Kako je Hrvatima od kad su ušli u EU i NATO?

Možda su to neki novi podaci, ali nije fanatazija, jer je udeo turizma u BDP-u bio i 20%. Menjao se tokom i posle pandemije, kada je opao. Menja se od godine do godine. Udeo turizma u BDP-u Hrvatske bio je najveći udeo u EU. Moguće da je i sada pri vrhu.
Nije bio ni onda nego se cijelo vrijeme radilo u pogrješki u izračunu budući da su hrvatski ekonomisti bili neobrazovani i nestručni u nizu polja. U starijim, pogrješnim izračunima je bio 19% max, dok je za Grčku i Cipar- 20%.

https://novac.jutarnji.hr/novac/akt...gle-brojke-dzs-a-evo-tocnog-izracuna-15567080

Konačno razbijen mit da turizam čini 20 posto BDP-a Hrvatske, stigle brojke DZS-a, evo točnog izračuna!​

Glavna zaprjeka je mentalitet koji je i dalje više mediteransko- opušten u odnosu na srednjoeuropski (Slovenija, Češka,...). No i mediteranci mogu puno kad se prihvate, a primjer su Italija s nevjerojatnom avio-proizvodnjom i sl. Jednostavno treba stvarati klimu rada, učenja i probitka, a ne samo jadanja o nepravdama koje su uglavnom izmišljene.

Da li je ovo propaganda?

Hrvati su nezadovoljni, no jedna europska zemlja ipak prednjači: "Većina je na rubu egzistencije"​

Piše Dino Goleš/DNEVNIK.hr, 23. siječnja 2025. @ 21:07​
Ne znam da li je propaganda, valjda ljudi govore kako se osjećaju.
Nezadovoljni su, ali svejedno ostaje činjenica da bi bez EU živjeli osjetno lošije, to je statistički dokazivo, a ne samo mišljanje.

60% Bugara snažno podupire Bugarsku u EU
Slično i u RH. 60% "strongly agree", 22% mentalne sirotinje "strongly disagree" :roll:

Glavna zaprjeka je mentalitet koji je i dalje više mediteransko- opušten u odnosu na srednjoeuropski (Slovenija, Češka,...). No i mediteranci mogu puno kad se prihvate, a primjer su Italija s nevjerojatnom avio-proizvodnjom i sl. Jednostavno treba stvarati klimu rada, učenja i probitka, a ne samo jadanja o nepravdama koje su uglavnom izmišljene.
Italija,severna, ima ozbiljnu industriju (prehrambenu, tekstilni, masinsku, elektro) u nekim slucajevima vec vekovima, imaju bar 7-8 univerziteta koji spadaju u top 300 svetskih, ta drzava (bar sever) kao da nije na Mediteranu :D

Ostalo ti je sasvim OK, ne treba kukati za onim sto je bilo ili sta je moglo biti, napreduje se samo radom.

Uzgred, evo i tabele koja pokazuje ucesce turizma u hrvatskom BDP-u, doduse samo do 2022-ge (ali se tu verovatno nista spektakularno promenilo), kazu da je 19,46% hrvatskog BDP-a iz turizma:

Grafikon-koji-prikazuje-udio-turizma-u-BDP-u-670x347.jpg

Izvor je odavde <--- LINK LINK (hrvatski sajt, uredjuju ga studenti i asistent sa Ekonomskog fakulteta Sveucilista u ZG).

Šta se tiče NATO, za njega sam od rata. Rat je iskustvo koje ne bih htio nikada ponoviti i dan danas mi se ne sviđa kako smo se branili 1991. sa ničim, stihijski i ne sviđa mi se ništa od 1992. do 1994. šta se događalo. Ne sviđa mi se kako su me graničari gledali na ulazu u Austriju, kako mi je inflacija jela svali hrvatski dinar i kako se sve računalo i pretvaralo u DM. Zato sam se na proljeće 2009. napio kao zemlja kada smo ušli u NATO. Boli me šta Trump uništava NATO i nadam se da ako SAD izađe iz pakta, da će ostati nekakav E-NATO s Europom i Kanadom.

S EU sam pogriješio jer sam godinama bio protiv. Bio sam protiv jer mi je Carla del Ponte bila nešta najgore šta sam u mirnodopskom životu slušao i vidio. Gadilo mi se laganje i muljanje EU-a i neiskrenost u pregovorima. Hrvatska je imala najteži put u EU, Bugare i Rumunje su pustili samo zbog Rusa. Kada je trebalo da se bira na referendum za ulazak, onda sam sjedio pet minuta kao kip i glasao ZA. Hrvatska je zbog Zorana Milanovića izgubila svoje prve četiri godine u EU. U devedesetima sam mrzio HDZ zbog privatizacije, seljoberizacije i svega šta je išlo kontra moga ukusa. Ali HDZ iz devedesetih je mila majka prema dvije vladavine SDP-a. Proklet bio dan kada glasao u bilo kojoj kombinaciji za SDP i želim im sve najgore u životu. Njima i zelenim budalašima iz Možemo.

Mislim da zadnjih devet godina nikada nije bilo više novaca u optjecaju nego sada. HDZ krade, sada će opet da naprave glupost sa tzv. fiskalizacijom br. 2, ali barem neće da dovedu Hrvatsku na rub bankrota kao Milanović. EU nije nešta, ali bolja je Jugoslavije sedamsto puta. Sve bez JNA je bolje.

A znam i Srbe poreklom iz Dalmacije i sa Korduna koji su se posle 30 godina vratili u lijepu njihovu, da provedu penzionerske dane u zavicaju. Uz kanadsku i hrvatsku penziju, te obnovljene kuce o trosku hravatske drzave procenili su da im je tamo zivot bolji nego negde napolju.
Znam i ja za te slučajeve. Znam da su tako ovde proterani i uz kuknjavu se vratili uzevši EU putovnicu za sebe i decu. Ako još rade u De, onda su i oni otišli sa decom da pomazu oko unučadi.

Znači hrvatska privreda od ulaska u EU a zapravo još od izlaska iz Jugoslavije pokazuje relativno permanentan rast turizma i usluga (sem za vreme svetskih kriza) a pad proizvodnje i poljoprivrede. S druge strane Hrvatska ima moguđnost povlačenja sredstava iz evro fondova što jeste glavna prednost u odnosu na period pre ulaska u EU. Takvo stanje jeste posledica strategije hrvatske elite koja god bila na vlasti podržana od naroda u ogromnom procentu , To je deo odabira a vreme pred nama će pokazati koliko je to dobar odabir.

Back