I dalje...Nemam pojma... (vol. 2)

Hajde iznesi tvoje objašnjenje o "prirodnom" fenomenu stajanja vode kao zid jer jedino tako je moglo biti "suho" da bi faraonova vojska mogla proći. Evo izuzmimo "natprirodno" kako bi se moglo to ostvariti i takođe usput mogao bi navesti neki sličan primer. Dakle, ako pokažeš sličan prirodni fenomen onda možemo razmatrati i da se ovde nešto slično dogodilo.
Moje objašnjenje je da se prelazak nije dogodio po biblijskom scenariju, jer je tako nešto nemoguće. Znaš šta me čudi, kud se dede ono onovno znanja iz proste mehanike, koje si možda učio u osnovnoj, a sigurno i u srednjoj školi.

Govorim o principu kako Bog deluje. Dakle, kada On želi On deluje kroz molitvu ali kada On ne želi molitva nema čarobna svojstva sama po sebi. Ovo je poenta. Znam za slučajeve delovanja u mom životu ali i u iskustvu drugih. Nikakav to nije problem.
Znači molitva ipak ima objektivno dejstvo, ali samo ako to Bog želi. Ovo se baš i ne uklapa u tvoje ranije pisanje. A vidi šta je napisao naš pisac: "Znateo kako ono kažu kad se ono davio pa vikao: "Pomozi sveti Nikola!" A svetac Nikola mu odgovori: "He, sinko, mani i ti rukama, a već moja ti pomoć neće oskudevati""
Tako to ide.
Nisi mi uopšte naveo primere današnjeg Božijeg delovanja.

Čitao sam ali ne sve detaljno..ako znaš ajet slobodno napiši da vidimo.
Ne mogu da ti navedem broj ajeta, ali to je onaj u kome treba ubijati nevernike, a to ustvari radi Bog uz pomoć njihovih ruku

Ja sam tim navodnicima samo istako značaj onoga što hoću reći. Ja smatram da je život natprirodni fenomen sam po sebi jer ako ga možeš videti, uhvatiti, i proučiti onda ga možemo svesti pod prirodan. Je si li labaratorijski ispitao kako izgleda, kog je oblika, koliko je težak, kako funkcioniše? Vidiš, o tome ljudi ne razmišljaju. On jeste "natprirodan" jer prirodno je ono što možemo videti, opipati, saznati nešto o njemu..imaš li predstavu o životu?
Živo biće je ono koje nastaje, razvija se, obezbeđuje potomstvo i nestaje, i to je veoma prirodno, a ovi procesi se jednim imenom nazivaju šivot. Ako u osnovi tog života postoje procesi koji su itekako prirodni, i poprilično ispitani, kako onda sveukupan rezultat tih mnogobrojnih procesa može biti neprirodan.
Život je imenica muškog roda, koja odraz iliti posledica tih hemijsko-fizičkih procesa u svakom živom biću.
A vidi šta kaže Vikica:https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Живот

Ti imaš sve to u čoveku i kada umre...i sve možeš da opišeš..izgled creva, srca, ćelijski da razložiš ali vidiš život ne možeš jer ne znaš otkuda je, gde ide, kako izgleda, da li ima ćelije ili ne...ne možeš ni da ga osetiš nikakvim čulom. Zato ti kažem prirodno je ono što je opipljivi(zato je prirodno)..ali ono što ne možeš da ispitaš i podrgneš hemisjkoj analizi(prirodni proces) nije prirodno.

Da li se slažeš sada?
Pa da znaš, sve to čovek nema i kada umre. Tada staju hemijsko-fizički procesi, i nastaje raspadanje.
A gore sam te uputio na link.

Nisi u ranijem postu naznačio...da češ verovati ali, sa izvesnom dozom rezerve..

A ja sam stavio ono ''svom snagom'' u smislu tvog verovanja u ...moguću istinu....
Dakle pogrešio si jer se ne može verovati "svom snagom" u nešto što se sa sigurnošću ne može tvrditi.

.
Auuuuuu....znači ovako, neka naučna istina, nije istina dok se ne dokaže da je istina. stAnco, pokušaj shvatiti koliko si se spetljao sa tom tvojom verbalnom akrobatikom. Ako je nešta naučna istina, po logici stvari to je dokazano kao istina. Malo je apsurdno tvrditi da je nešta naučna istina, da bi se tek onda, tražili dokazi da je to istina.
Jaooooj jeroh, zar ne vidiš čime se ti baviš?
Da jeroh, u pravu si.:D

Živo biće je ono koje nastaje, razvija se, obezbeđuje potomstvo i nestaje, i to je veoma prirodno, a ovi procesi se jednim imenom nazivaju šivot. Ako u osnovi tog života postoje procesi koji su itekako prirodni, i poprilično ispitani, kako onda sveukupan rezultat tih mnogobrojnih procesa može biti neprirodan.
Život je imenica muškog roda, koja odraz iliti posledica tih hemijsko-fizičkih procesa u svakom živom biću.
A vidi šta kaže Vikica:https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Живот

To je ono što sam uputio kao osnovnu primedbu a to je da mi možemo da uvidimo kako funcioniše "mahanizam" kada je živ..tj. kada ima NEŠTO(šta je to???) u sebi i onda kažemo biohemisjski procesi. Ali oni tj. biohemiski procesi nisu "život". Život ih pokreće tj. omogućava a funkcionišu. Ali kada "ŽIVOT" nestane nema životnih funkcija.

Dakle, ovde moramo da razdvojim jednačine..hajdemo malo na matematiku..prosto je

Organi+ŽIVOT=biohemiski procesi

Biohemijski procesi=ŽIVOT, već ŽIVOT ne spada u biohemiske procese jer su oni omogućeni tek kada u telu tj. organizmu uđe ŽIVOT. Pre toga ne.

