Хрвати у Првом светском рату

Као што знамо ове године се навршило 100 година од почетка првог светског рата па су поводом тога многе државе и појединци организовали разне манифестације, конференције, филмове, серије, помене и сећања.
Хрвати су у прилог томе снимили серију под именом "Хрватска у првом светском рату" где објашњавају и расветљавају учешће Хрвата у тој великој војни.
Серија се састоји од четири епизоде и емитована је на националној телевизији ХРТ1, дакле намењена је широким народним масама.
Занима ме ваше мишљење о тезама које тамо наратор и разноразни историчари и особе других професија износе.
Наравно срећемо се са стандардним тезама да је Боројевић Хрват и не улазећи детаљније у његово порекло прелазе на његово ангажовање на источном фронту и у Италији.
Срамну епизоду Хрвата из Мачве и Подриња 1914 године наравно прескачу али набацују у том смеру нека нова размишљања, као на пример да Аустроугари нису могли разликовати цивиле од српске војске јер српска војска није била униформно обучена па су ту и тамо обесили и понеког цивила.Знамо да српски трећепозивци нису имали адекватну војну гардеробу али како су Хрвати успели да помешају жене и децу из Мачве са њима остаје ми мистерија, да не питам за заробљенике, како је заробљеног трећепозивца могуће обесити или стрељати, зар не важе ту неки морални, војни и међународни закони и за Хрвате.
Али зато излет српске војске у Срем по протеривању окупатора из земље а по савезничком инсистирању везују са неким злочинима које су наводно Срби починили тада, ваљда над Хрватима!!!:eek:
Такође осећа се из говора наратора пре свега да Хрватима у том рату дају превелику важност него што су је они уствари имали.
Није ми јасан ни назив серијала, ајде да су написали Хрвати у том рату, али добро знамо да никаква Хрватска тада није постојала.

Zločin nad civilnim stanovništvom se ničim ne može opravdati.
Počinila ga je AU vojska u kojoj su pored Hrvata bili i mnogi Srbi.
O tim zločinima je pisao Gojko Nikoliš u svojim memoarima.

Hrvatska nije postojala??

Svašta.

Гојко Николиш спомиње једног злочинца Србина. И у такозваним "усташама" је било такви у ДСР, да ли то значи да су и ту Срби чинили злочине над Србима?

Зајеби ту причу слободно. Срби из Крајине, Босне, Херцеговине, Војводине су учествовали као добровољци у оба Балканска рата, учествовали су као четници 1903-1912 у Маћедонији и Старој Србији, а за вријеме ПСР долазили као добровољци из Америке и Канаде, па чак и из Аустралије, иако у Србији до тад никад нијесу били нит су знали шта о њој осим да тамо живе Срби.
Оћеш рећи да су њихова браћа чинили злочине над Србима, док су ови чак из Америке и Аустралије долазили као добровољци?

Од мог најбољег пријатеља из дјетињства ђед је дезертирао још на Церу, прошао све борбе у српској војсци 1914-1918, прешао Албанију и вратио се преко Солуна.

То су глупости, ништа више.
Не видим у чему је проблем, Хрвати су се борили за оно у шта су вјеровали, а Срби у за оно у шта су они вјеровали. И то је то. Злочине над Србима у оба свјетска рата су углавном чинили Хрвати и босанско-херцеговачки муслимани.

Pa ne; pripazi što je Lekizan napisao:

У смислу државног појма и није постојала. Чак ни политичког (само до те мјере колко су то Срби признавали, а Срби су им нажалост признавали све). Историјско-географски, да... Ако говоримо о тренутку историје крај 1918 и почетак 1919, Хрвати су од свих играча у то вријеме најслабије стајали...
И поред свих хрватски настојања (Трумбић, Супило и многи други) на све стране и код Антанте и код Централних сила, па чак и код Совјета у Москви мало касније, њихова позиција је била готово безизлазна. Између Талијана, Срба и Мађара, па појели би их, да није било "југославије".

Тек је посрпдно спомињати Хрвате у истој равни и са истом политичком тежином са Србима 1918. - који су 4 године чланица Антанте и који никад нијесу били избачени из рата.

Ne razumijem. Ako su to atributi državnosti, a Hrvatska ih imala...što si zapravo htio kazati? :dontunderstand:
I nije mi jasno i dalje što ti je značilo da apsolutno nikakva Hrvatska prije 1918. godine nije postojala?
Хтео сам рећи да Хрватска у државно правном смислу није постојала, није имала било какве прерогативе државности, зато је и назив серијала баналан сам по себи, аутори серијала не мисле ни на хрватску територијалну јединицу у оквиру Аустроугарске јер ни она сама није била неки независтан судионик у рату, они набацују тезу о Хрватима као равноправном народу у Аустроугарској и као такви су у њему и учествовали, дакле пре би рекли да је са те стране стајала нека Аустро-угарско-хрватска монархија, али још немају храбрости да то и почну писати.:)Један саговорник, Булић, изјави и остаде жив да су Срби чак под Аустроугарском и сматрали Хрватску, ваљда као еквивалент, други назив шта ли.
Zločin nad civilnim stanovništvom se ničim ne može opravdati.
Počinila ga je AU vojska u kojoj su pored Hrvata bili i mnogi Srbi.
O tim zločinima je pisao Gojko Nikoliš u svojim memoarima.
Hrvatska nije postojala??
Svašta.
А поготово се не може оправдати онако како то раде аутори серије када цивиле проглашавају за "неодевене" војнике.
Како су се онда ређали злочини тамо где је пролазила 42. вражја дивизија састављена искључиво од Хрвата.
Писали су многи о томе само за ауторе серијала као да то не постоји.

