I dalje...Nemam pojma... (vol. 2)

U vezi sa tim, da li je Biblija Božija reč, ja nemam šta da mislim. Po samoj Bibliji, biva da jeste...

2 Timotiju 3:16...''Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za *******, za popravljanje, za poučavanje u pravdi,''
sva je biblija od boga data,,,aaa, pa ti si gori od ovog halalujca, pise jedno, a citate obojica sta ste izmastali; SVE/svako JE PISMO - te reci kada Pavle kaze, misli cak i na one knjige koje nisu u Bibliji [sta se sve izgubilo i kako je klasifikovano, vidi nize], a na samu Bibliju [sveto pismo u jednini jedno pismo] nema sanse da misli, kad ona tada jos uvek ne postoji.
15. И будући да из малена умеш света писма, која те могу умудрити на спасење у Христу Исусу.
Koja je to sveta pisma uopste mogao Timotej od malena da cita polovinom 1. veka? Odakle mu Biblija kad jos nije napisana? Znaci mogao je Toru i plus sta da cita?
2 Petrova 1:21... ''Jer nikad proroštvo ne bi od čovečije volje, nego naučeni od Svetog Duha govoriše sveti Božiji ljudi.''
U starozavjetni kanon ušli su spisi koji nose pečat proročkog autoriteta. To znači ili da su ih pisali proroci, ili da su autentični zapisi o djelovanju proroka. Proročki autoritet ne nose samo one knjige koje imaju naslove “knjiga proroka”. Mojsije, Isus Navin, Samuilo, Solomun, David, te brojne izrailjske sudije, takođe su bili proroci, jer su prenosili narodu Božje objave ili vodili narod po Božjem otkrivenju. Proročka služba u Izraelu temeljila se na uzdizanju Tore (Mojsije se smatra najvećim prorokom - Pnz. 31,10)
nekanonski starozavjetni spisi
Jevreji u dijaspori su se držali tzv. aleksandrijskog kanona, tj. grčkog prijevoda starozavjetnih spisa koji je u sebi sadržao i spise kojih nije bilo u jevrejskom kanonu. Sabor u Jamniji je poseban naglasak stavio na činjenicu da spomenuti spisi (Judita, Tobija i drugi već spomenuti) ne nose proročki autoritet (ili ga lažno prisvajaju, kao Baruh). Druga je činjenica bila da ova djela nisu postojala u jevrejskim rukopisima, premda za neka od njih (poput Siraha) znamo da izvorno jesu bila napisana na jevrejskom, ali nisu i sačuvana na jevrejskom.
Ova argumentacija svakako je temeljna, ali treba dodati još neke razloge zbog kojih protestanti ne prihvataju apokrifne/deuterokanonske spise.
Kršćani su nastavili koristiti deuterokanonske knjige, o čemu svjedoče brojni primjeri podsjećanja na njih u Novom zavjetu, ali i neprekinuta tradicija prepisivanja tih spisa koji su se uvijek nalazili u kodeksima skupa s ostalim biblijskim knjigama. To potvrđuju arheološki nalazi i biblijska paleografija.

Nakon Reformacije, od 16. st., deuterokanonske knjige u kanon nije uvrstila nijedna protestantska crkva.

U Deuterokanonske knjige spadaju Tobija, Judita, 1. i 2. knjiga o Makabejcima, Knjiga Sirahova i Knjiga Mudrosti, i dijelovi Knjige Baruhove, Danielove, Esterine i Jeremijino pismo. Svi su ovi spisi napisani na grčkom jeziku, iako je barem izvorna hebrejska Knjiga Sirahova nađena u cijelosti.

Pravoslavna Crkva osim ovih deuterokanonskih knjiga još priznaje i 3. knjigu o Makabejcima, Ode i Psalam 151. Postoji i 4. knjiga o Makabejcima ali nju ne priznaje ni jedna Crkva, i ne pripada među deuterokanonske knjige.

Poslednja izmena:
Možda si zaboravio pa da postavim onako redosledom.

Kada si postavio ovo...

Odgovorio sam ti ovako...

Razmišljaj malo kada pišeš. Poenta je da u onom HalleuYAH ...nema imena sina. Nema.

A u vezi sa ovim samo onako usput...

Ne primećujem da su prva tri slova YAH u onom...HalleluYAH. I to je ono u čemu se ti spetljaš sam sa sobom.

Meni je to YAH u složenici HalleluYAH...druga reč...

