iGENEA , ДНК резултати

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poprilično si ovdje pokušao da me izvrijeđaš. Kažem "pokušao" jer uvrede koje si izgovorio na moj račun plod su tvoje frustracije nemogućnošću da dokažeš ono što tvrdiš.
Kad se uozbiljiš i prestaneš vrijeđati nastavljamo razgovor.

Dotad evo ti link da razmišljaš:

http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/reprint/22/10/1964.pdf

LJUBO,
nemoj ga kažnjavati...malo ga je prebacilo sa 33 na 45 obrtaja :mrgreen:

Ja sam se kulturno prethodno ogradio da ne volim da vredjam sabesednike, sto nikada nisam ni cinio. Medjutim, kada nekome trebas da 10x ponavljas jedno te isto a on i dalje vrti svoju plocu, onda nema druge nego da takvog coveka okarakterises nelepim recima.

Kao i obicno, kada se pojavi konkretno pitanje, cinjenica, stav, problem ili resenje ti na njega ne odgovaras. Evo, i ovaj put se to ponavlja.

Ono sto ja tvrdim je dokumentovamo za razliku od tvojih tvrdnji koje svaka za redom padaju u vodu. Sad, kao da se napravis pametan, saljes mi HR Phylogenetic analysis of SE o kojoj opet POJMA NEMAS STA GOVORI.

Uostalom, u toj studiji se 3 naroda u BiH ne posmatraju odeljeno i ti na takve podatke ne mozes da se pozivas. I da te jos jedan put razocaram, "Bosanci" po studiji imaju 25% "slovenskog" gena za razliku od 16% kod Srba. Dakle, tvoja i muftijina "teorija" je nesto "head over heels".
Ja jednostavno ne mogu da razumem coveka koji me ubedjuje u nesto i pri tome mi salje podatke koji ga direktno opovrgavaju!!!!

Mozes da se vredjas koliko hoces, ali cu ti reci da mi je postalo ponizavajuce odgovarati na tvoje dubioze ovde. Jasna mi je tvoja konvertitska isfrustriranost i nezelenje ppripadati srpskom etnickom korpusu ali si vec davno prekardasio u svemu tome. Ovo sto ti ovde pokazujes vise lici na medicinsku patologiju nego na bilo sta drugo sto ima veze sa mozgom.

Ja sam se kulturno prethodno ogradio da ne volim da vredjam sabesednike, sto nikada nisam ni cinio. Medjutim, kada nekome trebas da 10x ponavljas jedno te isto a on i dalje vrti svoju plocu, onda nema druge nego da takvog coveka okarakterises nelepim recima.

Kao i obicno, kada se pojavi konkretno pitanje, cinjenica, stav, problem ili resenje ti na njega ne odgovaras. Evo, i ovaj put se to ponavlja.

Ono sto ja tvrdim je dokumentovamo za razliku od tvojih tvrdnji koje svaka za redom padaju u vodu. Sad, kao da se napravis pametan, saljes mi HR Phylogenetic analysis of SE o kojoj opet POJMA NEMAS STA GOVORI.

Uostalom, u toj studiji se 3 naroda u BiH ne posmatraju odeljeno i ti na takve podatke ne mozes da se pozivas. I da te jos jedan put razocaram, "Bosanci" po studiji imaju 25% "slovenskog" gena za razliku od 16% kod Srba. Dakle, tvoja i muftijina "teorija" je nesto "head over heels".
Ja jednostavno ne mogu da razumem coveka koji me ubedjuje u nesto i pri tome mi salje podatke koji ga direktno opovrgavaju!!!!

Mozes da se vredjas koliko hoces, ali cu ti reci da mi je postalo ponizavajuce odgovarati na tvoje dubioze ovde. Jasna mi je tvoja konvertitska isfrustriranost i nezelenje ppripadati srpskom etnickom korpusu ali si vec davno prekardasio u svemu tome. Ovo sto ti ovde pokazujes vise lici na medicinsku patologiju nego na bilo sta drugo sto ima veze sa mozgom.

Opet vrijeđanje ?

Znači ovakav si kad si kulturan...:mrgreen:

Da li ti znaš odakle su izvorno Turci ?

