I dalje...Nemam pojma... (vol. 2)

Šta pališ onda? Mislim ono ovo dvoje su sebični, treba im Božja sila za dete ČP
Malo naivna priča. Samo usvojiš dete ČP
stari zavet je kompilacija mnogih politeističkih religija, razni običaji su se svojatali i tako napisaše da je bogu ugodan miris, naravno ne u bukvalnom smislu mu je miris ugodan, već time kao pokazuješ da žrtvuješ najbolju živorinju da bi se bog umilostivio. to još datira od kaina i avelja.
Hristos je to prekinuo jer je on ta žrtvena životinja (jagnje) koji je sve grehe sveta primio na sebe.
a zašto je to bogu uopšte bitno, nemam pojma

Ma nije bitno, mislim da je žrtva paljenica sveća. To jedino i radimo. Zapalimo nešto, kadimo, kandilo ili sveću.
to su sve raznorazni običaji, to nema nikakvu suštinu vere u boga.
jedino ako hoćeš taj neki seoski običaj da ispoštuješ.
u hrišćanstvu sveća simboliše osvetljenje bogosluženja kada je hrišćanima bilo zabranjeno i apostoli su to činili.
a kako je koji narod primao veru unosio je svoje običaje, sada svako selo ima svoj običaj

to su sve raznorazni običaji, to nema nikakvu suštinu vere u boga.
jedino ako hoćeš taj neki seoski običaj da ispoštuješ.
u hrišćanstvu sveća simboliše osvetljenje bogosluženja kada je hrišćanima bilo zabranjeno i apostoli su to činili.
a kako je koji narod primao veru unosio je svoje običaje, sada svako selo ima svoj običaj
Generalno mislim da su ti običaji više zbog ljudi nego zbog Boga. Bogu jedino treba ljubav ČP

Isus Hrist nije Bog! To nigde ne piše u Bibliji!
Šmeso, Šmeco...pa zar još uvek, Bibliju pročitao nisi...Da si pročitao, morao bi znati, šta kaza Apostol Petar...

Jovan 20:28... ''I odgovori Toma i reče Mu: Gospod moj i Bog moj.''

A u Bibliji napisano ima i ovako...

1 Tim. 3,16... ''I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u telu, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovedi se neznabošcima, verova se na svetu, uznese se u slavi.''

Tit 2:13... ''Čekajući blaženu nadu i javljanje slave velikog Boga i Spasa našeg Isusa Hrista,''

Kolašanima 2:9... ''Jer u Njemu živi svaka punina Božanstva telesno.''

Šmeco, pokušaj da malo razmisliš o ovom...

Jovan 10:30-33.. ''Ja i Otac jedno smo. A Jevreji opet uzeše kamenje da Ga ubiju. Isus im odgovori: Mnoga vam dobra dela javih od Oca svog; za koje od onih dela bacate kamenje na me?Odgovoriše Mu Jevreji govoreći: Za dobro delo ne bacamo kamenje na te, nego za hulu na Boga, što ti, čovek budući, gradiš se Bog.''

Hajde daj mi citat iz Biblije gde direktno piše da je Isus Hrist Bog!
Pročitaj ove stihove...

Otkrivenje 1:8... ''Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, Svedržitelj.''

Otkrivenje 21:6-7...'' I reče mi: Svrši se. Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak. Ja ću žednome dati iz izvora vode žive za badava. Koji pobedi, dobiće sve, i biću mu Bog, i on će biti moj sin.''

Otkrivenje 22:13... ''Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, Prvi i Poslednji.''

pa malo razmisli o tome da se ono...Alfa i Omega, Početak i Svršetak, Prvi i Poslednji, odnosi samo na Boga...

A pokušaj malo o ovom razmisliti...

Jovan 14:6-9...''Isus mu reče: Ja sam put i istina i život; niko neće doći k Ocu do kroza me. Kad biste mene znali onda biste znali i Oca mog; i odsele poznajete Ga, i videste Ga. Reče Mu Filip: Gospode! Pokaži nam Oca i biće nam dosta. Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?''

I na kraju, pitao bih te...Ako Isus nije Bog, kako onda, može biti ...svetlost sveta...

Jovan 8:12...''Isus im, pak, opet reče: Ja sam videlo svetu: ko ide za mnom neće hoditi po tami, nego će imati videlo života.''

:bye:

Šmeso, Šmeco...pa zar još uvek, Bibliju pročitao nisi...Da si pročitao, morao bi znati, šta kaza Apostol Petar...

Jovan 20:28... ''I odgovori Toma i reče Mu: Gospod moj i Bog moj.''

A u Bibliji napisano ima i ovako...

1 Tim. 3,16... ''I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u telu, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovedi se neznabošcima, verova se na svetu, uznese se u slavi.''

Tit 2:13... ''Čekajući blaženu nadu i javljanje slave velikog Boga i Spasa našeg Isusa Hrista,''

Kolašanima 2:9... ''Jer u Njemu živi svaka punina Božanstva telesno.''

Šmeco, pokušaj da malo razmisliš o ovom...

Jovan 10:30-33.. ''Ja i Otac jedno smo. A Jevreji opet uzeše kamenje da Ga ubiju. Isus im odgovori: Mnoga vam dobra dela javih od Oca svog; za koje od onih dela bacate kamenje na me?Odgovoriše Mu Jevreji govoreći: Za dobro delo ne bacamo kamenje na te, nego za hulu na Boga, što ti, čovek budući, gradiš se Bog.''

Pročitaj ove stihove...

Otkrivenje 1:8... ''Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, Svedržitelj.''

