.
Tako uvek biva.
Teska glava postaje jos teza, telo umornije, a oci bezbojnije.

I opet, po sedmi put, sanjao sam te oci boje meda.
Medjutim, sada sam ih odmah prepoznao.
Nisam se opirao i zagledao im nijansu nijanse.
Prosli put mi je analiziranje oduzelo vremena,
a sada sam znao da su autenticne.
U mojim snovima nema laznih boja.
Prepustio sam se lepljivom medu, koji hvata me
i nisam zeleo da se odlepim.

Zazvonio je mobilni. Iritantno zvono sa snagom budjenja.
Video sam da je poziv od kuce.
Sestra.

- Da... - rekoh sanjivo jos uvek misleci o medu i ocima iz sna.
Glas je pricao, ja sam cutao, duboko disao.
Pokusavao da sacuvam delice slike,
da ih spakujem u nepromocivu kesu postojanja
i sacuvam od teskog bremena trajanja.

-U redu - rekoh - Venac? Veci ili manji?

Prekinuh vezu. Ucinilo mi se da i dalje spavam.
Ali ne... bio sam budan, jer osecao sam nostalgiju
za izgubljenim ocima.
Da li sam sanjao san, ziveo stvarnost ili nesto izmedju?
Kao da je uopste bitno.

Susreo sam se sa ocima boje meda,
osetio njihovu melodiju, podrhtavanje,
neznost i treptaje.

Znao sam da su to te oci. Meni potrebne oci.
Samo kroz njih mogu da vidim.
Uglavnom ih trazim u snovima, jer na javi zmurim.

Osmehnuo sam se jednom, onako za sebe,
bacio pogled na sat.
Vec je bilo 8:30.
Mrak je polako padao.
Zamenjen dan za noc.
Obrnuta slika u ogledalu.

Okrenuo sam se na drugu stranu
i zaspao u ubedjenju da cu sanjati
meni potrebne oci
po osmi put.

Nisam.
I dalje cekam.

Soljica
Sveca
Sloboda
Ram
Ideologija

- Hajde da se igramo...je l' hoces?
- Hocu, sta igramo?
- Zmisli da sam knjiga, i kazi ime knjige, to je igra..
- Pa hajde, prvo ti.
- Dobro...."Ideologija slobode"..dopada ti se?
- Hehe..... nisam to ocekivao....ali ti kazes.
- Hajde sad ti, jesi li smislio...
- Ne moram da smisljam..
- Pa.......
- '' Moje Nebo''
- Svidja mi se.
- Sad ja postavljam zadatak..
- Moze, reci.
- Osmisli naslovnu stranu te knjige, moze?
- Moze...bila bi kao neki ram i unutra nebo...
- Dobro. Pa bila bi prepuna raznih nekih stvarcica, sunca, ptica i zvijeza, neka svijeca i soljica za kafu bi se nasla tu....ma puno nekih stvari

Viola adorata
olovka
radoznalost
sve je promjena

Poslednja izmena:
Prvo putovanje u veliki grad Raskoljnikov je doživeo kada je krenuo da upiše fakultet.
Imao je ogromnu tremu, nije spavao cele noći, zaklopio bi oči, pokušavao da zaspi ali san nije dolazio. Trema sklopljena od straha od nepoznatog, od neizvesnosti, pitanja kako se snaći u velikom gradu, nije mu dala mira i gonila je san od njega. Kada je napokon autobus krenuo, Raskoljnikov se ustresao od nekog nedifinisanog straha, osetio je bol u stomaku. Sve je trajalo par sekundi i prošlo naglo kao što je došlo. Međutim, Raskoljnikov je osećao duboko u sebi i taj strah i taj tupi bol. Zaklopio je oči, uvukao se u sebe, lagano disao, čvrsto stežući rukohvate svog sedišta. San je došao brzo i potpuno je savladao Raskoljnikova, iscrpljenog noć bez sna. Spavao je dubokim, čvrstim snom, bez snova, u potpunosti odsečen od spoljneg sveta. Nije ništa osećao, kada se probudio, otvorio oči, okrenuo se oko sebe, mogao je da primeti visoke zgrade, saobraćajnu gužvu, buku ne shvatljivu njegovim čulima. Stigao je u veliki grad.

Kupio je doručak, novinu i mali buket cveća, prve ljubičice vezane širokim lišćem i crvenom trakom. Dan je bio sunčan, pomalo prohladan. Proleće se osećalo u vazduhu, mirisalo je na sveže zelenilo, na prve cvetove kukureka, jagorčevine, iglička. Vetar je taj prolećni miris donosio sa udaljenih livada, bašta, i mešao ga sa mirisom grada. Raskoljnikov je disao punim plućima. Išao je svojoj mansardi, svojoj Sonji koja ga je čekala sa mlakom neskafom. Zavaljena u omiljenoj fotelji, prekrštenih golih nogu, Sonja se nasmejala kada je ušao. Ustade, pomilova ga po kosi i po licu a potom poljubi. Sjaj u njenim očima boje cimeta blistao je punim sjajem i Raskoljnikov oseti, vide i osmeh potpune sreće prekri mu lice. Netremice su se posmatrali dok su doručkovali. Toplina ljubavi strujala je u obostranom smeru. Ćutanjem, osmesima, pogledima pleli su dirljivu ljubavnu priču. Spoljašnji svet je u tim trenucima predstajao da postoji, ceo univerzum bili su oni i magijski prsten koji ih je spajao. U predvečerje kada sunce polazi na počinak čuvao ju je od komaraca, postajao je vitez srca.

Cela gužva u kojoj je Raskoljnikov upao, dok je muku mučio tražeći pravi šalter, nije se nikako okončala. S vremena na vreme i pojačavala. Sam, zbunjen, nesiguran, drhtavim rukama popunjavao je razne obrasce, uplatnice, često grešeći. U toj nervozi oblivao ga je , krupnim kapljicama, znoj. Krupne kapljice znoja slivale se i kapale sa čela, nosa, niz lice.Svet oko njega, mnogobrojni vršnjaci, njihovi roditelji; nerazumljivo komplikovani panoi sa upustvima, pravcima kretanja, mešali su se u maglovite slike sveta koje Raskoljnikov nije očekivao ni poznavao. Na kraju muka sa prijavljivanjem držao je u rukama potvrdu o prijavi. Ali bio je to samo početak teških dana koji su bili pred njim, sa neizvesnim ishodom na kraju. Umoran, kao nakon teškog rada, sede na klupu u obližnjem parku.Kao čamac na reci ljuljao se. Sve ga je bolelo: znojno telo, umorne noge, drhtave ruke. Osećao je užasnu žeđ, ali nije znao gde može pronaći vodu. Ćutao je suvog grla i usana, tiho trpeći žeđ. Bodrio je sebe, dok ne bude skupio energiju i hrabrost, da izdrži i uskoro pronađe vodu.

Zajedno su već nekoliko meseci. Odkad je izišla iz bolnice, svaki slobodan trenutak provodili su zajedno. Za vikend bili su kod njega, u njegovoj sobi, u toj mansardi koja je postala njihovno ljubavno gnezdo. Rano ujutru, dok se sunce još budilo, posmatrali su osunčane krovove, brojali gugutke na simsima prozora, očekivali laste da se ugnjezde pod njihovim krovom i ćuteći uživali u neponovljivim trenucima. Njihova ljubav nije bila zaljubljenost, već ljubav koja je vremenom tihovala, čekala, tražila pravi trenutak da šikne, proradi kao vulkan. I raskoljnikov se promenio, postao je društveniji, pričljiviji, duhovitiji, opušteniji. Sonja se često smejala njegovim šalama, dosetkama, pokušavala da i ona, svojom duhovitošću, podstiče i njega u smeh; u životnu radost zajedničke ljubavi.

