И ТЕСЛА МЕЂУ СЛАВНИМ ХРВАТИМА........

Ni vaša optužba nema nikakve veze jer je rođen na teritorije današnje Republike Hrvatske.
Sve velike ličnosti rođene na toj teritorije s pravom treba veličati kao građane Republike Hrvatske bez obzira na njigovo nacionalno opredjeljenje.
Naravno u toj plejadi velikana nije mjesto Stepincu, Tuđmanu i ????

A jel onda Konstantin može među slavne Srbe?

Pavelica se sada svi odricu:D Barem javno.
Ali zaista je komplikovano reci sta je Krleza, ili Tesla jer su se obojica rodila u K-K monarhiji.
Krleza je bio katolik ( znaci da je ipak Hrvat), a Tesla pravoslavac, znaci Srbn, Ali sa Hrvatskom Tesla zaista nema nista.

Razumem ulaze u EU treba im neko poznat da bi se prikazali u najlepsem svetlu ali ako je to problem
iznajmicemo im i Djokovica na odredjeno vreme pa neka se sepure po uniji.

Pa rodjen je od srpske majke i srpskog oca i sam je izjavio da je srbin ..... valjda je jasno da je u stvari hrvat !

Tesla nikad nije izjavio da se ponosi da je Srbin i da se ponosi hrvatskom domovinom. To je izmišljeno radi propagande. Ili kako bi se reklo, sto puta ponovljena laž postaje istina.
Osim toga, Tesla je Vlah, nije ni Srbin, a bome ni Hrvat.

Tesla nikad nije izjavio da se ponosi da je Srbin i da se ponosi hrvatskom domovinom. To je izmišljeno radi propagande. Ili kako bi se reklo, sto puta ponovljena laž postaje istina.
Osim toga, Tesla je Vlah, nije ni Srbin, a bome ni Hrvat.
А отац му био свештеник у
ВЛАШКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ.

A jel Hrvati kazu i za Marka Pola da je Hrvat? On je stvarno rodjen na ( ako se ne varam) Korculi.

To su još uvek pretpostavke.Neki biografi tvrde da je rođen na Korčuli.Još uvek nema jasnih dokaza za njegovo mesto rođenja.
Svakako u smislu srednjeg veka on "pripada" Mlecima.
Rođen je negde u prvoj polovini 13. veka, i sve da jeste rođen baš na Korčul, to opet nema veze sa Hrvatima, jer Hrvati sigurno nisu bili na Korčuli tada, za to ima dovoljno pokazatelja.A pogotovo nemaju veze sa ovim današnjim.Verovatno nije ni slovenskog porekla.

Ja sam rodjen pre 1300 godina na planeti Sirijus IV.

Na svojoj rodnoj planeti bavio sam se ilegalnim prebacivanjem visokovoltaznog helijuma (naseg plateznog sredstva) sa racuna Galakticke Federacije na privatne off-planet racune sa mojim imenom.

Poslat sam u Srbiju da tu odsluzim svoju kaznu, jer je znatno delotvornije od standardnih metoda kaznjavanja koje ukljucuju hemijsko secenje seksualnih antena, novcanu kaznu, ili boravak u celiji punoj 40 seksualno razdrazenih Klingonaca.

Posto je Citac Misli otkrio da volim toplo vreme, zato je u celom regionu jos uvek zima, zaslugom HAARP-a, a kao deo moje kazne.

Hrvatska ima vise prava da se dici Teslom nego Srbija. I mi se dicimo nasim uspesima nasih nacionalnih manjina. Kao Nadja Higl recimo, pa raniej Monika Seles. Ne vidim problem. Osim sto ima maloumnih koji ga vide.

Намерно заборављаш једну разлику, ми за Монику Селеш никад не кажемо да је Српкиња. А и нисмо јој спаљивали кућу и убили јој породицу.

Ja sam rodjen pre 1300 godina na planeti Sirijus IV.

Na svojoj rodnoj planeti bavio sam se ilegalnim prebacivanjem visokovoltaznog helijuma (naseg plateznog sredstva) sa racuna Galakticke Federacije na privatne off-planet racune sa mojim imenom.

Poslat sam u Srbiju da tu odsluzim svoju kaznu, jer je znatno delotvornije od standardnih metoda kaznjavanja koje ukljucuju hemijsko secenje seksualnih antena, novcanu kaznu, ili boravak u celiji punoj 40 seksualno razdrazenih Klingonaca.

Posto je Citac Misli otkrio da volim toplo vreme, zato je u celom regionu jos uvek zima, zaslugom HAARP-a, a kao deo moje kazne.

Ебем ти викенд....
Увек из Лазе све пусте....

To su još uvek pretpostavke.Neki biografi tvrde da je rođen na Korčuli.Još uvek nema jasnih dokaza za njegovo mesto rođenja.
Svakako u smislu srednjeg veka on "pripada" Mlecima.
Rođen je negde u prvoj polovini 13. veka, i sve da jeste rođen baš na Korčul, to opet nema veze sa Hrvatima, jer Hrvati sigurno nisu bili na Korčuli tada, za to ima dovoljno pokazatelja.A pogotovo nemaju veze sa ovim današnjim.Verovatno nije ni slovenskog porekla.

Poslednjih 3-4 nedelje na HRT-u ide neki dokumentarac o Marku Polu.