Izgleda se tebi nisu Slozile informacije u glavi.
The word hallelujah, pronounced “halleluYah,” HalleluYah is a pure Hebrew word and yet it is found in almost every language under the sun. The first part of the word, “hallelu,” means “praise” or “praise ye.” The last part, “Yah,” is the Name of the One being praised.
ХаллелуИах је чиста хебрејска реч, а ипак се налази на скоро свим језицима под сунцем. Први део речи, "халлелу", значи "хвала" или "хвалите вас". Последњи део, "Јах", је име онога који се хвали.
Ovde ti je na hebrejskom i engleskom, gledaj i slusaj.

Auuuuuu...komp ne čita jevrejska slova...Da li su ovo herbejska slova...

בראשית ברא אלהים את השמים ואת הארץ׃

A to je Postanak 1:1...na herbejskom

Zašto ne piše ono...YAHuah ...

Dela ap.2:36...''Tvrdo dakle neka zna sav dom Izrailjev da je i Gospodom i Hristom Bog učinio ovog Isusa koga vi raspeste.''
Na izvornom grčkom...Dela ap.2:36...

ἀσφαλῶς οὖν γινωσκέτω πᾶς οἶκος Ἰσραὴλ ὅτι καὶ κύριον αὐτὸν καὶ χριστὸν ἐποίησεν ὁ θεός, τοῦτον τὸν Ἰησοῦν ὃν ὑμεῖς ἐσταυρώσατε.

Nešto ne vidim ono.... YAHuah i YAHusha...

I ako je moguće, nemoj postavljati te pamfletiće sa tim...kockicama...i tako me učiti nečem novom.
Nikakve pamfletice ne postavljam, tako komp reaguje, kada se postavlja sa drugog web sajta.
A u vezi jezika, Mesija je rodjen u Izraelu, tj. u Palestini, gde se normalno govorio Aramejski jezik, i Mesije je propovedao na aramejskom.
Ucenici su takodje govorili aramejski, znaci nisu bili Grci.
Koja je logika, da je N.zavet pisan na grckom, originalno, :?:

Kada se priča o nekim specifičnim stvarima onda se samo po sebi to nameće. A ti to očito ne možeš shvatiti a ja ti pomoći ne mogu.

A kako glasi ime Boga u Tanakhu...Nisam primetio ono...YAHuah...a primetio sam ono...HaShem ...

Psalam 150:6...Let every thing that hath breath praise HaShem. Hallelujah.

Pogledaj i ...ovde...

Hajde, edukuj me malo pa mi kaži...na kom je jeziku napisan stih Jeremija 10:11...
Vrlo je interesantno sta koristis kao dokaz, da vidimo:
THE HOLY SCRIPTURES
ACCORDING TO THE MASORETIC TEXT
A NEW TRANSLATION

Znaci, Sveto Pismo prema Mazoretskom tekstu kao novi prevod,a to je ustvari jos jedna od verzija, americkih, a ko je radio na tome:
The ELECTRONIC copy of JPS is copyright to, Mr. Larry Nelson, Box 2083, Rialto, CA 92376. It is used with permission provided:
i sta je on uradio:
  • Mr. Nelson's copyright appears on every page, along with a notice of the changes which have been made.
  • This version is not to be distributed commercially in any way, without first obtaining a license from Mr. Nelson, either in the Electronic Edition of the JPS which he produced or any derived version, which includes any changes that may have been made.
Prevedeno:
Ауторска права господина Нелсона појављују се на свакој страници, заједно са обавештењима о извршеним променама.
Ова верзија се не сме дистрибуирати на било који начин комерцијално, без претходног добијања лиценце од господина Нелсона, било у електроничком издању ЈПС-а које је он произвео, или било којој изведеној верзији, која укључује све промене које су можда извршене.
Znas li ti sta uopste znaci skracenica JPS, :?:

