Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.966
То је оно што Хрватска није имала у том тренутку, атрибуте државности.
A šta su tačno atributi državnosti početkom XX stoljeća?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
То је оно што Хрватска није имала у том тренутку, атрибуте државности.
Ово:A šta su tačno atributi državnosti početkom XX stoljeća?
Super. Zašto nam onda Srbija nije dala prava koja smo imali u zajednici s Ugarskom? Svog bana, sabor, novac, vojsku... I ja sam šokiran...
Као што знамо ове године се навршило 100 година од почетка првог светског рата па су поводом тога многе државе и појединци организовали разне манифестације, конференције, филмове, серије, помене и сећања.
Хрвати су у прилог томе снимили серију под именом "Хрватска у првом светском рату" где објашњавају и расветљавају учешће Хрвата у тој великој војни.
Серија се састоји од четири епизоде и емитована је на националној телевизији ХРТ1, дакле намењена је широким народним масама.
Занима ме ваше мишљење о тезама које тамо наратор и разноразни историчари и особе других професија износе.
Наравно срећемо се са стандардним тезама да је Боројевић Хрват и не улазећи детаљније у његово порекло прелазе на његово ангажовање на источном фронту и у Италији.
Срамну епизоду Хрвата из Мачве и Подриња 1914 године наравно прескачу али набацују у том смеру нека нова размишљања, као на пример да Аустроугари нису могли разликовати цивиле од српске војске јер српска војска није била униформно обучена па су ту и тамо обесили и понеког цивила.Знамо да српски трећепозивци нису имали адекватну војну гардеробу али како су Хрвати успели да помешају жене и децу из Мачве са њима остаје ми мистерија, да не питам за заробљенике, како је заробљеног трећепозивца могуће обесити или стрељати, зар не важе ту неки морални, војни и међународни закони и за Хрвате.
Али зато излет српске војске у Срем по протеривању окупатора из земље а по савезничком инсистирању везују са неким злочинима које су наводно Срби починили тада, ваљда над Хрватима!!!
Такође осећа се из говора наратора пре свега да Хрватима у том рату дају превелику важност него што су је они уствари имали.
Није ми јасан ни назив серијала, ајде да су написали Хрвати у том рату, али добро знамо да никаква Хрватска тада није постојала.
Pa ne; pripazi što je Lekizan napisao:
Хтео сам рећи да Хрватска у државно правном смислу није постојала, није имала било какве прерогативе државности, зато је и назив серијала баналан сам по себи, аутори серијала не мисле ни на хрватску територијалну јединицу у оквиру Аустроугарске јер ни она сама није била неки независтан судионик у рату, они набацују тезу о Хрватима као равноправном народу у Аустроугарској и као такви су у њему и учествовали, дакле пре би рекли да је са те стране стајала нека Аустро-угарско-хрватска монархија, али још немају храбрости да то и почну писати.Ne razumijem. Ako su to atributi državnosti, a Hrvatska ih imala...što si zapravo htio kazati?![]()
I nije mi jasno i dalje što ti je značilo da apsolutno nikakva Hrvatska prije 1918. godine nije postojala?
А поготово се не може оправдати онако како то раде аутори серије када цивиле проглашавају за "неодевене" војнике.Zločin nad civilnim stanovništvom se ničim ne može opravdati.
Počinila ga je AU vojska u kojoj su pored Hrvata bili i mnogi Srbi.
O tim zločinima je pisao Gojko Nikoliš u svojim memoarima.
Hrvatska nije postojala??
Svašta.
A šta su tačno atributi državnosti početkom XX stoljeća?
У томе тренутку, "хрватска" као неки државни појам није постојала. Питање је да ли би постојала и као географски, да Срби нијесу стварали "југославију". Ко би се заложио за Хрвате, можда Талијани? Или Мађари?![]()
Jel to Hrvatska u državno pravnom smislu, ili?Problem je što 'rvati prije nisu imali ustanovljene granice svoje terotorije, ako uzmemo u obzir da jedan veći dio Hrvatske bio naseljen Srbima, raspodjela bi išla ovim tempom. Meni jedan red, tebi jedan red, njemu jedan red....
Jel to Hrvatska u državno pravnom smislu, ili?
Када је онда постао ађутант Боројевићу?"Војсковођа" Кватерник је тад био у Мачви, био је капетан или мајор у то вријеме. Прибићевић није учествовао у рату, почетком рата је ухапшен и интерниран у Будимпешту, одакле се вратио тек пред крај рата.
