Uglavnom... gimnazija moze biti s.r.a.n.j.e. za onoga ko je u nju upao slucajno, nikako za onoga ko je to hteo. Jer taj ko je hteo ima zacrtan cilj u zivotu i radi da bi taj cilj i ostvario, a oni koji su ,upali'... i sami su skontali da gimnazija nije laka koliko su mislili (nemojte pogresno da me razumete. Meni nije nimalo teska, ali mnogo je teska npr. devojci iz mog odeljenja koja ima keca iz vladanja (da, dobro ste procitali) jer ne dolazi na pola casova a na drugoj polovini je psihicki odsutna, nikad nista ne uci i vecito visi u gradu, pa sad ima panjeve iz hemije i matiske.)Meni licno nije tesko ni da radim ni da ucim (dobro... malo lazem. Mrzim da ucim!!!) jer ne ucim za geograficarku ili biologicarku ili latinku vec za BUDUCU SEBE ako razumete sta hocu da kazem. I da, svesna sam da mi pola stvari koje ucim u gimnaziji nece trebati u zivotu (Bezuov stav? Lizozomi? Nastavci za pasivni pluskvamperfekat? Orogeni pokreti?) ali isto tako nece nam trebati ni pola stvari iz osnovne ali to je ona famozna opsta kultura a meni je stalo da jednog dana budem opste obrazovana a ne seljanka (E sad, da se deca sa sela ne bi uvredila, a i ja sam nekad stanovala na selu (mada ni ovaj Sombor nije daleko, mislim zesca je selendra), da objasnim svoje vidjenje stvari: postoje seljaci po poreklu, i to su oni ljudi koji zive na selu (vau! ) i seljaci po ponasanju, i to dvoje niposto ne treba brkati) koja nije cula za... ovaj, Milanski edikt ili tako neku glupost
nego, da te pitam, electra: sta ti, prakticno, imas od opsteg znanja? osim sto mozda bude posluzilo u nekom kvizu?
nemam nista protiv opsteg znanja. ali, u nasim skolama se uci malo vise od onog opsteg znanja, tj. uce se do detalja mnoge stvari... dakle, nase skole stvaraju ljude koji su puni informacija, ali koji ne znaju da razmisljaju, nisu kreativni, koji ne razumeju sustinu gradiva...
svi gimnazijalci na kraju skolovanja rade maturski ispit. evo jednog primera: vukovac (dakle sve 4 godine u gimnaziji samo petice, sto automatski znaci da je taj neko veoma pametan i obrazovan) je radila prevod teksta sa engleski na srpski i nije imala pojma i dobila 2. kada je svo svoje znanje trebala da primeni prakticno, prevodjenjem, ona nije imala pojma. sve nabubane informacije tu nisu mogle pomoci. to samo govori koliko je nas skolski sistem tragican.
a vi sto govorite da je nas sistem jedan od najboljih u svetu - to su sve fraze koje ste pokupili od matoraca-patriota kojima smetaju bilo kakve promene u nasem skolstvu, kao da je ono nesto sto ne treba menjati i sto ne zastareva. razmisljajte malo svojom glavom.