Bravo za ovo pitanje. Nemam pojma zašto li nisam iznenadjen činjenicom da Istražni ništa odgovorio nije.
A poznato je da je Branham u svom učenju imao i modalistički pristup Svetom Trojstvu. A fazon je u tome što na prvi pogled zvuči nekako podnošljivo. Ali kada se dublje sagleda, prosto zaslepljuje sektaško učenje.
Moguce je da sam prevideo odgovor, ali cu tebi odgovoriti.
Svevisnji je Jedan,a po Jovan 4, 24: a Bog je i DUH.
Boziji Sin YAHusha Messiah je bio Covek,a prilikom krstenja je dobio dar od Boga, da radi to sto radi.
Prema tome, imamo Jedninu u vezi Bog i Duha.
U Originalu je vec navedeno da Elohim stvara zemlju,a YHWH stvara coveka.
Elohim znaci Mnozina i to bukvalno.Drugo jevrejska glagol BARA ne znaci stvarati, vec : intervenisati kako bi se Promenila neka situacija, ili Oblikovati.
Sada, dobijamo potpuno drugo znacenje, pocetne price u Postanju. takozvanog stvaranja.
A posebno je zanimljiv prvi stih, gde se PRVO pominje NEBO, pa tek onda zemlja. A nebo je stvoreno tek u OSMOM stihu.
Interesantno jeste, kako je lako Manipulisati, jel da , :)

A sad da te edukujem ponovo Jeroh:
sekta znaci da se manja crkvena zajednica odvojila od vece, a to znaci da se: prvo istocna crkva, danasnje pravoslavlje, odvojilo od rimokatolicke zajednice.a drugo da su se protestanti takodje odvojili od rimokatolicke zajednice i takve zajednice se nazivaju Pseudo hriscanske zajednice.
A sto se tice stiha iz Jeremija 11: 10,je iz Masoretskog teksta.

Sveti Duh – nije osoba -
nego „OSOBNOST“ od Boga Oca JHVH

=======================================

SD je Duh mudrosti i razuma, Duh savjeta i sile, Duh znanja i straha Gospodnjega (dubokog strahopoštovanja, a ne patološkog straha

…………………………………………………………….

Izaija 11,2 Na njemu će duh Jahvin počivat`, duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjeg.

…………………………………………….

Kako gornji duhovi mogu biti osoba?

-----------------------------------------------------------------------------------------------

SD je dar

……………………….

DJELA APOSTOLSKA 2,38
Petar će im: "Obratite se i svatko od vas neka se krsti u ime Isusa Krista da vam se oproste grijesi i primit ćete DAR, Duha Svetoga.

………………………………………

Kako Osoba može biti dar?

-----------------------------------------------------------------------------------------------

SD se izljeva

……………………….

DJELA APOSTOLSKA 2,17
"U posljednje dane, govori Bog: IZLIT ću Duha svoga na svako tijelo i proricat će vaši sinovi i kćeri, vaši će mladići gledati viđenja, a starci vaši sne sanjati.

……………………………………..

Kako se Osoba može izlijevati?

SD je sila Božja:

……………………….

LUKA 1,35

Anđeo joj odgovori:
"Duh Sveti sići će na te i SILA će te Svevišnjega osjeniti.
Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji.

………………………………….

Kako Osoba može biti sila?

SD mora se "podgrijavat" (potiče ili raspiruje poput vatre), kako bi bio učinkovit.

…………………………………………………………………

2. TIMOTEJU 1,6
Poradi toga podsjećam te: RASPIRUJ milosni dar Božji
koji je u tebi po polaganju mojih ruku.

………………………………………

Kako možeš podgrijavati Osobu?

Sveti Duh može se ugasit

……………………………….

1. Solunjanima 5,19

Duha ne trnite,

………………………………….

Kako možeš ugasiti Osobu?

SD može biti NA drugoj osobi
..................................................

Luka 2,25

Živio tada u Jeruzalemu čovjek po imenu Šimun. Taj čovjek, pravedan i bogobojazan, iščekivaše Utjehu Izraelovu i Duh Sveti bijaše na njemu.

....................................................

Kako Osoba (SD) može biti NA drugoj osobi?

----------------------------------------------------------------------------

....
...
..
.

1. I rekoše Saulu sluge njegove: Gle, sada te uznemiruje zli duh Božiji. (1. Samuilova 16:15)
  2. I kad bi duh Božji napao Saula, David uzevši gusle udarao bi rukom svojom, te bi Saul odahnuo i bilo bi mu bolje, jer bi zli duh otišao od njega. (1. Samuilova 16:23)
  3. A sutradan napade Saula zli duh Božji, te prorokovaše u kući, a David mu udaraše rukom svojom u gusle kao pre: a Saulu u ruci beše koplje. (1. Samuilova 18:10)
  4. Potom zli duh Gospodnji napade Saula kad seđaše kod kuće i držaše koplje u ruci, a David udaraše rukom o gusle. (1. Samuilova 19:9) kakav je to zli duh gospodnji?

