Хрватски владари

Dakle prosipaš se paralelno ma dvije teme, nisi bio u stanju sve vrijeme uguglati kakav je bio omjer katoličkog i pravoslavnog stanovništva u hrvatskoj i slavonskoj vojnoj granici pa te šokiralo, a ovdje ladno tvrdiš da su Hrvati sve svoje vladare naprosto izmislili pa te i ovdje moraju razuvjeravati. U isto vrijeme si i genetičar kojemu je sve savršeno jasno pa kažeš da je istoriografija prevaziđena(mada nisam sasvim siguran jesi to ti rekao). Sve u svemu impresivan trolling.

Dakle prosipaš se paralelno ma dvije teme, nisi bio u stanju sve vrijeme uguglati kakav je bio omjer katoličkog i pravoslavnog stanovništva u hrvatskoj i slavonskoj vojnoj granici pa te šokiralo, a ovdje ladno tvrdiš da su Hrvati sve svoje vladare naprosto izmislili pa te i ovdje moraju razuvjeravati. U isto vrijeme si i genetičar kojemu je sve savršeno jasno pa kažeš da je istoriografija prevaziđena(mada nisam sasvim siguran jesi to ti rekao). Sve u svemu impresivan trolling.

Ova serija je dokaz da jesu. Tu tako malo ima istorijski činjenica vezano za njih da je pitanje da li su kraljevi figurativno bili neki nasumični likovi, obični tezaci, za kojima je ostao mali trag.
A i ono što je neka činjenica pitanje je koliko je verodostojna.
Naravno austrijski i ugarski vladari koji su vladali toponimom Hrvatska se ne racunaju.

Nisi ti u ništa više siguran.
Imam pametnijeg posla nego guglati stvari koje sam već video iz relevatnijih izvora.
Ništa se ja ne provaljujem, za deo ,,vaših" vladara postoji jako osnovana sumnja da nikada nisu postojali, a drugi deo prema izvorima sasvim izvesno ne pripada hrvatskom narodu, već srpskom.

Onda je dosta interesantno da su kod Porfirogenita Hrvati opisani kao velik narod 60.000 konjanika, znači duplo više nego što je tada imao Karlo Veliki.
A, opet te iste Hrvate izričito sam Porfirogenit smešta iza Cetine, dakle nemaju veze ni sa Bosnom, ni sa Zahumljem itd. Da ne govorim da su ostali podatci kontradiktorni i ne beleže Tomislava, te da jedan deo hrvatskih istoričara smatra da on uopšte nije postojao. Fascinantno je kako se malo po malo otkrivaju ti falsifikati/fabrikati. To ispiranje mozga traje al je osuđeno na propast. Mene kada neko slaže 30 puta ja mu ne verujem 31 put. Izgleda je naša zvanična istorija jako naivna, dobra i čedna pa sve veruje na reč.

Sad očekujem neko žešće spinovanje u odgovorima, evo unapred zaobiđite me ćorava posla.

Jedna mala usporedba, Miloš Obilić ( pod time imenom) se pominje prvi put 40 godina nakon bitke na Kosovu u stranim izvorima( pod tim imenom), on je u našoj istorijografiji sa toliko sigurnosti odbačen kao nepostojeći lik, a veruje se izmesarenim izvorima sa razmakom od 600 i 800 godina koje niti jedan( JEDAN)savremenik ne beleži. Još to dolazi od strane ljudi koje na svako par godina hvatamo kako radi političkih ciljeva fabrikuju i arheološke nalaze, i istorijske itd. Znače kredibilitet im je ravan 0. I, svima je očigledno jasno o čemu se tu radi, pa čak i tako u tom svom neredu se jasno vidi istina, međutim iz nekog razloga zaključak se opstruira konstatnom metodom presipanja iz šupljeg u prazno. Može bit' a ne mora da znači.

