Hrvatizacija Srbije ??

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
meni u opste nije jasno odakle vam ideja da su neke od ovih reci hrvatske a ne jednostavno slovenske.
pa pre ce drvored da bude nasa rec nego aleja...mislim nikad nisam cula da da neko umesto drvored kaze aleja...
prehlada,posuda...ples,zub,svetlo,tecaj (kurs sigurno nije srpska) zdravstvo...:eek:
nije mi jasno po kojoj logici se hrvatskom jeziku daje pravo na neke reci koje jednostavno imaju slovenski koren...po tome je hrvatski nesto cistiji od srpskog jer ima manje tudjica...pa i u srpskom se kaze strahovlada...teror sigurno nije srpska rec....:eek:

Ja i nisam rekao da je jedno hrvatska, a drugo srpska reč, već sam ponudio alternativne reči za one koje je postavio drugi foruamaš.

A to da je srpski jezik više opterećen "tuđicama" (hmmm da li je i ovo naša reč) je diskutabilno, pogotovo ako su u srpskom jeziku tuđice više izvedene iz turskog jezika, a u hrvatskom iz nemačkog...

Međutim, činjenica je da su Hrvati izmislili neke reči umesto da koriste strane, pa time i imaju bar malo hrvatskiji jezik nego što je naš srpski...

Primeri: Imena meseca - siječanj/januar, veljača/februar itd.
ili nogomet/fudbal itd.

Ja i nisam rekao da je jedno hrvatska, a drugo srpska reč, već sam ponudio alternativne reči za one koje je postavio drugi foruamaš.

A to da je srpski jezik više opterećen "tuđicama" (hmmm da li je i ovo naša reč) je diskutabilno, pogotovo ako su u srpskom jeziku tuđice više izvedene iz turskog jezika, a u hrvatskom iz nemačkog...

Međutim, činjenica je da su Hrvati izmislili neke reči umesto da koriste strane, pa time i imaju bar malo hrvatskiji jezik nego što je naš srpski...

ili nogomet/fudbal itd.

povijest - istorija
tvornica - fabrika
neboder - soliter
tečaj - kurs
val - talas
ima ih još masu..

tvornica unjetnih gnojiva - fabrika veštačkog djubriva :lol:

al najača srpska mi je Sponzoruša, ko je tu izmislia 100 eura bi mu da... :super:

ili nogomet/fudbal itd.
Nisu "izmislili" imena meseca, to je takođe stari slovenski koren, i poljski i češki i slovački imaju takve posebne nazive za mesece.

Nisu "izmislili" imena meseca, to je takođe stari slovenski koren, i poljski i češki i slovački imaju takve posebne nazive za mesece.

košulja je češkog porekla, a koristimo je i mi i oni.
Čizma i šećer je turskog i tkđ. je koristimo i mi i oni (Slovenci koriste staroslovenski izraz slador).

U suštini mi koristimo više turskih i mađarskih izraza, a oni više italijanskih, nemačkih i latinskih, odnosno reči izvedenih iz tih jezika (korena).

ili nogomet/fudbal itd.
ti imeni meseca su slovenskog porekla reci a ne strikno hrvatske samo sto ih oni jos jedino koriste kao npr. i tisuca,mrkva i slicno

košulja je češkog porekla, a koristimo je i mi i oni.
Čizma i šećer je turskog i tkđ. je koristimo i mi i oni (Slovenci koriste staroslovenski izraz slador).

U suštini mi koristimo više turskih i mađarskih izraza, a oni više italijanskih, nemačkih i latinskih, odnosno reči izvedenih iz tih jezika (korena).
Košulja je takođe slovenskog porekla, (na poljskom je koszula, i na ruskom slično), a čizma je mađarskog porekla, kao i cipela, i mačka i lopta...

Balkanci se dele na Turke i na one koji nisu Turci .

Lako mozete primetiti veliku kulturnu razliku izmedju Vojvodine i juznog dela Srbije . Beograd je na sudaru mnogih kultura i on je po tom pitanju veoma saren . Vojvodina je bila pod Austrugraskom tada veoma kulturno razvijenom , a ispod Save i Dunava su bili Turci tada sa najnerazvijenijom kulturom . To je naravno vekovima ostavilo trag koji se i danas oseca ( mada se prepisuje drugim uzrocnicima ) .

hahaha...ladno sam bio banovan zbog mog prethodnog posta. Još jedan dokaz šta ovaj forum predstavlja.

