Kako mal narod može porazit silu ko šta su bili Avari, pa čak se oduprijeti jednoj Franačkoj ili Bugarskoj pa i vodit ratove za prevlast nad morem s Mlečanima svih tih godina nakon dolaska?
Kako se mal narod može gotovo 500 godina odupirat jednom od najmoćnijih carstava da zavlada cilim njegovim područjem dok su pod njegovim skutama neki boravili tokom tog istog razdoblja(karikiram malo, al pjesnička sloboda ovo ono)?
Šta se tiče navedenih gradova oni jesu češće bili pod upravom Bizanta, al bilo je razdoblja kad su bili pod našom vlašću ne računajući Dubrovnik naravno. Ali po svemu sudeću Split i Zadar jesu bili u našim rukama jer titula vladarima knez/kralj Hrvatske i Dalmacije ne znači vladar ove današnje Dalmacije pa ni one rimske provincije već Bizantske koje je osim Dubrovnika uključivala najvažnije dalmatinske bizanstske gradove i otioke na istočnoj strani Jadrana.
Bar sam ja tako svatia pa u prilog tome par citata baš iz kronologije knjige o ranim Slavenima u vrime kad smo zavladali ne samo Hrvatskom već i Dalmacijom tj. gradovima i otocima dok je ovo sve drugo manje više bilo pod našom vlašću ili bar nama srodnih plemena.
I ono šta je bitno za naglasit upsrkos tome šta nekad nismo imali vlast nisu to bili rušilački pohodi pogotovo ne na Dubrovnik koji iako nije bia pod našom upravom odnos je bia bratski i nikad Hrvati nisu pokušali osvojit Dubrovnik. "Osvojili" smo ga tako šta smo asimilirali njegovo stanvništvo, a čitajući o povijesti Bijelih Hrvata dojam je da smo na sličan način "osvajali" i ta najranija slavenska plemena koja su se tokom stoljeća pomalo uklapala u naš stil i način života gradeći tako za ondašnje vrime ponajveću plemensku zajednicu među Slavenima i zasigurno jedan od pravih "pravih" naroda među Slavenima. A taj i takav suodnos smo nastavili i seobom ovamo i to mi bila jedna od poanti ukoliko ti promaklo.
Da ne dužim evo šta kronologija govori kojin su teritorijem vladali neki naši knezovi i kraljevi u tom periodu stvaranja teme Dalmacije, a koja ne sačinjava današnju Zagoru ili Kninsku krajinu:
Southeastern-Europe-500-1250
870 -
Creation of the theme of Dalmatia
879. - Branimir became Duke of the Croats
920. - Tomislav became King of the "province of the Croats and of the Dalmatian regions"
1066. - Peter Kresimir IV proclaimed "King of Croatia and Dalmatia"