Gledao je, otvorenim zenicama, u konačnu listu kandidata za upis na fakultet. Pronalazi svoje ime među prvih deset kandidata. Postao sam student, čitajući u sebi svoje ime, obznani sebi Raskoljnikov. Bio je ponosan, srećan, čak ushićen od saznanja koje ga je snašlo. I kada se okrenuo: svetlost je imala drugu boju, lica koja su bila obhrvana zebnjom, tražeći svoje ime, postala su vesela, radost se osećala u vazduhu.I četri godina kasnije kada je primao diplomu i priznanje za studenta generacije Raskoljnikov je osećao miris radosti, nove boje svetlosti i lica ljudi poprimala su odsjaj njegovog uspeha. Kada se zaposlio, a prošle su godine, nije ni sanjao da će ući u kolotečinu koja će ga vremenom prelomiti, duhovno slomiti i lagano njegovu strast za životom pretvoriti u letargiju, otuđenost, nezainteresovanost, otuđenje.

Mnogo je godina kako padam, kako hodam unazad, nizbrdo bez kočnica. Moj se život neprimetno, usporeno, iz dana u dan kretao pored mene a da ja to nisam bio svestan. Slep pri očiju nisam primetio taj korak unazad. Onog trenutka kada sam postao svestan svog propadanja bilo je kasno. Otuđen, sam u katakombama ovog grada, život je nestajao iz mojih ruku, bežao od mene, nestajao u tminama noći i vremena kojeg sam se odrekao. Sada se vraćam. Valjda ću umeti da ustanem. Snaga i moć njene ljubavi će mi pomoći. Posmatram, učim, ponavljam dobre stvari, rečenice, misli. Pamtim greške, ispravljam ih. Ali, nekada se desi: osetim bol u telu, mrak u oku; zaćutim i mrzim sve oko sebe .......

bubamara
fontana
jagode sa šlagom
aspirin
lančić
svilene gaćice
krv

Poslednja izmena:
bubamara
fontana
jagode sa šlagom
aspirin
lančić
svilene gaćice
krv

Neke stvari mi jednostavno ne prijaju.
Šlag.
Guraju ga u sve.
Kafa sa šlagom. Bljak.
Topla čokolada sa šlagom. Fuj.
Jagode sa šlagom. Nezamislivo; pa pre ću da popijem aspirin na gladno, ako mi je do gorušice.
Svilene gaćice sa bubamara šarom. A za koju je to priliku moliću lepo?
Zatim, krv crvena boja.
Uprosti me nekako , pojeftini.
Da ne pominjem zlatan lančić.
Na mom vratu deluje kao zloćudni tumor.
E, ali ona kućna fontana koja svetli i žubori.
Znam da je kič.
I ne volim kič.
Ali na to padam.
Kao i na onu keramičku vazu sa pvc šibljem koje elektrizira i svetli po vrhovima.
Pa šta da radim…
Kad to volim.

Zvučnik
Krpara
Terasa
Raskrsnica
Zakon

zvučnik, krpara, terasa, raskrsnica, zakon

Ja ne verujem mnogo u priču o terasi. Znate ono, nikad ne bih kupila stan bez terase ili stan bez terase ko devojka bez grudi, a, eto, veoma često sam svedok i takvih komentara i priča. Prošle godine kupila moja tetka stan, naravno, sa terasom. Nije u centru grada, al terasa je terasa. Prostre ti ona po terasi žutu krparu, ni koraknuo nisi ona već prljava. Posle dugog mučenja nekako približi zvučnik do vrata koja vode na terasu. Odvrne muziku do daske. Lupa komšija iz susednog stana, presamitila se komšinica sa terase iznad tetkinog stana, dere se sve u šesnaest : "Smanji tu muziku prostakušo jedna, ovde živi fini svet. Pogledaj dole, jel vidiš tamo na raskrsnici, onaj tamo sa kapom, da, da, milicajac , zakon je to. Sad ću da ga zovem."
Pozvala ga je zla komšinica, al kako je razgovor tekao, nikad mi moja teta nije ispričala. A terasa? I danas kad odem kod tetke ona jednako glasno pušta muziku dok sa svojim novim mužem, da, da, milicajcem, da, da, baš onim, pije zavaljena u pletenu stolicu nezašećernu limunadu.

grad
vrućina
muzika
prozor
ptica

grad
vrućina
muzika
prozor
ptica

To sam ja.
Volim da putujem. Ne zbog stizanja na cilj, nego zbog samog putovanja.
Dah slobode... Sama, samcata ja...

Nepoznata mesta… Gradovi…Ulice vijugave, zidovi koji odisu svojim, meni nepoznatim pricama... Mirisi slicni mome gradu, a tako razliciti kad se razluce u uspomene... Novo, novo... Novo...

Nije bitno koje je godisnje doba. Ne bojim se niti hladnoce, niti vrucine. Ne bojim se ni nepoznatog. Naprotiv, to nepoznato volim, to me cini onim sto jesam - nepripadna nikome i nicemu, pa tako pripadna jedino i samo - sama sebi.
Ne bojim se ja nicega. Samo slusam sebe. To sam ja.

Kad god imam svoje vreme, vreme slobodno samo za mene, ja izaberem grad, neki nepoznat meni, istrazim netom sta je za njega bitno i kako da ostvarim svoju zelju, pa se spremim i krenem. Sama. Sa parama koje sam tako pazljivo ustedela za moja putovanja, ne bacajuci ih na tipicno zenske stvari.
Da. To sam ja.

Tako sam prekjuce, znas, upoznala i tvoj grad, a da ti nista nisam o tome rekla - sve do sada. I nisi znao da sam tacno ispod tvog prozora stala i zapalila cigaretu, slusajuci poznatu muziku, sve dok mi nisi juce rekao da sam ti prekjuce tako puno nedostajala, pa si otvorio prozor i dugo, dugo svirao ono, "Ma, znas i sama vec koje!", rekao si mi sa smeskom koji krije ceznju.
"Eh, kad bi bila ptica, pa stala na sims! Video bi ti da sam tada, bas tada, ispod tvog prozora bila i ja!", ozvucila sam samo svojim mislima moju tisinu.

Ali, ne!!! Ja sam samo krenula dalje. Nakon muzike, nakon cigarete. Nakon tebe.
Ne ljuti se na mene, molim te. Znas da znam da zacutim.
Pa, to sam samo ja!

bosiljak
Virdzinija Vulf
plavi krug
trazis li sta?
poljubi me
progoniti

Poslednja izmena od moderatora:
bosiljak, Virdžinija Vulf, plavi krug, tražiš li šta, poljubi me, progoniti

Ko se boji Virdžinije Vulf je predstava o kojoj često razmišljam dok zalivam bosiljak u delu dvorišta iza kuće koji sam pre pet godina, iz nekih svojih skrivenih razloga, nazvala Plavi krug.I sinoć, isto tako, zalivam, razmišljam, zalivam, razmišljam...Virdžinjia Vulf...Pogledam kroz ogradu, vidim proviruje neki muškarac. Lep. Zgodan.
- Tražiš li šta? - upitah ga dok mi glas podrhtava.
- Poljubi me - reče mi kratko.
- Zašto?
- Da opet postanem žabac.
- Zašto baš ja? - pogledah ga razočarano.- Hiljade žena, na sve strane...
- Zato. Prepoznao sam te... Poljubi me...I više te neću progoniti...
- Dobro...evo...- ni otvorila oči nisam, a on više nije bio tu...
Svim usamljenim ženama daću jedan besplatan savet, jer ja nisam sebična niti zavidna na tudju sreću - dobro pazite dok zalivate cveće u vašim dvorištima da ne zgazite neku žabu, možda se baš u njoj krije vaš princ... ;) .