Pa da znaš, sve to čovek nema i kada umre. Tada staju hemijsko-fizički procesi, i nastaje raspadanje.
A gore sam te uputio na link.

Tako je jer nema ŽIVOTA. Dakle vidiš da ŽIVOT nije biohemiski proces jer oni prestaju kada nema ŽIVOTA koji ih pokreće.

E sada što je život natprirodna stvar?

Zato što biohemiske perocese možeš da opišeš..i da ih hemijski objaniiš a ŽIVOT ne možeš jer je on izvan svega "prirodnog".

Pa o tome ti svo vreme pričam. Abiogeneza nema nikakve dokaze u vezi sa nastankom života. Ali zato, autoriteti evolucije imaju svoje tvrdnje u smislu da je život nastao iz nežive materije.
Pa šta? Ti misliš da je to nemoguće? Ja lično ne znam, ali ako ljudi zaduženi za tu oblast u tako nešto veruju, zašto ja ne bih, ali ne "svom snagom"

A da...abiogeneza je naučna pretpostavka u fazi istraživanja. I hajde, navedi mi poslednji naučni eksperiment na polju abiogeneze a u vezi sa istraživanjem ...nastanka života. Davno to bejaše, zar ne...
Sada je aktuelno istraživanje porekla DNK, ili tako nešto, a uopšte nisam upoznat sa detaljima, a pravo da ti kažem i ne interesuje me da guglam.

A kako stvari stoje, abiogeneza nikada, ali nikada neće naučno utvrditi nastanak života...U svoje vreme ovi su to znali...

"Ako ne primite teoriju da je zivot nastao iz mrtve materije, onda u ovoj prvoj tacki evolucione teorije morate pribeci cudu."
Ernst Hekel

"Ako necu da prihvatim Stvoritelja, moram reci da je zivot nastao iz mrtve materije."
Rudolf Virhof​
Pa jeroh kada ćeš da shvatiš da je ovo XXI vek kada se daleko u nauci otišlo od vremena:
Ernesta Hekela
Потсдам, 16. фебруар 1834Јена, 9. август 1919)
i još upečatljivije od
Rudolfa Virhofa
, 13. октобар 1821 — Берлин, 5. септембар 1902)

Znači molitva ipak ima objektivno dejstvo, ali samo ako to Bog želi. Ovo se baš i ne uklapa u tvoje ranije pisanje.

Da zato što sam po sebi ne može da dejstvuje..kao organizam što ne funkcioniše bez života tako ni molitva bez Boga tj. Njegove sile.

Nisi mi uopšte naveo primere današnjeg Božijeg delovanja.

Bog odgovara na molitve onih koji se mole...recimo. Desilo se onako kao su se molili. Čak i vaskrsavanja za one za koje su se molili ako je to bilo potrebno.

Moje objašnjenje je da se prelazak nije dogodio po biblijskom scenariju, jer je tako nešto nemoguće

Nisi rekao kako smatraš da se desio?

Tako je jeroh, prevodio čika Gugl ili poznavalac engleskog, sve je jedno. Ali jeroh, tamo kaže "ljudi", a to šta ti prepoznaješ je tvoja lična stvar, i skoro uvek usmereno na omalovažavanje, kao i u ovom slučaju.

A šta misliš, zašto sam u tom citatu prepoznao vernike...A prvo moram da ti predočim moje izvinjenje. Izvini što sam bio u uverenju da si pročitao još neku DaVkinsovu knjigu izuzev one ....naučne, tebi omiljene. A da jesi verovatno bi znao da je to iz njegove knjige ''Zabluda o Bogu''. A u kontekstu je naznačio da je fikcija postojanja Boga samo zabluda. Ima toga još ali, nema potrebe da detaljišem.
Kada ja neku knjigu čitam, ja je "ne čitam i proučavam" kao ti:D, nego samo pročitam, i ne znam je napamet. Hajde navedi mi na kojoj je strani ova izjava, jer, odmah da ti kažem da onu knjigu o TE nemam, nju sam uzeo u gradskoj biblioteci, ali nemoj ovo pogrešno da shvatiš, ali u mojoj ličnoj biblioteci imam "Zablude o bogu", "Velika predstava na Zemlji" i "Đavolov kapelan", ali pošto ćeš i ovo nakaradno da protumačih, po tvom starom običaju, u toj istoj biblioteci imam i "Naučno opravdanje religije" (4. knjiga), "Sveto pismo" i "Kuran", i sve sam ih pročitao, ali ih ne znam napamet, kao što ti znaš napamet sve knjige koje pročitaš.:D Ja na moju veliku žalost nisam tako nadaren kao ti.:D

A da završim sa ovim...

''Ne morate da se izvinjavate zato što ste ateisti. Naprotiv, to je nešto zbog čega treba da budete ponosni, jer ateizam skoro uvek ukazuje na zdravu nezavisnost uma''
A ti verovatno imaš nešto protiv ovoga.:D
Jeroh moj druže, ni ateisti, ni teisti a ni deisti:D, nemaju nikakvog razloga da se ikome izvinjavaju. Mi ateisti, pardon, ja ateista (govorim u svoje ime) se samo čudim teistima , što zanemaruju neke osnovne zakone mehanike (ovde pominjem samo nju) koje su sigurno imali prilike da nauče a nisu, i onda veruju u svašta.

Da zato što sam po sebi ne može da dejstvuje..kao organizam što ne funkcioniše bez života tako ni molitva bez Boga tj. Njegove sile.
A, tako znači. Ranije si bio izričit da molitva nema objektivno delovanje. Ali u redu. No, kakva je to "Njegova sila", ja znam 4 (četiri) različite vreste i ni jedna nije Njegiva?

