I dalje...Nemam pojma... (vol. 2)

Slusaj, ja sam svoje rekao. Nije bas da se slazem u vezi vremena, jer moja definicija je tacna.
I kako glasi ta tvoja, naučno nepogrešiva definicija vremena...U čemu se razlikuje od ...Anštajnove
Ne znam kako je Ajsntajn zamisljao
vreme, ali paradoksi koji proizilaze iz teorije ralitiviteta, a o kojima ljudu lupaju glavu traze objasnjenja. Recimo dilatacija duzina
i vremena.
Vidi ovako. Kod Anštajna nema...dilatacije dužine. Ima ...kontrakcija dužine... I ima dilatacija vrmena. A dilatacija i kontrakcija nije jedno te isto...
No kako je Ajsntajna govorio o zakrivljenosti prostor vremena, zakrivljenost moze znaciti samo 4. dimenziju
nedvosmisleno.
A da te pitam...šta je četvrta dimenzija...Razmisli malo o ovom...

OTR u osnovi ne pravi razliku između prostora i vremena, prema shvatanju OTR i prostor i vreme su samo posebne dimenzije u četvorodimenzionalnom prostoru, tj. prostor-vremenu, koji analizira OTR.
I to svi znaju pocevsi od teoriji crnih rupa, belih rupa, crvotocina (wormhole), hyper svemira, warpa, pa na dalje...
Nije mi jasno kako to ne kapiras?
A šta to treba da skapiram... :think:

“Sa verom čovek postaje sterilan, sa laznom nadom i ustrašen do krajnje dubine svoga bića.”

VaSa

Dakle ovako...Ako veruješ da češ biti živ za doček nove godine, da li to znači da si...sterilan...A ako ne veruješ u to, teško da bi se tako opušteno, ovog dana, pojavio ovde na forumu...zar ne...

A da li je lažna nada, ako se nadaš da češ u doglednom vremenu ...postati deda...

Vera leči strah, nada tugu a ljubav sebičnost. - V.Jerotić

''Vera nam treba da bi se mogli nadati, nada da bi mogli živeti, a ljubav da bi mogli kao kulturan narod živeti.''
Sv. Vladika Nikolaj​

Poslednja izmena:
Vera potiskuje, maskira strah (placebo), za nadu isto. VaSa
Auuuuuu....Pojasni mi malo, kako to vera maskira nadu. Po tvojoj tvrdnji, proizilazi da čovekova vera maskira njegoovu nadu...
A kako li to vera maskira strah...Strah se može prevazići. Ne može čovek, iz sebe odbaciti strah. Izbegavanjem i potiskivanjem, strah se ne prevazilazi.

A kako ljubav leci sebicnost nemam pojma.
Ljubav vremenom izleći posesivnost onu benignu posesivnost.
Zapravo ljubav moze da izazove sebicnost (posesivnost).
Kod zrele ljubavi ne biva. Ali kada su u pitanju ljudi sa nekim poremećajima ličnosti, kojima je svojstvena kontrola i posedovanje partnera, to je neka druga priča. A tu ''malignu'' posesivnost u nekom ko ima izražena svojstva psihopatsko-narcisoidne ličnosti, ne izaziva ljubav.

A da malo razmisliš o ovom...

''Izgubiš li ljubav, izgubio si mnogo, izgubiš li veru, izgubio si sve.''
Sv. Vladika Nikolaj​

Dakle ovako...Ako veruješ da češ biti živ za doček nove godine, da li to znači da si...sterilan...A ako ne veruješ u to, teško da bi se tako opušteno, ovog dana, pojavio ovde na forumu...zar ne...

A da li je lažna nada, ako se nadaš da češ u doglednom vremenu ...postati deda...
Saljivo, saljivo.z:lol:

Strah se može prevazići. Ne može čovek, iz sebe odbaciti strah. Izbegavanjem i potiskivanjem, strah se ne prevazilazi.
Tacno. Zato nisam vernik.
Kod zrele ljubavi ne biva.......
Napisah ."....može......", znači ne mora.

A da malo razmisliš o ovom...
Ljubavi se gube ali i dolaza nove. Ono što je uvek tu ne možeš izgubiti.
Nisam vernik pa ne mogu izgubiti veru. I zamisli živim i imam ne baš sve ali....dovoljno.

Poslednja izmena:
I to je tvoj odgovor u vezi sa ovim...

