I još nešto u vezi ćirilice!!!

На планини, на Јелици

На планини, на Јелици,
Састали се сви четници.
Састали се, па говоре,
Петокраку да оборе.

Петокраку, јер не ваља,
Она неће Петра краља.
Она не да српском роду
Људска права и слободу.

Ој, четници Равне Горе,
Збијајмо се у редове.
Збијајмо се, брат до брата,
Да скинемо јарам с врата.

Pa Turci, regionalna sila.... Imperija... 80 miliona stanovnika - pišu latinicom... Pa nisu manje Turci zbog toga... Nit' su postali katolici......

Па што онда Срби нису сели да направе свој абецедни састав, као што предлаже наш познати лингвиста др. Милан Шипка, који успут признаје да је Гајева латиница хрватски абецедни састав.

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Srpska-latinica-kao-cirilica.sr.html

O tome ti pričam , znači nemamo jaku kulturu i uticaj u svetu = odsustvo potrebe za tastaturama na ćirilici ... To je to , kome trebaju .:)

Ćirilične tastature itekako postoje, ali ne i naše. Zašto, pa odgovor je jednostavan. Mi smo malo tržište i niko nema interesa da proizvodi tastature sa našom ćirilicom. Kada se krene sa masovnijom prizvodnjom softvera sa našim pismom, krenuće se i sa tastaturama. Do tada koristimo latinične, ali to sve nema veze sa potrebom ćirilice. Mi smo bogati jer možemo da koristimo i ćirilicu i latinicu, i koristimo ih.

МАЈ 1941.

Шестога априла, четрдесет прве,
на молитву Свету прва звона брује.
Православље слави Светитеља Творца,
Београд порславља Васкрс Спасиоца.

Јато црних Штука небо пара,
Хитлерова сила Србство руши, хара.

Престоница гори, свуда народ страда,
јауци се чују горе нег' икада.
Издајничка рука широм пропаст спрема,
а Србину ни од куда помоћи нема.

Дал' је мајка родила јунака,
да поведе народ из овога мрака?

Већ осмога маја, четрдесет прве,
док цела Европа под Хитлером трне,
са врх Сувобора, силни глас се чује:
''Не признајем ропство које Хитлер кује!''

Биће борбе, биће нових мука,
свуда Србске шуме пуне се хајдука.
У бој води неуморни Чича,
о коме се данас свуд' по свету прича!

Ovo nije srpska ćirilica.

Ćirilične tastature itekako postoje, ali ne i naše. Zašto, pa odgovor je jednostavan. Mi smo malo tržište i niko nema interesa da proizvodi tastature sa našom ćirilicom. Kada se krene sa masovnijom prizvodnjom softvera sa našim pismom, krenuće se i sa tastaturama. Do tada koristimo latinične, ali to sve nema veze sa potrebom ćirilice. Mi smo bogati jer možemo da koristimo i ćirilicu i latinicu, i koristimo ih.
A јесу ли Бугари мало тржиште? Колико кошта налепити слово на пластику?
А јесу ли сви остали, сви који имају само једно писмо, глупи и сиромашни, само смо се ми од толиких других сетили да се тако обогатимо?

A јесу ли Бугари мало тржиште? Колико кошта налепити слово на пластику?
А јесу ли сви остали, сви који имају само једно писмо, глупи и сиромашни, само смо се ми од толиких других сетили да се тако обогатимо?

Očigledno je da nisu, jer se nekome isplatilo da proizvodi tastaturu sa njihovom ćirilicom, a to znači da se i softver pravi za njih.
Ko je rekao da su svi glupi i siromašni? Bogatiji od nas i ostalih koji znaju dva pisma nisu.

Očigledno je da nisu, jer se nekome isplatilo da proizvodi tastaturu sa njihovom ćirilicom, a to znači da se i softver pravi za njih.
Ko je rekao da su svi glupi i siromašni? Bogatiji od nas i ostalih koji znaju dva pisma nisu.

Па како нису, ако их има мање него нас?
И за твоју информацију, ту се не ради о исплативости, већ држава одобрава увоз и пуштање у промет само уз одређене услове, а услов је наравно бугарски језик.

Богатији су они који знају два писма???? А ја мислио да овде говоримо о коришћењу два писма у једном језику.

Па како нису, ако их има мање него нас?
И за твоју информацију, ту се не ради о исплативости, већ држава одобрава увоз и пуштање у промет само уз одређене услове, а услов је наравно бугарски језик.

Богатији су они који знају два писма???? А ја мислио да овде говоримо о коришћењу два писма у једном језику.

To je tvoje ubeđenje i nemam nameru da ti namećem neko drugo.
Da, bogatiji su oni koji znaju dvea ili više pisama, od onih koji poznaju samo jedno. Šta ti tu nije jasno? Bez obzira da li je jedan ili više jezika.

To je tvoje ubeđenje i nemam nameru da ti namećem neko drugo.
Da, bogatiji su oni koji znaju dvea ili više pisama, od onih koji poznaju samo jedno. Šta ti tu nije jasno? Bez obzira da li je jedan ili više jezika.

Ја познајем чак 4 писма, ћирилицу, латиницу (и то пуно азбучних и абецедних састава), грчки алфабет, арапско писмо.

И даље ми није јасно какве то везе има са коришћењем два писма за један језик, и ако је коришћење више писама за један језик богатство зашто онда не пишемо српски језик и арапским и грчким писмом...

Ја познајем чак 4 писма, ћирилицу, латиницу (и то пуно азбучних и абецедних састава), грчки алфабет, арапско писмо.

И даље ми није јасно какве то везе има са коришћењем два писма за један језик, и ако је коришћење више писама за један језик богатство зашто онда не пишемо српски језик и арапским и грчким писмом...

To je sjajno, znanje je bogastsvo.
Možda ne pišemo zato što... nisu naše pismo, kao što jesu srpska ćirilica i srpska latinica?

To je sjajno, znanje je bogastsvo.
Možda ne pišemo zato što... nisu naše pismo, kao što jesu srpska ćirilica i srpska latinica?

Ахаа, нису наше... Па добро, глагољица јесте наша, писали смо њоме. Превуковска, стара ћирилица такође јесте наша, зар не би било изузетно велико богатство писати свим овим писмима данас, кад се већ богатимо, да се богатимо у великом стилу, а не као неки тамо Енглези, Французи, Шпанци или Руси који имају само по једно писмо...

Ljudi , znam ja to sve , ali ja pričam o Srbiji konkretno pošto mislim da nije niko toliko valjda opičen još da kuca na ruskom .... U Srbiji je većinsko pismo latinica i to je to... I ajde kucaj nešto na netu da nadješ ćirilicom , naći ćeš pištolj ... :) MIslim ajte` se zanosimo ovde oko gluposti ...:)

Back