zora
doručak
radio
imitacija
telefon

zora
doručak
radio
imitacija
telefon

Odakle da pocnem,ni sam ne znam...
Od pre nekog vremena sam je primetio,ima nesto posebno,ne mogu da odgonetnem,svoja je,nije imitacija,nije jos jedna od hiljada..
Eh,ima onaj lep osmeh,tajanstven,kada nisi siguran sta zeli da kaze s`njim,i pogled na svet,drugaciji,bez brige sta ce drugi reci..
Jucer zorom sam resio da je pitam,i uradio to,onako kako sam umeo i mislio,znas da nikad ne lazem,da sam iskren pa sam i to uradio tako.
Na moje iznenadjenje,dala mi je dozvolu,o daa,dala mi je delic sebe,samo tako,da uzmem sta god zelim,meni je dala.
Bio sam ushicen,visoko sam bio,do neba valjda.
Gledao sam je, istrazivao je, sve njene boje,poglede,nemire,osmehe,skrivene reci, osecanja, odasvuda...
Uzivam u njoj,svakog trena,ne treba mi ni radio ni telefon,ma ni hrana,dorucak mi ne treba,ni rucak...ni...
U stvari telefon,da,kad je zazvonio pomislio sam da je ona,ali nije,ti si zvao,moj prijatelj.
Eto o njoj sam puno mislio ova dva dana.
Ni sam ne znam zasto.
Lepo mi je tako. Zelim jos.

Vetar
voda
slika
oprez
zbunjen

Vetar
voda
slika
oprez
zbunjen

vetar siri zaborav, ja ga udisem i nisam u stanju da ga izdahnem. osecam kako ispunjava svaki atom u meni. "i treba," razmisljam, "bice mi lakse."
razne slike mi prolaze kroz glavu. sivi duh od prasine, medju drvecem, kroz grane... klizi ka cistini... u travi leze dva deteta, cvrsto zatvorenih ociju, sa bolnom grimasom na licu. u rukama stezu vlati trave. duh im dodiruje grudi, oko srca... devojcica pocinje histericno da se smeje... decak je, izgleda, zbunjen, ali i ne otvara oci. pocinje da place. njihov smeh i plac se preplicu, nadjacavaju, sudaraju, proizvodeci jezive krike. taj zvuk rastura kosti...
a mozda je to bio san.
volela bih da neko sruci kofu vode na mene, da spere taj uzas. voda nosi sve.
spopada me neka tuga. ne znam kako da pomognem toj deci. ko su ona uopste? ne secam se kakva sam bila kao mala. mogla bih to biti ja. ne secam se svog smeha, ni svojih jecaja...
moram nekako da se priberem, ne smem da se prepustim. moram stalno da budem na oprezu. moram da zastitim dvoje nepoznate dece od straha i zaborava...

prah
vinograd
kutija
ogledalo

prah
vinograd
kutija
ogledalo

Momenat za povlačenje je uveliko nastupio. Veštice su ga saterale u ćošak. Bio je na njihovom terenu. Čitava kuća, sve stvari u njoj, čak i način na koji je vetar pomerao zavese, delovali su kao iz nekog drugog sveta. Muzička kutija na starinskoj komodi, mogla je u utrobi skrivati ljubavna pisma ili odsečeni prst. U podrumu su crvi varili već trulo meso odbačenog ljubavnika. Ogledalo je kao u bajci o Snežani, govorilo ko je najlepša veštica u kraljevstvu senki.

Počeo sam ludeti, pomislio je očajno inspektor Tabanović, odjednom svestan nepovezanih i apsurdnih misli koje su ga bockale sa svih strana. Odakle mi uopšte ideja o crvima i kosturima, pitao se šokirano, kontrolišući neobuzdanu želju da skoči sa fotelje i pobegne bez osvrtanja. Po prvi put u dugogodišnjoj karijeri, bio je uplašen. Izistinski uplašen.

"Mda, ovaaaj, ako nemate ništa više da dodate, morao bih poći. Treba ispitati I druge svedoke", promrljao je, trudeći se da deluje zvanično i strogo.
Nešto zlobno i podsmešljivo, zaiskrilo je u Ludačinim očima ali se brzo povuklo pred ljubaznim osmehom domaćice.

“Naravno inspektore. Dođite nam ponovo. Mi volimo goste", nacerila se bezobrazno, otvarajući vrata. Margarita je za to vreme ćutala. Lice Sfinge nije odavalo šta se krije iza te uglačane fasade. Anđeo, đavo ili oboje?

U hodniku je krenuo da obuva cipele da bi sa gađenjem konstatovao osećaj vlažnosti u levoj.

“Nešto mi je prosuto u cipelu!”, bio je besan. Savršene, italijanske cipele sa kožnim đonom, biće trajno uporopašćene vlagom.

“Ah, sigurno se Jolanda upiškila. Izvinite, molim Vas. Znate, jako je nestašna. I ne voli strance. Ali, to je dobar znak kad vam se crna mačka uneredi u levu cipelu.”, zatreptala je riđokosa studentkinja književnosti.

Ovo je prevršilo svaku meru! Nek se teraju dođavola i mačka i ove dve lujke, besneo je u sebi inspektor, napuštajući Braničevsku br. 21. U poslednjem momentu je ugušio poriv da iz sve snage lupi kapijom. Znao je da ga kroz čipkane zavese posmatraju urokljive oči. Gurnuo je beležnicu dublje u džep, i mljackajući vlažnom cipelom žurno odšepao ka parkiranom automobilu.

....................

Za to vreme mlađani pomoćnik Boris vredno je uzimao izjave stanara. U zgradi pokojnog profesora nije bilo puno stanova. I uglavnom su u njima živeli stariji, pomalo usamljeni ljudi, željni tračeva i uzbuđenja, uvek na oprezu od potencijalnih lopova. Svi su se složili u jednoj stvari: Kojatkina Gorjanoviča posećivale su samo i isključivo žene. Ni jedan muškarac nije mu prekoračio preko praga poslednjih pet godina. U svako doba dana i noći niz prašnjavo stepenište su se kretale vitke noge različitih uzrasta, obuvene u vrtoglavo visoke štikle. Povremeno bi se začuo kikot ili zvuk sočnog poljupca, potom otključavanje vrata, i hodnik bi utonuo u tišinu. Niko od stanara nije ružnu reč prozborio na račun profesora.

“Divan gospodin. Pravi kavaljer. Uvek tako ljubazan i predusretljiva. Ali znala sam da će mu te opajdare doći glave”, šmrckala je proseda udovica sa prvog sprata.

Pukovnik u penziji, prvi sused ubijenog, nije čuo ništa sumnjivo u noći ubistva.
“Znate, ja rano idem na spavanje. Godine me sustižu. Kičma me boli. Obično oko osam popijem čašu vina na balkonu, popušim lulu I odem u krevet. Te večeri iz stana komšije Gorjanoviča se čula muzika. Jako dobar džez kvartet. I imao je gošću pomalo promuklog glasa. Rekao bih da je strastveni pušač. “

“Jesu li se profesor I njegova gošća svađali?”

“Ne koliko ja znam. Delovalo mi je kao da se sjajno zabavljaju. Ona mu je pričala o tangu koji je zimus plesala u Argentini, pominjala je drvo baobab I kinesku kutiju za nakit. Ali nisam baš detaljno pratio razgovor. To bi već bilo nepristojno.”