Znaš ti a to je izgleda najvažnije :mrgreen:

Pa kako to da te mati i otac ti nacije - ne interesuje ?

Očito je da ste opsjednuti turcima :mrgreen:
Šta me briga za turke. Tebi to izgleda nikako ne ide u glavu.
Nismo mi turci (niti poturice) jer smo postojali i prije osmanlija.
Nismo ni Srbi jer smo postojali prije Srba :mrgreen:

Ti kažiš da je 80% Srba sa prostora Srbije turskog porekla.

I ti tvrdiš da u Turskoj živi 10 miliona Srba.
I sad je nevjerovatno da 80% Srba ima turske gene a sasvim je normalno da u Turskoj živi 10 miliona Srba.
Slušaš li ti sebe šta pričaš ?
To znači da danas ima više Srba u Turskoj nego u Srbiji i da se Srbi u Turskoj osjećaju dobro jer da nije tako onda se ne bi toliko namnožili.
Mislim, tvojim nebulozama izgleda nema kraja.

Primetna je tvoja srbofobičnost (no to je opravdano ,pošto ste veselo prošli onomad) - ističeš "dr Srboljub".

A kako ste vi prošli počev od Slovenije, Hrvatske, BiH, CG pa sad Kosova ?
Neće niko da živi sa vama a možemo tu dodati i Sandžak i Vojvodinu.
Šta kažeš na to ?

Paničaru nema vređanja sagovornika - naročito ne u ovo tebi važno vreme. :per: Razočaravaš kao vJernik...

Ja ne okrećem drugi obraz.
Sa mnom možeš pričati normalno ili ovako kako si započeo a onda se nemoj žaliti.

Muslimani ne jedu i ne piju. Muslimani ne spavaju. Muslimani ne misle - oni znaju.
Sve su to deca Alahova - rođena za višlji cilj. :mrgreen:

Nema ništa ljepše nego biti u Allahovoj dž.š. milosti na oba svijeta.
Muslimani jedu, piju, spavaju ...i znaju da su na pravom putu :mrgreen:

E da znaš kakav je pršut i vino. I počastio bi te ponekada,no veliki si vjernik pa se ne usuđujem.:per:

Samo ti jedi i pij. Prijatno !

Samnom je jedan musliman jeo pršut i nije se nimalo žalio...
Sad ćeš ti reći kako ja lažem i kao je taj čovek nikakav vernik.

Vjerujem da govoriš istinu ali ja nemam potrebu da ocjenjujem kakav je on vjernik.
Svako će svoj račun platiti i odgovarati za ono što radiš.
Tu mislim i na tebe i na njega.

Od kada vi imate državu ?

Otkad se upotrebljava riječ Bosona :mrgreen:

Ova slika nekako dođe kao omiljena mi.
Ovo su Hrvati radili - kažu praviće ovakve bojanke, samo je pitanje hoćete li biti zeleni.

Krleža:
"Bože, spasi me hrvatskog gospodstva i srpskog junaštva" :mrgreen:

Nacija ? Dobro naciju imate. - Polako, sad ćete obeležiti deceniju postojanja bošnjačke nacije.

Imaš mahanje od Kotromanića

Srbi i Turci vodili su,koliko mi je poznato 10 bitaka - pre boja na Kosovu.
- Većinu su Srbi pobedili - mahom zahvaljujući teškim oklopnicima (bez mane i straha,kako kaže veliki Rakić).

Glavnu bitku ste zijanili.
Vi dobili bitke a oni rat pa onda 400 godina jahanja :mrgreen:

Boj na Kosovu jeste bio pobeda i poraz,mada je to za tebe preteška misao i nešto neshvatljivo. - Ja ti neću objašnjavati kako i zašto.

Shvatljivo je svakom ko ne zna za logiku.

Bolje junački instrument poput gusli nego muftije (najgore pazarski) koji kao, jelte, visoko kvalifikovani naučnici dele lekcije vernicima.

Junački instrument koji raste konju iz guzice :mrgreen:

Bitan je rezultat. :per:

Kao u boju na Kosovu ? :mrgreen:

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Poslednja izmena od moderatora:
Da skratimo priču oko genetike.
iGENEA je objavila podatak da ste vi svega 30% Slaveni a da smo mi 40% Iliri.
Imaš li ti kakvo drugo istraživanje koje pokazuje da ste vi malo više Slaveni ?