:dontunderstand:

Ljubavi se gube ali i dolaza nove.
Pročitaj pažljivo ono od Sv. Vladike Nikolaja. Teško da češ zapaziti da je ono...izgubiti ljubav samu po sebi i za sebe jedno a da je to što si ti napisao neka druga priča.
Ono što je uvek tu ne možeš izgubiti.
Ćoveku u bračnoj zajednici, žena je uvek tu...a da li je može izgubiti...Da li ta žena može umreti...I tako, opet dolazimo do onog suštinskog. Ti snažno veruješ da ženu ne možeš izgubiti zbog njene smrti.

Da, jer ono što ti napisa nema blage veze sa onim o čemu pričamo.

Ćoveku u bračnoj zajednici, žena je uvek tu...a da li je može izgubiti...Da li ta žena može umreti...I tako, opet dolazimo do onog suštinskog. Ti snažno veruješ da ženu ne možeš izgubiti zbog njene smrti.
priča je o ljubavi.........

I da ne drvimo dalje. Poenta je da nešto što izgleda lepo i pametno rečeni ili napisano najčešće nije tako.

Da te podsetim. Priču smo započeli u v ezi sa ovim...

“Sa verom čovek postaje sterilan, sa laznom nadom i ustrašen do krajnje dubine svoga bića.”

VaSa

i mojim postom...
da bi ti onda kao odgovor napisao...

I kada te pitah...
Ti si konstatovao ovako...
I hajde, pojasni mi, kako to ono što sam te pitao, nema blage veze sa onim o čemu pričamo...Vaso, nisi napisao...sa religijom čovek postaje sterilan...I hajde, pokušaj shvatiti, da smo pričali o veri u opštem smislu.

I da te dodatno pitam...veruješ li u samog sebe...Pogledaj ovo...

''Samo je osoba koja ima vere u sebe u stanju da bude verna drugima.''

Erih From​

priča je o ljubavi.........
U vezi sa ovim...
Prića biva o...verovanju...

A u vezi sa ovim...

''Izgubiš li ljubav, izgubio si mnogo, izgubiš li veru, izgubio si sve.''
Sv. Vladika Nikolaj​
Šta misliš, da li se to odnosi na gubljenje nekog, koga je čovek voleo ili...na gubljenje sposobnosti, umjeća da se voli kroz ljubav. Ako je ljubav sama po sebi i za sebe jedinstvo sa samim sobom kao i sa drugima, gubljenjem takve ljubavi, čovek gubi mnogo. Osećaj da čovek nekog voli nije ljubav jer je to samo manifestacija ljubavi. No da te ne smaram sa tim.

I da ne drvimo dalje. Poenta je da nešto što izgleda lepo i pametno rečeni ili napisano najčešće nije tako.
Ako ti tako kažeš...A za laku noć od mene, neka bude ovo...

''Zrnca peska čine planine, trenuci čine godine, a sitnice ceo život.''
Molijer

:bye:

Poslednja izmena:
Ima li to negde u Bibliji zapisano...
"
  1. A od porfire i skerleta i crvca načiniše haljine za službu, da se služi u svetinji; i načiniše svete haljine Aronu, kao što bješe zapovjedio Gospod Mojsiju. 2.Moj. 31, 10. 2.Moj. 35, 19. 2.Moj. 35, 23. Psal. 93, 5. Jezek. 28, 4. Jezek. 43, 12.
  2. Načiniše oplećak od zlata, i od porfire i od skerleta i od crvca i od tankoga platna uzvedenoga. 2.Moj. 28, 6. 3.Moj. 8, 7.
  3. Istegliše listove od zlata, i isjekoše žice, te izvezoše porfiru i skerlet i crvac i tanko platno vrlo vješto.
  4. Poramenice mu načiniše da se sastavljaju, da se sastavlja na dva kraja svoja.
  5. I pojas na oplećku izlažaše od njega i bješe iste naprave, od zlata i od porfire i od skerleta i od crvca i od tankoga platna uzvedenoga, kao što bješe zapovjedio Gospod Mojsiju.Isa. 11, 5. Otkr. 1, 13.
  6. I ukovaše dva kamena oniha u zlato, i izrezaše na njima imena sinova Izrailjevih, kao što se režu pečati. 2.Moj. 28, 9. Jov 28, 16. Isa. 49, 16. Otkr. 2, 17.
  7. I udariše ih na poramenice od oplećka, da budu kameni za spomen sinovima Izrailjevijem, kao što bješe zapovjedio Gospod Mojsiju. 2.Moj. 28, 12. Isu. 4, 7. Nem. 2, 20.
  8. I načiniše naprsnik vrlo vješte naprave kao što je naprava u oplećka, od zlata i od porfire i od skerleta i od crvca i od tankoga platna uzvedenoga; 2.Moj. 28, 15. Isa. 59, 17.
  9. Četvorouglast i dvostruk načiniše naprsnik, u dužinu s pedi i u širinu s pedi, dvostruk.
  10. I udariše po njemu četiri reda kamenja; u prvom redu: sardonih, topaz i smaragad;2.Moj. 28, 17.
  11. A u drugom redu: karbunkul, safir i dijamanat;
  12. A u trećem redu: ligur, ahat i ametist;
  13. A u četvrtom redu: hrisolit, onih i jaspid, sve optočeno zlatom u svojim redovima.
  14. Tijeh kamena s imenima sinova Izrailjevijeh bješe dvanaest prema njihovijem imenima, rezani kao pečati, za dvanaest plemena, svako po svom imenu.
  15. I načiniše na naprsnik lance jednake, pletene, od čistoga zlata ."