Bog odgovara na molitve onih koji se mole...recimo. Desilo se onako kao su se molili. Čak i vaskrsavanja za one za koje su se molili ako je to bilo potrebno.
Joj čoveče, pa BRE...., ali ne, ne, izvini. Nemam komentar.:D

Nisi rekao kako smatraš da se desio?
Pa kako bih ja to znao. Znam samo da to nije moglo onako kako je opisano u Bibliji. Nadam se da znaš šta je statička ravnoteža, pa da to znanje preneseš na zid vode sa leve i desne strane, visine 33m i dužine 12 km, i to tako stoji dok ogroman broj ljudi ne prođe peške.

Znaš šta je još ovde interesantno. Ja sam ti pominjao neka čuda koje je "izvodio " Kraljević Marko. I ako bi ti otišao u Izrael, i ozbiljno im pričao da je u Srbiji bio čovek koji je podizao ralo i volove, i cedio vodu iz devetogodišnje drenovine, ili neke druge stvari iz srpske mitologije, i da je to sve istina, oni bi ti se smejali. A skoro svi vi, srpski pravoslavci, smatrate da je istina ono što piše u jevrejskoj mitologiji.Zašto?

To je ono što sam uputio kao osnovnu primedbu a to je da mi možemo da uvidimo kako funcioniše "mahanizam" kada je živ..tj. kada ima NEŠTO(šta je to???) u sebi i onda kažemo biohemisjski procesi. Ali oni tj. biohemiski procesi nisu "život". Život ih pokreće tj. omogućava a funkcionišu. Ali kada "ŽIVOT" nestane nema životnih funkcija.

Dakle, ovde moramo da razdvojim jednačine..hajdemo malo na matematiku..prosto je

Organi+ŽIVOT=biohemiski procesi

Biohemijski procesi=ŽIVOT, već ŽIVOT ne spada u biohemiske procese jer su oni omogućeni tek kada u telu tj. organizmu uđe ŽIVOT. Pre toga ne.
Ovo ti je pogrešna formula. Tačnija je ova, koja i ne liči na pravu formulu:
hemijsko-fizički procesi u ćelijama, pa skup ćelija čine tkiva, pa tkiva čine organe, a svi organi zajedno čine život.
I molim te objasni mi na primeru jajne ćelije i spermatozoida, kada to "uđe život"?

Tako je jer nema ŽIVOTA. Dakle vidiš da ŽIVOT nije biohemiski proces jer oni prestaju kada nema ŽIVOTA koji ih pokreće.
Sada si i ti počeo. Pa svakako da život nije samo fizičko-hemijski procesi, već u osnovi života su fizičko-hemijski procesi.

E sada što je život natprirodna stvar?

Zato što biohemiske perocese možeš da opišeš..i da ih hemijski objaniiš a ŽIVOT ne možeš jer je on izvan svega "prirodnog".
To je tvoje mišljenje, jer misliš da život dolazi odnekud spolja. A ja mislim da se on razvija iznutra. Jedna semenka bundeve nije živa. Ali ako se stvore uslovi , (vlažnost i temperatura), onda to služi kao okidać, da počne da se ostvaruje genetski kod zapisan u DNK, i eto nastajanje biljke, odnosno njen život. I ja tu ne vidim ništa natprirodno.

A, tako znači. Ranije si bio izričit da molitva nema objektivno delovanje. Ali u redu. No, kakva je to "Njegova sila", ja znam 4 (četiri) različite vreste i ni jedna nije Njegiva?

Ja sam mislio da ćeš me ti razumeti, baš ti koji voliš racionalno objašnjejne. Ali kao da sad bežiš od racionalnog ka nekom mističnom. Molitva dakle sama po sebi..uzmi ti recimo koji ne veruješ da se moliš..da li će tvoja molitva biti po volji Božijoj i odgovoriti(izvini morao sam najkonkretiji primer), razumeš o čemu govorim? Kažem neće svaka molitva da ima dejstvo a njeno dejstvo je vezano samo ako Bog želi da na nju odgovori. Ona sama po sebi ne pokreće ništa u svemiru ili našem okruženju.

Ne znam tačno na šta misliš u vezi sila..4 sile Božije.

Joj čoveče, pa BRE...., ali ne, ne, izvini. Nemam komentar.

Konkretno si hteo i želeo. Da ljudi su imali takvo iskustvo i slična..ozdravljenja, ispunjenja molitava za bilo koje druge stvari, događaji koji su vodili u pravcu ostvarenja. Uvek ima iskustava ljudi u tom pogledu i tu nema pravila da li jeneko ugledan, bogat, ili neki visoki duhpvni čin..Bog ne gleda na to. On kada želi može svakoga podići na Njegovo delo i činiti velike stvari. Bilo uvek i sada je tako.

Pa kako bih ja to znao. Znam samo da to nije moglo onako kako je opisano u Bibliji

Onda ti poričeš da se prelazak i dogodio..a sam si rekao da se prelazak Jevreja ipak dogodio, zar ne? Pa da onda opišeš kako se dogodio ako nije prema Biblijskom scenariju?

Ovo ti je pogrešna formula. Tačnija je ova, koja i ne liči na pravu formulu:
hemijsko-fizički procesi u ćelijama, pa skup ćelija čine tkiva, pa tkiva čine organe, a svi organi zajedno čine život.