“Da, naravno. Hvala Vam puno na pomoći.”, zahvalio se ljubazno Boris zapisujući u beležnicu svoja opažanja: “Pukovnik J. tvrdi da nije bilo svađe između pokojnika I misteriozne dame. Ali svađa je mogla izbiti I kasnije, kad je pukovnik već uveliko utonuo u san. Ako ima bolnu kičmu sigurno pije lekove protiv bolova.Oni bi I konja komirali a kamoli čoveka.”
Nemoguće da od nekih petnaest živih duša, niko, ali apsolutno niko nije čuo niti video bilo šta neobično. Da li je izolacija u zgradi toliko dobra ili su svi nagluvi?

"Čiko, vi ste policajac?", prenuo ga je iz razmišljanja dečiji glasić. Spustio je pogled. Dečak od nekih sedam, osam godina, buljio je u njega sa ljubopitljivošću koje samo dete ima.

"Da, jesam", nasmejao se Boris, prešavši širokim dlanom preko mališanove glave.

“Mama kaže da kada nađemo nešto što nije naše, treba da ga damo piliciji.”

“Da, u pravu je tvoja mama. Šta si to vredno našao?”

“Ovo!”, pružao je dečak vrišteće ljubičasti i-phone.

“Odakle ti ovaj telefon”, pažljivo je sročio pitanje mlađi inspektor Boris.

“Našao sam ga u podrumu. Neko ga je zakopao zajedno sa lutkom I kutijom.”

“Hoćeš li mi pokazati gde je tačno ležao telefon?”

“Hoću, ali molim Vas, nemojte reći mojoj mami. Ljutiće se. Zabranila mi je da idem u podrum sam. Kaže da tamo živi baba Roga ali ja sam veliki dečak i ne verujem u takve priče.” Malo čelo se nabralo u naporu da dokaže i sebi i inspektoru koliko je hrabro.

“Biće to samo naša tajna. Obećavam”, namignuo je Boris dečaku.

Iza škriputavog lifta nalazio se skriveni prolaz. Vodio je direktno u podrum. Debeli zidovi natopljeni vlagom, miris memle, ustajali vazduh. Večina podrumskih prostorija bila je zaključana. Ali dečak je pomerio rezu na uskim drvenim vratima. Ušli su u neveliku prostoriju, potpuno praznu. Majušni prozor na vrhu zida, prekrivale su rešetke. Čuo se urlik sirena i bat koraka. Prozor je gledao na ulicu. Neki čudan vonj dopirao je iz poda. Boris nije voleo zatvorene prostorije. Kao dete se zaigrao u vinskom podrumu pokojnog dede I jedan od radnika iz vinograda ga je greškom zaključao. Nikada neće zaboraviti užas koji ga je obuzeo na pomisao da će umreti sam, u mraku.

Držeći napad panike na uzici, obratio se dečaku.
“Pokaži mi gde si tačno pronašao i-phone."

Mališan je čučnuo kraj levog zida, pomerio ciglu i iz udubljenja izvukao kutiju od sandalovine i krpenu lutku. Navukavši najpre gumene rukavice, inspektor je pažljivo otvorio kutiju. Unutra je ležala čitava kolekcija pramenova kose svih boja: od riđe, preko plave i smeđe, do zift crne. Svaki pramen bio je uvezan parčetom konopca. Na dnu, ispod te silne kose, nalazio se papirić ispisan pravilnim latiničnim rukopisom.

“Bravo škljocni, leptiru sklopi krila, vodo ne teci, krvi oboji se u crno. U noći trudnog Meseca zaboraviću kršteno ime I plesaću uz muziku nečastivog.”

Ovo je neka bajalica, pomislio je Boris i pažljivo spakovao pronađene dokaze.
“Reci mi nešto. Kome pripada ova podrumska prostorija?”

“Onom čoveku što je umro.”, prošaputao je dečak. Delovao je uplašeno. Kao da bi želeo još nešto da kaže ali se plaši da će biti kažnjen.

“Tebi se profesor Gorjanovič ne dopada?”

“Bio je fin. Stalno mi je kupovao čokoladu. Ali ona teta sa ljubičastim očima mi je jako stegla ruku I rekla da će mi vampire pojesti srce ako još jednom dođem u podrum.”

“Kako se zove ta teta?”

“Ne znam. Nisam je pitao.”, dečak se polako povlačio ka izlazu, kao da se pokajao što je uopšte Borisu poverio svoju tajnu.

“U redu je. Nije bitno. Hvala ti. Mnogo si mi pomogao. Pravi si detektiv.”, pohvalio ga je mlađi inspektor pre no što se uputio napolje.

Sunce je pržilo ko ludo ali Borisu iz nekog razloga vrućina više nije smetala. Kao da je dnevna svetlost raspršila osećaj zagušljivosti koji je poneo iz podruma.
Slučaj je poprimao sve čudniju boju. Od jednog neobičnog ubistva do veštičarenja. Sve luđe od luđeg.

Videće šta će na sve ovo reći inspektor Tabanović. Možda i-phone pripada tajanstvenoj ženi-ubici? I kakvu namenu ima ispisana bajalica? Pre no što ode u kancelariju, svratiće do gradske biblioteke i potražiti literature o veštičarenju i bacanju kletvi. Srećan zbog ovako mudre odluke, napustio je zgradu, ne primećujući kako se na prozoru stana broj 5 pomera zavesa.

Nastaviće se……

U glavi mi se jos uvek mutilo od voznje gradskim prevozom. Uvek sam mrzeo guzvu i miris mase. Miris ustajalih sedista narocito. U putu ka kuci me je uhvatila kisica, sreca pa je to bila prava lagana letnja kisa, koja svojom mekocom podseca na zvuk smooth jazza. Ili lici na kisu iz onog spota "One fine day".

Pored mene prolaze uz graju i kikot neka mala tri plava klinca, dva decaka i devojcica; prate i zezaju drugu devojcicu, koja stidljivo i konstantno gleda u asfalt pred sobom. Pod sobom. Deca su nenamerno, a mozda i namerno nemilosrdna, uvek sam mrzeo to. U stanju su dusu da ti vade samo jer se smesno prezivas ili jer ti je keva upasala majicu u trenerku ili jer si pogresno izgovorio rec.
"Vera testera Vera testera!"
Uhvatio sam sebe kako se instiktivno okrecem i vicem" Alo bre balavanderi, sta se rete?! Ajde tutanj.
Decurlija me je gledala bledo par trenutaka pa je opet pocela sa podje bavanjem: Vera testera
Prisao sam im i svima lupio po par cvrga,mozda sam pljusnuo i samar neki, cisto disciplinski, a takvom decom stvari stvari idu tako. Iz momenta su se upisali u pelene i poceli da mi prete caletom i rodbinom, da kmece i nestali mi iz vidika na nekih pedeset metara u trku.A ja sam zabezeknutoj maloj rekao" Idi kuci."

"Covece, koj se moj to ovde desio" pitam samog sebe. Hocu da kazem, nikad nisam zabadao nos u tudje stvari, kako delikatne, tako ni neke notornije. Uvek sam bio ravnodusan. Ma dobro, je bes malu scenu( na sred trotoara, koju je neko mogo glat da vidi i skapira kako mu drago), sta sad. A i kisa je stala.

Nesto me pecnulo po levoj ruci, imao sam utisak - kao iglicast zarac. "Sranje", zujalo jos malo okolo i odzujalo je negde. Pcela, osa, ne znam. Kake sam srece naletecu na roj,
Toliko je sudbini, Bogu ili visoj sili stalo do mene i do pravde. Dobro se dobrim vraca, sutra malo.

Usao sam u kucu, proso kroz usko predsoblje, zakacio ramenom o neki civiluk modernog dizajna , izradjen od podjednako modernog materijala i koji nema konkretnu svrhu u mojoj kuci.Bar ne leti, al se svidja mojoj majki. I zbog toga ce tu da stoji, i to je to.