Uzgred, pogledaj povelje bosanskih banova pa vidi kako sebe nazivaju ti banovi u poveljama a te povelje su u originalu sačuvane u Dubrovniku, Moskvi...itd...

Da skratimo priču oko genetike.
iGENEA je objavila podatak da ste vi svega 30% Slaveni a da smo mi 40% Iliri.
Imaš li ti kakvo drugo istraživanje koje pokazuje da ste vi malo više Slaveni ?

Uzgred, pogledaj povelje bosanskih banova pa vidi kako sebe nazivaju ti banovi u poveljama a te povelje su u originalu sačuvane u Dubrovniku, Moskvi...itd...

Da li si stvarno glup ili se praviš ?

iGENEA objavljuje sledeće (uvodni post je novinarski tekst koji ni ne treba komentarisati)...

Ajde da mi nađeš "svega 30% Slavena" ?

https://www.igenea.com/index.php?content=49&id=5

Poslednja izmena:
I još:

Arguments made by Igenea research:

-Serbs are partially (some argue mainly) Illyrians by origins.
-Serbs show noticeable slavic genetic presence.
-Hercegovinians and Dalmatians are by far mainly Illyrians.
-'Macedonians' are mainly ancient Macedonian by origin.
-Hungarians are far more genetically Slavic then former Yugoslavs.

Šta se ovde ne slaže ?!

Novinarski tekst:

Slaveni 30 %
Iliri 21 %
Teutonci 18 %
Kelti 14 %
Feničani 9 %
Heleni 6 %
Vikinzi 2 %

iGENEA:

Y-haplogroups in Serbia & Montenegro

I2a 38 %
E1b1b 20 %
R1a 19 %
R1b 14 %
J2 9 %

https://www.igenea.com/index.php?content=49&id=5

Napomena!

U istraživanje su ušli Kosovski Albanci i zbog njih je zabeleženo veće prisustvo E1b1b i J2 - verovatno je da bi se, da su umesto njih subjekti bili drugi Srbi - procenat povećao "u korist" - I2 ili R1a/b.

Poslednja izmena:
A što sada to ? Odustaješ od dosadašnjih tvrdnji ?

Ne odustajem nego nema smisla da se raspravlja s tobom o istraživanju koje ne priznaš kao relevantno.

Mislim da ta istraživanja čekaju da budu urađena. ;)

Znači istraživanje koje pokazuje vašu genetsku pripadnost još nije urađeno ali ti već tvrdiš kako ova dosadašnja istraživanja nisu relevantna ?
Pa sa čime onda ti upoređuješ ova istraživanja ako ne znaš pouzdano srpsku genetsku strukturu ?

Ne odustajem nego nema smisla da se raspravlja s tobom o istraživanju koje ne priznaš kao relevantno.

Pa ti samo trabunjaš o nekoj "genetici" i "Turcima među Srbima" - a kada se treba nešto konkretno reći o tome - nije baš da te ima na sve strane...

Pogledaj gore šta sam uporedio i razmisli šta zdrav razum nalaže da se "prizna" a šta ne.

Znači istraživanje koje pokazuje vašu genetsku pripadnost još nije urađeno ali ti već tvrdiš kako ova dosadašnja istraživanja nisu relevantna ?
Pa sa čime onda ti upoređuješ ova istraživanja ako ne znaš pouzdano srpsku genetsku strukturu ?

Pa imaš ove od iGENEA,ali to treba daleko kvalitetnije da se uradi - sa velikim brojem uzoraka - od svih Srba - a ne ograničeno na određenu geografsku oblast.

Pa ti samo trabunjaš o nekoj "genetici" i "Turcima među Srbima" - a kada se treba nešto konkretno reći o tome - nije baš da te ima na sve strane...

Pogledaj gore šta sam uporedio i razmisli šta zdrav razum nalaže da se "prizna" a šta ne.

A za tvoje trabunjanje da je u Turskoj 10 miliona Srba...nikom ništa :mrgreen:
Ne interesuju mene turci, kako to ne možete da shvatite ?
Mene interesuju Bošnjaci.