A stvarno ne verujem šta se sve piše ovde i kako se stvari izvrću po ko zna koji put. O kom bre hrvatskom jeziku mi govorimo, hrvatski jezik postoji koliko i crnogorski i bošnjački. Ako pričamo o jeziku kojim danas Hrvati govore, a nazivamo ga hrvatskim onda OK. Jer Zna se da su ''pravi'' Hrvati pričali ČAKAVSKIM, a da jezik kojima se služe ovi današnji Hrvati nema nikakve veze sa tim, isto kao što i oni sami, velika većina njih, nema veze sa tim izvornim Hrvatima.

Dakle mozemo da pricamo o tome da mozda danasnji hrvatski ima neke ''srpskije'' reči od samog srpskog. A činjenica je i da je današnji hrvatski nakaradna verzija srpskog, usled izmišljanja nekih novih, nebuloznih reči, sprdačina, a čiji su razlozi veoma jasni, a to je distanciranje od ukradenog srpskog jezika.

@ljuta mamba

na tvoja lupetaranja odavno nisam imun, a pogotovo posle tvojih poslednjih postova. pa ce tako nas FREND mamba da nam prica o ''amerikanizaciji'' srpskog jezika. Pa to je upravo praksa s kojom su Hrvati prvi krenuli. Domaci rap sam slusao veoma dugo kao i neke hrvatske grupe, tipa Tram 11, i znam o cemu ti pricam. Ne, Hrvati ne govore cool, in, out...daj bre ne seri...Nemoj samo predavanja o jeziku da drzi neko ko se sa istim SPRDA, ko organizuje javne konkurse za izmisljanje novih reci, ko svake godine menja pravopis pa tako vise niko ne zna sta je pravilno, a sta ne...neko ko je zbog toga postao predmet ismejavanja...Pa je tako i sam Šešlija konstatovao, da ovi mučeni hrvatski zatvorenici kad budu izašli iz Haga imaće problema sa razumevanjem svojih sunarodnika.

A sto se tice ovog novog haskog jezika, stvar je i tekako ozbiljna i treba joj stati na put jer vec su poceli da nam ga namecu. Ne mi ne zelimo da citamo na tom jeziku, ne zato sto ga ne razumemo ili se inatimo, vec zato sto je to nakaradna verzija ukradenog srpskog jezika.

svi mi koristimo Hrvatski jezik,od pamtiveka.
ovo sto se danas zove "srpski jezik" je nista do
TURCIZIRANA variacia Hrvatskog.

znaci imas Hrvatski jezik,nadodas mu 53678 turcizama
i nazoves ga "srpskim".

nek mi netko dokaze da nije tako.

ali molim samo NAUCNO I ARGUMENTATIVNO,
i bez vrijedjanja.

hvala i pomaze bog braco i sestre!

hahahaha...ja sam već objasnio tvoju potrebu da boraviš na ovom forumu, a ovime to i potvrđuješ.

Krađa srpskog jezika, Prof.dr. Lazo Kostić....da li postoji više naučno i argumentovano delo na ovu temu. Ali siguran sam da si ti već upoznat sa njim.

Bilo bi lepo da i ti jednom das neke konkretne argumente, a ne da copy/paste-ujes razna smeca sa povampireno-ustaskih foruma. Daj mi tvog Lazu Kostica...nema takvog, ne postoji u vas...Uostalom odakle tebi uopste i pravo da raspravljas o jeziku posle one tvoje bruke sa knjizevnim i narodnim jezikom (koliko se secam to si bio ti, mozda neki drugi izrod)

Ti da pricas o jeziku, a u bioskopu su ti prevodili ''*****'' u ''*****''...mislim to svakako odgovara vasoj karakternoj osobini ali molim te...hehehe

Pitaj ''svog'' Dzonija Stulica, upravo coveka koji je u svojim pesmama imao najvise tih ''hrvatskih'' izraza na kom jeziku je pisao i pise...