Нећемо јер јако добро знамо ко је краљевини Србији а и осталим земљама Антанте објавио рат, Хрватска са било каквим прерогативима није на списку, тако да можемо да наставимо са учинком Хрвата у склопу аустро-угарских снага у том рату.

Што се тиче поменуте 42. вражје дивизије, делу загребачког 13. корпуса, и то њене 25. пуковније њен припадник је био и Влатко Мачек као и Славко Штанцер касније командант војске и морнарице НДХ.

Тито је био припадник исте 25. пуковније и то 10 чете.

Славко Кватерник је као ађутант Боројевићу пратио њега на његовим дужностима.

У додатном батаљону 25. пуковније је био и Светозар Прибићевић.

"Војсковођа" Кватерник је тад био у Мачви, био је капетан или мајор у то вријеме. Прибићевић није учествовао у рату, почетком рата је ухапшен и интерниран у Будимпешту, одакле се вратио тек пред крај рата.

У томе тренутку, "хрватска" као неки државни појам није постојала. Питање је да ли би постојала и као географски, да Срби нијесу стварали "југославију". Ко би се заложио за Хрвате, можда Талијани? Или Мађари? :mrgreen:

Žabari. Znaš i sam da oni već vijekovima ciljaju na prevlast na Jadranskom moru i prevlast nad hrvatskim primorijem. Gore bi Zagorije i jednu polovinu Slavonije dobili Mađari. Problem je što 'rvati prije nisu imali ustanovljene granice svoje terotorije, ako uzmemo u obzir da jedan veći dio Hrvatske bio naseljen Srbima, raspodjela bi išla ovim tempom. Meni jedan red, tebi jedan red, njemu jedan red... :)

Ono što je vazda simbolizovalo Srbe tokom ovih ratovanja je obučenost vojnika, iako smo stalno bili malobrojniji znali smo se snaći na vrlo neugodnom terenu. Tako je avijacija kraljevine Jugoslavije oborila znatan broj njemačkih aviona prilikom bombardovanja Beograda...

Jel to Hrvatska u državno pravnom smislu, ili?

To trebaš pitati Franca Jozefa, ako ti to ne pođe za rukom, otiđi negdje u Beč i posavjetuj se sa nekim tamošnjim istoričarima ili zatraži neki dokument.

Mada gledajući ovako, Hrvatska niti je bila država niti je imala svoju teritorijalnu opredjeljenost. Koliko je AU monarhija dopuštala Hrvatima hrvatsko, to je priča za sebe. A da ne pričam koliko je u 'rvatskoj tada bilo mješanaca koji su se najmanje iznjašavali kao Hrvati. Eh...

"Војсковођа" Кватерник је тад био у Мачви, био је капетан или мајор у то вријеме. Прибићевић није учествовао у рату, почетком рата је ухапшен и интерниран у Будимпешту, одакле се вратио тек пред крај рата.
Када је онда постао ађутант Боројевићу?
Ја сам негде прочитао да се Прибићевић чак јавио као добровољац.
@Lekizan
Ha??? Jel ti to priznaješ da je HR imala veća prava u AU nego u Jugi??? :eek: :think:
Ниси схватио и немој да се трудиш.
Ти си имао прилику да докажеш да је положај Хрвата у АУ био бољи у односу на положај у Југославији, како ниси успео закључак је да је било управо супротно од тога, као што јесте.

Хтео сам рећи да Хрватска у државно правном смислу није постојала, није имала било какве прерогативе државности, зато је и назив серијала баналан сам по себи, аутори серијала не мисле ни на хрватску територијалну јединицу у оквиру Аустроугарске јер ни она сама није била неки независтан судионик у рату, они набацују тезу о Хрватима као равноправном народу у Аустроугарској и као такви су у њему и учествовали, дакле пре би рекли да је са те стране стајала нека Аустро-угарско-хрватска монархија, али још немају храбрости да то и почну писати.:)Један саговорник, Булић, изјави и остаде жив да су Срби чак под Аустроугарском и сматрали Хрватску, ваљда као еквивалент, други назив шта ли.

А поготово се не може оправдати онако како то раде аутори серије када цивиле проглашавају за "неодевене" војнике.
Како су се онда ређали злочини тамо где је пролазила 42. вражја дивизија састављена искључиво од Хрвата.
Писали су многи о томе само за ауторе серијала као да то не постоји.