Majke ti, šta taj zdrav razum nalaže da se prizna ako ti od početka opovrgavaš ovo istraživanje iGENEA-e ?

Pa imaš ove od iGENEA,ali to treba daleko kvalitetnije da se uradi - sa velikim brojem uzoraka - od svih Srba - a ne ograničeno na određenu geografsku oblast.

A u Bosni su samo Bošnjaci testirani ?
Nije bilo Srba i Hrvata ?

Hajd da pustimo iGENEA-u...daj ti neko relevantno istraživanje da ga komentarišemo.

A za tvoje trabunjanje da je u Turskoj 10 miliona Srba...nikom ništa :mrgreen:
Ne interesuju mene turci, kako to ne možete da shvatite ?
Mene interesuju Bošnjaci.

Majke ti, šta taj zdrav razum nalaže da se prizna ako ti od početka opovrgavaš ovo istraživanje iGENEA-e ?

Po treći put govorim da je to tvrdilo određeno društvo.

Valjda ga vodi neki Bošnjak iz Srbije i zove se "društvo srpsko-turskog prijateljstva" (probaj na Google)...
Ima tu svašta... Pominju se svi Srbi - veliki veziri, admirali itd - i insistira se na saradnji između 2 države, jer je,kako se navodi sa "srpsko-turskim sukobima završeno 1910.".

Dobro je što te interesuju, već sam se zabrinuo - pošto sam primetio da pregledaš temu o "kapi u moru" (kako si onomad rekao) - temu u kojoj se raspravlja o budućnosti Srpske Republike - na Politici.

Ako nisi primetio ja sve vreme pokušavam da ti kažem da ono "30% Slaveni" nije ništa drugo nego glupost. I pitao sam te šta ti je logičnije - to ili rezultati o hpl. koji daju drugačiju sliku ?

Hajd da pustimo iGENEA-u...daj ti neko relevantno istraživanje da ga komentarišemo.

Za sada od ovoga bolje i nemamo.

I jedna, za tebe bolna činjenica - genetika ne pokazuje da su Muslimani BiH uopšte drugačiji od Srba - naprotiv...

Ja garantujem da bi ti kada bi imao dokumenta u kojima ti se narod naziva "ilirskom nacijom, Ilirima, Iliro-Rascijanima itd" - sve okačio kao krunski dokaz porekla.

Poslednja izmena:
Alhemicar, divim ti se kako mozes ovo sve da izdrzis........

ja se sa ove teme povlacim posto sve sto se imalo reci vec je receno.
Naveo si primer gde su ovi s IGENEA-e uskocili sami sebi u usta i demontovali sopstvena pisanija.
Ako pogledas isti link koji pokazuje Srbe pa tamo izaberes "Bosnia" doboijes podatak da su oni 30% "sloveni" i 42% "iliri". Kada se jos iz tih 42% odbiju Hecegovci gde su ovi islam-inside u manjini, dobija se rezultat da su bosanci sa islam-inside procesorima manje "iliri" od Srba.

I tu nas quad core islam inside turbo overclocked gubi svoj poslednji adut. Greska.... pretposlednji... ima jos dadut genetickih istrazivanja cenjenog znanstvenika DrMr muftije kao i obejasnjenje velikana BiH islam-inside genetike kako su Srbi turci a bogumilo-iliri nadrasa

Naveo si primer gde su ovi s IGENEA-e uskocili sami sebi u usta i demontovali sopstvena pisanija.
Ako pogledas isti link koji pokazuje Srbe pa tamo izaberes "Bosnia" doboijes podatak da su oni 30% "sloveni" i 42% "iliri". Kada se jos iz tih 42% odbiju Hecegovci gde su ovi islam-inside u manjini, dobija se rezultat da su bosanci sa islam-inside procesorima manje "iliri" od Srba.

I tu nas quad core islam inside turbo overclocked gubi svoj poslednji adut. Greska.... pretposlednji... ima jos dadut genetickih istrazivanja cenjenog znanstvenika DrMr muftije kao i obejasnjenje velikana BiH islam-inside genetike kako su Srbi turci a bogumilo-iliri nadrasa

Ma 'ajde smorio je sve žive. Treba da postoji neka kultura razgovora, a ne da zabediš nešto i teraš do besvesti.