Ja kad god odgovaram tebi, pomislim da se ti sprdas ovde sa mnom i sa drugima, i da ja ispadam budala svaki put kad ti odgovorim jer stvarno mi je nepojmljivo da si ozbiljan u svem sto govoris, ako je pak tako, onda ******, zalim slucaj.

i nazoves ga "srpskim".

i bez vrijedjanja.

pa sami Hrvatski etnolozi i istoricari u stvari tvrde da Hrvati pricaju srpskim jezikom:).u stvari to nedvosmisleno proizilazi iz njihovih teorija o poreklu Hrvata a da oni sami nisu u stanju da izvedu takav zakljucak do kraja jer im to ne dozvoljava njihova krajnja subjektivnost da ne kazem nesto mnogo mnogo gore.
u pitanju su teorije o iranskom , germanskom i ko zna kakvom jos poreklu Hrvata (glavno je samo da oni na svaki nacin pokusavaju da ospore slovensko poreklo Hrvata) . e sad posto je slicnost jezika kojim govore Srbi i Rusi, Cesi , Poljaci, i ostali narodi koji se nedvosmisleno i sa ponosom nazivaju Slovenima ocigledna, postavlja se pitanje kako to da Hrvati govore istim tim slovenskim jezikom.
odgovor njihovih naucnika je da su Hrvati malobrojni kakvi jesu vremenom preuzeli jezik svojih slovenskih suseda.oni tu staju zbog vec recene "subjektivnosti". svaki pametan covek moze medjutim da kao sledeci zakljucak izvede iz svega ovoga da Hrvati ustvari govore srpski jezik(jer smo mi ti susedi od kojih su ga ovi Iranci, germani, Goti ,sta god, preuzeli.
sto se tice etnickog sastava danasnjih Hrvata , opet se namece zakljucak da su oni etnicki Srbi. evo zasto
sve i da su Hrvati dosli na ove prostore kao Kinezi oni su se toliko izmesali sa Srbima da su danas barem 4/5 Srbi. pogledajte malobrojnost Hrvata danas.za razliku od Srba koje su ubijali i masovno proterivali Turci, Nemci, "Hrvati" Austrijanci, Siptari ... koji su tolike seobe doziveli i nastanili se po svim okolnim zemljama na taj nacin smanjujuci svoj broj u matici , Hrvati su bili postedjeni tj postedeli su sami sebe na taj nacin sto su uvek isli linijom manjeg otpora bez obzira na moral, religiju , cast...
pa kako to onda da ih danas nema saka jada i da smo opet brojniji? koliko je samo Srba prevedeno u katolicanstvo pa se danas izdaju jadnici za velike Hrvate. koliko sam cuo najgore zlocine prema Srbima u svim zlocinima Hrvata nad Srbima pocinili su upravo "Hrvati" iz nekada srpskih pokatolicenih podrucja. drugim recima pocinili su ih Srbi.
Krajnji zakljucak govori o prokletstvu srpskog naroda koji se od pamtiveka rasipa , deli , stidi sam sebe, naziva se raznim nazivima jer ga je stid svog porekla.naziva se Hrvatima, Crnogorcima, Bosnjacima, sutra Vojvodjanima, prekosutra Sumadincima:(
ipak Hrvati su za razliku od Srba odavno prestali da postoje.