''U meni ima nešto što može biti i obmana, kao što često biva kod mladih i oduševljenih ljudi. Ali, ako budem srećan da ostvarim samo neke od svojih ideja, biće to dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi da je to delo jednog Srbina...'' Nikola Tesla

<---> прича је добила невероватан спин, јер сад хрвати тврде да је тесла хрват (ва имја)
један од фрагмента који указују колико је тесла био хрват је то што је његово родно село децимовано усташама и поклано много чланова његове фамилије...

деведесетих му УДХ срушила споменик у госпићу,

сад га убацили у неку монтажу за разгледницу поред УДХ месије, оног ћопавог несврстаног бејби стаљина и ни мање ни више него оне поп мајк врекаче што јој процурео хоум порн...

јбт да је тесла био ванљемаљац који се "само" изјашњавао као србин

па му није место поред "оних" ***

иначе је и богоугодна благоглагољива кирилика ака ћирилица хрватска???!, открио неки лијеп и препаметан њин...
бај д веј то је њихове али они то не прихватају у својој земљи (случај вуковар)
такорећи кроатоидна културна баштина је тако богата да они се мало мало па одрекну неког свог писма или научника и познатих писаца..
ју нејм ит, отимачина славне историје јасеновца...
===
********* тврде да је његош црногорац

("Име ми је вјерољуб, презиме ми родољуб. Црну Гору, родну груду камен паше одасвуда. Српски пишем и зборим, сваком громко говорим: народност ми србинска, ум и душа славјанска"), па сад, ако је његош писао и говорио српски у српској регији црној гори, какав је то црногорски језик, то нешто друго што његош није писао или??
==
и е, да, шиптари својатају ни мање ни више него косовске манастире и немањиће ЛОЛ добро бре бате има пљуга??!, која је то фора?! овај балкански олош који нас окружује не трепне да приграби туђу (нашу) културу, туђе векове, туђу историју, туђе национално биће портретирано као своје јер свог авај немају.
=

Hrvatska u EU sa Teslom, Titom i Tuđmanom

Politički list "Nova Evropa" (New Europe) objavio je infografiku o Hrvatskoj povodom njenog ulaska u Evropsku uniju kao 28. članice.

v284352p0.jpg

Časopis je predstavio zanimljivosti i znamenitosti države, ali i slavne Hrvate među kojima Nikolu Teslu, Josipa Broza Tita i Franju Tuđmana.

Detaljan prikaz predstavlja Hrvatsku u kontekstu sastava stanovništva, valute, jezika, vere..., ali iznosi i podatke o turizmu - broj noćenja, broj ostrva, nacionalnih parkova, sunčanih dana u godini...

Takođe, infografika predstavlja i slavne Hrvate, od pronalazača Tesle, Fausta Vrančića, Slavoljuba Penkale i Ivana Vukića, preko političara Tita i Tuđmana i nobelovaca Leopolda Ružičke i Vladimira Preloga, pa sve do svetski poznatih sporista Gorana Ivaniševića, Janice Kostelić, Davora Šukera i Dražena Petrovića.

Zanimljivo je da su u listu koji piše o Evropskoj uniji navedeni i drugi poznati i slavni Hrvati među kojima su Ruđer Bošković, Ivan Meštrović... Marko Polo i pevačica Severina!

U nastavku, prenosi "Jutarnji list", predstavljena je hrvatska prirodna i kulturna baština i neki od proizvoda Hrvatske poznatih širom planete.

Za kraj, Hrvatska je predstavljena kroz niz zanimljivosti poput najmanje katedrale na svetu smeštene u Ninu, najmanjeg grada na svetu - Huma, morskih orgulja u Zadru i činjenice da je Bela kuća izgrađena od bračkog kamena. Grafiku možete pogledati OVDE.

(Tanjug)

Ova mi je tema blesava. Iako je Tesla bio zanimljiva osoba, mislim da ga se uopće
nije trebalo spomuinjati u toj propagandi. No, međutim...

1. Tesla je posthumno proglašen za nekog super-Srbina, dok mu je cijeli život
ta identifikacija- iako zbiljska- bila nešto sekundarno. Najkorektnije bi bilo reći
da je on američki izumitelj srpskog podrijetla rođen u Hrvatskoj (na natezanje oko
ondašnjih zemalja zaboravite, po tom je Vuk Karadžić lojalni Turčin).
Mislim da je to lažno, to posthumno srbovanje koje visi na dva ili tri citata, a koje
u stvarnosti za Teslu nije bilo nešto od bitne važnosti.

2. iako bi bilo bolje da uopće nije spomenut, kad bolje promislim- zašto ne ?
Čovjek je rođen u Hrvatskoj i njegova narodnosna identifikacija nema veze s temom.
N.pr. Linus Torvalds, izumitelj operacijskoga sustava Linux, preselio se u SAD i tretira
ga se kao američko-finskoga računalnoga znanstvenika. Torvalds je rođen i odrastao u Finskoj,
no pripadnik je švedske manjine. Nitko od Šveđna ne histerizira oko toga je li autor Linuca
"Finac" ili "Šveđanin". On je očito švedskoga etnosa, no finske "nacionalnosti" u smislu državljanstva
i domovine. Naravno, sada je Amerikanac.

Back