"
  1. A od porfire i skerleta i crvca načiniše haljine za službu, da se služi u svetinji; i načiniše svete haljine Aronu, kao što bješe zapovjedio Gospod Mojsiju. 2.Moj. 31, 10. 2.Moj. 35, 19. 2.Moj. 35, 23. Psal. 93, 5. Jezek. 28, 4. Jezek. 43, 12.
  2. Načiniše oplećak od zlata, i od porfire i od skerleta i od crvca i od tankoga platna uzvedenoga. 2.Moj. 28, 6. 3.Moj. 8, 7.
  3. Istegliše listove od zlata, i isjekoše žice, te izvezoše porfiru i skerlet i crvac i tanko platno vrlo vješto.
  4. Poramenice mu načiniše da se sastavljaju, da se sastavlja na dva kraja svoja.
  5. I pojas na oplećku izlažaše od njega i bješe iste naprave, od zlata i od porfire i od skerleta i od crvca i od tankoga platna uzvedenoga, kao što bješe zapovjedio Gospod Mojsiju.Isa. 11, 5. Otkr. 1, 13.
  6. I ukovaše dva kamena oniha u zlato, i izrezaše na njima imena sinova Izrailjevih, kao što se režu pečati. 2.Moj. 28, 9. Jov 28, 16. Isa. 49, 16. Otkr. 2, 17.
  7. I udariše ih na poramenice od oplećka, da budu kameni za spomen sinovima Izrailjevijem, kao što bješe zapovjedio Gospod Mojsiju. 2.Moj. 28, 12. Isu. 4, 7. Nem. 2, 20.
  8. I načiniše naprsnik vrlo vješte naprave kao što je naprava u oplećka, od zlata i od porfire i od skerleta i od crvca i od tankoga platna uzvedenoga; 2.Moj. 28, 15. Isa. 59, 17.
  9. Četvorouglast i dvostruk načiniše naprsnik, u dužinu s pedi i u širinu s pedi, dvostruk.
  10. I udariše po njemu četiri reda kamenja; u prvom redu: sardonih, topaz i smaragad;2.Moj. 28, 17.
  11. A u drugom redu: karbunkul, safir i dijamanat;
  12. A u trećem redu: ligur, ahat i ametist;
  13. A u četvrtom redu: hrisolit, onih i jaspid, sve optočeno zlatom u svojim redovima.
  14. Tijeh kamena s imenima sinova Izrailjevijeh bješe dvanaest prema njihovijem imenima, rezani kao pečati, za dvanaest plemena, svako po svom imenu.
  15. I načiniše na naprsnik lance jednake, pletene, od čistoga zlata ."

I šta sa ovim stihovima...U vezi sa ovim...
A sa čim su ga tesali to j rezali ako je bilo zabranjeno da ga dotakne gvožđe.
pitah te
Ima li to negde u Bibliji zapisano...

Nisam uspeo da zapazim, gde se to u svim tim stihovima, koje si postavio, kazuje o tome...da je bilo zabranjeno da gvoždje uopšte dodirne kamen koji se obradjuje...Konkretnosti radi, pričamo o Bibliji, preciznije o Starom Zavetu. Pogledaj ovo...