Izgleda se tebi nisu Slozile informacije u glavi.
The word hallelujah, pronounced “halleluYah,” HalleluYah is a pure Hebrew word and yet it is found in almost every language under the sun. The first part of the word, “hallelu,” means “praise” or “praise ye.” The last part, “Yah,” is the Name of the One being praised.
ХаллелуИах је чиста хебрејска реч, а ипак се налази на скоро свим језицима под сунцем. Први део речи, "халлелу", значи "хвала" или "хвалите вас". Последњи део, "Јах", је име онога који се хвали.
Ovde ti je na hebrejskom i engleskom, gledaj i slusaj.

Čoveće, objašnjavaš mi nešto o čemu sam ti veoma konkretno predočio ovako...

Kuku me lele da me lele kuku...Gde to u tom ...HalleuYAH...ime Boga i ime Sina...
הַלְּלוּיָהּ je herbejska reč . Ti si je napisao HalleuYAH a pravilnije bi bilo...hallelu-Jáh. Biva očitim da je to složenica te da se sastoji od reči hillel i to imperativne množine a u značenju pohvala i onog Jah a što je očito skraćenica za ono JHVH.A u prevodu bi to bilo...slavite Jah, slavite JHVH.

I da te pitam...gde ti tu vidiš ime ...Sina...

Imaš to u Psalam 150:6... ''Sve što diše neka hvali Gospoda! Aliluja!''

A imaš to i u Otkrivenje 19:1...''I posle ovog čuh glas veliki naroda mnogog na nebu gde govori: Aliluja! Spasenje i slava i čast i sila Gospodu našem''

Μετὰ ταῦτα ἤκουσα ὡς φωνὴν μεγάλην ὄχλου πολλοῦ ἐν τῷ οὐρανῷ λεγόντων Ἁλληλουιά· ἡ σωτηρία καὶ ἡ δόξα καὶ ἡ δύναμις τοῦ θεοῦ ἡμῶν,

U Novom Zavetu to ima samo u tom stihu i u Otkrivenje 19 :3, 4 i 6.

A u vezi sa onim što si ti napisao ovako...

1) Nisi odgovorio na pitanje, sta znaci rec: HalleuYAH,
A ona jeste dobra, jer tu postoji ime Boga Oca i Sina u Originalu,

Vrlo je interesantno sta koristis kao dokaz, da vidimo:

THE HOLY SCRIPTURES
ACCORDING TO THE MASORETIC TEXT
A NEW TRANSLATION

Znaci, Sveto Pismo prema Mazoretskom tekstu kao novi prevod,a to je ustvari jos jedna od verzija, americkih, a ko je radio na tome:
The ELECTRONIC copy of JPS is copyright to, Mr. Larry Nelson, Box 2083, Rialto, CA 92376. It is used with permission provided:
i sta je on uradio:
  • Mr. Nelson's copyright appears on every page, along with a notice of the changes which have been made.
  • This version is not to be distributed commercially in any way, without first obtaining a license from Mr. Nelson, either in the Electronic Edition of the JPS which he produced or any derived version, which includes any changes that may have been made.
Prevedeno:
Ауторска права господина Нелсона појављују се на свакој страници, заједно са обавештењима о извршеним променама.
Ова верзија се не сме дистрибуирати на било који начин комерцијално, без претходног добијања лиценце од господина Нелсона, било у електроничком издању ЈПС-а које је он произвео, или било којој изведеној верзији, која укључује све промене које су можда извршене.
Znas li ti sta uopste znaci skracenica JPS, :?:

Biva mi poznato. Da li je to ovo...ovde...A da li si ti čuo za neprofitnu organizaciju Sefaria. A direktor JPS im je zahvalan jer omogućavaju elektronski pristup jevrejskom učenju.

I hajde mi ti postavi Psalam 150:6...na nekom engleskom prevodu...sa onim imenom Boga, tebi omiljenom...

A na herbejskom Psalam 150:6... izgleda ovako...

כֹּ֣ל הַ֭נְּשָׁמָה תְּהַלֵּ֥ל יָ֗הּ הַֽלְלוּ־יָֽהּ׃

Nikakve pamfletice ne postavljam, tako komp reaguje, kada se postavlja sa drugog web sajta.
A u vezi jezika, Mesija je rodjen u Izraelu, tj. u Palestini, gde se normalno govorio Aramejski jezik, i Mesije je propovedao na aramejskom.
Ucenici su takodje govorili aramejski, znaci nisu bili Grci.
Koja je logika, da je N.zavet pisan na grckom, originalno, :?:
A na kom je to jeziku pisan Novi Zavet ako nije na grčkom i to onom koinskom ili ti narodnom...Postavi mi dokaze da Novi Zavet nije pisan na Grčkom. Nemoj samo pominjati Matejevo Jevandjelje.