Za kraj ovo me stvarno zanima, obzirom da eto dugo pratim genetiku, šta mi nije jasno pitam, nije me sramota. Pa sam upućen. Pa gde nestade taj silni narod od Tomislava? Evo 2020te nema im traga u štokavskom govornom području? Bukvalno ne prelaze Cetinu. Tamo gde bi ih trebalo biti bez dileme ( Bihać, okolina), njih ni tamo nema?! Kako ? Možda zato što su neke stvari ipak jasne, i pored raznih fabrikata i falsifikata. Takođe ako se ne varam oni i Bodina prisvajaju, a Bodin jasno kaže da mu vojsku sačinjavaju Normani i Srbi. Interesantno. Onda nekom nije jasna burna reakcija.
Većini je ovde ipak jasno da si ti za neke stvari čuo tek "juče" pa te izulo iz cipela od šoka, na više tema . :lol:

Nisi ti u ništa više siguran.
Imam pametnijeg posla nego guglati stvari koje sam već video iz relevatnijih izvora.
Ništa se ja ne provaljujem, za deo ,,vaših" vladara postoji jako osnovana sumnja da nikada nisu postojali, a drugi deo prema izvorima sasvim izvesno ne pripada hrvatskom narodu, već srpskom.

Ne vidim koji bi to relevantniji izvor postojao nego službeni popis stanovništva po vjeroispovijesti koji su rađeni od 1807-1910. koje možeš u skeniranom obliku i preuzeti, doduše na njemačkom.
A za ovo drugo, mislim da se ne isplati ići dalje u raspravu. Višeslav je jedini za kojeg postoje dvojbe toga tipa. Generički naziv "Slaveni" uobičajen je i tek se postupno i nešto kasnije zamjenjuje sa etničkim nazivljem "Srbi" ili "Hrvati". A da ne govorimo kako naziv "Slaveni" opstaje paralelno sve do 19-20.stoljeća i koristi se paralelno sa partikularnim etničkim nazivljem kako u stranoj tako i domaćoj literaturi, Slovinci, Schiavoni i sl.

Ne vidim koji bi to relevantniji izvor postojao nego službeni popis stanovništva po vjeroispovijesti koji su rađeni od 1807-1910. koje možeš u skeniranom obliku i preuzeti, doduše na njemačkom.
A za ovo drugo, mislim da se ne isplati ići dalje u raspravu. Višeslav je jedini za kojeg postoje dvojbe toga tipa. Generički naziv "Slaveni" uobičajen je i tek se postupno i nešto kasnije zamjenjuje sa etničkim nazivljem "Srbi" ili "Hrvati". A da ne govorimo kako naziv "Slaveni" opstaje paralelno sve do 19-20.stoljeća i koristi se paralelno sa partikularnim etničkim nazivljem kako u stranoj tako i domaćoj literaturi, Slovinci, Schiavoni i sl.
Nema potrebe da vrdaš.
Trpimir,Višeslav,Mutimir?! Ozbiljno diskutabilna tumačenja, falsifikati, i maštarije.
Ali vas ništa nije sramota. Samo izbegnete argumente, i teme koje vam nisu prijatne.
Branimir? Lol..Nikada nije pisalo hrvatsko ime uz dotičnog, to ste fabrikovali, pa ste uhvaćeni u toj laži, posle ste se prešaltali na slovensko ime.
Prisvajanje Višeslava i Mutimira je vrhunac bezobrazluka.

Falsifikati su uvek vezani uz neku imovinsku korist, koja je korist falsifikovati pismo u kojem se nekog lokalnog kneza opominje na hriščanske vrednosti ili mu se šalje blagoslov.

Čitao sam pre dosta vremena o prepisu nekog dokumenta darovnice jednog hrvatskog kneza tojest falsifikatu iste gde on kao daruje neku zemlju lokalnom manastiru ili crkvi.
Analizom je utvrđeno da je dokument autentičan u prvom delu darivanja, ali tokom kasnijih prepisivanja dodaj deo o nekoj drugoj zemlji zbog koje se taj manastir sudio, pa kao to je dokaz da je njihovo već vekovima.

Falsifikovati se može samo nešto šta je stvarno postojalo i za to se zna, sve drugo se odmah prepoznaje kao izmišljotina bez uporišta u stvarnosti.
To mnogi ovde zaboravljaju i brkaju pojmove.