Produzio sam dalje u dnevnu sobu. Cale je sedeo na trosedu, kunjao mrzovoljan, zevao u ekran a na sebi je imao belu pamucnu majicu sa ogromnom pcelom na njoj. Ispod pcele je pisalo : Maticni mlec za dug zivot. "Ma da pcele su skroz bajne" mislim se.

"Cao cale" - Klimnuo je i nastavio da drema.

Na stolu providna plasticna posuda sa crvenim poklopcem. Nosio sam je par puta na more i izlete. Ima naprslinu u jednom uglu. Otvaram, unutra kolac, tiramisu, sa banamama i kafom, mislim. Mirise dobro, malo se otopio. Rendana cokolada preko, kolac nacet.

Za devetnaest godina zivota sa svojim matorima nisam video da keva pece ista. Nema ona pojma da ispece palacinku i da joj das gotovu smesu, a kamoli tiramisu. I to sa dekoracijom.
Mogao je i cale da ga kupi, ali ko sto rekoh , posuda nije iz supermarketa.
Odem do kuhinje, neki sveze oprani, jos mokri i poslagani sudovi. Keva je na poslu od 8, jos uvek je tamo, a sad je pola tri.
Uostalom, ona ne pere sudove ovako pedantno i detaljno.
Nasoj kuhinji pristup osim moje majke imaju i dve caletove svalerke. Jedna je Sladja, druga Radmila.
Radmila se ovih dana trudi da sacuva sopstven brak,zbog dece, pa je otputovala sa polu-sadasnjim suprugom na Taru.

Uzmem viljusku rukom za koju me nije ujeo onaj gnjili insekt, mada sam levoruk, i probam tiramisu sa stola. Kazem caletu:
-Sladja izvrsno sprema slatkise, nemam reci.
-Pa da, ona je kuvari... Sta?!

piksla
šlic
hemija

piksla
šlic
hemija

Ivana mi je, kako kojeg Ivana...pa mog muža, namestila školska drugarica u znak zahvalnosti što sam joj preporučila dobrog plastičnog hirurga. Znate, njoj ispeglano lice, meni, muž. Usluga za uslugu. Ne vidim šta vam je tu čudno. U našem društvu godinama stvari funkcionišu po tom principu.
Na prvom sastanku Ivan mi se nije dopao. Znate, on prosto nije bio moj tip muškarca. I...ha, ha, ha...dok mi se približavao...ha, ha, ha, primetila sam da mu je otkopčan šlic. Iz straha da ne spustim pogled dole, gledala sam ga pravo u oči, a usta sam razvukla u veštački osmeh, pokušavajući da na taj način obuzdam ludački smeh u sebi i želju da viknem: "Tri banke za vic, otkopčan ti šlic". I tako izbuljena i iskežena sledeća dva sata...
...prošle nedelje smo ja i moj Ivan slavili deset godina braka. Da, da, deset godina... Često se desi da pred našim prijateljima ispriča početak naše ljubavne priče, uživajući u opisivanju mojih očiju koje su ga, kako on to kaže, očarano bez prestanka gledale i osmeha koji mi zbog njega nije silazio sa lica.
- Jel tako, ljubavi, to je hemija!
- Da, da - odgovaram mu dok spuštam cigaretu u pikslu i borim se da ne povičem na sav glas: "Tri banke za vic, bio ti je otkopčan šlic!".
I tako...Ne žalim se. Drži me moj Ivan kao malo vode na dlanu. Voli me. I ja njega...na neki svoj način... A ono za šlic? Pst! Ćutim. Neka ga, neka živi u, ma ne, nije to laž, nije to ni zabluda, niti prevara, to je samo njegovo slatko uvrnuto ubedjenje, da je od kada sam ga prvi put ugledala on moj, i niko drugi, moj mačor men ;).

smisao
odlučiti
prećutati
brod

smisao
odluciti
precutati
brod

Odlucio sam da napisem poruku familiji, svojevrsno priznanje, da svesno i bez icijeg pritiska zelim da napustim ovaj svoj naporan zivot.
"Ma daj, sta se rem, kakva poruka, kakav naporan zivot." Zguzvao sam prazan list i bacio ne znam gde. Ne znam uopste odakle mi takva pomisao.
Otisao sam do kisoka i kupio cigarete, tvrdo pakovanje , sused proizvodjac, a nafrakanoj zenturaci koja mi ih je bacila kroz majusni cetvrtast otvor rekao da zadrzi kusur.
-Koji kusur, cuo sam je da pita, ja sam se vec uzurbano kretao ka svom stanu ciji sam prozor mogao da vidim, i nisam se okrenuo.

Kad sam stigao, mora da sam upaljac trazio po svim fiokama i natkasnama makar dvadeset minuta, a onda sam nasao pakovanje sibica. Mislim da su iz nekog hotela.
Zapalio sam, zamalo osmudio obrvu.
Dok sam pokusavao da do daha dodjem zbog suza od kasljanja i zbog zamagljenosti vida oborio sam porculansku balerinu, poklon majci od njenog strica, ujaka, koga bese. Nikad nisam bio pusac i nikad necu ni biti. Bacio sam paklu kroz prozor i opsovao osoro.

Komsija iz zgrade prekoputa, koji je sedeo na balkonu i kojeg dok se nije ogladio nisam video, a nikada ga ranije nisam ni sreo, doviknuo je da sam razmazeni, aljkavi snob, da ne podnosi vise da kad god izadje na terasu iz okolnih prozora izlecu omoti, piksle, gace, da mu je muka od novih generacija koji ne znaju ni za kakav red i postovanje i jos nesto je kazao. Nesto"sumanuti gadovi", tako nesto.
Dopale su mi se te optuzbe i pomislio kako bi bilo da je u pravu.
Legao sam na krevet, svoj, pa ustao, bas zato sto sam u sebi osecao neverovatnu zelju da u njemu ostanem. Zatvorio sam prozor.

Tresnula su vrata i majka je usla u stan. Cuo sam je kako ujednaceno lupka potpeticama. Onda je skinula cipele, pogledala u kuhinju, pretpostavljam,jer to uvek radi, a zatim dosla ispred moje sobe i bez kucanja grunula unutra.

-Nisam znala da si tu. Provetri malo, smrdi ti u sobi, covece, spavas ovde. Kako si?
-Dobro, sta znam. Gde si bila?
-Isla sam sa Maricom na jedno mesto. A ti, sine, je l si izlazio? Pitam te, je l si izlazio ovih dana, bled si, neobrijan i zaudaras.
-E, kevo... Hoces da mi platis krstarenje Sredozemljem, brod ce da bude prebukiran mladim ljudima koje zanima istorija, geografija, arheologija, geometrija i to, tamo se obrazujemo i ucimo i gledamo one biljke, reliktne lokvanje, ima i fotosafari, ne znam sta jos rekose.
Nije cekala ni sekundu, nego je odmah odgovorila ne trepnuvsi:
-Naravno da necu. Ali te baba u Zadru ocekuje i stalno me pita za tebe, vec cetvrta godina kako izbegavas da odes do primorja.
-Znaci neces da me saljes na brod?
-Ne. Mozda bih, kad bi znao sta je geometrija.
odoh da skuvam nesto i pospremim.

Dosla je do vrata, okrenula se. Mogla je samo da izadje, nisam se naljutio jer nije htela da se obrazujem i jer nije htela da se druzim posto joj vec smeta moja osamljenost. Ali umesto toga je odlucila, i mislim da je "odlucila" prava rec, da kaze:
- I jako sam uvredjena sto ti je toliko stalo do majke tvoje majke.