Jel zna neko kako stoje Slovenci po ovom pitanju, jel su približno isti procenti sa ostalim balkancima ?

Ma 'ajde smorio je sve žive. Treba da postoji neka kultura razgovora, a ne da zabediš nešto i teraš do besvesti.

Jel zna neko kako stoje Slovenci po ovom pitanju, jel su približno isti procenti sa ostalim balkancima ?

Potpuno tačno!
Alhemy i ostali:
Treba ga, jednostavno, ignorisati. Ako i dalje želi naručene novinske članke da koristi kao stručnu literaturu, neka slobodno ide u muftijine zidne novine.
Ljudi, dajte da se ovde, kao i na ostalim temama koje spamuje, vratimo izvornoj temi!

Edit by ljuba miljkovic
Obrisane su uvredljive recenice i izrazi kojima se kvalifikuje kolega.

Nemoj vise da ih koristis.

Kolege, da vas podsetim da su rasprave koje se vode na ovom Forumu u stvari polemicke razmene stavova i misljenja.
U tom smislu molim vas da dobro odmerite i izmerite da li je necija poruka spam ili komentar, odgovor.

Prema Vikipediji:

Polemika (grč. πόλεμος, Polemos — suočavanje, konflikt, rat) označava oštre rasprave u okviru političkih, književnih ili znanstvenih diskusija.

Polemizirati znači boriti se protiv drugog mišljenja. Polemičar ne želi konsenzus, nego želi pobediti u retoričkim natečaju. Kao suprotnost polemici ponekad se spominje apologija.

Karakteristike polemike često su oštre i direktne izjave, a često i osobni napadi s ciljem demaskiranja protivnika.

Često se iznose preterivanja, ironije i sarkazmi sa ciljem umanjivanja protivnikove verodostojnost, njegovog ugleda i eventualno i njegovog integriteta.

Polemika je često negativno konotirana iako je u nekom pogledu jedan od temelja parlamentarne demokratije: Predizborna utrka bez polemike ne bi postojala kao takva.

Kolege, da vas podsetim da su rasprave koje se vode na ovom Forumu u stvari polemicke razmene stavova i misljenja.
U tom smislu molim vas da dobro odmerite i izmerite da li je necija poruka spam ili komentar, odgovor.

Prema Vikipediji:

Polemika (grč. πόλεμος, Polemos — suočavanje, konflikt, rat) označava oštre rasprave u okviru političkih, književnih ili znanstvenih diskusija.

Polemizirati znači boriti se protiv drugog mišljenja. Polemičar ne želi konsenzus, nego želi pobediti u retoričkim natečaju. Kao suprotnost polemici ponekad se spominje apologija.

Karakteristike polemike često su oštre i direktne izjave, a često i osobni napadi s ciljem demaskiranja protivnika.

Često se iznose preterivanja, ironije i sarkazmi sa ciljem umanjivanja protivnikove verodostojnost, njegovog ugleda i eventualno i njegovog integriteta.

Polemika je često negativno konotirana iako je u nekom pogledu jedan od temelja parlamentarne demokratije: Predizborna utrka bez polemike ne bi postojala kao takva.

Piato sam da li osim moditena ima još nekog leka za ovakve. Ne vidim ništa uvredljivo u tome, jer moditen jeste priznati lek. Čovek očigledno ima neki poremećaj, jer ovo što on radi nije diskusija već čisto spamovanje sa izraženom tendencijom da vređa sve neistomišljenike, Ako je Vama to u okviru "oštrih i direktnih izjava" zašto onda moditen smatrate "tupom i indirektnom izjavom"?
Ne trebate nama da držite predavanja već dotičnom da objasnite da smo radi da čujemo njegovo mišljenje ukoliko ima neko pokriće i ako nije ličan. Ovo je prekardašilo svaku meru. Smatrajte ovo mojom žalbom na Vašu odluku.
P.S. Molio bih Vas da mi ubuduće objašnjenja dostavljate na srpskom. Hvala.

Moj nick baš i nema veze sa tim, ali nije ni bitno - ne ljutim se što me tako zoveš.
Strpljenje se stiče vremenom.