Ako dođemo do ćelija u kojima se odvija proces..kao inicjal funkcionisanja mehanizma zvan živo biće, šta je tu važno razumeti? Naime, ćelije ne pokreću same sebe u pracu onog funkcionisanja koje postoji dok je organizam živ. Vidiš ta funkcija ćelija je isključivo vezana kada je "ŽIVOT" u organizmu. Šta se dešava kada izađe život? Ćelije menjaju funkciju..iako su još prisutne neko vreme one izumiru i kreće proces raspadanja. Dakle, ti imaš još neko vreme ćelije u organizmu..tkiva itd...ali ona nestaju tj. tada se dešava proces "neprirodnog"..jer je prirodno da se obnavlja i održava organizam.

Dakle, glavni element "ŽIVOT" kao što vidiš ne nalazi se u ćelijama..on je izvan njih. On ih pokreće ali možeš li ga opsiati kako izgleda, bilo koju osobinu mu pronaći i pokazati. Ti možeš za ćelije, tkiva i organe sve to pokazati i izvršiti hemijsku analizu ali taj glavni sastojak zvan "život" koji nije ćelija već je izvan.

Tako da ne čini skup ćelija, tkvia i organa život jer oni postoje odvojeno od života. Oni postoje i kada život izađe iz tela još neko vreme postoje. Da je život skup ćelija, tkiva i organa onda bi sa nestankom života nestalo i celo telo u trenutku. Vidiš, telo sa organima, tkivima i ćelijama ostaje a života nema. Znači život je izvan.

To je tvoje mišljenje, jer misliš da život dolazi odnekud spolja. A ja mislim da se on razvija iznutra.

Evo gore primer...život nije u tkivima, ćelijama i organima jer ona ostaju i posle njega, još neko vreme. Život ih pokreće. Život ne nastaje unutra jer da nastaje unutra on bi tu i ostao. Ipak je spolja.

Ali posebna stvar je u tome što mi ne možemo život labaratorijski opisati. A organe, tkiva i ćelije možemo..čak i atome i protone i elektrone.

Znači prirodan fenomen. Kako život izgleda? Imaš li neku predstavu?

edna semenka bundeve nije živa. Ali ako se stvore uslovi , (vlažnost i temperatura), onda to služi kao okidać, da počne da se ostvaruje genetski kod zapisan u DNK, i eto nastajanje biljke, odnosno njen život.

Bilje nema život ;). To je druga tema. Ono ima potencijal za postojanje neko vreme ako ne istruli naravno u međuvremenu i tada ne može da se obnovi ali dok ne istruli ćelije se održavaju takođe zahvaljujući "sili" koja omogućava da atomi budu "na okupu" u potrebnoj meri da bi se održale. Kada nestane te "sile" koja drži na okupu atome biljke dolazi do procesa truljenja i nema oporavka. Malo je drugačija priča sa živom bićima..jer živa bića ne mogu "oživeti" kad jednom izađe život(osim natprirodno).

Ali suština je da živa bića imaju nešto što kada izađe iz njih prestaju da funkcionišu. To glavno što ih drži se ne može opisati i objasniti prirodnim ekspirimentom.

Jedno pitanje za one koji razumeju sustinu posta koji moze da se odnosi na mnoge slucajeve. ?
Imate osobu na primer lekar koji spasava zivote , koji nikad nije uzeo trunku mita a sa druge strane
ta ista osoba je nepravedni tiranin zvbog koga mnogi ljudi pate kako u psihickom tako i materijalnom smislu .

Sta kaze forumasko misljenje o tasovima Justicije metafizickog sveta?

Dakle pogrešio si jer se ne može verovati "svom snagom" u nešto što se sa sigurnošću ne može tvrditi.
Nisam pogrešio. Ti kao sledbenik Abiogeneze, kao neko ko veruje u ...moguć scenario da je život nastao iz nežive materije, u to moraš verovati...svom snagom.

Jaooooj jeroh, zar ne vidiš čime se ti baviš?
Da jeroh, u pravu si.:D
Samo komentarišem ono, šta i kako napišeš...

To je tvoj komentar u vezi sa ovim...

Auuuuuu....znači ovako, neka naučna istina, nije istina dok se ne dokaže da je istina. stAnco, pokušaj shvatiti koliko si se spetljao sa tom tvojom verbalnom akrobatikom. Ako je nešta naučna istina, po logici stvari to je dokazano kao istina. Malo je apsurdno tvrditi da je nešta naučna istina, da bi se tek onda, tražili dokazi da je to istina.

A vidi šta si ti napisao, pa sam jednostavano morao tako komentarisati.

Pa šta? Ti misliš da je to nemoguće? Ja lično ne znam, ali ako ljudi zaduženi za tu oblast u tako nešto veruju, zašto ja ne bih, ali ne "svom snagom"

Auuuuuuu...naučnici zaduženi za abiogenezu, u tako nešto veruju...pa zašto i ti ne bi verovao...
Nemam pojma, zašto li neću biti iznenandjen ako mi odgovoriš u smislu...eto jeroh čime se ti baviš...

Sada je aktuelno istraživanje porekla DNK, ili tako nešto, a uopšte nisam upoznat sa detaljima, a pravo da ti kažem i ne interesuje me da guglam.

stAnco, nakon one Oparinove supice, pa onog Miler-Jurijevog eksperimenta, abiogeneza je sa radom na dokazima nastanka prvog života napravila ogromnu pauzu. Poslednji je u tom smislu nešto dokazivao ....
Sidney Fox ...

Pa jeroh kada ćeš da shvatiš da je ovo XXI vek kada se daleko u nauci otišlo od vremena:
Ernesta Hekela
Потсдам, 16. фебруар 1834Јена, 9. август 1919)
i još upečatljivije od
Rudolfa Virhofa
, 13. октобар 1821 — Берлин, 5. септембар 1902)

Šta je to abiogeneza dokazala u XXI om veku u smislu dokaza za nastanak prvog života...Nije valjda da je abiogeneza u ovom veku, odustala od onog što davno kazaše...