Nakon dobrih pola sata i nesto preko minuta je upala kod mene zadihana i sa krpom prljavom od prasine: Jesi video ti negde ujka Jovinu balerinu? Znas, onu lepu, roznu, od keramike? Doneo mi iz Italije
-Kakvu bre roznu, otkud znam, sta ce meni balerina?
Precutao sam.
- To mi jedina uspomena od ujaka. 'de li sam je stavila...
Nesto je mrmljala sebi u bradu i izasla ne zatvorivsi vrata.
Jao sranje! Bacio sam razglobljenu roze balerinu u kantu, sad sam se setio! Videce to onda cim otvori poklopac.
Mozda da se ipak ubijem. Necu morati ni da pravdam glupu anoreksicarku od keramike, od cega vec, Necu morati da idem kod one ukocene, ustogljene baba Jelene.
A cime da se ubijem u ovoh smrdljivoj sobi? A da ne boli.

-Odoh da bacim smece, pripazi na boraniju u rerni, molim te! I vrata se zatvorise.

Nemoguce da nije videla.
Mozda treba danas da popunim listic za loto.

Posto sam se u medjuvremenu vratio na krevet, lezao sam na ledja. Okrenuo sam se na bok tako da sam bio okrenut vratima i gledao kroz okno u rovitozumancasti suton. Razmisljao sam, stvarno se sramotno lose ophodim prema staroj. Nisam upisao faks, kao fol pauzirao sam godinu, imao sam neki osrednji uspeh i u srednjoj, to mislim, onaj najgori, mediokritetski. Jedino sto nisam bio porocan, tipa: nisam koristio nikakvu ilegalnu hemiju, nisam pusio, ne kockam se, ne krecem se u sumnjivom drustvu, ne opijam se cesto, pa u stvari, tek poneko pivo s Aleksom, tu i tamo. A mozda sam trebao, sebe radi. Mozda bih nasao smisao u necemu, bilo cemu, makar trecerazrednoj gandzi.
Nisam se posvecivao ni umnom ni fizickom radu, citav mi je zivot agonija besmisla, mogao bih da izigravam gorgojlu na zamku najgor...

Ocajnicki tok misli prekida mi jak tresak, potom lomljava i gruvanje. Razgovor muskaraca meni nepoznatim slengom. Provalnici. FBI? Kako sam mogao da se sprdam u ovakvom trenutku?
Kroz otskrinuta vrata nisam mogao da vidim nista, ali sam sve savrseno cuo. Zveket fioka, staklo vitrina se rasprsuje u paramparcad, definitivno su neki provalnici. Sitni valjda. Sve se odvija svetlosnom brzinom, dok se ja ,kao, polako, kao usporen snimak, budim iz visegodisnje apatijske hibernacije. Osecam jak pritisak u grudima i konacno, nakon dugo vremena sveprozimajucu zelju za necim. Za borbom, mozda. Za osvetom, jer mi skrnave dom. A verovatno su najobicnije vaske koje nemaju pametnija posla.
Taman da se okrenem i skocim herojski iz upalog kreveta viknem: " Mars napolje govnolike budale!" kad je jedna prilika u vidu visokog vitkog maskiranog coveka nogom, a mozda i rukom bespotrebno razvalila vec otvorena vrata od sobe novorodjenog heroja.
Jedan pucanj.
Stvarno nista nije bolelo. Sta sam jos mogao da pozelim. Jos mi je i lice, i nakon kobnog metka, odavalo cudan izraz, blago nasmejan, viktorijanski, kao kod lica coveka koji lukavstvom uspeva da predje opasnog protivnika.

razred
fratar
Sicilija
cirkus

Od završnog razreda srednje škole pale me oni što razumeju: fratari, monasi, isposnici, pustinjaci, filozofi, vanzemaljci...da ne nabrajam, kapirate poentu. Počelo je bez intra, vraćala sam se sa Sicilije s mojima, zaspala u avionu probudila se na klinici. Međuperiod prema priči patetične doktorke prepune lažnog sažaljenja tekao je otprilike bas ovako: ding-ding, zgodna stjuerdesa, žene vrište, deda dobija srčani udar (blago njemu), TRAS, blank, blank, vatrogasci, blank, blank, JEDNA DIŠE.
Sledeće čega se sećam su pitanja, krajnje iritantna, na koje čini mi se još ni jedan filozof zapravo nije dao odgovor: KAKO? ZAŠTO??
Od, događaja, u početku bila sam meta čestih poseta psihologa, kako bi ustanovili moju prisutnost. Nakon obajve da sam mentalno funkcionalna, počinju da pristižu raznoliki i raznorazni ljudići iz grada i unutrašnjosti jer su iz nekog razloga verovali da sam ja to čudo koje svi čekaju da ih...hm..izleči? Travari, bravari, astrolozi, antropolozi, astronomi, kristaloterapeuti, homeopatičari, bioenergetičari, sijamski blizanci, očajnici, ljubavnici...lista ide dalje...pravi cirkus, a napravila sam biznis. Sve bi bilo idealno, da nisu počeli da se pojavljuju frateri, monasi, časne sestre i razni bogomoljci koji su svakodnevno bacali anatemu na mene i slali me u pakao (to je isto ko kad neprosvećen čovek pošalje nekoga u p.m.). Došla sam u čudnu psihološku situaciju prepune glave raznoraznih proročanstava, bila sam progonjena i prihvaćena, bila sam grešna kći i svetica, da skratimo priču, pukla sam s mozgom.
Godinu dana kasnije po mene dolazi moj princ u crnom, spašava me mentalne ustanove u kojoj sam fino planirala da provedem ostatak života i vodi me u nepoznatom pravcu. U nekom trenutku zastajemo, on me pogleda i kaže da me razume. Ja se oduševljavam činjenicom da postoji stvorenje na planeti koje razume nešto što meni samoj o sebi nije bilo sasvim jasno. Bitno je da on razume. On me odvodi u šumu i ostavlja me tako tu tako usresređenu na pravljenje svadbenog prstena od čička i trnja i odlazi. Odlazi.......ode. Ode.
....................................................................................................................................................