Pa šta onda napisa da nikakva Hrvatska (Hrvatska ni u kakvom smislu) nije postojala... :D

Када је онда постао ађутант Боројевићу?
Ја сам негде прочитао да се Прибићевић чак јавио као добровољац.

1. На талијанском фронту. 1914-1916. Боројевић је био на руском фронту, а Кватерник на србијанском.
2. Не. Ухапшен је одма и интерниран у Мађарску. Један брат му је био у Српској војсци као официр (као аустро-угарски официр прешао у Српску војску 1905.), а друга двојица браће су осуђивана још у Велеиздајничком процесу 1908.

Žabari. Znaš i sam da oni već vijekovima ciljaju na prevlast na Jadranskom moru i prevlast nad hrvatskim primorijem. Gore bi Zagorije i jednu polovinu Slavonije dobili Mađari. Problem je što 'rvati prije nisu imali ustanovljene granice svoje terotorije, ako uzmemo u obzir da jedan veći dio Hrvatske bio naseljen Srbima, raspodjela bi išla ovim tempom. Meni jedan red, tebi jedan red, njemu jedan red... :)

Ono što je vazda simbolizovalo Srbe tokom ovih ratovanja je obučenost vojnika, iako smo stalno bili malobrojniji znali smo se snaći na vrlo neugodnom terenu. Tako je avijacija kraljevine Jugoslavije oborila znatan broj njemačkih aviona prilikom bombardovanja Beograda...

Талијани су имали пуно право на дио Источне обале Јадрана. Историјско, оружано, свакакво.... Зато су и ушли у рат на страни Антанте. Напротив, Хрвати су добро знали шта оће и ђе би ударали границе, само су могућности биле далеко мање него жеље.
Историјски Хрватско приморје је Сењ и Карлобаг... Цијели Јадран није "Хрватско приморје", то није била ни Далмација ни Истра. За разлику од Хрвата, Срби из Лике, Далмације, Кордуна и Баније, Славоније, Босне и Херцеговине и Војводине су ратовали на страни Антанте скоро 4 године, на србијанском форнту, на руском фронту и на Солуну. Ратовали су за се, а не за Хрвате.

Авијација КЈ срушила неколко авиона, а неколко Њемаца заузели Београд без испаљеног метка. Ако су Срби "знали ратовати", то је било 1912-1918. и то не из неког тобоже урођеног "знања", него је то била војска на којој је рађено 60-70 година до тад.
И Хитлер је мислио да ће фајт са "југославијом" бити гадан, зато је и послао масу војске, дупло више него што је требало. Показало се да никоме није било до тога да брани "југославију" (чак ни Србима).

Poslednja izmena:
Талијани су имали пуно право на дио Источне обале Јадрана. Историјско, оружано, свакакво.... Зато су и ушли у рат на страни Антанте. Напротив, Хрвати су добро знали шта оће и ђе би ударали границе, само су могућности биле далеко мање него жеље.
Историјски Хрватско приморје је Сењ и Карлобаг... Цијели Јадран није "Хрватско приморје", то није била ни Далмација ни Истра. За разлику од Хрвата, Срби из Лике, Далмације, Кордуна и Баније, Славоније, Босне и Херцеговине и Војводине су ратовали на страни Антанте скоро 4 године, на србијанском форнту, на руском фронту и на Солуну. Ратовали су за се, а не за Хрвате.
.

Po čemu je Sinj talijanski a ne hrvatski? Ili Šibenik?

Koji su kriteriji da nešto bude nečije istorijski?

Po čemu je Beograd istorijski srpski?

Koje su granice Hrvati mislili vući ulaskom u rat? Provlači se teza da Hrvati nisu postojali kao politički faktor,a sada bi vukli granice.

Poslednja izmena:

Bukvar u ruke i uči.

Mađari su 1918 najureni iz Međimurja.A osim Međimurja, te 1918 su imali još poprilično problema da zadrže svoje teritorije a ne da ih osvajaju.

Italijani su Rapalskim ugovorom dobili više nego su očekivali,tako da ujedinjenje nije spriječilo nikakve talijanske aspiracije na hrvatski teritorij.

U Trojednici je bio službeni jezik hrvatski,kako je Car proglasio službeni jezik hrvatski ako nije znao koji teritorij obuhvaća Trojednica?

U Trojednici je bio službeni jezik hrvatski,kako je Car proglasio službeni jezik hrvatski ako nije znao koji teritorij obuhvaća Trojednica?
Untitled.jpg

Угарско-хрватска нагодба 1868, члан 59.

Историјски Хрватско приморје је Сењ и Карлобаг... Цијели Јадран није "Хрватско приморје", то није била ни Далмација ни Истра.

Pa to uopšte nije tačno...Istorijski hrvatsko primorje je zapravo sve do ušća Neretve u Jadran...isto i jedan dio Istre (istočni, do rijeke Raše).

Back