Ja sam mislio da ćeš me ti razumeti, baš ti koji voliš racionalno objašnjejne. Ali kao da sad bežiš od racionalnog ka nekom mističnom. Molitva dakle sama po sebi..uzmi ti recimo koji ne veruješ da se moliš..da li će tvoja molitva biti po volji Božijoj i odgovoriti(izvini morao sam najkonkretiji primer), razumeš o čemu govorim? Kažem neće svaka molitva da ima dejstvo a njeno dejstvo je vezano samo ako Bog želi da na nju odgovori. Ona sama po sebi ne pokreće ništa u svemiru ili našem okruženju.
Baš zato što volim racionalno objašnjenje ne mogu da te razumem kada u svoje pisanje unosiš natprirodno. Nije ništa natprirodno.
Ne znam tačno na šta misliš u vezi sila..4 sile Božije.
Ne "4 sile Božije", nego 4 poznate sile u prirodi, a nigde nema Božije.
Konkretno si hteo i želeo. Da ljudi su imali takvo iskustvo i slična..ozdravljenja, ispunjenja molitava za bilo koje druge stvari, događaji koji su vodili u pravcu ostvarenja. Uvek ima iskustava ljudi u tom pogledu i tu nema pravila da li jeneko ugledan, bogat, ili neki visoki duhpvni čin..Bog ne gleda na to. On kada želi može svakoga podići na Njegovo delo i činiti velike stvari. Bilo uvek i sada je tako.
Izvršeno je eksperimentalno ispitivanje delovanja molitve, i rezultati su negativni. Valjda se Bog tada zainatio, zato što ga "vuku" po laboratorijama.
Onda ti poričeš da se prelazak i dogodio..a sam si rekao da se prelazak Jevreja ipak dogodio, zar ne? Pa da onda opišeš kako se dogodio ako nije prema Biblijskom scenariju?
Ja ne znam da li se prelazak desio ili ne, ali valjda jeste, čim se o njemu toliko piše. Ali prelazak nije mogao da se desi po biblijskom scenariju, jer je se suprostavlja elementarnoj mehanici. Zato u objašnjenje tog nemogućeg, potežete, po običaju, Boga, a nigde dokaza da On objektivno i postoji.
Ako dođemo do ćelija u kojima se odvija proces..kao inicjal funkcionisanja mehanizma zvan živo biće, šta je tu važno razumeti? Naime, ćelije ne pokreću same sebe u pracu onog funkcionisanja koje postoji dok je organizam živ Vidiš ta funkcija ćelija je isključivo vezana kada je "ŽIVOT" u organizmu. Šta se dešava kada izađe život? Ćelije menjaju funkciju..iako su još prisutne neko vreme one izumiru i kreće proces raspadanja. Dakle, ti imaš još neko vreme ćelije u organizmu..tkiva itd...ali ona nestaju tj. tada se dešava proces "neprirodnog"..jer je prirodno da se obnavlja i održava organizam.
Grešiš. Hajde da uzmemo primer čoveka. Imaš jajnu ćeliju sa 23 hromozoma i spermatozoid takođe sa 23 hromozoma. Da li bismo mogli za te dve ćelije da kažemo da u njima postoji to što ti zoveš "život". Normalno ne, jer su obe ćelije pune pre svega organskih, a i neorganskih hemijskih jedinjenja. Spajanjem tih hromozoma, dolazi do aktivacije deljanja jajne ćelije, i to je već prva naznaka života (znaš da se jednoćelijski organizmi razmnožavaju deljenjem). Zatim se redom aktivira genetski kod zapisan u DNK, pri čemu dolazi do usložnjavanja, javljanja pojedinih organa, i time smo sve bliži formiranjem fetusa, i na kraju do rađanja. Nigde nema spoljašnjeg uticaja da bi se "usadio" život. Mislim da si opterećen Adamovi nastankom, kome je Bog udelio život. U stvarnosti toga nema.
[/b] Dakle, glavni element "ŽIVOT" kao što vidiš ne nalazi se u ćelijama..on je izvan njih. On ih pokreće ali možeš li ga opsiati kako izgleda, bilo koju osobinu mu pronaći i pokazati. Ti možeš za ćelije, tkiva i organe sve to pokazati i izvršiti hemijsku analizu ali taj glavni sastojak zvan "život" koji nije ćelija već je izvan.