Žirafa
Fenjer
Bazuka
Raščlaniti
Epruveta

Bežim od sebe same. Ne volim da govorim o sebi, da se preispitujem, ne osvrćem se unazad, plašim se prošlosti. Idem samo napred. Ne kajem se ako pogrešim. Gledam samo napred. Dolazi novi dan. To je moja filozofija . To je život koji praktikujem. Sve se, možda, izokrenulo i krenulo drugim smerom kada su moji roditelji poginuli. Sa 4godine i 100 dana sam sama. Ne pamtim ih, samo sa fotografija. Srećna lica, osmesi radosti života. Pamtim, ne kao sliku, već kao događaj, priču, plakala sam tri dana, neprestano. Živim sama od svoje 16 godine. Nemam više nikog od rodbine ili bar ne znam da imam. Nije ni vašno. Od tada sam u svom svetu za koji verujem da je bolji nego ostali. Ja sam Sonja i to je to. Uzmi ili ostavi
Ćutljiva sam po prirodi. Govore mi da sam užasno povučena. Nigde ne izlazim, nemam drugarica. Ogovaraju me iza leđa zbog mog karaktera. Pravdaju to mojom nesrećom. Ipak, na zaprepašćenje mnogih, upisujem fakultet. Kao siroče dobijam sobu u studenskom domu. Država me stipendira. Od toga živim skromno. Osigurana sam narednih godina. Niko, nikada me nije poljubio od dečaka, potom nekih mladića koji su se vrzmali oko mene. Ne zavidim na tome ostalim devojkama. Živim u sobi sa još dve devojke. Ne družimo se preterano. Onoliko koliko mi treba ili koliko mislim da je neophodno. Skrećem pogled kada primetim da me mladići posmatraju. Nemam neko telo. Mršava sam. Nerazvijena. Ispite iz prve godine sam dala već u junu. Išlo mi je. Na početku druge godine ništa se nije promenilo. Svaki dan se kotrljao slično, skoro monotono, sve do nove godine. Za doček sam nekako otišla do kluba u domu. Po prvi put sam se više opustila. Dve čaše crvenog vina prvi put sam popila. Nakon ponoći, ni nepuni sat, pošla sam u svoju sobu. Uplašila sam se tolike svoje slobode.
Idući hodnikom, čula sam nešto kao jecaj, uzdah bola. Dolazio je iz kupatila. Ne znam šta me je nateralo, gurnulo da zakoračim ka kupatilu i otvorim vrata, tiho koraknem unutar. Svetlo, ni sada ne znam odakle je dopiralo, tek jedan slabašni žućkasti zrak ali sasvim dovoljan da ugledam i vidim dva gola tela u uglu. Muškarac i žena. Zaćutala sam. Ne znam da li sam i disala. Širom otvorenih očiju posmatrala sam tu ljubavnu igru, tu srast koja me je lupila kao šamar otrežnjenja ali istovremeno me uvlačila sve više i sve dublje u svoje nepoznate tajne. Osetila sam kako se moje telo budi, kako ga nepoznate meni, sile preuzimaju. Počela sam da drhtim, da se tresem. O bože kako sam se tresla. Moja ruka pošla je dole. Pobegla sam u moju sobi. Bila sam potpuno mokra.Skinula sam se da se presvučem, ali mi je ruka krenula opet dile. Zatim sam tako naga zaspala.
Na veče Božića podala sam se. Po prvi put sam osetila grubost i lepotu muškarca. Zatim je krenulo bez reda i osećaja. Samo sam ih menjala. Dopustila sam im da rade samnom šta su hteli i ništa nisam odbijala. Jednog dana sam se zaposlila Još sa bila student, ali me je to već zamaralo, ogadilo mi se; ko sad da uči kada sam se našla u carsvu strasti. Tek tako. Ponestalo mi je para. Sve sam rešila preko kreveta. Ali tada se desilo nešto čudno. Prestala je pomama za muškarcima. Sav taj turobni osećaj je nestao.
S prvim ušteđenim parama krenula sam u Zlatni grad. Tada sam, igrom čudnih okolnosti, sela jedne večeri za sto bezličnog saputnika. Prvi pogled na njegove oči, i znala sam. Smejala sam se sebi: kao prava profesionalna ***** čitala sam ga. On me je gledao začuđeno, nije znao kako dase ponaša. Bio je sam, izgubljen u svom životu, totalno neiskusan, otuđen od ljudi. Nakon nekoliko dana proradio je u meni, dotad nepoznati osećaj, osećaj majke. Morala sam biti s njim. Tako je počelo. Bio je moja terapija. Koristila sam ga kao lek, kada me uhvati požuda; kada mi ruka krene. Bio je idealan. Ništa nije tražio, samo je slušao, čekao da ga pozovem. I tako. Onda sam jednog dana odlepila. Samo se srušilo oko mene. Propala sam u crnu rupu.
Sanjala sam ga nekoliko noći uzastopno. Dolazio je iz mlečne svetlosti u svom pohabanom zelenom mantilu i smešio se, bezopasan, tih. Morala sam da ga pozovem. Mislim da se u meni rađala...... Uzrujala sam se zbog toga. Viđamo se stalno. Smejem se ne više sebi, već duhovitosti koja se odvija među nama. Da li se menjam...?
Ponekad me obuzme, ni sma ne znam, osećaj da mi se telo raspada. Plačem, grcam u suzama. Odem do parka, na neku zabačenu klupu i plačem.Kada bi me neko pitao: Zašto? Ne bih znala da odgovorim. Jednostavno plačem jer mi se plače, imam potrebu za plakanjem. Gledam u nebo da vidim bele oblake, da me smiri, produže nadu.Kada me neko, brižni, upita jesam li dobro, mogu li pomoći, da li se nešto dogodilo loše, odgovaram da plačem od sreće. Izmislim neki povod, ako baš moram, onda se smirim, povratim se iz nekih dubina, telo i psiha kao da su osnaženi, kao da sam skinula neki teret s leđa, lakše dišem, udišem snažno i uveče dobro spavam. Gledam kroz prozor, razmišljam za sutra, koja mi to pitanja naviru...... majka.....dete.....
Tražim mesto da bi se u njega povukla. Možda je moja želja detinjasta, jer možemo se, ako samo hoćemo, povući u samog sebe. Eto ta klupa, park, prozor Raskoljnikove mansarde, ta mesta gde pokušavam da nađem duševni mir. Čisti sklad ljuskosti. Nešto me u svemu tome uznemirava; možda toliki prohtevi, možda duša koja se odvaja od nas i saznaje za svoje izvanredne osobine, ili razmišljanje o bolu, čistom bolu; možda o prolaznosti našeg vremena. Mislim, u trenucima polusna, snoviđenja, kako sve što se dešava, ne dešava se samo po prirodnom redu već i po načelu pravednosti. Zato, radi dobre stvari i trudi se da budeš dobar. Lako pričam, lako tražim izgovore za svoje nečinjenje. Posmatram.... čekam...... tražim.....nagon majke..... Ko zna kuda se kreće život moj?

Žirafa
Fenjer
Bazuka
Raščlaniti
Epruvet

E...bazuka.To je bila žvaka! Žvak'o sam je s' mojom malom pre nego da se ljubimo.Mala bila onako prosek....a da je bila pismena, i nije baš: "epruvet",..."boljer"...i tako to, ali imala je dobre sise.Takve sise ni Mikelanđelo ni ovi što se danas petljaju s' noževima i gumom, ni videli nisu. Bila i inače skladno građena, noge ko kod gazele, vratić ko žirafin- ma, safari bre..E, kad se setim...nosio sam noću fenjer da je bolje osmotrim, rasčlanim - kako bi učeniji rekli - od glave do pete. Danas nemam više ni malu, a i žvake su sve neke stranjske... Kud nestade mala moja s' bazukom.

koleno
miris
trka
neoprezan
korov
balistika
mangulica

koleno
miris
trka
neoprezan
korov
balistika
mangulica

Ko mi je kriv što sam se sapleo o korov dok sam neoprezan trčao i povredio koleno?

Sećam se, bila je to trka mog života.

Trčao sam sledeći njen miris po celom polju ali mi je ona uvek nekako izmicala.
Tražio sam je po jarugama.
Po svim uvalama i rupama.

Nije je bilo...

Seo sam da odmorim.
Da malo plačem, što za sobom, što za njom...

I onda mi je u glavu došla jedna čudna misao.
Kakve veze imaju balistika i mangulica?

Pojma nisam imao.

I onda sam nastavio da je tražim...
Znao sam da ću je naći.
Ona je Ja.

Novost
Starine
Prolazak
Grom
Nada

Novost
Starine
Prolazak
Grom
Nada

Izasao sam na vazduh, setao neko vreme i tek sto sam stao uz visoku ogradu od kovanog gvozdja da zapalim cigaretu, neko me je zgrabio za ramena. I vec je govorio.
Bilo je vece i smrklo se, pa mu je lice i oci gradsko svetlo osvetljavalo tako da se ne zna da li preti ili se smeje, mozda groteskno. Nalazio sam samo da je korpulentan i snazan.

Budimir Filjak, drug iz gimnazije. Otac mu je Hrvat. Kad sam se pribrao i razabrao reci koje je govorio, znao sam da je on i pre nego sto me je uverio i predstavio se, sa nostalgijom u glasu i sirokim, gotovo klovnosvskim kezom.
Filjak je uvek bio covek koji je spoljasnoscu odavao utisak stalozenog, pedantnog gradjanina koji ce jednom redovno izmirovati sve obaveze prema drzavi i porodici. Hladan i naizgled arogantan, dok ne pocne da govori. Uzasno je govorljiv.
Secam ga se, mozda najbolje od svih skolskih, iako nikad nas dvojica nismo zasebno drugovali.

