Да "научници" греше - јер не познају историју. Ти помињеш којекакве Илире а ни не знаш да се они нису тако сами називали... Илири ,Трачани, Дачани - један народ - И2 хпл. То су поделе које је урадио Рим, ради лакше администрације.
Није баш најбољи пример али то је као што се Срби деле на - шумадинце, лале, босанце, црногорце итд.
И када тође неки човек који није из наших крајева, како он може да зна да су то све Срби. ако му наравно не каже неко од домаћег становништва ?
Што ће рећи да - "илирски,трачански и дачански ген" - не постоје. Исправна класификација би била - хелмски(хумски,палео). Што заиста јесте изворни назив за Балкан.
А како новинари не би грешили ? Једно вуче друго - просто је. Ако неки научењак проглашава "трачке гене" - како не би и новинар ?
Њима је циљ да тиме импресионирају и привуку читалачку публику - то је примарно.
А колика је тачност, провереност и квалитет информација - па, то баш и није толико важно.
Остало нећу ни да коментаришем. Извлачење из контекста речи једног Србина, форумаша и представљање као опште мишљење у Срба.
- Сто људи,сто ћуди - каже српска народна.
То би било исто као када бих ја сада узимао речи неких "часних Бошњака" који псују мајку и све могуће покојном Патријарху Српском господину Павлу и представио их као мишљење бошњачког народа или на пример - твог (а да ли ти то оправдаваш?!).
Оваквог духовника сте нашли да псујете, карикирате, "терате у пакао" итд...
А ја кажем: ако би требало да се одржи Велика Србија злочином, ја на то пристао не бих никада; нека нестане Велике Србије, али злочином да се одржава – не. Ако би било потребно и нужно једино да се одржи Мала Србија злочином, ја и на то не бих пристао. Нека нестане и Мале Србије али злочином да се одржи – не. И кад би требало да се одржи последњи Србин, ја да сам тај последњи Србин, а да се одржи злочином – не пристајем, нека нас нестане али да нестанемо као људи, јер нећемо онда нестати, живи ћемо отићи у руке Бога Живога.