I opet..pretplata

Da li placate pretplatu?

• Da

• Ne

• Sta da li placam?

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
У прилогу је један од начина како треба одреаговати у случају опомене пред утужење према ртс-у.
Прилог је са другог форума а корисник тврди да је добио ослобађање од плаћања тв претплате.
Pogledajte prilog 159963

Не знам колико добро знате закон о радиодифузији али један детаљ:
Сваки запослени плаћа дуплу тв претплату (ако је плаћа и на сопственом рачуну) јер на сваких десет или двадесет запослених, предузеће, фирма мора да плати претплату за тв пријемник! Замислите ту ингениозност онога ко је осмишљавао закон! Аха, запослен си, значи, гледаш тв! Риба плива, значи сада је плаво!
Иначе, да не буде забуне, Закон о радиодифузији јесте легалан и важи се. Проблем је што у закону не стоји да свако ко има бројило за струју мора да плаћа и тв претплату. У томе је квака. Једноставно, чланови закона који регулишу настајање претплатничког односа су на јако климавим ногама и веома недефинисани.
Једно ми само никада неће бити јасно...могли су да финансирају ртс из буџета и на тај начин би сви грађани плаћали претплату а нико се не би бунио. Ово, као да ти је гурну прст у око па не да није рекао извини него те моли да отвориш и друго пошто има још прстију....

a odgovor na ovo tvoje je bio...ako gradjani placaju RTS ce biti objektivan za razliku ako ga placaju iz budzeta....pazi ovu mudrost...i sad je kao moguce igde u svetu a posebno u srbiji da bilo koje sredstvo informisanja bude potpuno objektivno...

a odgovor na ovo tvoje je bio...ako gradjani placaju RTS ce biti objektivan za razliku ako ga placaju iz budzeta....pazi ovu mudrost...i sad je kao moguce igde u svetu a posebno u srbiji da bilo koje sredstvo informisanja bude potpuno objektivno...

То је глуп резон и не верујем да га је ико озбиљно схватио.
По тој логици, ни судство, ни полиција ни здравство ни школство не би требали да се финансирају из буџета због утицаја, рецимо, владајуће странке или коалиције.
Него, претплата па када те саобраћајац заустави а ти лепо покажеш претплатничку књижицу, категорија Б1 - умањење казне за 40%...дивота.
Одеш код детета на "отворена врата" у школу, јединица из географије, добро, претплатничка књижица категорија А3, оцена иде на тројку....

То је глуп резон и не верујем да га је ико озбиљно схватио.
По тој логици, ни судство, ни полиција ни здравство ни школство не би требали да се финансирају из буџета због утицаја, рецимо, владајуће странке или коалиције.
Него, претплата па када те саобраћајац заустави а ти лепо покажеш претплатничку књижицу, категорија Б1 - умањење казне за 40%...дивота.
Одеш код детета на "отворена врата" у школу, јединица из географије, добро, претплатничка књижица категорија А3, оцена иде на тројку....

okruzeni smo obmanama i lazima....i niko da potencira od milosevicevih opozicionara obecanje narodu da opozicija kad dodje na vlast nece dozvoliti TV preplatu....kako je moguce da ovaj narod ovako slabo pamti..???

Ovih dana stižu masovna utuženja za nenaplaćenu TV pretplatu. S obzirom da takva potraživanja zastarevaju posle 12 meseci, a da se tužbe odnose na 2009, jasno je da RTS preti praznom puškom pokušavajući da otme novac koji im ne pripada.

Ne padajte na ovaj trik, čuvajte novac za korisnije stvari.

Toliko mi je krivo zbog RTS pretplate da jednostavno ne mogu toliko da se nakrivim...
Prevaranti.

У прилогу је један од начина како треба одреаговати у случају опомене пред утужење према ртс-у.
Прилог је са другог форума а корисник тврди да је добио ослобађање од плаћања тв претплате.
Pogledajte prilog 159963

Зар се ово не односи само на случај уколико је дошло до промене власништва над објектом!?

Pogledajte prilog 159963
Samo da obelezim Trebace mozda!

Зар се ово не односи само на случај уколико је дошло до промене власништва над објектом!?

Ако си прочитао текст, може се видети да је ово једна форма али да суштински није у питању да ли је промена власништва или не. Човек се позвао на закон по којем су му упутили опомену пред утужење и навео чланове закона који нису испоштовани.
О томе ја све време говорим, није спорна уставност закона о радиодифузији, спорни су чланови по којима ртс покушава да наплати претплату. У закону су наведени услови за настајање претплатничког односа. Услов је да ртс има доказ да имате тв пријемник. Како ртс добија тај услов? Па тако што је обавеза по закону да се сваки купљени тв пријемник пријави. И то да га пријави купац. Значи, неко може да вас тужи што нисте пријавили тв пријемник па ако се то докаже, онда ртс на основу тога може да потражује претплату.
Наравно, карта на коју играју је да ће им уплатити довољан број грађана који 1. не познају закон, 2. немају времена да се упознају са законом, 3. није их брига јер на другој страни лапају много веће износе, 4. уплашени су када им се поименце обрати велики ртс...наставите низ.