"Ako ne primite teoriju da je zivot nastao iz mrtve materije, onda u ovoj prvoj tacki evolucione teorije morate pribeci cudu."
Ernst Hekel

"Ako necu da prihvatim Stvoritelja, moram reci da je zivot nastao iz mrtve materije."
Rudolf Virhof
Ernest i Rudolf su verovali u spontanu generaciju ili ti u nastanak života iz nežive materije. A jedan Luj Paster izgleda u to nije verovao. A da li je Paster dokazao da je nemoguć nastanak života iz nežive materije...

Tako je jeroh, prevodio čika Gugl ili poznavalac engleskog, sve je jedno. Ali jeroh, tamo kaže "ljudi", a to šta ti prepoznaješ je tvoja lična stvar, i skoro uvek usmereno na omalovažavanje, kao i u ovom slučaju.

Malo si prevazišao i samog sebe. Komentarisao si ovo...

Ti očigledno ne znaš pevod ove izjave. Ja ću ti je prevesti:
Заблуда је нешто у шта људи верују упркос тоталном недостатку доказа
Zašto si ovde prepoznao isključivo religiozne vernike, koje inače kratko zovemo "vernici"
?

A u vezi sa crvenim, tvoja ikona je pod onim ljudi, podrazumevala vernike. To sam ti objasnio.

ali u mojoj ličnoj biblioteci imam "Zablude o bogu",

Pa dobro...Imaš ''Zablucde o Bogu''. Pročitao si je. I šta tvoja ikona kaže u toj knjizi u vezi sa pojmom dobra i zla, pojmom morala...Koliko se sećam biva nešto u smislu da su ti pojmovi nastali tako što su...evoluirali...Baš onako zanimljivo...dobro i zlo su nastali evolucijom...

i sve sam ih pročitao, ali ih ne znam napamet, kao što ti znaš napamet sve knjige koje pročitaš.:D Ja na moju veliku žalost nisam tako nadaren kao ti.:D

stAnco, zašto si uopšte čitao neke malo specifične knjige ako ti neke stvari iz njih ne ostanu barem neko vreme u sećanju...I kako biva...pročitaš tako neku specifičnu knjigu i...kao da je nisi ni pročitao...

Jedno pitanje za one koji razumeju sustinu posta koji moze da se odnosi na mnoge slucajeve. ?
Imate osobu na primer lekar koji spasava zivote , koji nikad nije uzeo trunku mita a sa druge strane
ta ista osoba je nepravedni tiranin zvbog koga mnogi ljudi pate kako u psihickom tako i materijalnom smislu .

Sta kaze forumasko misljenje o tasovima Justicije metafizickog sveta?

Malo mi nije jasno ono...posta...i ono...lekar koji nikada nije uzeo mito...ali je tiranin zbog kojeg ljudi pate ...i u materijalnom smislu... :think:

Malo mi nije jasno ono...posta...i ono...lekar koji nikada nije uzeo mito...ali je tiranin zbog kojeg ljudi pate ...i u materijalnom smislu... :think:
Postoji nebrojano slucajeva ljudi gde na jednoj strani tasa cine postena dela a na drugoj strani nepravedna .
..............................................................................................................................................................................................
Da ne nabrajamo milione slucajeva poput npr "vladar" kaze alkohol je stetan , ali isto tako ne sprecava prodaju alkohola.
Drzava prodaje puske , radnici jedu hranu od toga , deca im idu u skolu , puske ubijaju drugu decu , druge dovode do bede ?

Ja sam mislio da ćeš me ti razumeti, baš ti koji voliš racionalno objašnjejne. Ali kao da sad bežiš od racionalnog ka nekom mističnom. Molitva dakle sama po sebi..uzmi ti recimo koji ne veruješ da se moliš..da li će tvoja molitva biti po volji Božijoj i odgovoriti(izvini morao sam najkonkretiji primer), razumeš o čemu govorim? Kažem neće svaka molitva da ima dejstvo a njeno dejstvo je vezano samo ako Bog želi da na nju odgovori. Ona sama po sebi ne pokreće ništa u svemiru ili našem okruženju.
Baš zato što volim racionalno objašnjenje ne mogu da te razumem kada u svoje pisanje unosiš natprirodno. Nije ništa natprirodno.

Ne znam tačno na šta misliš u vezi sila..4 sile Božije.
Ne "4 sile Božije", nego 4 poznate sile u prirodi, a nigde nema Božije.

Konkretno si hteo i želeo. Da ljudi su imali takvo iskustvo i slična..ozdravljenja, ispunjenja molitava za bilo koje druge stvari, događaji koji su vodili u pravcu ostvarenja. Uvek ima iskustava ljudi u tom pogledu i tu nema pravila da li jeneko ugledan, bogat, ili neki visoki duhpvni čin..Bog ne gleda na to. On kada želi može svakoga podići na Njegovo delo i činiti velike stvari. Bilo uvek i sada je tako.
Izvršeno je eksperimentalno ispitivanje delovanja molitve, i rezultati su negativni. Valjda se Bog tada zainatio, zato što ga "vuku" po laboratorijama.

Onda ti poričeš da se prelazak i dogodio..a sam si rekao da se prelazak Jevreja ipak dogodio, zar ne? Pa da onda opišeš kako se dogodio ako nije prema Biblijskom scenariju?
Ja ne znam da li se prelazak desio ili ne, ali valjda jeste, čim se o njemu toliko piše. Ali prelazak nije mogao da se desi po biblijskom scenariju, jer je se suprostavlja elementarnoj mehanici. Zato u objašnjenje tog nemogućeg, potežete, po običaju, Boga, a nigde dokaza da On objektivno i postoji.