Otkrivenje 21:6-7...'' I reče mi: Svrši se. Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak. Ja ću žednome dati iz izvora vode žive za badava. Koji pobedi, dobiće sve, i biću mu Bog, i on će biti moj sin.''

Otkrivenje 22:13... ''Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, Prvi i Poslednji.''

pa malo razmisli o tome da se ono...Alfa i Omega, Početak i Svršetak, Prvi i Poslednji, odnosi samo na Boga...

A pokušaj malo o ovom razmisliti...

Jovan 14:6-9...''Isus mu reče: Ja sam put i istina i život; niko neće doći k Ocu do kroza me. Kad biste mene znali onda biste znali i Oca mog; i odsele poznajete Ga, i videste Ga. Reče Mu Filip: Gospode! Pokaži nam Oca i biće nam dosta. Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?''

I na kraju, pitao bih te...Ako Isus nije Bog, kako onda, može biti ...svetlost sveta...

Jovan 8:12...''Isus im, pak, opet reče: Ja sam videlo svetu: ko ide za mnom neće hoditi po tami, nego će imati videlo života.''

:bye:
Kako si ti Jerohinac? Dugo se nismo dopisivali. Da li te je zabišla korona?

I opet nigde ne piše da je Isus Hrist Bog već se govori o njegovoj božanskoj prirodi koju je nasledio od oca Boga.

Ne bas.
Hula na Duha Svetoga je svesno odbijanje Hrista kao Boga i pored cvrstog uverenja da On jeste Bog. To je On rekao Jevrejima koji su videli i znali da je On Hristos ali su ga svesno odbili. To se ne moze oprostiti ne zato sto Bog ne moze, vec sto covek sa takvim stavom nikada nece zatraziti oprost.
Marko 3 30... ''Jer govorahu: U njemu je nečisti duh.''

U vezi sa ovim stihom je ono kada su Fariseji za Isusovo činjenje uz pomoć Svetog Duha. tvrdili da on to čini uz pomoć sotone. A na okolnost da je po Jovan 15:26 Sveti duh ... Duh istine, pravoslavno učenje o huli na Svetog Duha, svodi se na to da je jeres hule na Duha Svetog svako učenje koje se protivi Crkvi i delovanju Svetog Duha u njoj.

Ma nije bitno, mislim da je žrtva paljenica sveća. To jedino i radimo. Zapalimo nešto, kadimo, kandilo ili sveću.
Свакако, то показује наш мали труд и нашу молитву пред Богом. Свећа као молитва постоји широм света, то што је некада имала практичну улогу (када није било струје) не значи да нема улогу када је упалимо да би се помолили за неког.

Hula protiv Duha, pohlepa:

1. А један човјек, по имену Ананија, са женом својом Сапфиром продаде њиву,

2. И сакри од новаца са знањем и жене своје, и донесавши један дијел метну апостолима пред ноге.

3. А петар рече: Ананија! зашто напуни сотона срце твоје да слажеш Духу светоме и сакријеш од новаца што узе за њиву?

4. Кад је била у тебе не бјеше ли твоја? И кад је продаде не бјеше ли у твојој власти? Зашто си дакле такову ствар метнуо у срце своје? Људима нијеси слагао него Богу.

5. А кад чу Ананија ријечи ове паде и издахну; и уђе велики страх у све који слушаху ово.

6. А момци ушавши узеше га и изнесоше те закопаше.

7. А кад прође око три сахата, уђе и жена његова не знајући шта је било.

8. А Петар јој одговори: кажи ми јесте ли за толико дали њиву? А она рече: да, за толико.

9. А Петар јој рече: зашто се договористе да искушате Духа Господњега? Гле, ноге онијех који твога мужа закопаше пред вратима су, и изнијеће те.

10. И одмах падну пред ногама његовијем и издахну. А момци ушавши нађоше је мртву и изнесоше је и закопаше код мужа њезина.

11. И уђе велики страх у сву цркву и у све који чуше ово

Voleo bih videti neko objašnjenje u smislu...zašto je pohlepa hula na Svetog Duha...I šta uopšte znači...biti pohlepan prema novcu...

Kako si ti Jerohinac? Dugo se nismo dopisivali. Da li te je zabišla korona?

I opet nigde ne piše da je Isus Hrist Bog već se govori o njegovoj božanskoj prirodi koju je nasledio od oca Boga.
Управо си написао да је Христос Бог јер Отац и Христос имају исту природу.
Одговори Исус: ако ја прослављам самога себе, ништавна је моја слава; мене прославља мој Отац, за кога ви говорите да је ваш Бог,
и - ви га нисте упознали, а ја га познајем. И кад бих рекао да га не знам, био бих лажа као и ви; него, знам га и држим његову реч.
Авраам, отац ваш, ликовао је што ће видети мој дан, и - видео је и обрадовао се.
На то му рекоше Јудеји: немаш још педесет година, а видео си Авраама?
Рече им Исус: зиста, заиста, кажем вам: ја постојим пре но што се Авраам родио.
(Joван 8)

Poslednja izmena:
Ne, jedini primer Hule za koju se umire je ovaj. Nigde se ne navodi nijedan drugi. I koliko vidiš, kazna je smrt.
Šta nije jasno? Sve piše. Protiv koga su zgrešili? Protiv Duha Svetoga. To ti nije jasno ČP
Pa pročitaj ponovo, kako ti nije jasno da je pohlepa iskušavanje Duha Svetog ČP
Ovde čak nije ni alegorija, nego se direktno kaže ČP
А Петар јој рече: зашто се договористе да искушате Духа Господњега?
Sada mi nije jasno to, da li je pohlepa prema novcu hula na Duha Svetog ili je hula na Duha Svetog iskušavanje Duha Svetog... :think:

Back