Moguce je da sam prevideo odgovor, ali cu tebi odgovoriti.
Svevisnji je Jedan,a po Jovan 4, 24: a Bog je i DUH.
A ono Isusovo...Otac i ja jedno smo...

Boziji Sin YAHusha Messiah je bio Covek,a prilikom krstenja je dobio dar od Boga, da radi to sto radi.
Božiji sin Isus je bio...samo čovek...Ništa ono...i reč postade telo...A kako ti zvuči ovo...

2 Solunjanima 1:12...'' Da se proslavi ime Gospoda našeg Isusa Hrista u vama i vi u Njemu, po blagodati Boga našeg i Gospoda Isusa Hrista.''

Istražni, da li veruješ u Sveto Trojstvo...Da li veruješ u boižanstvo Isusa Hrista...

Otkrivenje 1:8... ''Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, Svedržitelj.''

Sveti Duh – nije osoba -
nego „OSOBNOST“ od Boga Oca JHVH

1 Korićanima 12:11... ''A ovo sve čini jedan i taj isti Duh razdeljujući po svojoj vlasti svakome kako hoće.''

Izgleda da Duh ima volju a to je svojstvo osove-ličnosti...

Efežanima 4:30... ''I ne ožalošćavajte Svetog Duha Božijeg, kojim ste zapečaćeni za dan izbavljenja.''

Može li se obična sila-energija, ožalošćavati...a osoba moože, zar ne...

Rimljanima 8:26... ''A tako i Duh pomaže nam u našim slabostima: jer ne znamo za šta ćemo se moliti kao što treba, nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim.''

Teško da se sila može uzdisanjem moliti za nas...a osoba-ličnost...može, zar ne...

Jovan 14:26... ''A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh.''

Dela pa.8:29... ''A Duh reče Filipu: Pristupi i prilepi se tim kolima.''

Dela ap.5:3... A Petar reče: Ananija! Zašto napuni sotona srce tvoje da slažeš Duhu Svetome i sakriješ od novaca što uze za njivu?

1. I rekoše Saulu sluge njegove: Gle, sada te uznemiruje zli duh Božiji. (1. Samuilova 16:15)
  2. I kad bi duh Božji napao Saula, David uzevši gusle udarao bi rukom svojom, te bi Saul odahnuo i bilo bi mu bolje, jer bi zli duh otišao od njega. (1. Samuilova 16:23)
  3. A sutradan napade Saula zli duh Božji, te prorokovaše u kući, a David mu udaraše rukom svojom u gusle kao pre: a Saulu u ruci beše koplje. (1. Samuilova 18:10)
  4. Potom zli duh Gospodnji napade Saula kad seđaše kod kuće i držaše koplje u ruci, a David udaraše rukom o gusle. (1. Samuilova 19:9)
  5. kakav je to zli duh gospodnji?
Biva zanimljivo ovo pod brojem 5...A i ovo je na svoj način zanimljivo...

2 Solunjanima 2:11...''I zato će im Bog poslati silu prevare, da veruju laži ''

Kakva li je to Božija sila prevare...

Pozdrav tebi čoveće...

jahve elohim
mislis elohim jahve kao jakov izrael?
odakle li vam te biblije i predvodi da mi je znati
U Originalu je vec navedeno da Elohim stvara zemlju,a YHWH stvara coveka.
ja adam kad sam ziveo u raju nikakvi jevreji nisu postojali, i nikakvi bogovi, vec samo JEDAN BOG, GOSPOD BOG - ADONAJ; sta su posle oni petljali, od koga su maznuli religiju, ja ne znam, ali nisu cista posla...
moj Bog je Gospod Bog, kao i avramov, to ja znam, evo svedocanstvo https://biblehub.com/hebrew/strongs_136.htm Strong's Hebrew: 136. אֲדֹנָי (Adonay) — 448 Occurrences

moj Bog je Gospod Bog, kao i avramov
JHVH Bog Otac je
BOG od ABRAHAMA IZAKA JAKOVA
a ne SIN G Yehoshua

============================================

POSTANAK 26,24

Iste mu se noći ukaže JAHVE i reče: "Ja sam Bog oca tvoga Abrahama. Ne boj se, ja sam s tobom! Blagoslovit ću te, potomke ti umnožit, zbog Abrahama, sluge svojega.