Ako dođemo do ćelija u kojima se odvija proces..kao inicjal funkcionisanja mehanizma zvan živo biće, šta je tu važno razumeti? Naime, ćelije ne pokreću same sebe u pracu onog funkcionisanja koje postoji dok je organizam živ Vidiš ta funkcija ćelija je isključivo vezana kada je "ŽIVOT" u organizmu. Šta se dešava kada izađe život? Ćelije menjaju funkciju..iako su još prisutne neko vreme one izumiru i kreće proces raspadanja. Dakle, ti imaš još neko vreme ćelije u organizmu..tkiva itd...ali ona nestaju tj. tada se dešava proces "neprirodnog"..jer je prirodno da se obnavlja i održava organizam.
Grešiš. Hajde da uzmemo primer čoveka. Imaš jajnu ćeliju sa 23 hromozoma i spermatozoid takođe sa 23 hromozoma. Da li bismo mogli za te dve ćelije da kažemo da u njima postoji to što ti zoveš "život". Normalno ne, jer su obe ćelije pune pre svega organskih, a i neorganskih hemijskih jedinjenja. Spajanjem tih hromozoma, dolazi do aktivacije deljanja jajne ćelije, i to je već prva naznaka života (znaš da se jednoćelijski organizmi razmnožavaju deljenjem). Zatim se redom aktivira genetski kod zapisan u DNK, pri čemu dolazi do usložnjavanja, javljanja pojedinih organa, i time smo sve bliži formiranjem fetusa, i na kraju do rađanja. Nigde nema spoljašnjeg uticaja da bi se "usadio" život. Mislim da si opterećen Adamovi nastankom, kome je Bog udelio život. U stvarnosti toga nema.

[/b] Dakle, glavni element "ŽIVOT" kao što vidiš ne nalazi se u ćelijama..on je izvan njih. On ih pokreće ali možeš li ga opsiati kako izgleda, bilo koju osobinu mu pronaći i pokazati. Ti možeš za ćelije, tkiva i organe sve to pokazati i izvršiti hemijsku analizu ali taj glavni sastojak zvan "život" koji nije ćelija već je izvan.

Tako da ne čini skup ćelija, tkvia i organa život jer oni postoje odvojeno od života. Oni postoje i kada život izađe iz tela još neko vreme postoje. Da je život skup ćelija, tkiva i organa onda bi sa nestankom života nestalo i celo telo u trenutku. Vidiš, telo sa organima, tkivima i ćelijama ostaje a života nema. Znači život je izvan.[/QUOTE]
Nadam se da si razumeo ono što sam napisao iznad, i da si uvideo da život ne dolazi spolja, već se od proste deobe (znaš učio si o blastuli i gastruli), vrši usložnjavanje po genetskom kodu, da bi se na kraju formirao organizam. Ja život na posmatram kao neki fluid, tako mi se bar čini da ga ti shvataš, već više ovako: "Живот је облик постојања живих бића. Представља највишу форму кретања материје, најсложенију и најзначајнију појаву природе. Природа живота је још недовољно позната да би се могла дати једна задовољавајућа и неспорна дефиниција.[1] " (Podatak sa Vikice)

Evo gore primer...život nije u tkivima, ćelijama i organima jer ona ostaju i posle njega, još neko vreme. Život ih pokreće. Život ne nastaje unutra jer da nastaje unutra on bi tu i ostao. Ipak je spolja.
Ali posebna stvar je u tome što mi ne možemo život labaratorijski opisati. A organe, tkiva i ćelije možemo..čak i atome i protone i elektrone.
Pročitaj još jednom da život ne pokreće ćelije. Nadam se da ti je jasno da ni jajnu ćeliju a ni spermatozoid ne pokreće život, vać spajanje 23+23=46, hromozoma u jedru jajne čelije i život počinje da se razvija.

Znači prirodan fenomen. Kako život izgleda? Imaš li neku predstavu?
Da to je prirodan fenomen, pa vidiš da priroda vrvi od raznih oblika života.
Da ponovim, jer se sa ovim slažem:"Живот је облик постојања живих бића. Представља највишу форму кретања материје, најсложенију и најзначајнију појаву природе. Природа живота је још недовољно позната да би се могла дати једна задовољавајућа и неспорна дефиниција.[1] "
A ne znam kada je ovo napisano, i da li je načinjen neki naučni prodor u smislu negiranja poslednje rečenice.

" Bilje nema život ;). To je druga tema. Ono ima potencijal za postojanje neko vreme ako ne istruli naravno u međuvremenu i tada ne može da se obnovi ali dok ne istruli ćelije se održavaju takođe zahvaljujući "sili" koja omogućava da atomi budu "na okupu" u potrebnoj meri da bi se održale. Kada nestane te "sile" koja drži na okupu atome biljke dolazi do procesa truljenja i nema oporavka. Malo je drugačija priča sa živom bićima..jer živa bića ne mogu "oživeti" kad jednom izađe život(osim natprirodno).
Evo ti malo pa proučavaj različite oblike života:https://sh.wikipedia.org/wiki/Život
Eto i ovde pokazuješ da misliš da je život neki fluid koji ulazi ili izlazi iz organizma.
PS Nema natprirodnog, ali si zaboravio na kloniranje, a to je jedan specifičan oblik "oživljavanja"(iz jajne ćelije se odstrani jedro sa polovičnim brojem hromozoma, i u nju se ubaci jedro iz somatske ćelije sa punim brojem hromozoma. Jajna ćelija "misli" da je došlo do oplodnje, i počinje da se razvija organizam sa genetskim kodom istovetnim kao i organizma iz koga je uzeta somatska ćelija. Domišljato, zar ne?). Ovo ti je primer savremenog i prirodnog oživaljavanja.