Potpuno se slažem.

Mislim da diskusija treba da se nastavi u sledećem pravcu - Da li smo starosedeoci Balkana (jednako se služeći genetskim analizama i istorijskim dokumentima) ?

Poslednja izmena:
Moj nick baš i nema veze sa tim, ali nije ni bitno - ne ljutim se što me tako zoveš.
Strpljenje se stiče vremenom.

Potpuno se slažem.

Mislim da diskusija treba da se nastavi u sledećem pravcu - Da li smo starosedeoci Balkana (jednako se služeći genetskim analizama i istorijskim dokumentima) ?

Ono što me zanima a nigde ovde nisam našao jeste obrazloženje takozvanog ilirskog gena. Mislim, ako su Iliri davno nestali kako se uopšte došlo do tog gena?

Ja nisam siguran da li su ovi podaci o "40% Ilira" novinarska neboluza ili je to zvanično mišljenje dotične firme. Pre će biti da je prvo...

To je stvarno dobro pitanje.

Na jednom drugom mestu sam pronašao ovaj tekst koji citiram:
"Ono što se gore naziva "ilirskim genom" u stvari je gen izvađen iz Y hromozoma i klasifikovan u grupu pod imenom Y-Haplogrupa I2A (što se vidi iz priloženog). Zapravo se radi o nosiocima 30 hiljada godina starog gena koji se prostire u gotovo cijeloj Evropi, i on nije "ilirski", jer su Iliri mnogo mlađi od tih 30 hiljada godina. Haplogrupa I predstavlja gen prastanovnika Evrope (oni prije Indoevropljana) koji su uslijed jednog kraćeg ledenog doba iz tog vremena migrirali u naše krajeve, koji su bili jedna od "toplih oaza". Zato tolika koncentracija tog gena na ovom područiju. Međutim, visoka koncetracija ovog gena vidi se i u Moldaviji, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, na Sardiniji, a nešto manje u zapadnoj Ukrajini, sjevernoj Njemačkoj i sjeverozapadnoj Poljskoj, te još manje u međupodručijima. Da li to znači da su i ovi ljudi "većinski" ili "djelimično Iliri"? Dakako da ne znači. Oni samo nose dosta tog I (praevropskog) gena."

Ne znam koliko su ovi navodi tačni jer mi je genetika čak i manje od hobija.

Inače na istom mestu gde sam pronašao taj citat našao sam i jedan grafikon koji ću pokušati ovde da postavim bez garancije da će mi to poći za rukom, jer sam nov na ovom forumu :D
igenea.jpg

U svakom slučaju, grafikon prikazuje da I2A ima 66 odsto stanovnika Hercegovine gde Bošnjaka ima u visini statističke greške.

Ne znam koliko su ovi navodi tačni jer mi je genetika čak i manje od hobija.

Ови наводи су лоше протумачени, има и бољег тумачења:

Наиме, у Скандинавији ген И2 није доминантан. И1 је доминантан ( раздвојени пре 14000 година) И2 се налази на простору где су некада били доминантни СЛОВЕНИ, дакле у Данској ( Видовдан и пад Арконе), иста је ствар и са Немачком, И2 постоји на обали Северног мора, ПОМЕРАНИЈИ, некадашњем станишту словенских племена.

За Украјину и Молдавију вероватно не треба да елаборирам.

Друго, заборавља се да постоје записи да су се Илири спустили на Балкан са севера .

Треће, постоје веома јаке лингвистичке претпоставке које су ( између осталих) обрађивали Шафарик,Олга Луковић па и Милош Црњански о заједничкој топонимији и хидронимији предгрчке Европе које несумњиво повезују британски И2 са балканским.

И најинтересантније од свега, сардинијска популација, оригинално етрурска, која је дошла са Балкана, и која је преживела најезду Римљана и осталих освајача.

Наравно, постоје још неке енклаве ове хаплогрупе у Европи, и код свих постоји један заједнички именитељ, ови људи су Динарски антрополошки тип ( Немој ово да схватиш буквално, постоји драстичан појединачан пример мешања антрополошких типова где и црнац поседује европску хаплогрупу оца. Значи, у нормалним околностима мешања унутар своје заједнице).

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back