Izlazak 34:1... ''I reče Gospod Mojsiju: Isteši sebi dve ploče od kamena kao što su bile prve, da napišem na tim pločama reči koje su bile na prvim pločama, koje si razbio.''

U stihovima koje si naveo, očitim biva da nema ...zabrane tesanja kamena nekim alatom od gvoždja.

E sada. Ima nekih kazivanja iz nekih jevrejskih zapisa, kao recimo gemari koja je uvrštena u Talmud i još nekim, da je bilo zabranjeno sećenje i obrada kamena gvozdenim alatom. Po tim pričama, Mojsije je posedovao nešto kao shamir kao kasnije i Solomon a što je bilo u vlasništvu ...Asmodeja...
No ne bih detaljisao o tome.

A za laku noć, neka bude ovo...

''Mudar čovek ne kaže sve što misli, ali misli sve što kaže.''
Francuska poslovica

:bye:

Da li si obrato pažnju na pisanje imena na dijamantu
Prvo mi se nekako nametnulo ovo...

6. I ukovaše dva kamena oniha u zlato, i izrezaše na njima imena sinova Izrailjevih, kao što se režu pečati.

A onako u kontekstu ima ovako...

Izlazak 28:9-12...''I uzmi dva kamena oniha, i na njima izreži imena sinova Izrailjevih, Šest imena njihovih na jednom kamenu, a šest imena ostalih na drugom kamenu po redu kako se koji rodio. Veštinom kamenarskom, kojom se režu pečati, izrezaćeš na ta dva kamena imena sinova Izrailjevih, i optoči ih zlatom unaokolo. I metni ta dva kamena na poramenice oplećku, da budu kameni za spomen sinovima Izrailjevim, i Aron da nosi imena njihova pred Gospodom na oba ramena svoja za spomen.''
a potom i takvim načinom da je ispisano kao kad se pravi pečat .
Izrezati oko slova po dijamantu , zar nije za razmišljanje.
A na okolnost ovog što si ti postavio...
  1. I udariše po njemu četiri reda kamenja; u prvom redu: sardonih, topaz i smaragad
  2. A u drugom redu: karbunkul, safir i dijamanat;
  3. A u trećem redu: ligur, ahat i ametist;
  4. A u četvrtom redu: hrisolit, onih i jaspid, sve optočeno zlatom u svojim redovima.
  5. Tijeh kamena s imenima sinova Izrailjevijeh bješe dvanaest prema njihovijem imenima, rezani kao pečati, za dvanaest plemena, svako po svom imenu.
malo mi nije jasno da li su imena ispisana samo na oniksu ili na svakom od naznačenih...Šta ti misliš o tome...

A ovo je onako dodatno, na svoj način zanimljivo...

Izlazak 35:35... ''Napuni ih veštine da rade svaki posao, da kuju, tešu, vezu, i tkaju porfiru, skerlet, crvac i tanko platno, i da rade svakojake poslove vešto izmišljajući.''

6. I ukovaše dva kamena oniha u zlato, i izrezaše na njima imena sinova Izrailjevih, kao što se režu pečati.

Izlazak 28:9-12...''I uzmi dva kamena oniha, i na njima izreži imena sinova Izrailjevih, Šest imena njihovih na jednom kamenu, a šest imena ostalih na drugom kamenu po redu kako se koji rodio. Veštinom kamenarskom, kojom se režu pečati, izrezaćeš na ta dva kamena imena sinova Izrailjevih, i optoči ih zlatom unaokolo. I metni ta dva kamena na poramenice oplećku, da budu kameni za spomen sinovima Izrailjevim, i Aron da nosi imena njihova pred Gospodom na oba ramena svoja za spomen.''

malo mi nije jasno da li su imena ispisana samo na oniksu ili na svakom od naznačenih...Šta ti misliš o tome...

Izlazak 35:35... ''Napuni ih veštine da rade svaki posao, da kuju, tešu, vezu, i tkaju porfiru, skerlet, crvac i tanko platno, i da rade svakojake poslove vešto izmišljajući.''
Da pravo kažem ono što me pitaš, ne znam, pa zato je i sam naziv teme dobar .

Gde si ti jerohinac, nema te....

Back