Falsifikati su uvek vezani uz neku imovinsku korist, koja je korist falsifikovati pismo u kojem se nekog lokalnog kneza opominje na hriščanske vrednosti ili mu se šalje blagoslov.

Čitao sam pre dosta vremena o prepisu nekog dokumenta darovnice jednog hrvatskog kneza tojest falsifikatu iste gde on kao daruje neku zemlju lokalnom manastiru ili crkvi.
Analizom je utvrđeno da je dokument autentičan u prvom delu darivanja, ali tokom kasnijih prepisivanja dodaj deo o nekoj drugoj zemlji zbog koje se taj manastir sudio, pa kao to je dokaz da je njihovo već vekovima.

Falsifikovati se može samo nešto šta je stvarno postojalo i za to se zna, sve drugo se odmah prepoznaje kao izmišljotina bez uporišta u stvarnosti.

Širenje papske moći, između ostalog.

Ko je i zašto - NAKON DEVET GODINA - promenio naslov teme u "Hrvatski vladari" kada tema nisu "hrvatski vladari" (Franc Jozef, Aleksandar Karađorđević, Kuen Hedervari...) već serija "Hrvatski kraljevi" koja je emitovana na History kanalu?
Тема су хрватски владари у раном средњем веку, а као што можемо да видимо из приложеног на теми слабо стоје са краљевима.
Иначе тема јесте започета због те хрватске серије екстравагантног имена.

Који фалсификат односно даровница је у питању?

Nema potrebe da vrdaš.
Trpimir,Višeslav,Mutimir?! Ozbiljno diskutabilna tumačenja, falsifikati, i maštarije.
Ali vas ništa nije sramota. Samo izbegnete argumente, i teme koje vam nisu prijatne.
Branimir? Lol..Nikada nije pisalo hrvatsko ime uz dotičnog, to ste fabrikovali, pa ste uhvaćeni u toj laži, posle ste se prešaltali na slovensko ime.
Prisvajanje Višeslava i Mutimira je vrhunac bezobrazluka.

Mutimir Vlastimirović i Muncimir Trpimirović su dvije različite osobe, za ovog potonjeg imamo sačuvan komad oltarne pregrade. Prethodnik mu je Branimir, nasljednik Tomislav. Ček, ti si mislio da je to jedno te isto?

Проверио и опет девет. 😎

Proveri još jednom. Deveto što sam postavio je Branimirov natpis.

9) Natpis kneza Branimira sa Crkve Sv. Martina u Lepurima kod Benkovca.

Pogledajte prilog 701044

...VS B....MIRO DVX EGO TEO...

Mene zanima kako neke nije sramota da govore o hrvatskim kraljevima, zsmisli situaciju da se izvesni Trpimir pominje prvi put u 16 veku?! A ziveo je kad? 840-854?! Baš niko nije čuo za njega. Kao da za Stefana Nemanju niko nije čuo 600 godina recimo?
Ista stvar za Tomislava itd. Smešno je, presmešno.
I sve ide u pravcu negiranja Ajnharda i Porfirogenita ( kad su etničke granice u pitanju).
Naravno mi treba da verujemo hrvatskim izvorima, ili papskim pismima iz kao sto već rekoh 16-17 veka. Za koje, tj neke od njih je otkriveno da su fabrikati i slično. Nakaradno.

Istorijski izvori koji pominju Trpimira su:
* Natpis iz Rižinice kod Solina
* Čedadski evanđelistar
* Gotšalkov traktat
* Porfirogenitov Spis o narodima
* Trpimirova darovnica

Ako već želiš o nečemu pričati, barem se o tome najosnovnije informiši. Ovako jedino što ispada jeste da tvoj stav dolazi kao proizvod neznanja.

Тема су хрватски владари у раном средњем веку, а као што можемо да видимо из приложеног на теми слабо стоје са краљевима.
Иначе тема јесте започета због те хрватске серије екстравагантног имена.
Reci mi ono što ne znam.

Back