Tako da ne čini skup ćelija, tkvia i organa život jer oni postoje odvojeno od života. Oni postoje i kada život izađe iz tela još neko vreme postoje. Da je život skup ćelija, tkiva i organa onda bi sa nestankom života nestalo i celo telo u trenutku. Vidiš, telo sa organima, tkivima i ćelijama ostaje a života nema. Znači život je izvan.[/QUOTE]
Nadam se da si razumeo ono što sam napisao iznad, i da si uvideo da život ne dolazi spolja, već se od proste deobe (znaš učio si o blastuli i gastruli), vrši usložnjavanje po genetskom kodu, da bi se na kraju formirao organizam. Ja život na posmatram kao neki fluid, tako mi se bar čini da ga ti shvataš, već više ovako: "
Живот је облик постојања живих бића. Представља највишу форму кретања
материје, најсложенију и најзначајнију појаву природе. Природа живота је још недовољно позната да би се могла дати једна задовољавајућа и неспорна дефиниција.
[1] " (Podatak sa Vikice)
Evo gore primer...život nije u tkivima, ćelijama i organima jer ona ostaju i posle njega, još neko vreme. Život ih pokreće. Život ne nastaje unutra jer da nastaje unutra on bi tu i ostao. Ipak je spolja.
Ali posebna stvar je u tome što mi ne možemo život labaratorijski opisati. A organe, tkiva i ćelije možemo..čak i atome i protone i elektrone.
Pročitaj još jednom da život ne pokreće ćelije. Nadam se da ti je jasno da ni jajnu ćeliju a ni spermatozoid ne pokreće život, vać spajanje 23+23=46, hromozoma u jedru jajne čelije i život počinje da se razvija.
Znači prirodan fenomen. Kako život izgleda? Imaš li neku predstavu?
Da to je prirodan fenomen, pa vidiš da priroda vrvi od raznih oblika života.
Da ponovim, jer se sa ovim slažem:"
Живот је облик постојања живих бића. Представља највишу форму кретања
материје, најсложенију и најзначајнију појаву природе. Природа живота је још недовољно позната да би се могла дати једна задовољавајућа и неспорна дефиниција.
[1] "
A ne znam kada je ovo napisano, i da li je načinjen neki naučni prodor u smislu negiranja poslednje rečenice.
"
Bilje nema život
. To je druga tema. Ono ima potencijal za postojanje neko vreme ako ne istruli naravno u međuvremenu i tada ne može da se obnovi ali dok ne istruli ćelije se održavaju takođe zahvaljujući "sili" koja omogućava da atomi budu "na okupu" u potrebnoj meri da bi se održale. Kada nestane te "sile" koja drži na okupu atome biljke dolazi do procesa truljenja i nema oporavka. Malo je drugačija priča sa živom bićima..jer živa bića ne mogu "oživeti" kad jednom izađe život(osim natprirodno).
Evo ti malo pa proučavaj različite oblike života:
https://sh.wikipedia.org/wiki/Život
Eto i ovde pokazuješ da misliš da je život neki fluid koji ulazi ili izlazi iz organizma.
PS Nema natprirodnog, ali si zaboravio na kloniranje, a to je jedan specifičan oblik "oživljavanja"(iz jajne ćelije se odstrani jedro sa polovičnim brojem hromozoma, i u nju se ubaci jedro iz somatske ćelije sa punim brojem hromozoma. Jajna ćelija "misli" da je došlo do oplodnje, i počinje da se razvija organizam sa genetskim kodom istovetnim kao i organizma iz koga je uzeta somatska ćelija. Domišljato, zar ne?). Ovo ti je primer savremenog i prirodnog oživaljavanja.
Ali suština je da živa bića imaju nešto što kada izađe iz njih prestaju da funkcionišu. To glavno što ih drži se ne može opisati i objasniti prirodnim ekspirimentom.
E tu je naše veliko razmimoilaženje u mišljenju, što ti misliš, ponavljam da je život neki fluid koj postoji u živim bićima. Proces je obrnut od ovog tvog, kada prestaju da funkcionišu organi živih bića onda, prestaje da postoji i život.