IZLAZAK 3,15

Dalje je Bog Mojsiju rekao: "Kaži Izraelcima ovako: `JAHVE, Bog vaših otaca,

Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev
, poslao me k vama.

` To mi je ime dovijeka, tako će me zvati od koljena do koljena.

IZLAZAK 3,16

"Idi, skupi starješine Izraelaca pa im kaži: `JAHVE, Bog otaca -

Bog Abrahamov
, Izakov i Jakovljev - objavio mi se i rekao mi:

Pohodio sam vas i razabrao što vam se čini u Egiptu.

IZLAZAK 4,5

"Tako moraju vjerovati da se JAHVE, Bog njihovih otaca,

Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, tebi objavio.

Može li se obična sila-energija
Svaka OSOBA ima svoje OSOBNO ime!
Kako je Osobno Ime „Osobi“ – Svetom Duhu?
---------------------------------------------------------------------

Sveti Duh je Duh OD Boga Jedinoga Oca YHWH
YHWH je SVET pa je i Njegov DUH - SVET - zato se kaže Sveti Duh!

svako biće ima svoj duh
G Yehoshua ima svoj Duh
Čovjek ima svoj duh

DUH je OSOBNOST te osobe – a NE posebna Osoba

Svaka Osoba ima i svoje Osobno IME
Koje je Osobno Ime Svetom Duhu?
NEMA! – Jer – NIJE Osoba!
---------------------------------------------------------------------------
SD je sastavni dio Boga YHWH

1. IVANOVA 5,7

Jer su trojica, što svjedoče u nebu:

"Otac, Riječ i DUH SVETI; i ova su trojica jedno,

---------------------------------------------------------------------------

Sveti Duh je YHWH Duh
JHVH je Osoba koja ima svoju Osobnost
a TO je: Memorija, Intelekt, Osjećaji,….

IZAIJA 11,2

Na njemu će DUH YHWH počivat`,

duh mudrosti i umnosti,

duh savjeta i jakosti,

duh znanja i straha Gospodnjeg.

NIJE SAMO JAKOST = SILA !!!!

jahve elohim
mislis elohim jahve kao jakov izrael?
odakle li vam te biblije i predvodi da mi je znati

ja adam kad sam ziveo u raju nikakvi jevreji nisu postojali, i nikakvi bogovi, vec samo JEDAN BOG, GOSPOD BOG - ADONAJ; sta su posle oni petljali, od koga su maznuli religiju, ja ne znam, ali nisu cista posla...
moj Bog je Gospod Bog, kao i avramov, to ja znam, evo svedocanstvo https://biblehub.com/hebrew/strongs_136.htm Strong's Hebrew: 136. אֲדֹנָי (Adonay) — 448 Occurrences
Mani me biblehuba, koji prave amerikanci, na privatnoj osnovi. Ako hoces prave stvari, onda potrazi, sta kazu judaisti.
Edukacija: rec Bog jeste Imenica,a ne IME.
Najvažnija od Božijih imena je Ime sa četvoro slova predstavljeno hebrejskim slovima Iod-Heh-Vav-Heh (IHVH). Često ga nazivaju neiskorjenjivim imenom, neprekidnim imenom ili distinktivnim imenom. Lingvistički je povezan sa hebrejskim korenom Heh-Iod-Heh (da bude) i odražava činjenicu da je Božje postojanje večno. U Svetom pismu se ovo Ime koristi kada se razgovara o Božjem odnosu sa ljudskim bićima i kada se naglašava njegova kvaliteta ljubavi i milosti. Često se skraćuje na Iah (Iod-Heh), Iahu ili Ieho (Iod-Heh-Vav), naročito kada se koristi u kombinaciji sa imenima ili frazama, kao u Iehoshua (Joshua, što znači "Gospod je moje spasenje"), Eliiahu (Ilija, što znači "moj Bog je Gospod"), i Haluluja ("hvali Gospoda").
Prvo ime korišteno za Boga u pismu je Elohim. U obliku, reč je muško mnoštvo reči koje izgledaju ženstveno u jednini (Eloha).
Bog je takođe poznat i kao El Shaddai. Ovo ime se obično prevodi kao "svemogući Bog", međutim, izvedba reči "Shaddai" nije poznata.
Drugo značajno Božje Ime je IHVH Tzva'ot. Ovo ime se obično prevodi kao "Gospodar Domaćina". Reč "tzva'ot" znači "domaćini" u smislu vojne grupe ili organizovanog sastava.

Back