Ниси схватио и немој да се трудиш.@Lekizan
Ha??? Jel ti to priznaješ da je HR imala veća prava u AU nego u Jugi???![]()
![]()
Хтео сам рећи да Хрватска у државно правном смислу није постојала, није имала било какве прерогативе државности, зато је и назив серијала баналан сам по себи, аутори серијала не мисле ни на хрватску територијалну јединицу у оквиру Аустроугарске јер ни она сама није била неки независтан судионик у рату, они набацују тезу о Хрватима као равноправном народу у Аустроугарској и као такви су у њему и учествовали, дакле пре би рекли да је са те стране стајала нека Аустро-угарско-хрватска монархија, али још немају храбрости да то и почну писати.Један саговорник, Булић, изјави и остаде жив да су Срби чак под Аустроугарском и сматрали Хрватску, ваљда као еквивалент, други назив шта ли.
А поготово се не може оправдати онако како то раде аутори серије када цивиле проглашавају за "неодевене" војнике.
Како су се онда ређали злочини тамо где је пролазила 42. вражја дивизија састављена искључиво од Хрвата.
Писали су многи о томе само за ауторе серијала као да то не постоји.
Pa ti si napisao da je jedan veći dio Hrvatske bio naseljen Srbima. Tu se provlače razne teze o postojanju Hrvatske, pa me zanima što ti misliš pod "Hrvatska" čiji jedan veći dio je bio naseljen Srbima?
Када је онда постао ађутант Боројевићу?
Ја сам негде прочитао да се Прибићевић чак јавио као добровољац.
Žabari. Znaš i sam da oni već vijekovima ciljaju na prevlast na Jadranskom moru i prevlast nad hrvatskim primorijem. Gore bi Zagorije i jednu polovinu Slavonije dobili Mađari. Problem je što 'rvati prije nisu imali ustanovljene granice svoje terotorije, ako uzmemo u obzir da jedan veći dio Hrvatske bio naseljen Srbima, raspodjela bi išla ovim tempom. Meni jedan red, tebi jedan red, njemu jedan red...
Ono što je vazda simbolizovalo Srbe tokom ovih ratovanja je obučenost vojnika, iako smo stalno bili malobrojniji znali smo se snaći na vrlo neugodnom terenu. Tako je avijacija kraljevine Jugoslavije oborila znatan broj njemačkih aviona prilikom bombardovanja Beograda...
Талијани су имали пуно право на дио Источне обале Јадрана. Историјско, оружано, свакакво.... Зато су и ушли у рат на страни Антанте. Напротив, Хрвати су добро знали шта оће и ђе би ударали границе, само су могућности биле далеко мање него жеље.
Историјски Хрватско приморје је Сењ и Карлобаг... Цијели Јадран није "Хрватско приморје", то није била ни Далмација ни Истра. За разлику од Хрвата, Срби из Лике, Далмације, Кордуна и Баније, Славоније, Босне и Херцеговине и Војводине су ратовали на страни Антанте скоро 4 године, на србијанском форнту, на руском фронту и на Солуну. Ратовали су за се, а не за Хрвате.
.
Žabari. Znaš i sam da oni već vijekovima ciljaju na prevlast na Jadranskom moru i prevlast nad hrvatskim primorijem. Gore bi Zagorije i jednu polovinu Slavonije dobili Mađari. Problem je što 'rvati prije nisu imali ustanovljene granice svoje terotorije, ako uzmemo u obzir da jedan veći dio Hrvatske bio naseljen Srbima, raspodjela bi išla ovim tempom. Meni jedan red, tebi jedan red, njemu jedan red...
Ono što je vazda simbolizovalo Srbe tokom ovih ratovanja je obučenost vojnika, iako smo stalno bili malobrojniji znali smo se snaći na vrlo neugodnom terenu. Tako je avijacija kraljevine Jugoslavije oborila znatan broj njemačkih aviona prilikom bombardovanja Beograda...
U Trojednici je bio službeni jezik hrvatski,kako je Car proglasio službeni jezik hrvatski ako nije znao koji teritorij obuhvaća Trojednica?
Талијани су имали пуно право на дио Источне обале Јадрана. Историјско, оружано, свакакво.... Зато су и ушли у рат на страни Антанте. Напротив, Хрвати су добро знали шта оће и ђе би ударали границе, само су могућности биле далеко мање него жеље.
Историјски Хрватско приморје је Сењ и Карлобаг... Цијели Јадран није "Хрватско приморје", то није била ни Далмација ни Истра.