ispravka1.jpg

Ако си прочитао текст, може се видети да је ово једна форма али да суштински није у питању да ли је промена власништва или не. Човек се позвао на закон по којем су му упутили опомену пред утужење и навео чланове закона који нису испоштовани.
О томе ја све време говорим, није спорна уставност закона о радиодифузији, спорни су чланови по којима ртс покушава да наплати претплату. У закону су наведени услови за настајање претплатничког односа. Услов је да ртс има доказ да имате тв пријемник. Како ртс добија тај услов? Па тако што је обавеза по закону да се сваки купљени тв пријемник пријави. И то да га пријави купац. Значи, неко може да вас тужи што нисте пријавили тв пријемник па ако се то докаже, онда ртс на основу тога може да потражује претплату.
Наравно, карта на коју играју је да ће им уплатити довољан број грађана који 1. не познају закон, 2. немају времена да се упознају са законом, 3. није их брига јер на другој страни лапају много веће износе, 4. уплашени су када им се поименце обрати велики ртс...наставите низ.

Zaboravih: Stigla je i meni opomena pred tužbu.... Pre nekih godinu i po dana.

Досада сам редовно плаћао ТВ претплату, чак нисам ни обраћао много пажње на то, али ево, детаљно ишчитах све ове постове, па онда и члан 81 Закона о радиодифузији.

Тек сада видим да сам у заблуди што сам плаћао ТВ претплату, и да су ми рачуне уствари испостављали незаконито, ово је бар моја логика.

Ево члана 81. Закона о радиодифузији:

Радио-телевизијска претплата
Члан 81.

Власници радио и ТВ пријемника имају обавезу плаћања радио--
телевизијске претплате јавним радиодифузним сервисима, у складу са овим законом.

Власници радио и ТВ пријемника плаћају јединствену радио-те-левизијску
претплату у истом износу на целој територији Републике Србије.

Радио-телевизијска претплата (у даљем тексту: претплата) се плаћа на радио
и телевизијске пријемнике (у даљем тексту: пријемник) по домаћинству и на
пријемнике који су повезани са колективним антенама или прикључени на кабловски систем.

Домаћинство, власник два или више пријемника, изузев пријемника у
моторном возилу, плаћа претплату само за један радио или телевизијски пријемник на истој адреси.

Хотели и мотели плаћају претплату на сваких десет соба опремљених
телевизијским или радио пријемником, а свако друго правно лице, власник
телевизијског пријемника, плаћа претплату на сваких 20 запослених који су у стању да примају програм.

Обавеза плаћања претплате настаје од првог дана наредног месеца од дана
набавке пријемника.

Сва физичка и правна лица која су власници пријемника дужни су да пријаве
набавку пријемника републичкој установи јавног радиодифузног сервиса, а са
територије Аутономне покрајине Војводине и покрајинској установи јавног
радиодифузног сервиса.

Обавеза пријављивања пријемника или пријављивања промене адресе или
седишта власника пријемника, настаје у року од 15 дана од дана прибављања, односно настанка промене.

У случају отуђења пријемника, ранији власник пријемника је обавезан да
плаћа претплату за све време док тај пријемник не одјави, уз изјаву да не поседује други пријемник.

Републичка установа јавног радиодифузног сервиса води евиденцију
претплатника, са свим личним и другим потребним подацима. За територију
Аутономне покрајине Војводине ове послове обавља и покрајинска установа јавног радиодифузног сервиса.

Установа јавног радиодифузног сервиса не може да врши контролу
поседовања пријемника на начин којим би се угрозила уставна права грађана.

Из става 1 произилази да су власници ТВ и радио пријемника у обавези да плаћају ТВ претплату, а не они на чије име се води ел. бројило.
Из овога јасно произилази да се ТВ претплата практично шверцује уз наплату струје, што је незаконито и са аспекта долажења до података о кориснику, а камоли са аспекта испостављања рачуна, и пребацивања новца са уплатнице ЕДБ на уплатницу РТС-а.
Даље, из става 6 и 7 произилази да обавеза плаћања ТВ претплате настаје набавком тј. пријавом набавке ТВ пријемника РТС-у. Ја уопште нисам пријавио да поседујем пријемнике, и није ми јасно по ком основу су ми све ове године стизали рачуни за ТВ претплату, када је очигледно да нисам успоставио облигациони однос.
Значи ли то да имам право да тужим РТС ради враћања новца, а ЕДБ због незаконитог одавања мојих података?