Uzeo mi je mozda deset minuta vremena. Pitao me da li sam se ozenio, kazao mi da on jeste i da ima cerku koja je ove godine posla u skolu. Smejao se vedro, izgledao zbrinut, zadovoljno samoziv, ispavan. Nastavio je da govori o sebi, pa je spomenuo i gimnazijske igranke, i pricao o jos necemu. Mozda o svojoj zeni. Nije prestajao. Pitao me je ima li kakvih bitnih novosti.
Cekao sam, iz pristojnosti ili nisam siguran zbog cega, da se zaustavi i uctivo pozdravi prvi. Trebala mi je ona cigara, bilo je nuzno.
Nisam mogao da se strpim i kazao da mi je uvek zadovoljstvo da sretnem nekog iz decackih dana. Pruzio sam mu ruku, pozdravio zenu i dete, pozeleo sve najbolje u daljem zivotu.

Nije skidao siroki, pomalo, sada kopcam, ljigavi osmeh, dok se smejao videle su mu se desni.

Koracao sam ubrzano i razmisljao o tom coveku, pa o sebi.
Shvatio sam da sam vremenom postao los sagovornik, sazet, iritantan, samo nisam mogao protiv toga. Voleo sam da mislim da je to deo mog sarma, dok nisam uvideo, takodje vremenom, da ne posedujem ni sarm.

Opet, mislim da sustinski nisam hteo da budem kao Budimir, ma koliko da je srecan ili se predstavlja da je srecan.

Na narednom uglu, zapalio sam, a onda udisao siroko vecernju hladovinu. Vise nisam mislio ni na sta.
Nisam kasnio, bilo je dvadeset do osam, imao sam zakazano u osam.

Posecujem psihica, ona voli da je zovem psihoanaliticar. Samotnjak sam i asocijalna licnost, pa mi treba profesionalna pomoc, kazu strucnjaci.
Vi znate tu atmosferu, pri prvom susretu je cudna, a onda vam psihic, to jest psihoanaliticar postane najbolji drug kojem placate za jednocasovni razgovor.
U stvari, vi pricate i pricate bez kraja i konca, a on vas slusa i na kraju procvrkuta racun.
Stvar je u tome sto sam ja postao prilicno zavistan od svog psihica.
Navikao sam se toliko na onu kancelariju i kozni trosed da nisam mogao da izguram celu nedelju a da se ne opruzim na njega i pricam. Bez kraja i konca.
Navikao sam se i na starine koje Andjela skuplja. Nekada je iz hobija izucavala arheologiju, pitao sam je. Sad samo skuplja pokoje antikvitete. U kancelariji ima napuklu tacnu u braon bordo boji sa zutim cikcak sarama i tvrdi da je egipatska. Kad god sam ulazio kroz vrata ordinacije pogled mi je bio uprt u taj ukras ili za sta god da ga smatraju.
A najvise sam se navikao na nju. Zvao sam je nekad u pola noci uz najrazlicitije izgovore, jer morao sam da je cujem.
Nije joj smetalo, ionako je govorila da je uvek mobilna svojim pacijentima. Pitao sam se cesto da li je i drugi muskarci slicni meni ili sa nekim tezim mentalnim tegobama, zovu i o cemu pricaju sa njom.

Veceras sam poranio pet minuta. Cekao sam ispred vrata stana u kojoj je bila kancelarija i ordinacija. Tacno u osam izasla je i pozvala me unutra. Termine seansi je uredjivala tako da se prethodni i naredni pacijenti ne sretnu. Nosila je crni kostim, suknju i sako, nikada sa crnom nije gresila posto je bila plavusa.
Primetio sam podocnjake na njoj, ali nisam je nista pitao, retko je odgovarala na licna pitanja.
Prolazak kroz njen hodnik sam najvise voleo, jer je bio uzak pa se jako osecao miris njene kose. Mirisala je na nejasnu cvetnu notu, ali ne previse sladunjavu.

Pitala me je kako sam i trazila da joj pricam o protekloj nedelji.
Odlucio sam da zelim prvo da pricam o Filjaku. Objasnio sam sta mislim o njemu. Rekao sam da sam mozda malo i ljubomoran na njega.
Cutala je, a onda rekla: - Iz tvoje price taj covek ima u sebi nesto lakejsko i antipaticno. Ali tvoja prica je subjektivna i pod utiskom si.

Rekla mi je da joj pricam dalje.
Planirao sam jos od utorka da joj spomenem sta sam sanjao te noci, a kako se nisam niceg boljeg setio, poceo sam pricu o tom snu.

-Najednom sam se nasao u bezgranicnoj pescanoj pustinji i bio je dan, peklo je sunce , a ja nisam imao odece na sebi. Gledao sam oko sebe i okretao se da nadjem nekog ili nesto i u nekom trenutku se nebo promenilo, kao kada smenu odbanice i noci gledamo na ubrzanom snimku. Znas kao na onim reklamama na kanalima o prirodi, znas na sta mislim?
Klimnula je.
- Pao je mrak i oblaci su se narojili, pocelo je da seva, a onda i jedan grom, pa drugi. Grmljavina je postala nesnosno jaka, a vetar je komesao pesak i usao mi u svaku poru. San se odvijao tim tokom neko vreme, a onda sam se probudio.

Ocekivao sam da mi kaze nesto. Cutala je i pretpostavljala da cu da nastavim. Posto nisam, odgovorila je: Sta mislis, kako bi se nastavio san da se nisi probudio?

-Ne znam. Sto?

-Ipak je pomalo cudno sto tako lako mozes da pomislis da te neka katastrofa sravnuje sa zemljom.
Hocemo sada da pricamo o zenama u tvom zivotu. O tome nisi hteo da pricas na prethodne dve seanse.

Poceo sam da se osecam neugodno, upadljivo, kao da su u mene uprte oci nekoliko stotina ljudi. To osecanje upadljivosti poticalo je, siguran sam, od toga sto u meni cuci jedna apsurdna laz.
Hteo sam da kazem da se vidjam se sestrom mog kolege. Pa sam hteo citavu mrezu lazi da ispredem. Mogao sam, dobar sam u tome. Ali bilo bi smesno, a i ona zna da nisam u prisnim odnosim sa kolegama.
Umesto toga sam kazao:
- Andjela, koliko vec posecujem tvoju ordinaciju?
- U novembru bice pune dve godine.
- U mom zivotu dve godine nema zena koje su vredne pomena.

Rekla je da ako smatram da mi seanse sa njom kao doktorom skode, mogu da ih prekinem kad god zelim. Ali da napredujemo i da ona misli da ne bi trebalo.
Ne znam da li me je razumela i odglumela profesionalnost ili me stvarno nije shvatila, ali odlucio sam da nista ne kazem. Nisam to ni kasnije razjasnio.

Od tada sam se uspinjao tesko i sve vise zaostajao. Moja asocijalnost je postajala jos evidentnija, ako je to uopste bilo moguce. Nada je utihnula, i ona da cu jednom da imam vedrinu i prividnu srdacnost Budimira Filjaka i ona da cu jednom da imam Andjelu. Prestao sam da je posecujem i nisam krenuo na terapiju ni kod jednog drugog doktora.
Ponekad sam hteo da odem tamo, da odnesem cvece, da se pravim kako sam topao i drag, kako mi je bolje. Falio mi je kauc, Andjelin diktafon, uzan hodnik. Trudio sam se da uverim sebe da mi ona ne nedostaje.
Cudno je to bilo, kad sam razmisljao o tome, kako se nikad nisam umorio od one zuto borde egipatske tacne.

Svedska
kredibilitet
silna bol
meteorologija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back