Ali suština je da živa bića imaju nešto što kada izađe iz njih prestaju da funkcionišu. To glavno što ih drži se ne može opisati i objasniti prirodnim ekspirimentom.
E tu je naše veliko razmimoilaženje u mišljenju, što ti misliš, ponavljam da je život neki fluid koj postoji u živim bićima. Proces je obrnut od ovog tvog, kada prestaju da funkcionišu organi živih bića onda, prestaje da postoji i život.

Nisam pogrešio. Ti kao sledbenik Abiogeneze, kao neko ko veruje u ...moguć scenario da je život nastao iz nežive materije, u to moraš verovati...svom snagom.
Ja stvarno ne znam šta sada da mislim. Ti navodiš onaj "plavi" tekst, koji je zapravo deo Abiogeneze, zatim ispod tog teksta jasno i glasno izjaviš da ga prihvataš,
a i dalje se stalno čudiš kako to da ga i ja prihvatam. Pa čoveče izjasni se-da li ti stvarno prihvataš onaj tekst, ili si onda lagao? Ovo NIJE RETORIČKO pitanje. Odgovori već jednom.
I nije mi jasno zašto uporno pokušavaš da me ubediš da ja Abiogenezu prihvatam "svom snagom", a ja ti uporno govorim suprotno. Evo ponavlja ti: ja Abiogenezu prihvatam zato što je to, za sada, jedini pokušaj naučnika da reše pitanje nastajanja života. Kada/ako odustanu od tog koncepta, tvrdim ti, da neću da se zamonašim zbog razočarenja.:D

Samo komentarišem ono, šta i kako napišeš...
To je tvoj komentar u vezi sa ovim...
A vidi šta si ti napisao, pa sam jednostavano morao tako komentarisati.
Uopšte nisam pogledao, jer sam već odavno uvideo da su tvoji komentari ili pogrešni (u skladu sa budibogsnama), ili zlonamerni.

Auuuuuuu...naučnici zaduženi za abiogenezu, u tako nešto veruju...pa zašto i ti ne bi verovao...
Nemam pojma, zašto li neću biti iznenandjen ako mi odgovoriš u smislu...eto jeroh čime se ti baviš...
Baš ćeš biti iznenađen. Ovo je jedan od tvojih retkih ispravnih zaključaka.

stAnco, nakon one Oparinove supice, pa onog Miler-Jurijevog eksperimenta, abiogeneza je sa radom na dokazima nastanka prvog života napravila ogromnu pauzu. Poslednji je u tom smislu nešto dokazivao ....
Sidney Fox ...

[/QUOTE]

Sidney Fox ...
Ti si jeroh čudo od čoveka:D. Ovoliko "drvlje i kamenje" na Abiogenezu, a navodiš link koji potvrđuje da su naučnici i mnogo kasnije od Oparina, uspeli da dobiju organske molekule pod određenim uslovima. Stvarno se pitam: šta je BRE sa tobom? Ako ne znaš da prevedeš neki link, koji želiš ovde da prikažeš, ti prvo zamoli "čika" Gugla da ti prevede, a onda taj link "okači", da ne bi bio ovoliko suprotan tvojim ranijim komentarima.

Šta je to abiogeneza dokazala u XXI om veku u smislu dokaza za nastanak prvog života...Nije valjda da je abiogeneza u ovom veku, odustala od onog što davno kazaše...

Ernst Hekel

Rudolf Virhof
Ernest i Rudolf su verovali u spontanu generaciju ili ti u nastanak života iz nežive materije. A jedan Luj Paster izgleda u to nije verovao. A da li je Paster dokazao da je nemoguć nastanak života iz nežive materije...
Jeroj, jeroh, navodiš ovde izjave "praistorijskih" ljudi, a onda navodiš rezultate istrašivanja Oparina, Foksa, i verovatno plejade drugih koje nisi naveo.
Jeroh, zašto si toliko "zapenušao" kada je u pitanju Abiogeneza. Oladi BRE. Pa ti pametnjakovići ne znaju tačno kako je nastao život, samo rade na otkrivanju istine. A zapamti, život na Zemlji teško da je došao iz Kosmosa, već je nastao na našoj majčici Zemlji, a sigrno nije nastao čarobnim štapićem, od koga se pametni odriču, već VEROVATNO od nežive materije, ali ne jeroh kako ti msiliš, neživo pa bum nastalo živo, već pretpostavljam/verujem kako to kažu ljudi koji se time bave, da su prvo nastali organski molekuli (koji su možda dospeli na Zemlju-panspermija) bitni za šivot, a onda se kroz dug vremenski period usložnjavalo ......

Malo si prevazišao i samog sebe. Komentarisao si ovo...
A u vezi sa crvenim, tvoja ikona je pod onim ljudi, podrazumevala vernike. To sam ti objasnio.
Eto jeroh, to si ti. I dalje nagađaš a ne veruješ u ono što ti ja kašem. Slušaj konačno: Dokins nije ničija ikona, a najmanje moja. Za mene je on prvenstveno doktor biologije, a priznajem da mi je drago da je smogao snage da javno nastupa kao ateista u više ne baš tako puritanskoj Engleskoj (iz Amerike bi ga verovatno najurili).
A posebna priča je da ti : "....that people believe ..." prevodiš u vernike. Skoro da moram da budem uplašem, jer ti si izgleda neka vrsta babaVange koji čitaš tuđe misli. Ja ti pričam jedno, ti veruješ da nije tako, nego znaš kako; Dokins piše jedno, a ti znaš da to nije tako, nego onako kako ti veruješ. Eh, samo da znaš kako sam srećan što sam Dokinsa uporedio sa sobom:D (a obrati pažnju da nisam rekao da sebe upoređujem sa dokinsom:D).
Ma jeroh BRE, okani se više budalaština i počni trezveno da razmišljaš.