evo sada sam procitao sta je napisao /aka koca/ danas i u potpunosti se slazem sa njim. npr. nazivi meseca koji danas koriste Hrvati nisu hrvatski vec srpski. nekada su i Srbi tako nazivali mesece kao i svi ostali slovenski narodi.
meni izgleda sasvim korektno da ako je vec pripadnik nekog drugog naroda (a ne Srbin) izmislio nesto npr. avion , da onda koristimo iz postovanja prema tom coveku i narodu kojem pripada ili barem prema nazivu koji je on nadenuo avionu , upravo tu rec. eventualno malo prilagodjenu osobenostima naseg jezika. zasto bi je zvali zrakoplov? isto vazi i za druge reci koje opisuju druge stvari za koje mi nismo imali naziv nekada jer jednostavno nisu postojale. e sad, sve i da su Sloveni nekad i koristili rec zrakoplov oni time nisu mislili na ovo sto mi mislimo.dakle , prihvatanje tudjica moze se gledati i kao odraz postovanja i priznanja tom drugom narodu.ako Turci donesu ratluk i Srbinu se u nedostatku cokolade svidi njegov ukus, zasto bi sad on izmisljao drugi naziv za njega.da li biste vi to ucinili? sta bi bio cilj toga? da pokazete kako Turci jesu napravili taj slatkis ali nisu umeli da mu daju onu "pravu"rec. "e a sad cemo ga mi preimenovati pa mu to dodje kao da smo ga mi i izmislili."
eto , to je logika Hrvata.posto su sami retko sta pametno izmislili morali su da preimenuju tudje.Srbi su imali dovoljno svojeg oduvek pa im nije smetalo da priznaju i tudje. to je ta nekadasnja srpska tolerancija. tolerancija prema recima , ljudima, veroispovestima. ona sada vise ne postoji ili je sve manje.nakon rata sa Hrvatskom Srbija pocinje da sve vise lici upravo na Hrvate. dokaz su neonacisti koji su apsolutno nespojivi sa srpskom istorijom.
Hrvati su Srbi kakvi bi mogli da postanu ako nastave ovim pravcem.Hrvati su izopaceni Srbi.

DA se razumemo ja u stvari nemam nista protiv pripadnika hrvatskog naroda. ima tu dobrih i losih ljudi kao i u Srbiji.ono sto sam u stvari hteo da kazem je da je hrvatska istorija sramna, njihova je drzava sagradjena na temelju krvi njihove srpske brace, na temelju krvi Jevraja . Cigana pa cak i na krvi onih pravih Hrvata koji su shvatali kolika je ludost hrvatska politika.
Srpska istorija je do drugog svetskog rata bila slavna.a onda je sve otislo u...
sve vise licimo na Hrvate:(

Dzoni Stulic:
-Kamo dalje rodjace
iz peska vire,krunisane glave
sto to rade
prde u prasinu
cini mi se rodjace
da je standard pokvario ljude
yedu ghovna i sanjare.
----------------------------------------------------
-Kazem Djeri,da smo stranci
kao sto to Morison rece
usamljeni marginalci
polu svet
a Djera me i dalje slusa
pije pivu,plugu duva
jer i on kao i drugi
pametni i knjishki ljudi
istrosio se vremenom
skroz na skroz

...................itd.:ok:

Ziva legenda ovih prostora Dzoni Stulic je na vreme shvatio s kim ima posla i zauvek zapalio s ovih prostora (tacnije iz Hrvatske) rekavsi da mu ne pada na pamet da uzima hrvatski pasos...

Evo i intervju sa njim

Kurir

Pišete li nastavke knjige takode na književnom srpskom?
- Opet cu te pitati, kako drugacije? Književni srpski je najbolji jezik za izražavanje, ne volim nijedan drugi, i ne bih dalje da mudrujem.

Kada cete izvaditi srpski, hrvatski, ili neki drugi balkanski pasoš?
- Hrvatski pasoš cu u ovom životu zaobici, a za druge ce mi vreme kazati da li da ih jednom uzmem ili ne. U meni ima osecanja, želje za tim krajolicima Balkana, ali realnost ih nadjacava, a ona mi je najbitnija. Sanjarenje ostavljam drugim ljudima.

Ko ne veruje Kuriru...hehehe...evo ''Avaz''

Da li pišete ne hrvatskom jeziku?

- To nije hrvatski jezik, to je književni srpski.

i najnoviji intervju, ''Slobodna Dalmacija''

"Zašto me petljate s Hrvatskom?"

Nikada nisam ništa imao ni s kojom vladom. Uostalom, što me stalno petljate s Hrvatskom? Hrvata ionako nema barem 600 godina. Što uostalom znači biti Hrvat i koji je to duh specijalni hrvatski?

i nazoves ga "srpskim".

i bez vrijedjanja.

VARIACIA,'es' bogumi:klap:

Ti aludiras na neke ljude hrvatske nacionalnosti koji su se legalno i legitimno.....sta bi srbijanci kazali TAKSATIVNO.....nasli na izbornim listama SRBIJANSKIH stranaka i bili izabrani od srbijanaca da udju u parlament i normalno budu ukljuceni u vrsenje izvrsne vlasti......