Затим, у Закону нигде не пише да се подразумева да ја поседујем ТВ или радио пријемник (па евентуално морам да доказујем ако га немам) већ да сам дужан да пријавим поседовање у неком року, и тиме успостављам облигациони однос, тј. том пријавом улазим у законску обавезу плаћања претплате и евиденцију претплатника РТС-а.
Како ја никада нисам никоме пријавио поседовање било каквог пријемника (нити имам намеру), на РТС-у је да докаже да сам ја њихов претплатник, дакле, ако одбијем да плаћам, они најпре треба да докажу да сам у облигационом односу, па тек онда да почну да ми испостављају рачуне.
С обзиром на последњи став члана 81, не видим начин да то РТС уради (осим ако неће опет да набављају шведске детекторе).

Poslednja izmena:
Znaš kako su u Hrvatskoj napravili caku kad su prelazili na digitalni signal?
Svi oni koji imaju uredno plaćene račune za tv pretplatu ( to je kod njih naravno na posebnoj uplatnici) dobili su nekakav podsticaj od stotinu i nešto kuna olakšice pri nabavci uređaja koji omogućava dig. signal.

Ne bi me uopšte iznenadilo da se kod nas krene sa nekom vrstom ucene u tom smislu, ali sačekaćemo tu famoznu 2012. g pa ćemo da vidimo.

:roll:

Svi oni koji imaju uredno plaćene račune za tv pretplatu ( to je kod njih naravno na posebnoj uplatnici) dobili su nekakav podsticaj od stotinu i nešto kuna olakšice pri nabavci uređaja koji omogućava dig. signal.

Ne bi me uopšte iznenadilo da se kod nas krene sa nekom vrstom ucene u tom smislu, ali sačekaćemo tu famoznu 2012. g pa ćemo da vidimo.

da ali to moze biti i mac sa dve ostice...sta ako narod ne bude zeleo da gleda RTS..?? ima toliku ponudu drugih TV i prosto odbiju i oni koji placaju sa izgovorom da nece da investiraju u digitalne prilagodjivace....

da ali to moze biti i mac sa dve ostice...sta ako narod ne bude zeleo da gleda RTS..?? ima toliku ponudu drugih TV i prosto odbiju i oni koji placaju sa izgovorom da nece da investiraju u digitalne prilagodjivace....

Pajo druže, u tom slučaju, ima da nas vuku za rukav da ih gledamo, da nam naravno oproste sve prethodne dugove i još da se izvinu za pretrpljenu duševnu patnju ovih nekoliko godina:lol:

Мислим да ће ипак бити много исплативије НЕ плаћати ТВ претплату, а платити тај конвертор.

У сваком случају, волео бих да се јави неко ко је био тужен, или кад би ми неко још једанпут објаснио како иде поступак, од тренутка стизања опомене пред утужење или како се то зове...

Ja sam dosad placao pretplatu i citajuci vase komentare rekoh zeni da vise ne placamo istu ali pre toga ona proveri sa drugaricom kojoj se dug nagomilao na 20000 din i koja nije placala pretplatu.
Kaze drugarica da je zakonom doneseno da se pretplata mora placati,sto ranije nije bilo,i da ce se morati placati!
Jedino ostaje dva puta sta ce vlast uraditi sa duznicima kao sto je ona-ili ce im dati neke povoljnosti da plate dug ili ce dug ukinuti od nekog datuma svima a onda poostriti naplatu.

Хајте људи, ко је имао сусрет са судијама због ТВ претплате, нека нам исприча како је прошао.

Сва ова нагађања и читање Закона о обавезности плаћања ТВ претплате, рокова застарелости, висине камата на непалћено, висине судских трошкова и сл. можемо бацити у воду док не видимо како тај механизам ради у пракси.
Можда немају петљу да нас утуже и само нас плаше.

Хајте људи, ко је имао сусрет са судијама због ТВ претплате, нека нам исприча како је прошао.

Сва ова нагађања и читање Закона о обавезности плаћања ТВ претплате, рокова застарелости, висине камата на непалћено, висине судских трошкова и сл. можемо бацити у воду док не видимо како тај механизам ради у пракси.
Можда немају петљу да нас утуже и само нас плаше.

Баба Стана није платила ни једну претплату, и утужена је, све су јој изнели из куће...оставили само ТВ...:hahaha:

Ja sam dosad placao pretplatu i citajuci vase komentare rekoh zeni da vise ne placamo istu ali pre toga ona proveri sa drugaricom kojoj se dug nagomilao na 20000 din i koja nije placala pretplatu.
Kaze drugarica da je zakonom doneseno da se pretplata mora placati,sto ranije nije bilo,i da ce se morati placati!
Jedino ostaje dva puta sta ce vlast uraditi sa duznicima kao sto je ona-ili ce im dati neke povoljnosti da plate dug ili ce dug ukinuti od nekog datuma svima a onda poostriti naplatu.

Закони су ту да би се рушили!!!:per:

Мора се плаћати, озбиљно, свугде у свету се плаћа, разумем да они и добију нешто од тих пара, ал' ***, шта се мора, није тешко!!!:per::mrgreen:

Back