.

Pa dobro...Imaš ''Zablucde o Bogu''. Pročitao si je. I šta tvoja ikona kaže u toj knjizi u vezi sa pojmom dobra i zla, pojmom morala...Koliko se sećam biva nešto u smislu da su ti pojmovi nastali tako što su...evoluirali...Baš onako zanimljivo...dobro i zlo su nastali evolucijom...
O tome smo ti i ja raspravljali u onoj poslednjoj sesiji. Ali ne znam, zašto ti tražiš od mene da ti prikažem navode iz knjige, koju si ti pročitao i detaljno proučio i to na originalnom-Engleskom, jer moja malenkost ima samo srpski prevod, koji može da bude i pogrešan.:D

stAnco, zašto si uopšte čitao neke malo specifične knjige ako ti neke stvari iz njih ne ostanu barem neko vreme u sećanju...I kako biva...pročitaš tako neku specifičnu knjigu i...kao da je nisi ni pročitao...
Vidiš jeroh, opet se varaš. Ja čitam i specifične knjige i beletristiku, i pravim izvode onoga što smatram da je karakteristično. Pa znaš valjda koliko sam ti izvoda iz raznoraznih knjiga ovde izneo u našim prethodnim sesijama.
Ali, vidim da si ti u prednosti, jer si pročitao i napamet naučio samo Bibliju, a ostalo guglaš, i u tome je ogromna razlika između tebe i mene.:D Zato jeroh, kada mi sledeći put prikažeš neki navod iz knjige, onda nemoj da bude na engleskom, ili hebrejskom, kojeg odlično poznaješ:D (ili ne znam koji je ono jezik koji ovde često navodiš), već na srpskom, po mogućnosti navedi i broj stranice da i ja to pročitam.

Grešiš. Hajde da uzmemo primer čoveka. Imaš jajnu ćeliju sa 23 hromozoma i spermatozoid takođe sa 23 hromozoma. Da li bismo mogli za te dve ćelije da kažemo da u njima postoji to što ti zoveš "život". Normalno ne,

A da li može taj proces da se odvija u ženi recimo ako nije živa? Ako recimo ne daj Bože umre pre spajanja. Vidiš da je život taj koji omogućava da nastane da kažemo "život". Ne može samo od sebe da se spoji ako nema života u ženi.

Nadam se da si razumeo ono što sam napisao iznad, i da si uvideo da život ne dolazi spolja, već se od proste deobe (znaš učio si o blastuli i gastruli), vrši usložnjavanje po genetskom kodu, da bi se na kraju formirao organizam

Evo gore sada pojasnih da ako recimo žena izgubi život pre spajanja DNK hromozoma neće se život nastaviti u fetusu. Znači to nam govori šta? Da spajanje hromozoma samo po sebi ne stvara život jer je potreban život da bi se proces spajanja mogao i desiti.

Da to je prirodan fenomen, pa vidiš da priroda vrvi od raznih oblika života.
Da ponovim, jer se sa ovim slažem:"Живот је облик постојања живих бића. Представља највишу форму кретања материје, најсложенију и најзначајнију појаву природе. Природа живота је још недовољно позната да би се могла дати једна задовољавајућа и неспорна дефиниција.[1] "
A ne znam kada je ovo napisano, i da li je načinjen neki naučni prodor u smislu negiranja poslednje rečenice.

I dalje jasno je da nepostoji odgovor na pitanje..kako izgleda taj život, kako bi se opisao..šta je to što izlazi i gde izlazi. To jeste jedna vrsta "sile" koaj pokreće..ali ne može se "uhvatiti" nikakvim labaratorijskim elementom. Zato je ono "izvan" naših poimanja a zato što je izvan naših "proverljivih" mogućnosti ono jeste "natprirodno". Jer rekosmo, prirodno je ono što se može proveriti.

PS Nema natprirodnog, ali si zaboravio na kloniranje, a to je jedan specifičan oblik "oživljavanja"

Mislim da je kloniranje najbolji dokaz da je život nastao "kracijom" jer da bi se to uradilo mora neko inteligenciju da upotrebi koju koristi u odabiru materijala i tehnika, znanja da bi došao do tog ekspirimenta. Dakel, kloniranje upućuje na "inteligeniciju" i "kreaciju". I ne zaboravi da i to kloniranje može da se ostvari zato što postoji već materijal načinjen od tih hromozoma.

E tu je naše veliko razmimoilaženje u mišljenju, što ti misliš, ponavljam da je život neki fluid koj postoji u živim bićima. Proces je obrnut od ovog tvog, kada prestaju da funkcionišu organi živih bića onda, prestaje da postoji i život.

Oni su postoje da obavljaju svoj proces zato i postoje. To ukazuje da je smrt "neprirodan" proces. Evo recimo da li ti recimo uzimaš neki sud da bi ga koristio za određenu svrhu ili da ne koristi ni za šta? Vidiš, organi postoje da obavljaju funkiju i ta svrha im određuje njeihovo postojanje oblik...i sad proces suprotan tome...degradacija nije prirodan. Smrt ne "neprirodna" stvar ili negacija svrhe postojanja. Zato je "život" koji je dat, dat je da omogući obavljanje funkcije koje imaju organi stvoreni sa svrhom a ne bez svrhe.

Ali sami sebe ne mogu da održe iako su postoje u svom obličju sa ovom svrhom. Znači da ih nešto izvan pokreće a ne unutar njih samih.

Back