Фрањо Туђман и Јанко Бобетко никад нису изабрани, а и један и други су били председници ЈСД Партизан. Очигледна је спрега усташа и комуниста у Србији и тако се покушава извести хрватизација Србије.

Sad kako su se slucajno na tim mestima zatekli ljudi hrvatske nacionalnosti.....mislim sta da ti kazem....probaj sam analizirati....ako su ti ljudi superiorniji od autohtonih srbijanaca....e to onda nema savrseno nikakove veze sta su oni hrvatske nacionalnosti....mozda je i genetika u pitanju,tebi bi ta teza bila bliza....ako izanaliziras svoje predumisljaje u odnosu prema Hrvatima...

Постојао је још један који је причао о супериорној раси. Звао се Адолф Хитлер.
Од када је на овом форуму дозвољено ширење расистичких теорија?

Moja tema nije bila jezičke prirode, tema je mnogo dublja, ali uvek se nađu neki provokatori kojima tema ne odgovara i pokušavaju da svojim provokacijama zatvore temu.

Ja sam se trudila da takve provokatore ignorišem, a očekivala sam od "nadležnih" da intervenišu.

Međutim, oni su intervenisali tako što su naslov moje teme sa velikih spustili na mala slova, a uvrede celokupnom srpskom narodu (uključujući tu i njih) ne samo što nisu ni pipnuli, nego i pisce tih uvreda nisu ni jednom opomenuli!

No, meni ne pada na pamet da odustajem od teme, jer smatram da sam duboko u pravu (na žalost), i svaki put ću, sa svakom novom vešću na ovu temu, da se pojavim ovde.

Мени је потпуно јасно да језички проблеми нису приоритет ове теме и да је проблем много дубљи, мада је
језик веома значајан део проблема.

Један од првих наговештаја распада оне бивше Југославије је био неуспешан покушај да се сачини Историја
југословенске књижевности, коју је у оквиру едиције "Повјест свјетске књижевности" (изашло 7 томова), требало
да изда Младост из Загреба. Осми том никада није изашао, јер приређивачи, представници свих наших "народа
и народности", нису успели око тога да постигну договор.
Обашка, што су и Срби морали да купују књиге на хрватском језику, јер Загребачка Младост, није приредила
издања на српском језику, ћириличним писмом.

Е сад ово око смањивања слова твоје теме ми заиста није јасно, ни зашто је то урађено, као ни ко је то урадио.
Јел ти се неко обратио на пп по том питању?

Право да ти кажем и мене чуди преблаги став према провокаторима, који намерно минирају теме, уз драстичне
увреде на рачун Срба и Србије. :confused:

VARIACIA,'es' bogumi:klap:

A što se čudiš?
Još je Mile Budak, ustaški ideolog iz Sv. Roka (Lika) pravio hrvatski jezik 1941.-1945. u kome je trebalo umesto IJekavice ubaciti IEkavicu...

pa bi bilo:

Mlijeko - Mlieko
Vrijeme - Vrieme

Vjerovanje - Vjerovanje
Tjeranje - Tjeranje

Tj. postojale bi reči sa IE i sa JE, bile bi izbačene one sa IJE, tako da se taj jezik razlikuje od onog kojeg govore Srbi u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.

I šta si nam ovim dokazao...
Pa upravo ono što i mi tvrdimo, a to je da hrvatski jezik (kakav je danas) nikada nije postojao, već su Hrvati govorili ili čakavski ili ikavski...

Ijekavski su prekopirali od onih koji su u to vreme jedini tako (ijekavski) govorili - Srbi u Krajini.
Tako je. To što oni nazivaju "hrvatskim" nije ništa drugo do srpski. Tim su mi čudniji i ovi srpski nadripatrioti, koji pominju nekakav "hrvatski jezik", i "hrvatizaciju". Drugo, kakvi su to vajni "srbi", koji nisu sigurni u svoj srpski identitet, da im neka nepostojeća "hrvatizacija" može pokolebati nacionalno osećanje? :think:

U pravu si ti da je naslov malo preteran i uopste bavljenje samo Hrvatima kada pricamo o ovoj temi (ljudi u vrhu vlasti, rasprodaja svega i svacega, itd, itd...) ali svakako treba obratiti paznju na ono sto nam se desava u zemlji.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back